Viața post-sancțiuni la Moscova și în Vest

”Va fi o realitate. Prețul sancțiunilor nu va fi doar pentru Rusia. Este impus foarte multor țări, inclusiv țărilor europene și țării noastre, de asememea”, a declarat președintele Joe Biden, la Bruxelles, după ziua celor trei summituri – NATO, UE si G7.

Rusia și Ucraina sunt mari producători de grâu, iar liderii de la Kiev au anunțat deja că recolta de anul acesta a fost compromisă. Rusia este mare exportator de resurse energetice, iar plănuita renunțare la gazele din Rusia va duce la o scumpire și mai abruptă a energiei în UE, mai cu seamă dacă liderii de la Bruxelles vor urma calea semnalată de guvernul Germaniei și cerută răspicat de secretarul general ONU, și anume renunțarea în egală măsură la gazele din Russia și la cărbunele european, alegând ”energia verde” – o sursă ce era insuficientă chiar și în perioada premergătoare războiului din Ucraina.

În Statele Unite, guvernatorul democrat al Californiei a ajuns să propună împărțirea unor vouchere de 400 de dolari cetățenilor, pentru a-i ajuta să treacă peste o perioadă în care prețul benzinei la pompă a atins cifre record, asta în condițiile în care în toamna acestui an urmează alegeri pentru Congresul SUA și pentru postul de guvernator.

În Germania, guvernul condus de social-democratul Olaf Scholz, care a renunțat la operaționalizarea gazoductului ruso-german Nord Stream2, ia în calcul oferirea unui supliment de 300 de euro pentru toți angajații din țară, pentru atenuarea șocului scumpirii energiei. Tot pentru atenuarea acestui șoc, guvernul va reduce sensibil costul transportului în comun și va oferi familiilor cu copii câte 100 de euro pentru fiecare copil. ”Coaliția crede că trebuie să protejeze cetățenii și economia în fața acestor creșteri enorme ale preturilor, pe termen scurt și pe o perioadă limitată”, a spus ministrul de Finanțe, liberalul Christian Lindner.

Într-un interviu pentru Foreign Policy, directorul executiv adjunct al FMI, Gita Gopinath, a declarat că sancțiunea occidentală prin care băncii centrale a Rusiei i-au fost confiscate rezervele în dolari ar putea să aibă urmări grave pentru moneda americană, deoarece multe bănci centrale din lume ar putea să devină repede reticente și să renunțe la o bună parte din rezervele în dolari. Când instituțiile occidentale confiscă rezervele deținute de o bancă centrală independentă, asta nu face decât să sune alarma pentru multe bănci centrale, care se pot gândi că ar putea fi următoarele pe listă.

FMI a mai avertizat că sistemele de plăți internaționale sunt foarte fragmentate, că Rusia și Iranul lucrează pentru crearea unei alternative la SWIFT. Iar Goldman Sachs a atras atenția că hegemonia dolarului ar putea fi slăbită în beneficiul yuanului. Credit Suisse a emis ipoteza că sancțiunile financiare occidentale împotriva Rusiei ar putea grăbi orientarea către criptomonede, către petrol și alte asemenea materii prime atunci când vine vorba despre păstrarea rezervelor băncilor centrale.

Toate cele de mai sus arată că Vestul va avea de plătit mult pentru sancțiunile împotriva Rusiei, iar nota de plată cea mai grea va fi cea pentru clasa de mijloc și pentru categoriile mai sărace ale populației.

 

Cum se trăiește însă în Rusia în această perioadă a sancțiunilor. Constantin Duhamel, absolvent al Institutului de Stat pentru Relații Internaționale de la Moscova și angajat al Camerei de Comerț Ruso-Franceze, spune pentru UnHerd cum se descurcă moscoviții în acest moment.

