Vanghelie spune că Vasile Blaga ar fi fost informator înainte de 1989

Preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, a declarat luni că secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a fost informator înainte de 1989, iar în cazul Wikileaks le-ar fi prezentat diplomaţilor americani informaţii false în ceea ce-l priveşte pe edilul Sectorului 5.

Vanghelie a fost întrebat cum comentează cele susţinute de Vasile Blaga în faţa diplomaţilor americani şi date publicităţii în telegramele Wikileaks, informează NewsIn. „Eu l-aş întrebat pe dnul preşedinte al României Traian Băsescu dacă cumva ştie că dnul Blaga este un informator. L-aş întreba pe dnul preşedinte Traian Băsescu şi pe dnul Emil Boc, preşedintele PDL, dacă ştie implicarea dnului Blaga la scandalul de la vămi, şi-l invit pe dnul Blaga, pentru că este un mare informator, la o discuţie dacă are curaj despre corupţia din Ministerul de Interne, despre corupţia de la sector 5, despre corupţia de la primăria Capitalei, despre corupţia din Guvernul Boc, despre tot ceea ce ştie şi despre dosarele dânsului şi despre implicarea lui Marian Vanghelie în marile dosare”, a spus Vanghelie, invitându-l pe Blaga la o discuţie „tete-a-tete” de faţă cu presa.

„Cred că dnul Blaga are multe probleme şi cred că s-a tot discutat despre dânsul, l-am cocoloşit, l-am tot împăiat, l-am despăiat, când îl facem de 80 de ani, când îl facem reformator de 25 de ani. Dacă tot vrea să fie marele om care discută cu americanii despre noi şi dă informaţii şi false să ne spună de problemele lui”, a mai comentat Vanghelie.

Întrebat la ce fel de informator se referă, Vanghelie a replicat: „Mă refer la cei la care s-au scos dosarele, cum s-au scos la unii de la CNSAS, dinainte de ’89”.

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat luni că informaţiile din cablogramele Wikileaks nu sunt „o noutate” pentru România şi a precizat că de regulă miniştrii cu portofoliile „mai grele” au întâlniri săptămânale cu ambasadorii.

„Nu sunt informaţii care sunt o noutate pentru România. Sper că aţi observat în toată lumea – au provocat dezastre”, a comentat Vasile Blaga publicarea în România a unor cablograme atribuite Wikileaks.

Întrebat dacă el a avut într-adevăr discuţii cu diplomaţii americani, aşa cum reies şi din referirile la persoana sa, Blaga a spus: „Un ministru are întâlniri. În special miniştrii cu portofoliile mai au întâlniri săptămânale cu ambasadori. Cel puţin săptămânale”. Rugat să comenteze faptul că oficialii CE erau îngrijoraţi de faptul că anumiţi demnitari erau urmăriţi penal şi ce ştie el, Blaga răspunde: „Nimic. Efectiv nimic”.

Cablogramele diplomaţilor americani în România atribuite Wikileaks au menţiuni despre oameni de afaceri, intitulaţi „moguli”, dar în special despre politicieni. Astfel, despre Blaga se spune că într-o discuţie cu americanii nu ar fi răspuns direct la o întrebare referitoare la zvonurile că el şi alţi lideri PDL au abordat cu omologii lor de la PSD cu o ofertă de a extinde acordul privind coaliţia la opt ani, indiferent de rezultatele alegerilor prezidenţiale, după ce pesedistul Viorel Hrebenciuc confirmase celor din ambasadă această informţie cu o săptămâna înainte. Altădată, Blaga este citat că ar fi spus că o alianţă cu PNL ar fi putut fi o alegere mai bună, decât guvernarea cu PSD, precizând că PDL a fost generos, oferind jumătate din posturile de ministru liberalilor, însă aceştia au refuzat cerând ca Tăriceanu să rămână prim-ministru. Blaga ar fi făcut şi o serie de aprecieri la adresa unor lideri PNL, Ludovic Orban şi Crin Antonescu. „Sunt amândoi îngrozitori. Orban ar trebui arestat pentru deficitul de la ministerul său, de 600 de milioane de euro. Antonescu este un bun vorbitor, dar este leneş şi munceşte doar două ore pe zi şi când are chef”, redau oficialii americani discuţia cu Vasile Blaga.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.