Undă verde pentru închisoarea de weekend și acasă

inchisoare-puscarie

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor, care prevede ca persoanele condamnate la o pedeapsă de până la 5 ani să poată beneficia de executarea pedepsei la domiciliu sau în weekend într-un centru de detenţie special.

Proiectul a trecut cu 170 de voturi „pentru”, 81 – „împotrivă” şi şase abţineri, Camera Deputaţilor fiind forul decizional în acest caz.

Potrivit proiectului adoptat, consultat de Agerpres, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară, dispuse de judecătorul de supraveghere a privării de libertate, constând în înlocuirea executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenţie cu executarea acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.

Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt: măsura de executare fracţionată a pedepsei privative de libertate – în timpul săptămânii la domiciliu şi în zilele de sâmbătă şi duminică într-un centru de detenţie special înfiinţat pentru această măsură sau în penitenciar; măsura de executare la domiciliu a pedepsei privative de libertate; măsura de executare a pedepsei privative de libertate în regim mixt la domiciliu, cu prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii, în echivalent.

Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune una dintre măsurile alternative pentru persoanele condamnate la o pedeapsă de până la 5 ani, care au efectuat fracţia de 1/5 necesară pentru luarea în discuţie a regimului de detenţie, prevede textul adoptat.

Măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate nu se aplică pentru condamnările privative de libertate pentru săvârşirea unei infracţiuni cu violenţă sau profitând de starea de neputinţă fizică sau psihică a victimei şi nici persoanelor condamnate pentru fapte de corupţie – pentru luare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă – şi cele aflate în stare de recidivă.

Executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate se face cu supraveghere din partea lucrătorilor din MAI, cu sau fără brăţară electronică.

Executarea fracţionată a unei pedepse constă în executarea pedepsei numai în zilele de sâmbătă şi duminică, într-un centru de detenţie special înfiinţat în acest scop.

Regimul mixt al unei pedepse privative de libertate constă în executarea pedepsei la domiciliu cu prestarea de zile de muncă în folosul comunităţii, în echivalent.

Ministerul Justiţiei implementează dispoziţiile prezentei legi, prin adoptarea de norme metodologice, în cel mult 30 de zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial.

Judecătorul de supraveghere a privării de libertate va dispune stabilirea unei măsuri alternative de libertate pentru persoanele care au executat, fără a fi sancţionate, jumătate din fracţia minimă efectivă de executat în sistemul penitenciar. Hotărârea privind stabilirea măsurii alternative de executare a pedepsei sau amânarea aplicării acesteia se comunică deţinutului în termen de 3 zile de la pronunţare. În situaţia în care a fost amânată aplicarea unei măsuri alternative de executare a pedepsei, deţinutul poate contesta încheierea, în 3 zile de la comunicare, la judecătoria din raza locului de deţinere.

Hotărârea pronunţată de judecătorie este definitivă. În situaţia în care, în urma analizei, judecătorul de supraveghere amână luarea unei măsuri alternative, termenul maxim de amânare nu poate depăşi 6 luni. După această perioadă, din oficiu sau la solicitarea persoanei private de libertate, judecătorul va dispune asupra stabilirii unei măsuri alternative de executare a pedepsei. Pe durata executării pedepsei, persoana privată de libertate poate beneficia de oricare dintre măsurile alternative, mai prevede textul adoptat.

Opoziția va ataca proiectul la CCR

PNL și USR au anunţat că vor ataca la CCR această iniţiativă legislativă, după ce inițial liberalii au fost inițatori, dar propunerea legislativă a suferit modificări.

Liderul USR, Dan Barna, a declarat, miercuri, că a avut în cursul dimineții o discuție cu președintele PNL, Ludovic Orban, pentru ca parlamentarii celor două formațiuni să atace la Curtea Constituțională această lege.

