Un simbol al României în album

Ateneul Român găzduiește astăzi, de la ora 17.30, în prezenţa Alteţelor Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, lansarea oficială a cărții-album „Povestea Castelului Peleş“, scrisă de Alteța Sa Regală Principele Radu al României şi apărută la Curtea Veche Publishing. Evenimentul de lansare va avea loc în foaierul Ateneului Român şi va fi precedat de un scurt recital al Corului Regal. Intrarea la eveniment este liberă.

Povestea Castelului Peleş este dezvăluită de Alteţa Sa Regală Principele Radu într-o monografie minuţioasă, adeseori inedită şi superb ilustrată a acestui fascinant și glorios simbol al României, anunță editura: „Reședinţă a creatorului României moderne, Regele Carol I, Castelul Peleș este expresia ultimă a dorinţei de afirmare și legitimare a poporului român între naţiunile moderne ale Europei“. Editura a oferit ziarului nostru un fragment din albumul lansat astăzi și imaginile alăturate.

1873 este anul în care au început lucrările pentru ridicarea Castelului Peleș, sub conducerea arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman

„Inaugurat în 1883, Castelul Peleș nu este doar un loc plăcut pe timp de vară; a fost conceput să fie de asemenea un monument naţional, destinat să păstreze trofeele victoriei de la Plevna, ceea ce îi explică stilul simplu, dar majestuos. Curtea interioară a castelului – tip Bramante – cu o fântână în mijloc, în cel mai curat stil renascentist, surprinde plăcut vizitatorul. Curtea are o decoraţiune veselă, alcătuită din plante și flori; de jur împrejur, faţadele clădirii sunt animate de desene elegante. Interiorul castelului este o adevărată minune, datorită frumuseţii și bogăţiei lemnului sculptat și vitraliilor. Cum intri în vestibul, te găsești în faţa Scărilor de onoare, faţă în faţă cu cei mai importanţi conducători ai bătrânei Românii: Sfântul Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul. Într-o atitudine mândră, înveșmântaţi în cape de blană sau cu coroana de aur pe capetele lor, ei impresionează prin strălucirea straielor, în care albul herminei se armonizează cu verdele smarald sau roșul largii mantii. La dreapta și la stânga celor doi domnitori, în chip de cavaleri supuși, patru purtători de scuturi susţin stemele provinciilor românești. În biblioteca reginei, deasupra grupului de copii simbolizând poezia și știinţa, este imaginea lui Ulfilas (311–383), un conducător religios got de la nord de Dunăre, traducând Biblia în limba sa și aducându-și contribuţia la răspândirea creștinismului, un apostol creștin al romanilor, și imaginea lui Dante Alighieri, creatorul poeziei occidentale. Trecând din bibliotecă în dormitor, vom întâlni imagini ale Deniilor și alegorii ale Picturii și Muzicii, ca și o serie de teme legendare. Înăuntrul apartamentelor rezervate oaspeţilor de onoare, un număr de steme regale străluceau într-o abundenţă heraldică, stând mărturie despre strămoșii Familiei Regale. Dar, dintre toate, vitraliile castelului Peleș sunt, fără nici o îndoială, cel mai profund și mai strălucitor element. Ele ilustrează teme din poemele lui Vasile Alecsandri.“

Salonul turcesc, conceput în alt stil decât cel al Neorenaşterii germane

Textul aparţine scriitorului italian Angelo de Gubernatis, compus după ce a vizitat Peleșul în anul 1898, ca musafir al Familiei Regale. Textul a fost preluat pentru albumul de la Curtea Veche din lucrarea „125 de ani de la punerea pietrei de temelie a Castelului Peleș“, autori: Gabriela Popa, Rodica Rotărescu, Ruxanda Beldiman, Mircea Hortopan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.