
Președintele Klaus Iohannis a mers marți după-amiază în vizită la Spitalul Floreasca, la răniți în urma exploziei de la Crevedia, după aproape trei zile de la petrecerea incidentelor.
După ce i-a lăudat pe medici și pe pompierii care au intervenit, Iohannis a făcut referire și la alte tragedii petrecute în ultima vreme în România, arătându-se parcă mirat și, în mod cert, extrăgându-se pe sine din acest peisaj dezolant.
„Întrebarea pe care ne-o punem toți: De ce s-a ajuns aici, de ce nu s-a prevenit ce putea fi prevenit Instituțiile trebuie să caute explicații și a preveni cât de mult se poate preveni în viitor. Trebuie să vedem- a fost neglijență, ignoranță sau nu au fost bune procedurile sau cineva a încălcat clar legea? Nu pot să accept explicații degenul că pe noi nu ne-a sesizat nimeni. E greu de acceptat. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar aștept ca instituțiile vinovate să vină cu explicații, vinovații să primească pedepse exemplare. Este inacceptabil să dăm din umeri. Toată această serie de tragedii nu poate rămâne fără urmări, a spus, printre altele, președintele.
Klaus Iohannis crede pe de altă parte că Guvernul și-a făcut treaba, la fel și Raed Arafat.
Vă prezentăm declarația lui Iohannis, INTEGRAL
„Am fost în vizită, am vizitat pompierii răniți care sunt aici, în spital. Am întâlnit două categorii de persoane pe care trebuie să recunosc că le admir și le stimez. Pompierii care au fost la intervenție, profesioniști, hotărâți, dăruiți, și care, din păcate, au fost răniți în cadrul acestei intervenții. Pe de altă parte, evident, medicii, întregul corp medical, care s-a mobilizat incredibil. Rapid de tot s-a mobilizat întregul spital, a preluat pacienții, i-a tratat și aceste intervenții foarte rapide cred că putem să spunem că au salvat vieți și destine.
Și unii, și alții au toată aprecierea și admirația mea. Pe pacienți i-am întrebat și despre intervenție, am avut un dialog cu ei și le-am dorit însănătoșire grabnică. Iar pe cei din corpul medical i-am felicitat pentru munca pe care o fac nu doar acum, în fiecare zi.
Acum este, sigur, foarte, foarte important ca persoanele care au suferit să primească tot ce se poate face, ca cei care sunt răniți să poată să revină cât mai repede la munca lor. Este însă momentul să ne gândim și la familiile victimelor, să le arătăm că suntem real alături de ei, că înțelegem suferința și fiecare în zona lui încearcă să vină cu un ajutor pentru ei. Aceste lucruri sunt cele care sunt urgente, care trebuie să se întâmple acum. Dar deja trebuie să vedem și un pic mai departe.
Am avut în ultimele săptămâni tragedie după tragedie. Am avut tragedia de la 2 Mai, am avut tragedia de la Botoșani, am avut tragedia de la Crevedia, am avut pe urmă tragedia de la Alba. Sigur, toate pot fi clasificate ca accidente, dar cred că autoritățile, instituțiile abilitate trebuie să meargă mult, mult mai mult în profunzime. Întrebarea pe care cred că ne-o punem toți este de ce s-a ajuns până aici? De ce nu s-a prevenit ce a putut fi prevenit?
Și atunci, cu siguranță, autoritățile, instituțiile competente trebuie să caute explicații și trebuie să caute soluții pentru a preveni cât de mult se poate preveni în viitor. Trebuie să vedem. A fost neglijență, sau conivență, sau mai mult, sau pur și simplu ignoranță, sau n-au fost bune procedurile, sau nu s-au corelat instituțiile, sau cineva a încălcat clar legea? Cineva a încălcat legea penală? Toate aceste lucruri trebuie să fie căutate, clarificate, explicate, și sistemele îmbunătățite. Nu pot să accept explicații de genul că pe noi nu ne-a sesizat nimeni. Este un pic greu de acceptat în cazul, de exemplu, Crevedia că cei de acolo n-au știut.
Nu vreau în acest moment să acuz pe nimeni, dar aștept ca instituțiile abilitate să-și facă datoria, să vină cu explicații, cei vinovați să primească pedepse exemplare și acolo unde sistemul nu funcționează, unde corelările din lege nu sunt bune, unde procedurile nu sunt suficient de bune, unde se calcă în picioare autorități care au toți aceeași competență și niciunul nu se duce până la rădăcina fenomenului, acestea să fie lămurite, clarificate, pentru a preveni în viitor astfel de evenimente.
Este, după părerea mea, inacceptabil să dăm din umeri și să mergem mai departe. O astfel de serie de accidente, de tragedii, nu poate să rămână fără urmări clare, care scot în evidență ce s-a întâmplat și ce se poate face mai bine.