Cea mai întâlnită reclamă era «Trimiteți bani prin Western Union celor dragi care se afla în Ucraina». Pe lângă aceasta, mai erau reclamele la Apple și Chanel. Însă toate au dispărut peste noapte, după 24 februarie. Banca la care am cardul a încetat să mai opereze în Rusia. Acum, canalele de Telegram sunt pline cu ponturi despre cum să emigrezi din Rusia. Se pare că poarta globalizării se închide pentru Rusia. În ultima luna, McDonald‘s, Levi’s, Adidas au încetat să mai opereze în Rusia. La fel și Ikea și Starbucks.

Însă viața la oraș nu a devenit mai grea pentru rusul de rând. Dacă sunt plătiți cu un salariu stabil, la o companie de stat, cum nu sunt preocupați de lumea de dincolo de fosta URSS, cu excepția Turciei și Thailandei (cele mai populare destinații de vacanță pentru ruși), atunci inflația este singurul disconfort pentru ruși. Faptul că s-au închis magazinele Louis Vuitton nu contează, pentru că era un lux pe care nu și-l permiteau.

După sancțiuni, Rusia le-a oferit trei variante companiilor care doreau să plece din țară: să rămână în Rusia, să-și reducă afacerea și să transfere riscul unor parteneri locali, să plece și să riște potențiala naționalizare.

La o primă vedere, cele mai multe companii vestice s-au supus apelurilor guvernelor occidentale de a-și suspenda afacerile din Rusia pe termen nedefinit. Însă asta nu înseamnă că toate aceste companii au plecat din Rusia. Pentru unele, suspendarea operațiunilor nu este decât un pas pentru reorganizare și modificarea prețurilor. Se estimează că 450 de companii pleacă din Rusia (până acum, au plecat efectiv doar 169), în timp ce 221 de companii se gândesc încă la ce decizie vor lua, iar 93 au decis să rămână, în ciuda solicitării guvernelor din țările lor de origine). Multe dintre aceste companii vor să redeschidă după ce trece criza și vor sa profite de golurile rămase pe piața rusă.

În realitate, companiile care au anunțat că pleacă și chiar au plecat sunt cele americane și britanice. A plecat BP, care a fost cel mai mare investitor străin în Rusia, au plecat marile firme de consultanță vestice. Au rămas doar firme anglo-saxone puțin cunoscute din domeniul telecomunicațiilor și energiei.

Pe de altă parte, majoritatea firmelor europene nu au luat decizia abruptă a plecării. Renault a anunțat doar că oprește producția, nu că va pleca. UniCredit a rămas, ”dedicat clienților”, încercând să ”limiteze riscurile”. Se pot face încă transferuri internaționale în euro, ceea ce este extrem de important pentru mulțimea de expați care trăiesc în Rusia și pentru companiile ruse care fac afaceri în străinătate.

Poate că aceste companii europene sunt mai inteligente decât cele britanice și americane. Acum, autoritățile chineze își încurajează companiile să cumpere activele devalorizate din Rusia, adică exact acelea pe care le lasă în urmă companiile vestice. Rușii vor avea de așteptat până când AliBaba sau UnionPay vor umple vidul lăsat de companiile vestice. Însă asta nu contează prea mult pentru ruși, atât timp cât viața de zi cu zi nu este chiar de nesuportat”, scrie Constantin Duhamel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 36

33 de Comentarii

  1. vedeti ca sunt clipuri video pe YouTube cu rafturi goale la Auchan la Moscova. Si comparatii de pret la ce se mai gaseste
    au dublari de preturi la produse de baza

    • Din cate se pare Auchan a decis sa ramana in Rusia. Oricum nu conteaza pentru ca rusii vor lua aceleasi produse de la chinezi.

