Victorie pentru Kovesi: Sentință în primul dosar al EPPO în România

Omul de afaceri Cătălin Hideg, patronul companiei Sanimed International, a fost condamnat vineri de Tribunalul Bucureşti la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false şi spălare de bani, într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro.

În acelaşi dosar, Sanimed International a primit ca pedeapsă o amendă penală de 500.000 lei şi închiderea unui punct de lucru pe o perioadă de trei luni.

Tribunalul a mai dispus ca Hideg şi Sanimed International Impex SRL să plătească Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene suma de 14.440.459 lei.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Acesta este primul dosar investigat în România de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruţa Kovesi, dosarul fiind trimis în instanţă în octombrie 2022.

Potrivit EPPO, frauda reţinută în sarcina lui Cătălin Hideg şi firmei Sanimed se referă la alocarea de fonduri destinate unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale şi reconstrucţiei biologice RECUMED.

Proiectul RECUMED, finanţat de UE, viza crearea unui centru de cercetare, iar pentru a câştiga o licitaţie omul de afaceri a depus mai multe declaraţii şi documente false şi inexacte. Acestea erau legate de procedura de acordare a contractului de furnizare de echipamente medicale şi de lucrări de construcţii necesare pentru proiect.

Între 2018 şi 2020, omul de afaceri a obţinut împrumuturi nerambursabile de peste trei milioane de euro.

El nu a acţionat însă izolat, ci în complicitate cu Raluca Ortensia Aelenei, reprezentanta unei companii din Spania, care urma să echipeze centrul de recuperare şi să execute lucrările de construcţii, susţine EPPO.

Anchetatorii îi suspectează pe cei doi că au întocmit declaraţii false prin care atestă că nu sunt în conflict de interese, iar astfel au îndeplinit aparent condiţiile legale privind transparenţa, legalitatea şi concurenţa în procedura de achiziţie. Mai mult, procedura de atribuire a contractului a fost simulată prin depunerea de contraoferte fictive în numele altor firme şi prin depunerea unor documente false care dovedeau că firma spaniolă îndeplinea condiţiile de eligibilitate privind capacitatea tehnică de a derula contractul.

Conform procurorilor, suspecţii au mers chiar mai departe şi, după ce au obţinut fondurile europene, firma din România a transferat banii în conturile firmei din Spania. Sumele au ajuns apoi la alte companii, cu sedii în Cipru şi Portugalia, iar în final o mare parte din bani a fost returnată în conturile beneficiarul iniţial din România, prin emiterea unor facturi false.

Ancheta a arătat că valoarea reală a echipamentelor şi produselor medicale achiziţionate pentru proiect era de circa patru ori mai mică decât cea declarată, iar preţurile iniţiale de achiziţie au fost negociate şi stabilite chiar de primul suspect. Ulterior, valoarea produselor a fost supraestimată prin tranzacţii succesive de la furnizorii iniţiali prin companii din Cipru, Portugalia şi Spania, astfel încât să fie în final vândute beneficiarului din România la preţuri supraevaluate.

Raluca Ortensia Aelenei a ajuns la un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii şi a primit o condamnare cu suspendare.

Cătălin Hideg a devenit cunoscut după ce o firmă de-a lui a vândut în pandemie statului român 1,7 milioane de măşti la preţuri supraevaluate. Firma avea ca obiect de activitate distribuţia de băuturi alcoolice şi alimente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

11 Comentarii

  1. Alte victorii nu ne puteţi anunţa? Ceva mari relizări prin sport, prin economie, prin cultură, numai puşcării, puşcării, victorii de-ale lui Portocală!

  2. Cat era limita minima a prejudiciului de la care este chemata asta (sho pe el, hotul !) ?

  3. Bă, ăsta-i văr cu Rejili Cioabă!
    „Mare viktoriye” păntru Luluța-„Nefertiti” șî EPPOcala ei…
    În Rro’, DeNeAua ei avea prin lege sarcina să se ocupe dă fraude dă la 1 milion dă ioroi în sus. Se ocupa dă 80000 dă koko încasați dă pontache păntru „consultanță”…
    Aici, la IoropaPPo, a făcut-că’tu’-praf cu tri meleoane dă koko… Și încă nici nu-i decizie definitivă!
    Brava, bre! Mare realizare… :)))

  4. Hmmm… SaniMed Pro astia nu erau aia de trimisesera seringi si alte echipamente contaminate, de au murit 2 mame si plozii cu care erau insarcinate la CF2? undeva pe vremea lu’ Petrov?

  5. Sa intelegem ca in toata Europa nu mai exista alte tari corupte decit Romania ?
    As vrea sa vad un olandez condamnat pentru coruptie, un austriac, un francez sau neamt…
    Sau de aia nu aveti
    voie sa va atingeti, dna procuror sef ?

  6. O veste buna ! Respiri mai usor ! O veste buna pt. romanii cinstiti si muncitori , nu pt. hoti si corupti ! Ei sunt ingrijorati , caci au averi furate si ele sunt in pericol… mai este si puscaria . Spor la treaba , KOVESI !

  7. Tot noi suntem corupţii? S-a dus la Bruxelles ca să ne investigeze tot pe noi? Asta-i aia cu ţiganu’: ŢIGANU CÂND S-AJUNGE ÎMPĂRAT PE TA-SU’-L SPÂNZURĂ PRIMUL!

  8. Rusinos pentru Luluta care vine in sfarsit cu un caz rezolvat dupa atatia ani de cand toaca banii europenilor parazitand acel post. A avut noroc ca piesele la dosar erau scrise in romaneste. Altfel isi prindea urechile.

  9. Sa intelegem ca in toata Europa nu mai exista alte tari corupte decit Romania ?
    As vrea sa vad un olandez Sa vedem și noi condamnat pentru coruptie, un austriac, un francez, un german. Luluta nu are voie la vânătoare decât la români, prostii proștilor din Europa.

  10. Daca sunteti interesati de activitatea EPPO in alte tari, intrati pe site ul lor. O sa vedeti ca se ocupa in toata Europa. E mai usor sa spui prostii decat sa citesti nu?

  11. De-abia aștept să intre ce mai rămâne din Ucraina în UE și să văd anchetele Parchetului European printre racheți și rachete.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.