Veşti importante pentru pensionari şi viitorii pensionari

legea pensiilor

Veşti importante pentru pensionari şi viitorii pensionari. Cu ocazia prezentării proiectului noii legi a pensiilor, ministrul Muncii a afirmat că vârsta standard de pensionare nu se modifică, nici stagiul minim. Proiectul mai prevede că mamele care au crescut trei copii, până la 16 ani, se pot pensiona mai devreme.

O schimbare importantă care apare în noul Proiect al Legii Pensiilor se referă la reducerea vârstei de pensionare pentru mamele care îndeplinesc următoarele condiţii: femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut şi crescut trei copii, până când aceştia au împlinit vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani.

Proiectul noii Legi a Pensiilor prevede ca pensionarii cu un stagiu de cotizare sub 15 ani să poată opta pentru indemnizaţia socială minimă, în loc de pensie. Alegerea se va face cu trei luni înainte de intrarea în vigoare a legii.

„Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu 3 luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee”, spun reprezentanţii Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS), instituţia care a pus, joi, în dezbatere publică, proiectul Noii Legi a Pensiilor.

Practic, mulţi dintre pensionari vor fi „obligaţi” să opteze pentru indemnizaţia socială, astfel încât să nu rămână cu un venit de doar 200-300 de lei. Aceasta pentru că cei care vor opta pentru pensie vor primi doar suma pentru care au cotizat, nu şi diferenţa pe care o acordă în prezent statul, de până la 640 de lei.

Printre noutăţile aduse de noul Proiect de Lege a Pensiilor se mai numără introducerea masterului şi a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultăţii, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creşterea copilului, şomajului indemnizat, deportării, prizonieratului şi detenţiei politice, prevăzute de legislaţia în vigoare.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS), instituţia care a lansat, joi, proiectul în dezbatere publică, condiţia pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte.

De asemenea, pentru cel care a lucrat în timpul studiilor se iau în calcul contribuţiile din salarii.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. Cine se bucură azi o să plângă mâine, când inflaţia şi devalorizarea o să-i ia înapoi cadoul ăsta.
    Ca în 2008-2010…

  2. Ce fac ei acum cu pensiile este o alta muie la poporul care mai pune botul la minciunile PSD-ului. De aceea acest slogan, care nu are nici o tenta sexuala i-a lovit in plin . Pensionarii , un fel de evrei iesiti din Egipt si hraniti de mici cu minciunile comunistilor ,sunt singurii care pun botul.Pacat ca 100% vor muri in spitale de infectii parasiti fortuit de copii si nepoti. EI ne vor decimati si alungati din tara . Cine sunt EI , cei care vor ocupa si stapani aceasta tara si nu ma refer la PSD. PSD este unealta folosita cu succes . Asta-i soarta acestui popor cre(s)tin.

  3. dna ministra de ce nu au medici pensi ?
    sa vezi ce zice o firma londoneza in colaborare cu o firma romaneascs care angajeaza personal medical
    -ofera salari de 60.000 £ pe an de persoana.Adica 3 miliarde lei vechi
    DE CE NU AU SALARI SI DREPTURI ? 3 MILIARDE LEI SANT NISTE BANI

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.