  2. „Se pare că poarta globalizării se închide pentru Rusia.” Cât timp există China care e cea mai complementară țară Russiei, cărțile nu sunt jucate. Russia are resursele necesare Chinei iar China are ce-i lipsește Russiei: tehnologie înaltă și de larg consum. Ca să nu mai vorbim de numeroasele țări care au adoptat o poziție neutră față de conflictul din Ukraina și care au relații comerciale strânse cu Russia. Ce se va face? Vor urmări navele NATO vasele de transport care duc marfă în și din Russia? Nu cred că vor fi în stare să facă asta pentru că nu au curajul să o facă și nici cu ce. Strategia, tehnica și avansul trupelor ruse în Ukraina a lăsat mască Occidentul. Ăsta e și motivul panicii, lipsa mijloacelor de contracarare. Dacă le-ar fi avut, n-ar fi strigat în gura mare „asasinați-l pe Putin” și nu și-ar fi oprimat proprii cetățeni transformându-i în milogi leșinați de foame. Miza cea mare e tocmai globalismul care momentan este blocat ferm de Russia creștină. În fapt, nici mie nu mi-ar place să am niște șefi homalăi ca harari ori schwab pe care în nici-un caz nu-i vreau lângă mine atunci când sunt în biserică la liturghie.

  3. Inca mai au bani rusofilii, sa vedeti peste 2-3 luni ce dezastru va fi in rusia.

  4. Rusia a anuntat nationalizarea filialelor din tara ale companiilor care vor sa plece + daune interese. Ceea ce nimanui din Vest nu-i convine. De-asta ai uita sa pomenesti, @Marchievici, draga. Robinette, respectiv Macron si restul analfabetilor economici ajunsi în posturi politice, conteaza pe efectul-anunt, fiindca-n practica, majoritatea, daca nu marea majoritate a firmelor vestice sunt obligate sa ramâna-n Rusia, nu-si pot permite pierderile colosale, pâna la faliment, care le-ar astepta (Renault, de pilda, în asociatie de productie cu Lada. Industria franceza de avioane, etc., etc.). Plus ca vesticilor nu le convin preturile de productie din propriile tari, incomparabil mai mari decât în Rusia (la asta si servind rubla slaba, adica la favorizarea investitiilor în tara). Robinette si clica (Timmermans din Comisia Europeana, inclusiv) = banditism la adresa Rusiei. Jefuind, din 2014, cel putin, si Ucraina. Cresteri exponentiale ale averilor unor indivizi de tip Robinette, Bernard Henry Lévy (care din lovituri de stat si-au si facut marca de fabrica. BHL fiind, zilele trecute, la Odessa, alaturi de seful batalionului Azov, terorist si … antisemit. BHL el însusi un antisemit). Materii prime cumparate pe nimic (la fel ca-n România, în care BHL are, si aicea, „afaceri” cu padurile, pe care le devasteaza), si revândute dupa licitatie la preturi fabuloase. + armele, comert înfloritor (pe care Robinette-UE l-au si transformat în … legal: toata lumea vânzându-le, acuma, arme si munitii nazistilor regimului de la Kiev). Cele de mai sus fiind una. Al doilea regim fiind sec: Rusia produce si neonul, si componente esentiale, metale rare, pe care le are si altii nu, pentru ordinatoare, pe care nu li le mai exporta vesticilor.

    • Lenikova, mai citeste odată ce ai scris. Vestului nu-i convine… firmele vestice sunt obligate sa ramana in rusia….Ori scri de la Socola ori din ambasada kriminalilor de la kremlin !!!
      Firmele din vest au inchis, nu sunt obligate sa ramana drept pentru care au plecat ! In vest exista hartie igienica nu este nevoie de ruble. rusia produce CRIME DE RAZBOI !!!!

    • Ma Moromete, iar ai consumat ceva ierboase si delirezi despre rusi?

      In urma cu 2-3 luni urlai ca nevacinatii (majoritari in Romania) trebuiau dati afara de la locul de munca si ca meritau sa fie lasati sa moara sau sa ajunga in strada. Tot tu urlai ca nu erau bani pentru teste gratuite. Odata ce a pornit razboiul tu imediat ai gasit bani pentru ucraineni. Pentru romani nu aveai bani dar pentru ucraineni ai gasit bani din belsug! Din moment ce pe tine te freaca grija de ucraineni mai mult decat de romani, mergi si spune-le balivernele astea ucrainenilor. Pe romanul de rand nu-l intereseaza absolut deloc ce ai tu de zis.

