Unul din trei dintre români, supus riscului de sărăcie

Peste un sfert din populație era supusă riscului de sărăcie şi excluziune socială în şapte state membre din Uniunea Europeană, arată datele Eurostat publicate miercuri.

Potrivit Oficiului European de Statistică, cele șapte state europene supuse riscului de sărăcie și excluziune socială sunt Bulgaria (32,8%), România (32,5%), Grecia (31,8%), Letonia (28,4%), Lituania (28,3%), Italia (27,3%) şi Spania (26,1%).
Cele mai reduse niveluri ale acestui indicator se înregistrau în Cehia (12,2%), Slovenia (16,2%), Slovacia (16,3%, datele din 2017), Finlanda (16,5%), Olanda (16,7%), Danemarca şi Franţa (ambele cu 17,4%) şi Austria (17,5%).

În cele 28 de state din Uniunea Europeană, 21,7% din populaţie – respectiv 109,2 milioane de persoane – era supusă în 2018 riscului de sărăcie şi excluziune socială, în scădere faţă de nivelul de vârf din 2012 (123,8 milioane de persoane).

Un obiectiv al Strategiei Europa 2020 este scoaterea din categoria celor expuşi sărăciei şi excluziunii sociale în UE a cel puţin 20 de milioane de persoane până în 2020.

În perioada 2008 – 2018, riscul de sărăcie şi excluziune socială a crescut în nouă state membre din UE: Luxemburg (de la 15,5% în 2008 la 21,9% în 2018, sau 6,4 puncte procentuale), Grecia (3,7 pp), Estonia (2,6 pp), Spania (2,3 pp), Italia şi Olanda (ambele cu 1,8 pp), Suedia (1,3 pp), Danemarca (1,1 pp) şi Cipru (0,6 pp).

În schimb, cel mai semnificativ declin a fost raportat în Bulgaria (de la 44,8% în 2008 la 32,8% în 2018, sau minus 12 puncte procentuale), România (minus 11,7 pp), Polonia (minus 11,6 pp), Ungaria (minus 11,6 pp) şi Letonia (minus 5,8 pp).

În 2008, România avea 9,11 milioane de cetăţeni supuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, iar anul trecut – 6,36 milioane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Poate 1 din 3 e deja sarac lipit pamantului fara dreptul de a avea un venit lunar decent=cei care au terminat somajul,nu are nici 5-6 lei pe zi! Cat despre procentul real,cred ca depaseste 50% din populatia traitoare in Romania! Calculati cate pensii intre 500-1000 lei sunt si cate intre 1000-1500 leiconforn eurostat privind cosul minim lunar pentru 2+2:4=1 persoana si cate salarii sunt intre 1400-1500 lei, veti ajunge la alta concluzie decat titlul creionat de UE si eurostat! De la 1400-1500 lei necesar minim de cheltuieli persoana lunar porneste nuvelul de trai decent, ce e sub aceasta suma e saracie crunta! Si cum majoritatea cetatenilor din Romania nu depasesc venitul lunar 1400 lei, suntem un popor bogat in saracie! Wow,ce realizare epocala.ro!

  2. daca in tarile vechi din UE declinul a crescut precum in Luxemburg de la 15,5% la 21,9%, iar in tarile noi a scazut cu aprox. 11% precum in Bulgaria de la 44% in 2008 la 32% in 2018, deci la noi incep sa scada problemele ca urmare a dezvoltarii pe cand in batrana Europa cresc problemele pt ca si-au cam atins gradul de evolutie si intra in declin, noi urcam curba lui Gauss ei o coboara…

  3. @vedeti? : Si cine si ce ne il impinge pe romanache in sus pe curba lui Gauss ! Duduiala economica sau a inceput sa dispara si gravitatia din Romania ?

  4. Ma indoiesc eu ca astia „unu din trei” sunt altii decat votantii PSD!
    Si-atunci intreb: grija cui o are Veorica analfabeta in Pactul fantoma pentru bunastarea romanilor?
    Ca votantii PSD sunt dintere astia mentionati in articol, adica „unu din trei”, adica NU-s prea cu bunastarea Veoricai!

