Ungaria a cerut asistenţă financiară CE şi FMI

Ungaria a cerut luni Comisiei Europene (CE) şi Fondului Monetar Internaţional (FMI) un posibil ajutor financiar printr-un program de precauţie, potrivit unui comunicat transmis de executivul european.

„Comisia a primit astăzi o solicitare din partea autorităţilor ungare pentru o posibilă asistenţă financiară din partea UE. Autorităţile au transmis o solicitare similară către FMI. Au indicat de asemenea că intenţionează să trateze orice sprijin UE care le-ar putea fi pus la dispoziţie drept unul de precauţie”, se spune în comunicatul CE, citat de Mediafax.

Comisia va examina solicitarea Ungariei „în strânsă consultare cu statele membre UE şi cu FMI”, notează executivul european.

Ungaria a anunţat vineri că a început discuţiile cu FMI şi cu UE pentru o linie de credit de precauţie care să apere economia locală de criza datoriilor de stat din zona euro.

Budapesta a cedat, fără sprijinul FMI, după doar un an. Actualul premier Viktor Orban a renunţat la acordul cu FMI încheiat in 2008, imediat după ce a ajuns la putere, în urmă cu un an. Budapesta contractase un împrumut de 20 miliarde euro de la FMI, CE şi Banca Mondială. Guvernul de la Budapesta a accesat două treimi din împrumuturi, însă discuţiile cu FMI în cadrul acestui acord au fost întrerupte în luna iulie a anului trecut, după ce autorităţile ungare au optat să introducă o taxă specială pentru bănci, pentru a evita noi măsuri de austeritate.

Criza datoriilor din zona euro a atins Ungaria, în condiţiile în care ţara vecină are o datorie publică de 82% din PIB, iar forintul a slăbit îngrijorător. Situaţia a fost complicată de creşterea puternică a francului elveţian, moneda în care sunt contractate majoritatea creditelor ipotecare din Ungaria. „Autorităţile au indicat că doresc să trateze cu precauţie orice sprijin din partea FMI şi a CE”, precizează FMI.

„Una dintre cele trei principale agenţii de rating va retrograda Ungaria până la finalul anului”, spune Bartosz Pwlowski, economist la BNP Paribas, adăugând că monedele central şi est-europene se devalorizează din cauza crizei din zona euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.