  5. Marea majoritate a bisnitarilor occidentali s-a carat. Au ramas cateva magazine goale tocmai pentru a face propaganda. Magazinele rusesti sunt pline, iar returile nu au crescut din ce am vazut in reportajele italiene. Pretul benzinei e echivalentul a 0,5 euro/litru. Nu bag mana in foc ca in toata Rusia e asa, in schimb iti pot povesti cu cat au crescut preturile la marfuri si facturi la utilitati in Italia.

  6. La ce-ți sunt buni, utili, politicienii bre ?? Să te ducă la război ?…Să te anunțe de ce nu vei avea ?/Sau de va fi, cât de mult te va costa ?/Poți protesta ??? Cui te poți plânge, care cică ”te reprezintă” ? Ai partide pentru ce ?? Să ai motive de gâlceavă ?? Să ai dușman, sai inamic ?/ Cui lipsește o astfel de ”democrație” ? Cine nu realizează că de fapt totul e diversiune inspre jaf și indobitocire ??

  7. De mai bine de un secol imperiul rus merge din victorie in victorie. In 1905 a fost dezastrul de la Tsushima care a injumatatit flota rusa urmat de pierderea razboiului cu Japonia ( daca „perfizii” anglo-saxoni nu ar fi intervenit conditiile pacii ar fi fost mult mai dure pentru rusi), a urmat revolutia din 1905, reformele cu jumatate de masura, prestatia mediocra din primul razboi mondial, revolutiile care au culminat cu ruinatorul razboi civil si teroarea bolsevica, genocidul taranimii ucrainene, pierderile catastrofale din primul an al razboiului cu Germania nazista, invaziile din Ungaria si Cehoslovacia, razboiul din Afganistan , implozia imperiului bolsevic si in final dupa incercarea de democratizare esuata revenirea la despotismul militarist si spolierea bogatiilor de un grup restrans din jurul despotului. Normalitatea si natiunea rusa sunt notiuni incompatibile, se pare.

  8. Bun, in final bulibaseala aceasta creata de Putin le convine rusilor aia care il sprijina in proportie de 99,99%?
    Nu m-as mira, stiindu-i pe rusi cam masochisti inca de pe vremea tarilor si a marii revolutii din Octombrie care a avut loc in Noiembrie.

  9. Democratic imperialismul Impus de USA Occidentului care poate aplica sancțiunea prin care “băncii centrale a Rusiei i-au fost confiscate rezervele în dolari”. Acesta nu este jaf la drumul mare? Cam asta se va întâmpla și cu aurul României plasat de domnul Guvernator Isărescu în bancă engleză. Iese război NATO Rusia, la conducerea României ajunge un om normal care refuză să trimită români la moarte când țara nu este amenințată și banca Angliei ca sancțiune fiindcă vrei ne amestec în treburile interne ale altor țări, folosind legile democrației Euro-USA, te lasă fără aur și iți prăbușește leul.

  10. Bre,mangafalele vestice nu par sa pricepa ca populatia rurala a rusnacilor nu stau cu traiul in bani..Probabil vor avea de suferit de la sanctiuni bogatanii si cei de prin marile orase.Ghinion.Pe rusnacul de rand il doare la poponet de are sau nare bani la chimir,e interesat doar sa aiba camara plina si de lipseste ceva face troc cu vecinii.Prin satele din pustiurile stepelor rusesti majoritatea locuitorilor primesc pensii in ruble cam in valoare de 50 de euro,vreo 2,5 milieane in lei..Au oare cred vesticii ca pe astia ai pot ingenunchia cu sanctiunile lor? Ghinion.Nici macar daca blocheaza importurile de ulei,zahar ..nu fac mare branza.Locuitorii satelor tot timpul s-au alimentat de la negustorii chinezi,bre.Nare UE si Nato atati oameni sa pazeasca granita cu China de cred ca pot ingenunchia Rusia prin infometare,bre.Rusnacii astia nici macar nu tin televizoare si telefoanele n-au semnal,rar mai are cate unul un radio pe baterii..Pentru ei Europa e un tinut hat departe la marginea lumii bre.Astia mai cititi,bre.Multi nici nu stiu cei aia Europa.Cand ma gandesc la talambii aia din Bruxell de se cred buricul pamantului cu sanctiunile lor ,fata de unii care nici nu stiu ca exista ,ma pufneste rasul..He..He..He…

