Reprezentant al Departamentului de Stat, în vizită la Tiraspol

Secretarul adjunct pentru Europa de Est în Departamentul de Stat al SUA, Christopher Smith, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova, a avut întrevederi cu vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrean, la Chişinău şi cu liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, la Tiraspol. Discuţiile s-au axat în principal pe evoluţiile din dosarul transnistrean, informează marţi Radio Chişinău.

La întâlnirea de la Tiraspol a participat şi responsabilul de relaţiile externe ale regiunii, Vitalii Ignatiev, precizează NewsMaker.

Potrivit unui comunicat publicat de Tiraspol, Vadim Krasnoselski a subliniat importanţa dialogului cu SUA în calitate de observator în formatul de negocieri privind soluţionarea diferendului transnistrean „5+2” (R.Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, plus SUA şi UE, ca observatori).

Krasnoselski „a reafirmat angajamentul Transnistriei faţă de principiile de menţinere a păcii şi securităţii” şi a subliniat că „procesul de negocieri ar trebui să continue, indiferent de cât de diferite sunt poziţiile părţilor”, se menţionează în comunicatul citat de Radio Chişinău.

La rândul său, Christopher Smith a dat asigurări că SUA pledează pentru o soluţionare paşnică a diferendului transnistrean şi sprijină orice dialog pozitiv, afirmă acelaşi comunicat al Tiraspolului.

Potrivit postului de radio citat, liderul transnistrean s-a plâns oficialului american de aşa-zisele „presiuni” de ordin economic asupra regiunii transnistrene din partea Chişinăului, referindu-se la faptul că firmele din Transnistria sunt obligate să plătească taxe vamale Republicii Moldova de la 1 ianuarie.

Christopher Smith se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova. În cadrul vizitei, oficialul Departamentului de Stat a avut întrevederi cu preşedintele Maia Sandu şi cu premierul Dorin Recean. Părţile au discutat despre situaţia regională, dar şi despre modul în care SUA pot sprijini Republica Moldova în implementarea reformelor şi avansarea pe agenda europeană, mai notează postul de radio menţionat.

Vizita înaltului responsabil american la Tiraspol intervine cu o zi înaintea „congresului deputaţilor de toate nivelurile” din Transnistria, la care – conform speculaţiilor din ultimele zile – deputaţii transnistreni ar putea cere alipirea regiunii din stânga Nistrului la Rusia. Vicepreşedinta consiliului suprem nerecunoscut de la Tiraspol (parlamentul), Galina Antiufeeva, a negat că Transnistria va cere alipirea regiunii transnistrene la Federaţia Rusă la „congresul deputaţilor de toate nivelurile”, preconizat să aibă loc miercuri, conform NewsMaker.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

  1. americanii stiu ca e bine ” sa-ti tii prietenii aproape iar dusmanii si mai aproape” .

  2. fix astia mai lipseau acolo…
    habarnismul in actiune…
    baaiii…aia e COLONIE MILITARA TZARISTO_BOLSHEVICO_RUSEASCA….
    CEI DE ACOLO SINT MILITARI RUSI…la fel cum erau si aia din DONBAS…
    sint organizati pe plutoane, companii si batalioane…
    armele si munitzia le au deja in pivnitza

  3. s-a dus sa-i ameninte ca daca nu se predau o sa le blocheze finantele… tipic americanilor, vor sa faca din Transnistria un fel de Cuba 3.0

  4. Mari tampiti mai sunt si moldorusii astia.Plang pe umarul calaului.

  5. Cineva a spus: Smith (sau Christopher), fă-te că lucrezi! Și s-a făcut!

  6. Îmi place fraza : ”La rândul său, Christopher Smith a dat asigurări că SUA pledează pentru o soluţionare paşnică a diferendului transnistrean” . O vor rezolva americanii pe cale pașnică așa cum au făcut-o și prin : Vietnam, Coreea (sud sai nord) , Irak, Afganistan , Siria , Libia și mai nou Yemen. Nu că rușii sau chinezii ar fi mai pacifiști… Dacă vrem pace probabil trebui să începem să ne strămutăm pe Lună sau Marte . Eu sunt prea bătrân să mai ajung acolo dar poate nepoții mei vor părăsi Pământul . trebuie să mai existe o speranță de supraviețuire . Restul, cei care au gândirea de bunker probabil vor sfârși prin a încheia acest circ numit ”umanitate”. Dacă diavolii ăștia decid războiul trei mondial sper măcar să înceapă direct cu sfârșitul , să nu ne mai chinuie cu fronturi sau alte vrăjeli războinice. Treceți direct la subiect , nu vă mai învârtiți în jurul cozii (de drac).

  7. După 4-6 luni de la întâlnire, vom auzi calea urmată de Transnistria.

  8. Cine uita ca aceasta Transnistrie „razvratita” fata de Republica Moldova, a fost „opera” Ukraniei si Rusiei, are mari mustrari de constiinta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.