Verdict surprinzător în dosarul unui „Che Guevara” al finanţelor

În urmă cu opt ani, piaţa financiară mondială a fost cuprinsă de panică din cauza prăbuşirii peste noapte a contractelor futures. Federal Reserve din SUA a redus dobânzile cu 0,75, temându-se că începe marea criză. Nu s-a întâmplat atunci, ci peste cateva luni. Panica din ianuarie 2008 a fost produsă de Jerome Kerviel, traderul care a adus pierderi de 4,9 miliarde de dolari pentru Societe Generale.

Pe 7 iunie 2016, justiţia franceză vine cu un verdict surprinzător: Kerviel a câştigat 450.000 de euro din partea fostei sale bănci – 100.000 de euro pentru faptul ca a fost demis abuziv şi 350.000 de euro bonus pentru anul 2007. Justiţia a respins totuşi solicitarea de miliarde de dolari a lui Kerviel. Judecătorul a arătat că “Societe Generale nu poate pretinde că nu a ştiut despre operatiunile fictive ale lui Kerviel” înainte de a-l demite, în ianuarie 2008. Prin urmare, banca nu a sancţionat acţiunile lui Kerviel, ci consecinţa acestor acţiuni. Banca a anunţat că va face recurs.

Este ultimul episod dintr-o epopee care a atras atenţia întregii lumi. Cum povestea lui Kerviel era proaspătă în momentul izbucnirii crizei financiare, el a fost imediat asemănat cu un Robin Hood al finanţelor, cel care a umilit marile bănci. Alţii l-au catalogat drept un francez care cade victima unui sistem perfid anglo-saxon, alţii au arătat cum Kerviel este produsul secundar al unei maşini speculative care nu urmăreşte decât profitul pe orice cale. Mediul virtual îl consideră nevinovat pe Kerviel. Avea deja aura unui erou cand şi-a publicat memoriile, la doar 33 de ani. Brusc această campanie de susţinere în presă a lui Kerviel a încetat. Laudele de care se bucura s-au transformat în cel mai bun caz în bancuri.

Jerome Kerviel a fost trimis în judecată în 2010 şi condamnat în octombrie acelaşi an la cinci ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare. Verdictul recursului s-a pronunţat în 2012 şi a rămas neschimbat în privinţa detenţiei. Kerviel nu a stat în inchisoare decât patru luni, iar în toamna anului 2014 a fost eliberat, urmând să poarte o brăţară electronica până la ispăşirea pedepsei.

Kerviel a mai intentat un proces, după ce poliţista care a primit dosarul său a declarat recent că şefii i-au cerut să caute doar probe care să-l incrimneze pe Kerviel

Este de notat că președintele Societe Generale din perioada în care Kerviel făcea operațiunile riscante, Daniel Bouton, a demisionat imediat după declanșarea scandalului, fiind ocolit de acuzații. Și, ca și cum nu ar fi vinovat cu nimic pentru pierderile uriase, Bouton s-a reconvertit în onorabil consilier financiar și a devenit senior advisor la Rotschild&Cie.

În 2007, Jerome Kerviel a fost însărcinat să facă operaţiuni de arbitraj cu contracte futures, o operaţiune considerată relativ simplă şi cu riscuri reduse. Activităţile de arbitraj constau în achiziţia unui portofoliu de active financiare şi vânzarea simultană a unui portofoliu uşor diferit, în încercarea de a obţine un profit din diferenţa de valoare dintre cele două. Astfel, toate achiziţiile trebuie, în mod normal, să fie compensate prin vânzări aproape identice, singura diferenţă fiind în privinţa marjei. Frauda a constat în asumarea unor poziţii fictive pentru cel de-al doilea portofoliu, pentru a lăsa să se creadă că acestea compensează portofoliul iniţial, de active financiare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.