Ministerul de Finanțe va folosi scannere în lupta cu frauda

Portul Constanţa va avea două scannere operaţionale până la finalul acestui an, din cele 26 de sisteme noi de scanare cu care vor fi dotate în următorii ani birourile vamale de frontieră, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Acesta a fost miercuri în Portul Constanţa, împreună cu preşedintele Autorităţii Vamale Române, pentru a vedea cele două birouri vamale de frontieră unde vor fi amplasate scannerele.

„Nu e o noutate că, an de an, cantităţile de mărfuri care trec prin Portul Constanţa bat toate recordurile. Conform datelor, în 2023, traficul total a depăşit 92 milioane tone, faţă de 75 milioane tone în 2022. Ceea ce înseamnă că şi riscul de contrabandă, trafic de droguri, arme şi evaziune fiscală creşte direct proporţional. Am vrut să merg astăzi cu preşedintele Autorităţii Vamale Române în Portul Constanţa, să văd cele două birouri vamale de frontieră unde vom amplasa două scannere. Dacă nu urgentăm acest proces, înseamnă că stăm deoparte şi lăsăm frauda să submineze fundamentul economiei naţionale”, a scris ministrul Finanţelor pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, cele două scannere vor identifica, în doar câteva secunde, orice bunuri sau substanţe interzise care ar putea fi introduse ilegal în ţară.

Achiziţia celor 26 de scanere este parte din proiectul „Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule şi containere (sisteme de securitate) şi înfiinţarea Centrului naţional de analiză imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule şi containere din dotarea AVR”, semnat în decembrie 2023.

Beneficiarul proiectului este Autoritatea Vamală Română, iar finanţarea este asigurată din bugetul naţional şi din bugetul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Programul face parte Pilonul III al PNRR.

Data începerii proiectului este 4 decembrie 2023 iar data încheierii este 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finanţată prin PNRR). Durata proiectului este de 49 luni (37 luni pentru componenta finanţată prin PNRR). Finanţarea este nerambursabilă (PNRR) şi este de 34,060 milioane de euro.

Obiectivele generale ale proiectului sunt: eficientizarea controlului vamal asupra mijloacelor de transport prin dotarea autorităţii vamale, în punctele de trecere a frontierei, cu sisteme de securitate (echipamente de control nedistructiv: scanere autovehicule şi containere); integrarea sistemelor de securitate (echipamente de control nedistructiv) în Centrul Naţional de Analiză Imagistică şi realizarea monitorizării în timp real a analizelor imagistice asupra rezultatelor scanărilor efectuate cu echipamentele de scanat; îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei serviciilor prestate de echipele de control operativ (în frontieră şi echipe mobile) pentru asigurarea securităţii şi siguranţei cetăţenilor şi protejarea intereselor financiare ale Uniunii şi ale statelor membre.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. Scanere vor funcționa precum camerele video și sistemele de alarmă din România când se dau spargeri la vilele bogaților. Am mai scris: Codul numeric poștal a fost introdus în România în anul 1974 adică acum 50 de ani și nu este utilizat de nimeni, mai ales că Poșta Română este în desființare. De ce POȘTA Română nu este în Ministerului COMUNICAȚIILOR și Societății Informaționale (MCSI)???, ci culmea “Compania Națională Poșta Română” se află în Ministerul CERCETĂRII, INOVĂRII ȘI DIGITALUZĂRII??? Și și mai și Ministerul Cercetării are în proprietate 93,52% din pachetul de acţiuni, iar Fondul Proprietatea 6,48% acțiuni. Când Poșta și-a închis 90% din Oficiile poștale din Sibiu din lipsă de personal (salarii de mizerie) cât valorează domnule Boloș 1 Acțiune Poșta ROMÂNĂ în luna februarie 2024?

  2. Pui intrebari prea complicate @Emile…Cu scanerele cineva din UE face bani…si prostovanii din guvern se supun in timp ce furaciunea in Romania a depasit orice limita a bunului simt…cum scapam de cancerul asta a prostilor corupti si tradatori care ne conduc??? De prosti ce sunt ne baga in razboi cu Rusia si poate doar dezastrul produs de prostia lor ne va salva de ei… si iar mor oameni nevinovati.

  3. Scanere contra fraudei😯😯😯? Fraudele se fac cu înțelegere între părți, scanerele la comanda! Ce frauda combat? Frauda prin scuipat verbalizat?

  4. Ha, ha, popandăru’ aista îi puati lua locu’ lu’ Bănescu cu succes in Dialu’ Patriarhiei oricând…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.