Ungaria a intrat în recesiune

Economia ungară a intrat în recesiune în trimestrul al treilea, când consumul intern nu a reuşit să compenseze declinul grav al producţiei industriale, transmite Bloomberg.

În perioada iulie-septembrie, Produsul Intern Brut al Ungariei a scăzut cu 0,7% comparativ cu trimestrul precedent, potrivit datelor preliminare publicate miercuri de Institutul central de statistică. Majoritatea economiştilor intervievaţi de Bloomberg mizau pe o creştere economică de 0,1%.

Declinul din trimestrul al treilea vine după o contracţie în al doilea trimestru şi marchează prima recesiune a economiei ungare de la începutul lui 2023.

În comunicatul său de presă, Institutul central de statistică a informat că performanţa slabă a industriei şi agriculturii a anulat două puncte procentuale din performanţa economică în trimestrul al treilea iar serviciile nu au făcut decât să limiteze amploarea contracţiei.

Ministrul ungar al Economiei, Marton Nagy, a avertizat deja că este posibil ca evoluţia PIB-ului să rateze estimările, dând vina pentru problemele economice ale Ungariei pe stagnarea din Germania, cea mai mare piaţă de export a Ungariei. Guvernul de la Budapesta lucrează la un program de stimulente, în încercarea de relansa economia înainte de alegerile din 2026.

PIB-ul al Germaniei a înregistrat un avans suprinzător în trimestrul al treilea, impulsionat de cheltuielile guvernamentale şi ale gospodăriilor, dezminţind scenariile care vorbeau de intrarea în recesiune a celei mai mari economii a Europei, transmite Reuters.

Conform datelor preliminare publicate miercuri de Institutul de statistică (Destatis), în perioada iulie-septembrie economia germană a înregistrat un avans de 0,2% comparativ cu trimestrul precedent. Analiştii intervievaţi de Reuters mizau pe o contracţie de 0,1% de la un trimestru la altul.

Pe de altă parte, Destatis a revizuit în jos datele pentru trimestrul al doilea, când PIB-ul Germaniei a înregistrat o contracţie de 0,3%, faţă de un declin de 0,1% cât s-a anunţat anterior.

Separat, Agenţia federală pentru şomaj a raportat că rata şomajului a rămas nemodificată la 6% în luna octombrie. Comparativ cu luna septembrie, numărul şomerilor a scăzut uşor, cu 16.000, până la 2,791 milioane de persoane. Însă, potrivit datelor ajustate sezonier, numărul şomerilor a crescut cu 27.000 în octombrie comparativ cu luna precedentă, până la 2,86 milioane de persoane. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca această ultimă cifră să crească cu 15.000 de persoane.

„Avansul de toamnă al pieţei muncii nu s-a materializat în acest an”, a declara preşedinta Agenţiei federale pentru şomaj.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

9 Comentarii

  1. Ungaria a intrat în recesiune și cumpără hotel Melody centru Cluj pentru facultate iredentistă, cumpără Eon Transilvania, cumpără câmpuri petroliere la Marea Caspică, umple autostrăzile din România de benzinării MOL companie de stat. România saltă de creștere economică cumpără avioane, rachete și Patriot USA și vinde bruma de proprietăți ce i-au mai rămas.

  2. se uită cu INVIDIE la AVANSUL României, Tigrul Economic al Europei, măR😜g …
    ● mElena PoMpa 1 – StrâMba ●

  3. Despre ce recesiune economica ungureasca e vorba? Doar cumpara „gaz ieftin” din URSS si tehnologie occidentala mai ieftina decat aceea din Occident din China bolsevica care face industria sa bubuie?

  4. Ei, pe asta nu o ced
    O spun eu, Mare Medved:
    Ungaria mititica
    Voinica la o adica
    Are aliatul rus
    Cand vorbeste face faas
    Si este in plin elan
    (ADN-ul Batu Han)

  5. Vorba lu TR olul Emile, cu excedentul economic Orban cumpara tot ce-i cade in mana hrapareatza de iredentist…Mai are Putin si cumpara pe felii intreaga Transilvanie pentru implinirea „visului ungaresc ‘milenar’, ungaria mare”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.