  11. Capitalistii adevarati fac bani in timp de razboi sau pace.Capitalistii de stat asculta de comenzile stapanului.Gandind ca un capitalist Biden stie ca de fapt sanctiunile lovesc cel mai bine Europa iar el a venit cu solutia-blocati Nord Stream 2 si va vindem noi gaz ,ce-i drept mai prost dar si mai scump.De cand asteapta Biden acest moment!Si-a creat o piata de gaz in Europa.S-ar putea sa fie si altele.Avem de a face cu o imensa colonie americana?Bine lucrat .Putin nu s-a prins?S-a mers pe doua variante,razboi mai devreme sau razboi mai tarziu.Putin n-a avut sclipirea de a amana confruntarea sau i-a fost frica ca nu cumva americanii sa produca arma hipersonica in timpul ce urmeaza si a dorit sa para mai puternic cu acest arsenal unic,acum?

  12. @Putina Rollason: chiar nu iti este rusine,paparuda sa faci o propaganda desantata Rusiei,dar tu sa traiesti in Franta ,la caldurica?Se bat rusii pe un kil de zahar,mai intereseaza-te ,chiar nu ai demnitate ,ai ajuns o (editat) khazara Ce caracter de(editat) ai ,vai de Clujul ala in care ai trait pana ai pus mana pe (editat) francois..

    • Sultzerbergmanshon stiu ca ADEVARULL doare si circula cu capul spart prin lume, dar sa negi lucruri evidente, pe care le gasesti si in presa occidenatal, mi se pare imbecilitate totala. De cand ma fraiere ADEVARUL este rusofil?
      Hai sa iti spun si eu una. UE se pregateste sa isi creeze ARMATA proprie. Stii de ce? Pentru ca acum in UE sunt cam 100.000 de soldati americani, baze militare nucleare, asa ca lui Joe Biden i-a fost usor sa santajeze tarile din UE sa introduca sanctiuni. In ZECE ani, UE va avea propria armata puternica si o sa le spuna americanilor – go home – ca ne aparam singuri. Credeti ca guvernele europene nu inteleg ca sanctiunile introduse de tarile NATO lovesc mai mult in ele decat in Rusia, care are in spate toata Asia in afara de Taiwan? Nici o tara asiatica mare nu a impus sanctiuni pentru ca si ele au nevoie de resurse in care Rusia este bogata. Israelul NU a introdus sanctiuni, ba chiar ii este obligata Rusiei pentru ca oprit acordul americano-iranian. Firmele chinezesti vor veni in locul celor occidentale. Problema acestor firme occidentale este unde vor mai gasi asa o piata de desfacer mare? Deci afacera asta cu sanctiuni va lovi grav economia Europei. Putin stia ca SUA va impune Europei sa bage sanctiuni si s-a pregatit solid pentru asta. cC e un magazin Aushan gol? pai am vazut magazine din Germania cu rafturi goale. Sa vedeti ce se vor face occidentali cand se vor incalzi cu GPL american, mai slab decat gazul rusesc, dar de trei ori mai scump… Rezultatul sanctiunilor va fi prabusirea economica si sociala a Europei. Rezultaul sanctiunilor o sa se vada mai pregnant in noiembrie-decembrie 2022.

