Valeriu Tabără: România trebuie să regândească producţia de hrană

România se află într-un moment în care trebuie să regândească producţia de hrană, pentru că este o mare putere agricolă, dar dependentă de import şi acest lucru înseamnă un risc naţional major, susţine Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”.

„Suntem într-un moment în care trebuie să gândim foarte serios această situaţie a producţiei de hrană, pentru că România, alături de Italia, de Franţa, de Germania, este o mare putere agricolă. Dar aici este o problemă pe care, din păcate, noi ne ferim să o discutăm: suntem o mare putere agricolă, dar dependentă de import. Asta înseamnă un risc naţional major”, a declarat preşedintele ASAS, Valeriu Tabără.

Acesta afirmă că nu există riscul ca România să intre într-o criză alimentară, deşi tot mai multe organisme internaţionale transmit avertismente legate de securitatea alimentară mondială.

„România nu poate intra într-o criză alimentară decât dacă, doamne fereşte, ne trezim într-o sistem de dezorganizare totală, dar nici atunci pentru că sunt încă surse suficiente. Problema este a eficienţei şi a capacităţii de a avea durabilitate. Şi nu e vorba numai de cantitate, e vorba şi de calitatea reală. Securitatea alimentară mondială şi viitorul nu este numai pentru cantitate, este pentru calitate, pentru că evoluţia minţii şi a inteligenţei umane este strict legată de creşterea calităţii alimentelor. Şi asta este de netăgăduit”, a subliniat Tabără.

Potrivit sursei citate, discuţiile despre o potenţială criză alimentară la nivel mondial au fost şi în urmă cu 10 ani când se punea problema transparenţei stocurilor regionale de alimente.

„Nu se discută doar acum despre o criză alimentară. Încă din 2011, la Berlin, în luna ianuarie, unde este un fel de Crans Montana al Agriculturii, ministrul francez a ridicat problema transparenţei stocurilor regionale, pentru că, din păcate, pe problemele de hrană se joacă ca şi pe arma atomică. Nicio armă şi niciun sistem nu va funcţiona dacă nu există mâncare. Asta e problema numărul 1. În urmă cu câţiva ani s-a făcut un anumit joc cu orezul, o cădere bruscă, un blocaj, şi imediat s-a intrat în panică majoră. De atunci jocul acesta cu producţia agroalimentară este un unul care intră în sfera strategică de mari interese. Prin anumite măsuri poţi bloca anumite zone ale globului şi poţi crea probleme formidabile de ordin social. Dacă nu este pâinea pe masă 3-4 zile practic nu mai poţi rezolva nimic altceva”, a explicat el.

Fostul ministru al Agriculturii consideră că problemele actuale ale agriculturii şi industriei alimentare româneşti sunt altele decât cele două evenimente majore cu care ne confruntăm şi pe care le invocăm, respectiv pandemia şi războiul din Ucraina, dar sunt şi mult mai vechi.

„În primul rând este disproporţia aceasta între cele două sectoare: vegetal şi animal. Iată că avem o scădere extraordinară a producţiei zootehnice, inclusiv în ultimul timp asistăm la o criză de lapte şi produse lactate. Este inacceptabilă situaţia să nu poţi asigura laptele pentru programul din şcoli. Din păcate, măsurile care s-au luat în sectorul zootehnic şi viziunea pe mai departe nu este cea care să ne refacă efectiv producţiile animaliere şi aici mă refer şi la carnea de porc, inclusiv la sectorul avicol, pentru că noi importăm carne de pasăre şi ouă. Şi nu mai vorbesc de o accentuare a importului de produse lactate. Cea mai gravă problemă este în continuare importul acesta masiv de inputuri. Noi nu producem în ţară nici îngrăşăminte, nici pesticide şi aducem foarte mult material biologic”, a subliniat şeful ASAS.

În opinia sa, piaţa funciară nu este făcută pentru a întări sistemul agricol din România, fiind tratată ca o piaţă oarecare, unde se vinde „ciocolată sau bere sau ţigări”.

