”Vasalii” europeni, împotriva lui Trump

”Vrem să fim vasali care se supun deciziilor luate de Statele Unite, în timp ce ne agățăm de pantalonii lor? Sau vrem să arătăm că avem interesele noastre economice, că vom face afaceri cu Iranul”, apus ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire, imediat după ce președintele Donald Trump a anunțat că SUA părăsesc acordul nuclear cu Iranul și vor impune sancțiuni economice Teheranului, precum și companiilor străine care vor derula pe mai departe afaceri cu Republica Islamică. A fost un ecou al afirmației ferme a președintelui Emmanuel Macron, la Aachen, alături de Angela Merkel, pe 10 mai: ”Dacă acceptăm ca alte țări, inclusiv aliații și prietenii noștri din cele mai grele momente ale istoriei, să decidă pentru diplomația noastră, securitatea noastră, făcându-ne să ne asumăm cele mai mari riscuri, atunci nu mai putem fi suverani“. Cancelara Angela Merkel, cu toată înclinația sa către compromis, a fost la fel de fermă. ”Dacă fiecare face ce vrea, asta e o veste foarte proastă pentru toată lumea”, a spus Merkel, pe 11 mai, cu referire la decizia SUA de a părăsi acordul cu Iranul.

Der Spiegel: Cooperarea transatlantică a murit

Și nu doar afectarea intereselor comerciale pe care puterile europene le au în Iran este sursa nemulțumirii, ci și noile tarife la aluminiu și oțel pe care administrația Trump a anuntat că le va impune Europei cu începere din luna iunie. Se mai adaugă presiunea pusă de Donald Trump pentru contribuția de minimum 2% din PIB pentru bugetele Apărării statelor NATO, sume din care un procent însemnat să se îndrepte către achiziții militare (știut fiind că SUA sunt cel mai mare exportator de armament), ceea ce face ca această obligație asumată în trecut de statele NATO să pară acum mai degrabă o taxă de protecție plătită Washingtonului. Se adaugă apoi scandalul Volkswagen, cu originea tot în SUA, în studiul făcut de o serie de specialiști americani, și care a provocat companiei germane pierderi incomparabil mai mari decât penalizările pe care statele UE încearcă să le impună unor giganți americani precum Apple, Amazon sau Google.

”Adio, Europa”, este titlul cu care deschide revista germană Der Spiegel, alături de o caricatură arătând un deget mijlociu cu chipul lui Trump. ”Vestul pe care-l știan nu mai există. Relația noastră cu SUA nu mai poate fi numită prietenie și abia de poate fi numită parteneriat. Președintele Trump a adoptat un ton care nesocotește 70 de ani de încredere. Vrea tarife punitive și cere supunere. Nu se mai pune problema ca Franța și Germania să ofere sprijin militar în Afganistan și Irak. Acum se pune problema dacă cooperarea transatlantică economică, diplomatică și militară mai există. Răspunsul este: nu”, scrie Der Spiegel.

”Șantajul” american

Indignarea presei germane a ajuns la cote și mai înalte după ce secretarul de Stat Mike Pompeo a declarat că SUA vor investi în Coreea de Nord, dacă dictatorul Kim Jong-un va denucleariza țara. ”Deci, firmele americane vor putea face în curând afaceri în Coreea de Nord, însă europenii nu vor avea voie să facă afaceri în Iran”, scrie unul dintre comentatorii Die Zeit, care cere UE să recționeze la ”șantajul” american, considerând că SUA au devenit un rival al Europei. Oficialii de la Berlin au anunțat că vor lua măsuri pentru ca afacerile germane să nu sufere de pe urma sancțiunilor americane. Ministrul Economiei, Peter Altmaier, a anunțat, pe 11 mai, că este ”gata să discute cu companiile implicate în Iran despre cum pot fi reduse consecințele negative”. Asta după ce ambasadorul SUA la Berlin a cerut ca ”firmele germane din Iran să își încheie afacerile imediat” după retragerea SUA din acordul cu Iranul, scrie Deutsche Welle.