”Chiar de dimineață am avut o discuție cu domnul Ludovic Orban, discutând exact pe această inițiativă de a contesta la Curtea Constituțională legile privind executarea pedepselor. Este un nou pas mai departe spre ceea ce am declarat că România devine ușor-ușor un rai al infractorilor. Actuala majoritate prioritizează major infractorii, condamnații, persoanele aflate în detenție, în defavoarea politicilor publice, sociale sau de infrastructura , care ne lipsesc cu desăvârșire”, a spus Dan Barna.

Potrivit acestuia, ”atacul PSD la destructurarea statului a devenit unul efectiv și asumat”.

”Vedem cum Liviu Dragnea încearcă să confiște, practic, întreg statul”, a adăugat Barna.

La rândul său, deputatul USR Stelian Ion, a afirmat că adoptarea legii este ”o palmă peste obrazul oamenilor cinstiți din România”. ”Această legislație este relaxată cu fiecare proiect propus de PSD sau însușit de PSD. (…) Mesajul care se dă este acela că românii nu trebuie să se mai teamă că încalcă legea. Aceasta este viziunea PSD, aceasta este viziunea unei majorități parlamentare conduse de un condamnat penal”, a spus Stelian Ion.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a criticat de asemenea inițiativa.

“Nu îmi face nicio plăcere să vin la microfon și să vorbesc despre acest proiect depus de colegii senatori ai PSD și pe care grupul PNL nu îl va susține. PNL nu va vota acest proiect în forma ieșită din Comisia juridică, pentru că nu mai are absolut nicio legătură cu ceea ce au gândit colegii noștri și nici nu scopul urmărit, anume: de a contribui la degrevarea penitenciarelor de aglomerarea existentă în prezent și de a fi alături de o eventuală lege pentru prevenirea și reducerea recidivei. Acestea două erau proiectele necesare pentru ca în penitenciare să se producă o adevărată reformă. Din nefericire, ați pervetit ambele măsuri. Pe de o parte, aceste măsuri alternative au devenit un instrument prin care din măsuri alternative la executarea pedepselor cu închisoarea, dumneavoastră ați elaborat un proiect prin care introduceți ca inovație juridică măsuri alternative la liberarea condiționată. Acesta este efectul amendamentelor care au fost depuse în Comisia juridică”, a spus Andronache.

„Vom vota împotriva acestui proiect și ne determinați, din păcate, să îl atacam la CCR, pentru a vedea dacă modificările pe care le-ați propus sunt întrunesc elementele de constituționalitate sau sunt neconstituționale”, a mai declarat parlamentarul liberal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8518 Articole
Author

5 Comentarii

  1. deci care e lista de infractiuni pentru care nu patim nimic? in afara de parcat ilegal si trecut pe rosu.

  2. Plecati din tara cat mai e timp! Ramanerea in tara se pedepseste cu puscaria, nu cu executarea in sufragerie!

  3. Inchisoarea este o pedeapsa , dar si un mod de reeducare , de a face un om care a gresit cumva, sa devina compatibil cu cinstea , onoarea , bunul simt, etc, etc. Acum , Gheorghe ii arde doua palme lui Vasile si este condamnat , firesc, la 2 ani puscarie , desigur , la ” mititica „.Niculai fura si el , „saracul ” , niste amarati de euro , sa zicem 5 milioane ! Este condamnat , fara sa dea un euro inapoi , la 5 ani de puscarie , in arest la domiciliu , cu nevasta , cu bona , cu TV, internet , piscina , sala de sport , prieteni , familie . Nu-i asa ca este minunat ? Un mijloc eficient si sigur de reeducare , de a creia un om nou .Desigu , mai scrie o carte cu caracter „stiintific ” , mai ceva reduceri si scapa cu 2 ani . Vedeti , dragilor , ce inseamna un om fin ca Niculai si ce inseamna un om violent si fara „manera ” , precum Gheorghe ! Cam asa va fi cu ” nimeni nu este mai presus de lege ” , dar …… depinde de lege ! In fata legii toti suntem egali ! Hi,hi,hi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.