„Piaţa funciară nu este făcută pentru a întări sistemul agricol şi este tratată doar ca o piaţă oarecare, ca şi când aş vinde ciocolată sau bere sau ţigări. Ori, piaţa funciară şi în Franţa şi în marile ţări este făcută ca să întărească sistemul agricol. Să nu mai vorbim de ceea ce înseamnă acest decalaj creat în timp între marii şi micii producători, de sistemul de subvenţii, care satisface pentru moment, dar nu în perspectivă. Vedeţi ce s-a întâmplat în 2020 cu seceta dacă nu au putut fi ajutaţi fermierii. Practic, şi-au reluat extrem de greu producţia şi la toate acestea se adaugă creşterea preţurilor la îngrăşăminte, pesticide, seminţe şi aşa mai departe. Situaţia nu este una foarte simplă, însă România dacă se organizează bine, cu sursele financiare care le are şi cu dotările tehnice care, într-o parte a agriculturii, sunt la un nivel tehnic mult peste unele ţări agricole şi puteri mari din Europa, poate să asigure, repet, încă o dată, necesarul de hrană. Dar asta nu înseamnă eficienţa sistemului, atâta timp cât noi nu suntem exportatori de produse cu valoare adăugată. Exportăm materie primă, exportăm subvenţie, iar pieţele sunt extrem de volatile”, a completat Valeriu Tabără.

De asemenea, el spune că războiul din Ucraina şi intrarea pe piaţa românească a cerealelor ucrainene a coborât foarte mult preţurile, iar cei afectaţi sunt din nou fermierii, chiar şi cei foarte mari, pentru că preţul se duce sub costurile de producţie.

„Cred că este nevoie de schimbarea unor tendinţe în agricultura românească. Şi în primul rând este vorba despre echilibrare, inclusiv în sistemul vegetal. Suntem şi vom rămâne producători de cereale, dar trebuie să ne ducem şi spre plantele tehnice. Iată că nu mai producem zahăr în România, se închide poate şi ultima fabrică de zahăr. Producţia de cartofi a scăzut enorm. Cartoful nu este nu numai o plantă aliment, ci şi una industrială. Soia rămâne principala plantă producătoare de proteină vegetală fără de care este de neconceput dezvoltarea sistemului zootehnic. Dar soia este şi o plantă de importanţă majoră alimentară. Nu mai vorbesc de raportul acesta dintre specii. N-avem reproducţie, suntem obligaţi să importăm material biologic de afară. Cine este subordonat importului de material de cercetare de afară nu-şi va echilibra niciodată din punct de vedere economic şi financiar agricultura”, a adăugat preşedintele ASAS.

Fostul ministru al Agriculturii a menţionat că seceta continuă să fie una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă ţara noastră, în condiţiile în care fenomenul este prezent aproape în fiecare an pe zone mai mari sau mai mici, alături de instabilitatea politică din zona Balcanilor şi a Mării Negre.

„Spuneam în urmă cu 20 de ani reprezentanţilor Băncii Mondiale că România se confruntă cu doi generali. Doi generali foarte importanţi, care sunt prezenţi şi astăzi: în primul rând, generalul secetă, pentru că seceta în România este prezentă în 8 din 10 ani. Dar dacă facem analiza şi luăm datele de la Autoritatea Naţională de Meteorologie, vedem că seceta în România este prezentă în fiecare an, sigur pe suprafeţe mai mari sau mai mici, din păcate. Al doilea general era instabilitatea politică din zona Balcanilor, din zona Mării Negre, care, iată, este şi astăzi”, a spus el.

Întrebat cum poate face faţă România schimbărilor climatice, Tabără a explicat că România are nevoie pe lângă irigaţii de soiuri reziste la şocurile termice, tolerante la seceta atmosferică, care este mult mai pregnanta decât cea a solului.