”Polițistul financiar” de peste Ocean

Puterilor europene le va fi însă extrem de greu să ocolească sancțiunile americane impuse Iranului, pentru că, în aproape un deceniu de fricțiuni și sancțiuni impuse Teheranului, SUA au ajuns să ”militarizeze” industria bancară, astfel încât acum tranzacțiile financiare cu Iranul sunt aproape imposibile, se arată într-un articol publicat de Institutul Mises de la Viana. Mai mult, The Weekly Standard relatează cum congresmanii americani caută acum modalități de a penaliza chiar și băncile centrale ale statelor care încearcă să înființeze instituții care să facă comerț cu Iranul acolo unde băncile private au interdicție. Apoi, soluția aplicată de UE în anii 1990 de a refuza să se supună sancțiunilor SUA (împotriva Cubei, Libiei sau Iranului, la acel moment) are șanse mici să funcționeze, pentru că a fost folosită doar pentru a transmite un mesaj politic unei americi conduse de administrația Clinton, care a cedat în fața acestei fronde, și nu în fața unei administrații Trump mult mai hotărâte și izolaționiste.

Europa împotriva dolarului?

Modalitatea Europei de a se opune SUA într-o lume în care Washingtonul devine din ”jandarm mondial” ”polițist financiar” este eludarea marelui atu american – dolarul. Însă această cale implică o mână de ajutor riscantă pentru economia Chinei și pentru yuan, pentru că euro este o monedă disfuncțională în actuala arhitectură a UE. După peste 70 de ani de alianță transatlantică care a croit lumea de azi, Europa este mai aproape ca niciodată de a lua în calcul crearea unor instituții paralele celor de la Bretton Woods, care au făcut din dolar moneda schimburilor globale.

Marele conflict economic Vest-Est ce stă să izbucnească, cu un front preliminar pe care se pot confrunta chiar SUA și Europa, pare că va da dreptate doctrinei antiglobalizare a lui Trump. Pentru a nu rămâne la statutul de ”vasal” invocat de liderii ei, Europa va trebui să prioritizeze interesul ”național”. Așadar, țările vest-europene, campioanele globalizării, vor ajunge să lupte împotriva simbolurilor și pârghiilor de până acum ale globalizării. Va fi o poziție greu de susținut, la fel cum e și poziția Germaniei – indignată că i se interzice să facă afaceri în Iran de către o administrație SUA ce investește în Coreea de Nord, în timp ce Berlinul câștigă de pe urma schimburilor cu China, interzicând țărilor estice să își dezvolte relațiile cu Beijingul.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 15

15 Comentarii

  1. Nesimțiți, neobrăzați, din totdeauna. Când România a vrut să fie independentă economic și energetic, au obligat-o să se auto- nimicească ca dacă o nimiceau ei era modelul iugoslav. Când România a vrut să fie suverană prim organizarea unui Referendum, l-au negat călcând în picioare voința a milioane de români. Când Polonia și Ungaria prin solicită drepturi suverane la decizii ce privesc viitorul națiunii și independența economică sunt șantajate cu sancțiuni fără precedent. Dar când e vorba de dreptul lor de a face afaceri, adică bani, ca din totdeauna, pe seama altora “Jos șantajul American! Nu vrem sâ fim vasali! Avem interesele noastre economice! Suntem mari și tari și nu ne agațâm de nădragii nimănui. Vorba coanei Lucsița: Bravos! Frumoasă sarlatanie.

  2. – – – Emmanuel Macron, alături de Angela Merkel,la Aachen, pe 10 mai: ”Dacă acceptăm ca alte țări, inclusiv aliații și prietenii noștri din cele mai grele momente ale istoriei, să decidă pentru diplomația noastră, securitatea noastră, făcându-ne să ne asumăm cele mai mari riscuri, atunci nu mai putem fi suverani“ – – –

    Exact d-le Macron, aveti dreptate.