    • Acum orice spui nu conteaza dak e adevarat sau nu conteaza sa fie putin – criminalu’. Si asta pentru ca il uram pe putin ca nu da voie la contestatari sa vorbeasca liber. Ok….

  13. Coana @ Rolly,Ileana draghe,Pai sigur,mamaie,ca astia din lumea libera E fraieri sa nu puna vami uriase,sau sa interzica orice marfa produsa in Rusia nazista a Criminalului Putina si asemenea,daca este cazul si ipocritilor chinezi,chiar daca produsele sunt ale firmelor din vest ramase prin Rusia,care tara asta,datorita lui Putina,a facut o gafa mai mare ca ea,invadand si umpland de distrugeri si victime un stat suveran asa cum nu si-a permis nici URSS-ul care ala cam respecta tratatele semnate si de ei,nu ca turbatul ipocrit si mincinos Putina.Si acum,chiar daca rusii vostri il fac mumie pe Putina si il pun langa Lenin,tot vor avea de platit vreo 100 de ani daune pentru ce au facut numai intr-o luna in Ucraina,ca cine reguleaza plateste,ca asa-i in Tenis si nu vine tatamarele lui Gingis-han sa plateasca el.Si apoi stai linistita ca Lumea Libera se descurca ca producatorii de hidrocarburi nu au unde sa vanda,ca sa-si cumpere hrana,decat acolo unde se cere,adica in Occident,ca nu le vand tot alora care au de vanzare acelasi lucru.

    • deeper. Numai o vorba am sa-ți spun. Mare este gradina Domnului, sunt multi țicniți in ea, fără tine ar fi mai putini. Si inca ceva. După ” claritatea ” mesajului ai o gandire tare întortocheata.

    • mai deeper, ce sa facem arunci cu presedintii americani care au distrus tari ca Irakul si Afgansitanul, au comis crime de razboi oribile incepand cu razboiul din Vietnam, invazia din Panama, Afganistan, Yugoslavia, Irak, Siria…? Sunt zeci de doumentare in acest sens, dar o sa iti dau o cifra – in cinci zile de invazie in Panama, armata SUA a omorat 1.000 de civili la o populatie de 3,5 milioane. Daca adaugam si mortii revolutiei romane televizate, care a avut rolul sa acopere mediatic invazia, numarul civililor morti este mult mai mare. Cneva spunea ca Rusia nu a castigast nici un razboi, dar SUA?

  14. ”Coaliția crede că trebuie să protejeze cetățenii și economia în fața acestor creșteri enorme ale preturilor, pe termen scurt și pe o perioadă limitată”, – termen scurt si perioada limitata ?❓? in veci nu mai dau preturile astea inapoi ! Bumerangul economic se intoarce peste U€ cu efect de trecere prin cimp scalar, adica dublat cel putin. La problema gazului NU EXiSTA solutie, asa ca incepeti sa cautati de zor dupa ruble prin buzunare si banci. ?????

  15. Ministrul de Externe s-a repușit la această „sifurie de sancțiuni”, arătând că devine clar că toate valorile pe care cei din Occident le propovăduiesc Rusiei, cum ar fi libertatea de exprimare, economia de piață, sfințenia proprietății private și prezumția. de nevinovăție, nu merită un cent roșu.

    presa rusă părea lor ….

  16. mi se rupe de Rusia si ucraina, dar nu pot admite sa traiesc tot mai prost de dragul profiturilor americane! ca atare, death to the us and uk warmongers!

  17. Ce vor rușii, de fapt?

    Excluzându-i pe trollii sistemului, care viermuiesc degeaba (și) pe aici (și care pot să se uite în continuare la televizoare), cei care vor să înțeleagă ce intenții au rușii, ce se întâmplă pe teren și ce urmează să se întâmple, merită să citească analizele de pe site-ul russtrat punct ru. Un bun început e analiza cu titlul „Russia will form a new world order primarily by military force” (Rusia va crea o nouă ordine mondială în primul rând prin forță militară).