„Climatul temperat-continental din România este diferit de cel din Ungaria sau din Franţa. Aici sunt verile acestea super călduroase în care, atenţie, nu apa din sol este cea mai mare problemă, ci seceta atmosferică, şocul termic, când umiditatea relativă se duce către 30% şi se înregistrează temperaturi la nivelul solului de peste 50 de grade, iar plantele nu mai rezistă. Ele nu mai pot respira. Noi nu vom rezolva problema numai cu irigaţii. Va trebui să ne creăm acele organisme care să fie tolerante la astfel de fenomene. Problema rezervelor este o altă problemă pe care România trebuie să şi-o trateze, sigur sunt nişte costuri. Pe de altă parte, la nivelul UE s-a greşit blocându-se metodele noi de cercetare. Iată că revin discuţiile despre biotehnologii după 20 şi ceva de ani, dar numai prin summit-uri şi decizii politice nu rezolvăm nimic. Trebuie studii foarte serioase în spate, să le plăteşti, nu de azi pe mâine, şi abia atunci poţi oferi soluţii care să dea durabilitate sistemului, pentru că în agricultură, măsurile pe care le iei azi nu se văd mâine, se văd peste doi sau trei ani, abia atunci vezi rezultatele. Trebuie gândite toate aceste măsuri, pentru că România poate intra într-o criză majoră, dacă neglijăm pajiştile, neglijăm zootehnia, neglijăm mica gospodărie, cu consecinţe şi mai mari în viaţa rurală şi cu alte consecinţe date de ceea ce înseamnă sistemul cultural identitar al României”, a concluzionat preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, Valeriu Tabără.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

20 de Comentarii

  1. Dle Tabără ați uitat de al treilea general !…
    Dacă cei doi de care aminteati, unul generalul secetă, altul situația din balcani, al treilea îi întrece pe cei doi!…generalul prim ministru !… dacă de cei doi poate scăpăm, dar de ăsta al treilea nu vom scapa decât dacă îl trimitem în Ukraina,…

  2. Observati cum la noi tot mediul „academic”, profesional, politici, etc sunt cam cu 6 luni pana la 2 ani in urma celor care trag semnale de alarma la nivel international? La noi, ei reactioneaza fix in buza crizei… cand deja suntem in fata faptului implinit, acum 2-3 luni erau pe la televiziuni si presa cu mesaje ca totul e bine, mai mult ca e sansa sa ne evidentiem ca mari producatori, mari factori de stabilitate… acuma brusc incep si ei sa traga semnale de alarma. Bah bolovane, de ce nu ai iesit public acum 1 an sa spui care sunt consecintele exploziei preturilor la gaza naturale pentru industria de fertilizatori? care preturi o sa aiba consecinte directe asupra recoltelor si chiar suprafetelor plantate. Daca anul trecut au mai fost stocuri, anul asta si in primavara viitoare costurile o sa fie foarte mari, si printre sanctiuni UE si interzicerea exporturilor de catre FR catre Europa, o sa mai plantam flori de camp. In Rromania, cu mici exceptii nu e unul capabil sa iasa cu predictii, sa anticipeze efectele, toti „pompierii” academici se arata cand focul arde, vezi ministerele si agentiile din Energie, Industrie, BNR-finante-banci, etc

  3. Tabara,alt bolovan in calea uitarii!Atentie,cad bolovani!

    • Valeriu Tabără trebuie să regândească producţia de gargară,
      e in competie cu daea,victor surdu,tritza fanitza&culitza taratza,
      cu Banc,
      cel mai prost banc al comunismului de ocupatie,ministru si ala.

  4. Bre nea Tabara, te-ai trezit cand ai coborat in plantatia din pamantul romanrsc dupa ce ai pus umarul la distrugerea agriculturii impteuna vu petrov betivanul? Incredibil, acum se chinuie sa convinga dupa ce au distrus increderea pana si in solul roditor!

  5. România trebuie să regândească producţia de hrană,afirma domnul Tabara .Dar problema asta nu ar fi fost corect sa ne fi ocupat de ea cu ceva ani in urma ? Ce au facut toate guvernele tarii pana acum ?

  6. Valeriu Tabara este intr-o grava eroare, daca se vor produce alimente in Romania se strica afacerile grase ale securitatii tradatoare de neam si tara (SRI, SIE, SPP, etc:) obediente lui Soros, care Soros urmareste distrugerea Romaniei ca sa o ia el pe nimic. Cand cumperi zilnic alimente pe datorie cu dobanda uriasa, Soros prospera iar Romania intra in faliment si va fi preluata tot de Soros in contul datoriei. Credeti ca intamplator blestematul de Citu a facut atat de multe datorii cu dobanzi exorbitante? Nicidecum, el a lucrat impotriva Romaniei si in beneficiul exclusiv al blestenmatului Soros. Cand le spun blestemati la acesti satanisti, nu pot sa ma manifest crestineste, pentru ca nu pot sa spun ca aceste slugi ale satanei sunt niste binecuvantati. Ei sunt doar blestemati, singuri s-au blestenmat cand si-au vandut sufletul satanei pentru bani pentru ei si saracirea semenilor care ii hranesc ca pe niste plosnite gata sa crape.