    Pentru presedintele Iohannis:
    Cititi declaratia lui Macron.
    Valabil si pentru Romania, in cazul ambasadei SUA.
    Si Romania trebuie sa fie un stat suveran, care are propria politica externa, in interesul nostru, nu al Germaniei sau altora.
    Capisci d-le prezident ?

    • Klaus nu e presedinte, il jigniti profund, e un argat pe domeniul lui merkel numit Rumanischen !

  3. Miroase de la o posta ca toate tunurile sun puse pe Franta ca sa renunte la legaturile cu Germania, Germanie care joaca la doua capete. Daca Franta va trece de partea USA si Marea Britanie, tov. Johannis va pleca in tari straine!

    • @ovrei
      Franta nu reprezinta o miza internationala decat poate pentru magrebienii care vor sa se stabileasca printre fratii lor. Franta sub Macron e un fel de compania 7 sub clar de luna!

  4. Germania se joaca putin de-a suparata dar se va alinia cuminte intereselor SUA. Este in continuare o tara sub ocupatie dupa ultimul razboi mondial.

    • I-a convenit de minune „ocupatia” pana acum.Nu bani pentru aparare,nu taxe vamale cu americanii si alti fraieri,precum in toate zonele de influanta britanica si franceza,comert liber pe unde au avut ei chef si cand nu le-a prea mers vrajeala au bagat recomandari si decizii UE impuse altora care ,voalat,au avantajat firmele si lucratorii germani.Mai au tupeu sa vorbeasca de pierderile facute Volkswagen-ului de specialistii americani care au spus lumii adevarul despre incadrarea neadevarata in normele de noxe a motoarelor alora,care le verificau doar in laborator si le puneau stampila,pe cand alte firme,inca de multi ani,baga banu in plus si le verifica in teren,in trafic,pe drumuri in panta si chiar le fac verificari deplasandu-le chiar si in conditii de iarna la Cercul Polar.Si dupa aste ispravi a sarit statul cu banul sa-i ajute cand la altii din UE au grija sa comande dosare penale cand statul alora sprijina vreo firma autohtona importanta. Si dupa toate astea peste tot se umfla in pene ca ar fi ei „motorul economic al Europei”.Aiurea.Daca se compara cifrele din topul mondial, vizavi de numarul de locuitori, intindere al teritoriului plus alte obligatii pe care le duc in spate ,motorul economic cel mai puternic si eficient in Europa este Marea Britanie.

  5. macron si angela sint politicieni .la Washington este un ….ce se numeste pe americaneste ….scheister…Donald trump..care a spus ca va participa la inaugurarea noii ambasade de la Jerusalem..a mintit ..ca nu s-a prezentat ..de ce nu stim …era vorba sa-l ia cu el pe jonathan pollard spionul israelian care a furat secretele americanilor cu care israelul le da la schimb rusilor contra jidanilor sovietici in anii 80….bietul pollard cit de dezamagit o fi fost ….asa ca asta este partenerul europei un scheister…..santajul este ceva tipic jidanilor care fac business doar cind au avantaj din start..cind esti cu spatele in colt….biata America…

  6. Cum ne mai razbuna americanii! Ce ma bucur ca o iau peste nas nemtii si francezii! Cat despre celelalte lichele, olandezii, etc, deocamdata se orienteaza, javrele. Bravo, Trump! Urgenteaza schimbatea ambasadorului de la Bucuresti, face jocul celor
    care te saboteaza din interiorul SUA si al memtilor si te voi respecta si mai mult.