  5. Care ESTE explicatia SARACIEI Cronice e Romanilor ?
    TEMBELISMUL celor PUSI de Straini Peste Noi, Romanii.

    Permanent de 2000 de ani .
    Si CAND, greu si cu Sange degeaba si multa Prostie, in fine, era sa iesim din saracie, incepand de prin prin 1981,
    CRETINII Lacomi din INTERIOR, momiti de Javrele de AFARA, daramara, in loc sa DEZVOLTE.

    Chinezii au facut exact INVERS.
    Si uite unde sunt.

  6. @CONTESTATARUL CLARVAZATOR DE RAUL ROMANIEI : Esti dus rau cu capul ! Unde au ajuns chinezii ? Nu cred ca ti-ai dori sa traiesti in China !

  7. ca dl Contestatar nu si-ar dori sa locuiasca in China pt isi iubeste tara si nu alearga dupa autostrazi si trenuri de altitudine, dupa tot ceea ce China poate oferi si care are deja romani stabiliti, imi amintesc un citat dintr-un presedinte american umit, pozitiv, de ceea ce era in realitate in Rusia fata de ce stia din propaganda din presa, si noi credem ca in Africa=saracie, sunt imagini din orasele lor ca si in marile metropole, UE, orase muzeu medieval cu ziduri insalubre ca in Sibiu si mofturi de ce au fost odata, adica catedrale simbol al crimelor unei epoci in care catolicii pradau si ucideau dupa plac si apoi impuneau respect prin credinta sabiei construind biserici, China da o paine/bol de orez la 1,5 miliarde, marile puteri nu sunt in stare sa asigure painea si laptele la sute de milioane de locuitori, asa ca nu te mai lauda cu lumea in care 1% detin 80% din rezervele Globului…si fac pe ”filantropii” adica scapa de impozite si din banii castigati se joaca de a oamenii puternici care manuiesc mintile celor slabi prin ONG-uri, filantropia este o forma de a pastra niste castiguri suplimentare…si ramane un nume cand nu mai sunt urmasi care sa-i pomeneasca

  8. Dragi romani: Combaterea saraciei trebuie sa fie in programul oricarui partid si in acest sens Presedintele trebuie sa-i puna la lucru in Parlament de a adopta legii cu masuri economice pe tremen lung cum ar fi: Acordarea de scutiri de taxe pe 5-10 ani romanilor din strainatate cu obligatia intoarcerii definitive; Profitul din businessurile lor sa fie capitalizat numai in tara si nu exportat; Folosirea fara plata a licentelor platite deja de stat (majoritatea in era Ceasca) pentru dezvoltarea afacerilor dar numai pe teritoriul Romaniei; Legi simple si clare de afaceri in Romania referitoare la salarii, si alte costuri impuse de business, pentru a se da stabilitatea afacerilor noilor romani intorsi definitiv acasa; Studierea oricarei posibilitati de a revitaliza ecoonomia tarii, iar cei care deja folosesc aceste facilitati trebuie sa o faca in conditiile de mai sus, pentru a nu fi discriminari. Lucrul acesta ar creia locuri de munca si celor din tara care traiesc in saracie, iar partidele care vor face politica populista si mai mult ascutii lupta de clasa, sa fie excluse din viata politica, nefiind productive petru refacerea tarii. Diaspora trebuie adusa acasa si mai ales sa fie creata noua elita a natiunii, pe care comunistii au avut grija sa o omoare in puscarii, Canal,etc…
    O zi buna
    Con
    P.S. Deviza est deja cunoscuta “Prin noi insusi” iar masurile se cunosc din istorie, dar trebuie iesit din marasmul economic prin actiuni cit mai rapide si energice.

  9. @lili
    Mai ai frati? Vezi ca aia saracani din Luxemburg voteaza mai ales PSD. Nenica, parca sunteti setati. Cand va duceti la buda, tot asa injurati PSD fiindca e hartia prea aspra. Doamne, mare ti-e gradina!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.