    • Ai dreptate, numitorul comun al distrugerii României, în primul rând a agriculturii și industriei alimentare, este legiferarea de către guvernul Năstase a dreptului serviciilor secrete de a desfășura activități economice pe față si sub acoperire, după ce, timp de zece ani au lăsat să fie distrusă infrastructura agricolă ? După ce parlamentul majoritar fesenist a legiferat restituirea terenurilor agricole unor proprietari lipsiți de resurse financiare și mijloace de producție, după ce au majorat la 120% dobânzile la stocurile de produse agricole, după ce au tergiversat punerea în posesie a trenurilor, după ce au legiferat construirea de supermarket-uri în incinta orașelor, au mai dat și dreptul serviciilor de a desfășura activități economice, fapt care a transformat România într-un MARE IMPORTATOR de produse și servicii, cu precădere produse chimice și petrochimice, între care îngrășăminte, pesticide, alimente, etc?Trădarea și corupția serviciilor secrete și a conducătorilor țării, au făcut ca România să înregistreze cele mai mari deficite comerciale, bugetare și de cont curent, fapt care va culmina curând în incapacitatea de plata a împrumuturilor externe?Nu credeam că voi retrăi perioada în care România lui Ceaușescu înregistrase incapacitate de plată la datoria externă, pentru care a supus poporul la rații alimentare, frig, lipsă de apă caldă și de produse de strictă necesitate (hartie igienică, detergenți și produse de igienă personală, benzină, etc)?Felicitări pentru comentariu și pentru acuratețea logicii tale

  7. Nu înceteaza să mă uimească inteligența sclipitoare și fantastica viteză de reacție a politicianului românesc, căruia nu i-au trebuit nici 35 de ani ca să-si dea seama cât de impotantă e mâncarea.Prin 2058 o sa vină energia la rând, în 2093, industria, si, dacă suntem norocoși (nu noi, urmașii)și o mai exista România, poate, prin 2128 o să avem și ceva păduri sădite si canale de irigații. Dacă nu, nu. Dar, cu siguranță că vom avea discursuri despre lucruri d-astea, din plin.Odată pe deeniu, măcar.Că altceva nu se vede.

  8. Felicitari domnule profesor Tabara !Felicitari pentru ca ati pus punctul pe „i” : cercetarea stiintifica agricola . Unde sunt institutele romanesti de cercetare agricola ? Pana-n 2010 erau cca.11 !

  9. ce este in poza:
    „piatza agro-alimentara progresu”

    ACUM DOI ANI
    taranii erau expediati pe platforma-planseu de deasupra,acolo e parcare(?????)
    in frig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    (hollywood inca mai face „type-casting”:
    prostu are mutra de prost,banditu are mutra de bandit,
    cotidianu sa puna poza mutrei lu v.tabara!)

  10. Mancarea care altii o resping la import este a acceptata in Romania marfa de calitate. Gunoaile si otravurile altora bune de bagat gatul prostilor. Dar de altfel destepti nevoie mare cu presedinte neamt care n-a facut si nu va face nimic 8 ani el si guvrnul lui. Guvernul m3u face un mare cq de obicei. Dupa calamitatea Petrov asta e numq potrivit cu Boc mic copil pe langa grasii mei CiucaCiolacu

  11. Tabara si altii ca el trebuie sa aiba putina decenta si sa taca ,sa se abtina de la comentarii.Cat sunt la putere au facut dezastrus,au distrus constient tot ce se afla in puterea lor sub conducerea lor si apoi vin dupa un timp sa dea sfaturi. Deca ati stiut ce sa faceti,de ce nu ati facut ?Inseamna ca nu ati vrut .Crezi ca sunt prosti,ca nu stiu sa conduca,ca nu sunt specialisti,dar apoi iti dai seama ca totul s-a facut cu rea intentie.Agricultura nu s-a distrus intr-un an,ea a inceput de la revolutie,pas cu pas,deliberat,planificat. Se cunosc metodele aplicate in multe tari de catre asasinii economici ,,Binele,, care l-a facut Tabara,poporului si tarii ,a fost aprobarea cultivarii in tara noastra a plantelor modificate genetic.Asa sa-i ajute Dumnezeu.

