Victorie de senzaţie în faţa campioanei mondiale

Din 10 decembrie 2000 nu am mai reuşit aşa ceva. Campioanele mondiale au venit cu tot ce aveau mai bun. Ne permitem să pierdem în retur. Alte rezultate din calificări.

Victorie după 15 ani şi 3 luni

Pentru naţionala feminină de handbal a început perioada celor 11 zile de foc, în care joacă două meciuri pentru calificarea la europenele din decembrie 2016 şi trei meciuri pentru calificarea la jocurile olimpice. La Cluj-Napoca, în faţa a 7.150 de spectatori frenetici, România a reuşit o victorie de senzaţie, 25-20 (16-9) în faţa campioanei mondiale, Norvegia. Din 10 decembrie 2000, România nu a mai învins Norvegia într-un meci oficial (preliminarii sau turnee finale ale campionatelor europene sau mondiale). Atunci, la campionatele europenelor găzduite de ţara noastră, am învins în grupa II, cu 26-22 o Norvegie care era campioană europeană şi campioană mondială în exerciţiu.

Meci controlat cap coadă

Pentru fetele noastre, înfrângerea nemeritată din semifinalele CM din decembrie 2015, din faţa Norvegiei a fost dată uitării. La Cluj s-au aflat faţă în faţă, cu câte două excepţii în fiecare tabără, aceleaşi jucătoare. Cu menţiunea că absenţele nordicelor vizau două rezerve, în timp ce la noi lipsea toată partea dreaptă titulară (Geiger – singurul inter drept de mână stângă şi extrema Ada Nichita). Pare paradoxal, mai ales când una dintre echipe este Norvegia (campioană olimpică în 2012, campioană europeană în 2014 şi campioană mondială în 2015) să se spună într-o cronică de meci că adversara acesteia a controlat jocul cap, coadă. Da, asta s-a întâmplat la Cluj. Din minutul 4, când România a egalat scorul la 2, meciul nu a mai avut niciun istoric. 7-3 (min.9), 9-4 (min.15), 11-4 (min.20), 16-6 (min.25), 18-10 (min.39), 22-14 (min.49), 24-19 (min.58) şi 25-20 (scor final) sunt câteva „borne” ale întâlnirii. Doar pe final, pe fondul unei relaxări a echipei noastre scorul s-a mai strâns, dar victoria nu a fost deloc în pericol.

Formaţiile şi marcatoare

Cluj-Napoca

Sala Polivalentă

Spectatori: 7.150

Arbitri: Saşa Bendzic, Boris Satordzija (Bosnia & Herţegovina)

Delegat EHF: Tatjana Medved (Serbia)

România: Ungureanu, Dedu – portari; Neagu 10, Buceschi 3, Chiper 3, Elisei 2, Manea 2, Brădeanu 1, Zamfirescu 1, Tănăsie 1, Szucs 1, Chintoan 1, Vizitiu, Perianu, Marin, Udriştoiu.

Antrenor: Tomas Ryde

Norvegia: Grimsbo, Silje Solberg – portari; Mork 6, Kristiansen 3, Loke 3, Kurtovic 2, Herrem 2, Sulland 1, Stange 1, Riegelhuth 1, Sanna Solberg 1, Sobstad, Arntzen, Aune, Wibe, Tomac.

Antrenor: Thorir Hergeirsson

Rezultatele de până acum din Grupa 1 calificări

Norvegia – Belarus 35-24 (19-13)

România – Lituania 29-20 (16-10)

Belarus – România 23-25 (14-12)

Lituania – Norvegia 21-28 (9-13)

Lituania – Belarus 21-29 (10-15)

România – Norvegia 25-20 (16-19)

Clasament

  1. România – 6 puncte
  2. Norvegia – 5 puncte
  3. Belarus – 2 puncte
  4. Lituania – 0 puncte

Următoarele meciuri:

13 martie: Norvegia – România

13 martie: Belarus – Lituania

România 95% calificată

Prin victoria de la Cluj, România este 95% calificată la europene. În calificări sunt angrenate 28 de echipe împărţite în 7 grupe. Primele două clasate din fiecare grupă se califică automat, iar cea mai bună a 3-a clasată din cele 7 de asemenea merge la turneul final. Chiar dacă pe 13 martie vom juca în Norvegia cu linia a II-a (titularele vor fi menajate pentru că între 18 şi 20 martie jucăm cu Danemarca, Uruguay şi Muntenegru pentru calificarea la Jocurile Olimpice) şi riscăm o înfrângere la scor, este greu de crezul că în dubla cu Lituania în deplasare şi Belarus acasă, nu scoatem cel puţin 2 puncte, câte sunt necesare calificării chiar şi de pe locul 3.

Danemarca învinsă la Astrahan

Echipa Danemarcei a fost învinsă cu 27-31 (12-16) de Rusia în meciul care s-a jucat în localitate Astrahan. Înfrângerea este însă una scontată – Rusia se pare că este cea mai puternică echipă la ora actuală – iar o eventuală înfrângere acasă, pe 12 martie (este posibil ca şi danezele să-şi menajeze titularele) nu periclitează şansele de calificare ale nordicelor, deoarece celelalte două echipe din grupă sunt Turcia şi Portugalia, ambele foarte slabe. Cealaltă adversară puternică a României, naţionala Muntnegrului, joacă astăzi în deplasare derby-ul cu Croaţia din interesanta grupă ex-iugoslavă, în care mai evoluează Macedonia şi Slovenia. Muntenegrencele au învins până acum cu 21-14, Macedonia (acasă) şi cu 22-20, Slovenia (în deplasare).

Alte rezultate din calificări

  • Cehia – Serbia 25-30 (15-17) – în grupa a II-a. Ambele echipe sunt favorite la calificare.
  • Bulgaria – Austria 20-33 (10-13); Olanda – Spania 31-21 (13-10) – în grupa a III-a. Oland şi Spania sunt favorite, dar scorul sever la Almere, reprezintă totuşi o surpriză.
  • Polonia – Ungaria 24-27 (13-13); Finlanda – Slovacia 15-29 (8-15) – în grupa a V-a. Victoria Ungariei la Koszalin poate fi considerată ca fiind o surpriză, ţinând cont de parcursul Poloniei la mondialele din decembrie 2015. În plus, nici în acest meci, Ungaria nu a beneficiat de supervedetele Tomori şi Görbicz, ambele accidentate de mai multă vreme. Ungaria nu mai are cum să piardă calificarea, iar Poloniei cu victorie în etapa a II-a în Slovacia are mari şanse să ocupe locul 2.
  • Germania – Franţa 21-24 (10-9) – în grupa a VII-a. În derby-ul grupei oaspetele şi-au asigurat calificarea, dar Germanie nu are emoţii deoarece are vitorie în deplasare asupra Islandei, a treia echipă ca valoare din grupă. Franţa a câştigat destul de greu şi doar datorită prestaţiei de excepţie a centrului Allison Pineau, cea pe care, bâlbele şi amatorismul autorităţilor din Baia Mare au determinat-o să plece din vară de la HCM. Ca să nu mai vorbim şi de incredibila decizie a comisiei de apel a FRH, care nu a considerat acte de rasism ceea ce s-a întâmplat cu o lună în urmă la Zalău.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.