  7. ,,,germania a provocat doua rasboaie mondiale a ridiculizat franta in al 2-lea rasboi mondial in paris tropaiau trupele germane intr-o veselie degajata,,,anglia era bombardata de aviatia germana si,lipsita de aparare armament si hrana !!!!!a intervenit america cu trupe armament alimente etc etc,,,,germania a fost invinsa dar europa ocidentala era distrusa si infomentata planul marschal in 7 ani aprodus o prosperitate fabuloasa,,,,,azi germania si franta vrea sa dea sfaturi americii ,,,SA FIM SERIOSI,,,,,,,AMERICA NU ESTE ROMANIA

  8. „Asta după ce ambasadorul SUA la Berlin a cerut ca ”firmele germane din Iran să își încheie afacerile imediat” după retragerea SUA din acordul cu Iranul”. Asadar firmele germane platesc smecheria lor cu deutchland bank vs. USA DAR VOR SA PASTREZE MAI DEPARTE PUMNUL IN GURA FIRMELOR ROMANESTI IN ROMANIA cu ciocanele lui merkel -joianul si kovesi !

  9. !6 mai 1812,Tratatul de la Bucuresti-anexarea Basarabiei:”rasplata”pentru jertfele romanesti

  10. La inceputul anului 1944, cand era cat se poate de clar ca URSS este invingatorul in WW2 din Europa, a aparut o noua mare, enorma provocare! Nimic nu ar fi putut impiedica Armata Rosie sa se opreasca la Paris, Londra,etc…Atunci, Europa a fost efectiv salvata de la comunizarea totala de Armata SUA. Acesta a si fost scopul debarcarilor americane din sudul Europei, apoi in Normandia. NU biruinta asupra nemtilora Eur cautau ei, ci salvarea a ceea ce se mai putea salva din Europa de pericolul ca si in ziua de azi sa traim intr-o Europa comunista de la Urali si pana la Atlantic!! A urmat apoi planul Marshall, etc, etc… Existenta NATO se inscrie (astazi, mai mult ca oricand) in aceasta nota! Nu poti face, niciodata, abstractie de SUA. O Europa, asa cum o doresc Macron, Merkel si altii, ar fi ca o corabie in deriva, putand oricand redeveni ceea ce a fost odata: o victima sigura!! Nu doar pericolul rusesc ne pandeste, mai exista unul cu mult mai mare!! Haideti sa fim un pic obiectivi!!!

  11. He he he… too late …Europa de vest, iar mai nou cea de est( aproape toata) este vasala SUA…
    Cum asa!? Simplu: SUA au trupe cam peste tot in UE( Germany first) …acum isi pun mana protectoare si pe little britain…SUA nu au nici un interes ca UE sa fie unita&puternica&stabila…Bref…se arata doua blocuri globalite: La est China & Rusia& India ci celelalte state emergente care au ca numitor comun respingerea hegemoniei SUA, iar la vest un proces care intr-un final fie va insemna capitularea UE in fata Fed. Reserve fie se va splinta si mai mult…sigur e doar inceputul acestui proces…poate dura ani buni, sau poate fi transat mai rapid cu nuke popcorns… Suna dur si cinic…dar asa cred eu …

  12. De cel putin doua ori Europa a fost libera sa-si faca de cap si s-a vazut cat dezastru a rezultat.De doua ori America si altii au incercat sa nu se implice,dar si-au dat seama ca a nu se implica avea ca rezultat sa se trezeasca peste ei, la ei acasa, cu toti vagabonzii si toti poftitorii de cladit noi imperii mondiale.Si au fost nevoiti si chemati sa se implice.Acum se pare ca „cineva” iar doreste sa o ia pe Europa in noi aventuri „pe persoana privata” , visand la un nou imperiu in care alte natiuni nu mai conteaza ,de parca ar fi castigate la loz in plic, de data asta invocand visele de dominatie europeana ale lui Carol cel Mare (asta ca sa creada in ceva bazaconii si francezii).De englezi au facut tot posibilul sa scape,stiind de multa vreme ca aia nu sunt nici la mana lor si nici compatibili cu ce vor sa impuna ei celorlalte tari din UE.Numai ca aia mai mici nu prea vor sa puna botul, dupa cum se vede,pentru ca popoarele stiu ca au intrat intr-o uniune de state suverane,intr-o alianta, si nu intr-un imperiu care transforma statele in provincii oarecare,iar popoarele mai mici,in natiuni conlocuitoare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.