    Argumentul analizei:
    ”Începând cu 24 februarie 2022, esența situației internaționale este că nu funcționează niciun acord cu Occidentul, nici oral, nici scris – funcționează doar factorul de presiune.”

    Ultimele două paragrafe ale textului:
    ”Schema cu amenințarea utilizării armelor de mare precizie poate fi testată în Moldova, după stabilirea controlului asupra regiunii Odesa, și apoi în Georgia.

    Astfel, situația din Ucraina este cea mai importantă din punctul de vedere al formării de către Rusia a unui spațiu sigur la frontierele sale, dar aceasta este doar prima etapă a acestui proces. Adevărul crud al vieții este că pe țara noastră o așteaptă 5-10 ani de acțiuni militare și de muncă grea.”

  18. Rusia crestină ? Termină cu prostiile astea că la kremlin nu conduce un crestin ! Rusia creștină e cea care se opune kriminalului de la kremlin și se roagă pentru civilii ucisi din Ucraina. Minciunile kremlinului nu le mai crede nimeni ! Da lumea bună știe că greul poate fi trecut, dar krimele kriminalilor de la kremlin nu vor fi cu siguranță uitate iar rusia începe să plătească prețul. China poate profita si sa il puna in antecamera pe putin sa astepte pana cand il vor ajuta ..umilindu-l.

    • HAI LASA-NE! Tu sa te ocupi de romanii tai din care vreo 25% traiesc sub pragul saraciei. Lasa-i tu pe ucrainieni si pe rusi si vezi-ti de problemele tale. Vorba aia, cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia.

  19. Viata la rusi vs viata in „vest” se rezuma la urmatoarele cifre. Litru de benzina/motorina 0.45$ in Rusia, 2.3 Euro in Germanica. MIA de metri cubi de gaz 60$ in Rusia, mia de metrii cubi in Europa vreo 1200 Euro. Salariu mediu la rusi dupa devalorizarea din februarie e vreo 700-800 Euro (sau dolari) si ai un trai decent, minimul era de vreo 130 si le dau in plus sa compenseze devalorizarea si inflatia, pana se termina spectacolul. Chiar si cu suma aia se pot descurca pentru ca la ei viata nu e scumpa. Dar ma rog, „valorile europene” ca si obrazu’ subtire, cu foamete se tine.

  20. Idiotii care conduc noua lume sorosista. Pe ce pun mana praful se alege. Pun sanctiuni fara sa aiba nici cea mai mica idee de implicatiile economice. Pentru ca sunt ffff prosti.

  21. hai sa va zic de de ce le zic rusii fascisti ucrainienilor…pentru ca majoritatea conducatorilor de intreprinderi ucrainiene (banci, companii de asigurari, institute de cercetare, conducerea universitatilor etc) au ascendenta bolshevico khazara (sovietica) Ucrainenii cu Azovul lor i-au inlaturat
    ….luati pe nume oligarhii moscoviti si veti descoperii ce sorginet au si astia…nu ca la ucrainieni ar fi altfel…astia au pina si politicul de la presedinte, ministru de externe etc …to de aceia obirsie…si de aceiasi ascendenta pe scara sociala…la baza au bolshevismul khazar…
    Ceausescu i-a inlaturat cind a venit la putere in Romania. Nu le-a placut asta ca i-a trimis la munca de jos si a pus olteni sefi in locul lor si de suparare au fugit totzi cu bani ccu tot in Itzigland….asta nu le-a convenit si la lovilutzie unul ca brukner si neulaender junior i-au luat capul…Constantin Pirvulescu cel mult mediatizat tot omul bolshevismului Comiternist era…prietenul lui Brukan

  22. La noi cate sute de euro se dau compensatie pentru scumpirea energiei? ?

  23. Și 100 lei pentru fiecare salariat.
    Ceaușescule dacă aveai Twitter nu organizai mitingul ăla.
    Ce noroc au ăștia doi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.