  12. Agricultura romaneasca ? Cui ii mai trebuie ? Sistemele mari de irigatii le-am distrus ! Si cu asta ce-am facut ? Pamantul agricol al tarii se vinde , intr-o veselie la straini ? Si cu asta ce-am facut ? Producatorul agricol, nu este ajutat , nici macar sa ajunga, cu marfa pe piete oprit de mafia pietelor si obligat sa-si vanda marfa , pe nimic la fel de fel de intermediari ? Incet , incet renunta la agricultura! Asa au disparut excelentii cartofi romanesti , merele romanesti , pepenii si legumele romanesti ! Si cu asta ce-am facut ? Am facut loc produselelor de import de calitate indoielnica ! Geaba recomanda guvernantii sa ne hranim cu produse romanesti . Care produse romanesti ? Cele pe care le vand babutele , prin colturile pietilor , pana nu sunt alungate de mafie? Desigur agricultura romaneasca , inca mai exista , dar rasufla greu uitata si parasita, si alungata de guvernantii nostri ! Ce sa mai vorbim de zootehnie , aflata , la vale, pe un drum alunecos ? Curand, curand, se va alege praful si de asta! Stimulare de la stat ? Aiurea, doar piedici si nepasare ! Se stie ca tara care are pamant agricol, zootehnie, are viitorul asigurat! Desigur , dar nu in Romania ! Curand foamea ne va impinge , din spste, la pascut , pe ogoarele patriei , unde ne vom bucura cand vom gasi , cate un gandacel , cate vreo insecta comestibila ! In 32 de ani de la revolutie , Romania , nu poate asigura hrana pentru propria populatie , Romania cu un potential de a hrani 70-80 milioane de oameni ! De ce ? Asta se vrea ! Praful si pulberea ! D-le Tabara , credeti ca mai exista , undeva , in lume , vreo tara care merge pe drumul autodistrugerii , o tara care-si vinde si acoperisul de deasupra capului ? N.B. Eh! Cui ii pasa de ce trancanim noi pe siturile astea? Nimanui! Nici nu existam ! Traiasca coruptia si jaful , singurile care conteaza! Ce trist!

  13. Apogeul politic al lui Valerica a fost ca lacheu al lui Petrov in PDL dupa ce trecuse prin PCR si PUNR. A fost ministrul agriculturii in unul din guvernele ZERO ale Romaniei, cel al profesorului universitar(!!??) al unitatii BB, Boc. Nu a reusit absolut nimic pozitiv pentru agricultura Romaniei cand inca se mai puteau face lucruri bune. Acum se baga in seama avand o functie pur onorifica daruita de baieti pentru serviciile aduse.

  14. De obicei, toate regandirile astea mioritice din Epoca de Aur Capitalista se lasa cu alte scumpiri sau cu vanzari la straini……[Rumburak]

  15. Cine s o faca bre? Golanii din parlament, golanii de ministri? Cine bre sa gandeasca ceva pentru Romania, ceva in folosul cetatenilor? Golanii sunt interesati sa si mareasca pensiile speciale, lefurile de jdeci de mii de euro pt ei si amante, beizadele, si apoi, sa aiba pe unde s-a stearga in caz de razboi.

  16. se gandeste numai la imprumuturi, la ciordeala si la comisioane incasate de la importatori. Cine sa mai si produca, cine?
    Cand avem premieri, gen veorica, ministrii, gen daia, siii multi ca ei. Neica, astia nu au citit in viata lor, macar „punguta cu doi bani”!

  17. Păi de ce ați desființat fermele de stat ?? De ce nu puteți pune la o treabă utilă puzderia de asistați sociali,. De ce nu aveți fabrici de conserve, pentru ca prostul care intâmplător are supraproducție, să nu fie nevoit s-o arunce / De ce nu poți ca stat să organizezi măcar producția de cereale, de ce le vinzi de pe câmp.?? De ce nu ai silozuri ca să le vinzi la preț maxim ?,Unde este gospodarul din voi ??

  18. Lumea se schimbă rapid . Fiecare apartament va deveni microfermă de carcalaci, deci nu se mai pune problema alimentației din agricultură.
    Marea problemă va fi cu ce hrănim carcalacii, asta trebuie să ne spună nenea ministrul !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.