Logistică Europol și ”tabloul” cu cei mai periculoși infractori din Europa

Europol a prezentat vineri, la Bruxelles, un raport în care cartografiază ‘cele mai periculoase’ 821 de reţele infracţionale de pe continent, realizând un tablou al funcţionării interne a acestor bande implicate în activităţi precum trafic de droguri, de persoane, spălare de bani, transmite AFP.

Raportul agenţiei europene de poliţie cu sediul la Haga ‘analizează în profunzime’, pentru prima dată, operaţiunile celor mai periculoase grupări infracţionale din Europa.

El acordă o atenţie specială ‘strategiei reţelelor criminale pentru a se infiltra în lumea afacerilor juridice – ca facilitator pentru a comite infracţiuni, ca faţadă pentru a ascunde infracţiuni şi ca vehicul pentru a spăla venituri ilicite’.

În prezent, în jur de 80% dintre grupările infracţionale cele mai periculoase din Europa folosesc ‘structuri comerciale legale’, sectoarele ţintă cele mai vulnerabile fiind construcţiile şi imobiliarele, hotelurile şi logistica.

Bandele preferă sectorul imobiliar ca mijloc de albire a banilor, recurgând la avocaţi sau experţi financiari ‘care uneori ignoră originea infracţională a averilor’, afirmă Europol.

Potrivit agenţiei, cluburile de noapte au adesea legături cu traficul de droguri, extorcări, traficul de persoane şi de arme.

În sectorul logistic, mai ales în marile porturi europene, angajaţii din sectorul privat sunt ‘cu regularitate’ ţinta corupţiei pentru că pot ‘facilita un acces fără restricţii la porturi şi sistemele portuare’.

Majoritatea celor mai periculoase bande din Europa se concentrează pe traficul de droguri – cocaină, canabis, heroină şi droguri sintetice -, iar operaţiunile lor sunt cel mai frecvent localizate în Belgia, Germania, Italia, Regatul Ţărilor de Jos şi Spania.

Potrivit raportului, Dubai ‘a devenit un centru de coordonare de la distanţă’, unde locuiesc liderii bandelor pentru a evita să fie reperaţi de forţele de ordine.

‘Cu toate acestea, dacă se are în vedere situarea geografică a liderilor reţelelor criminale de mare risc, Dubai nu apare ca un refugiu izolat’, menţionează raportul.

O bună parte dintre reţelele infracţionale cele mai periculoase există de mulţi ani, o treime dintre ele activând de peste un deceniu, în timp ce unele s-au arătat chiar capabile să îşi continue operaţiunile din închisoare.

‘Atenţia forţelor de ordine trebuie să rămână concentrată pe reţelele criminale cunoscute de multă vreme, chiar dacă ele se află sub supravegherea poliţiei şi chiar dacă împotriva lor au fost luate deja măsuri’, preconizează Europol.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Și eu care credeam că grupările creștine sunt dușmanul numărul unu al democrațiilor occidentale împotriva cărora complotează împreuna cu extrema dreaptă! Că doar despre asta bate toba presa de casă a wefarilor.Câte dintre aceste periculoase bande sunt importate via „diversitate” și au legături cu Al Quaida și Statul Islamic rectre Khalifatul mondial nu ne spun aceste atât de informate coterii polițienesti supraveghetoare de feisbuci? Câți politruci oihropeni sunt cumpărați de ele și câți bani publici au cheltuit imbecilele și hateroasele birocrații când au pus umărul la propășirea acestor bande în Europa și, mai ales, din ordinul cui și de ce, nu ne spun?Qui protest? Sau, mai pe româneste, cine profită de pe urma lor și cine le protejează membrii care iau șase luni pentru un viol colectiv urmat de crimă?Fantastic mai merge poliția asta!. Înapoi.Și apropo de locali, mai dorm șefii poliției oltenești, beți muci, cu moaca-n farfuria de sarmale interlope? Cât vine specială pentru ăi filmați când o făceau?

  2. ipocriti ticalosi: UITATI-VA LA ELITELE BAAAHI!! ACOLO ESTE CRIMA ORGANIZATA SI CORUPTIA!! URZUUULAAAVAAANNDERRRBBBULAAAA BHAI SI PIFIZZZEEER AL VOSTRU,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.