Dar, în toată această situație, să nu uităm de eroii pozitivi, pompierii și personalul medical, care cu toții și-au făcut cu vârf și îndesat datoria, punându-și efectiv viața în pericol. Pe ei să-i felicităm.
Sesiune de întrebări și răspunsuri:
Jurnalist: Sunt mai multe anchete în curs în acest caz Crevedia. Am văzut tragedia de acolo. Până la finalizarea acestor anchete, cine considerați dumneavoastră că este vinovatul moral pentru ceea ce s-a întâmplat? Iar legat de tragedia de la 2 Mai, ar fi util să fie teste antidrog în școlile din țara noastră, în universități, să fie luate măsuri în acest sens?
Președintele României: Nu vreau să dau eu răspunsuri în locul autorităților competente. Știți foarte bine că și procurorii au deschis dosare, și la Interne se fac verificări. Așteptăm aceste rezultate, dar ce am vrut să transmit tuturor este că nu accept să se spună la sfârșit că „asta e, au fost accidente”. Trebuie îmbunătățite sistemele. Și, da, bănuiesc unde vreți să bateți. Nicio analiză politică nu trebuie evitată.
Jurnalist: Domnule Președinte, exact așa cum spuneați, România a fost zguduită de tragedie după tragedie. Am văzut polițiști lăsând liber să plece un tânăr drogat deși au găsit droguri în mașină. Am văzut mesajul unei tinere care spunea în spital că nu are aer. Am văzut o stație GPL funcționând într-un loc unde poliția spunea că era gardul prea înalt și nu știa ce se întâmplă. Românii percep statul român din ce în ce mai mult ca pe un stat eșuat. În calitate de Președinte al României, ce le spuneți celor care vor să își trimită copiii în afara țării ca să nu mai cadă victime? Celor care cred că România, că statul român nu reușește să le protejeze dreptul la viață măcar, ce mesaj le transmiteți?
Președintele României: Dați-mi voie să vă spun că sintagma cu statul eșuat o mai folosesc politicienii în vâltoarea abordărilor electorale, dar nu trebuie să ne facem ca și cum România nimic nu ar funcționa. Sunt lucruri care nu funcționează și sunt lucruri care funcționează. În spatele meu este un spital care este exemplar. Nu putem să aruncăm totul în aceeași oală, dar, da, sunt lucruri care nu funcționează. Sunt instituții care nu funcționează. Sunt persoane care sunt neglijente și așa mai departe. Mai este mult de lucru, dar trebuie să ne apucăm și să facem lucrurile să funcționeze. Și trebuie să facem România mai eficientă, mai puternică, mai bună. Asta îmi doresc eu, asta vă doriți dumneavoastră, și sunt convins că din ce în ce mai mulți politicieni și funcționari își doresc același lucru. Pentru asta însă trebuie să avem și curajul să spunem lucrurilor pe nume. Aici nu a funcționat, se sancționează, se verifică, se îmbunătățește și trecem la următoarea chestiune.
Jurnalist: Domnule Președinte, erați Președinte și în timpul tragediei de la Colectiv, sunteți și acum. Au fost promise după tragedia de la Colectiv patru centre de arși, între timp au rămas trei. Sunt în continuare doar pe hârtie. Suntem nevoiți să trimitem în străinătate nu doar când sunt așa multe victime, ci aproape în fiecare săptămână. Cum vi se pare lucrul acesta, că România nu are nici acum măcar un singur centru pentru tratarea marilor arși?
Președintele României: Am discutat această chestiune cu conducerea spitalului și ei mi-au spus că lucruri s-au făcut. Deci progrese există, însă suntem încă departe de ceea ce s-a promis la vremea respectivă. Poate promisiunile au fost prea mari sau poate angajamentul unor persoane care trebuiau să miște lucrurile a fost prea mic. Eu cred că mai avem destul de mult de lucru, însă, pe de altă parte, cum am spus și înainte, și aici, în Spitalul de Urgență am văzut unele lucruri senzaționale. Deci progrese s-au făcut, se fac. Mai este mult de lucru.
Jurnalist: Cât de competente sunt autoritățile României și cum ar putea românii să aibă încredere în autorități în contextul în care și în incidentele pe care dumneavoastră le-ați menționat autoritățile au spus „nu știam”?
Președintele României: Nu autoritățile știu sau nu știu, sunt întotdeauna oameni. Deci sunt întotdeauna oameni care știu sau nu știu, care sunt competenți sau incompetenți, care sunt la locul potrivit sau la locul nepotrivit. Și eu îmi doresc să avem tot mai mulți oameni care sunt potriviți la locul potrivit. De aceea, în realitate, nu trebuie să începem de sus să îi facem mai buni, că ei sunt gata pregătiți, trebuie să începem de jos. De asta m-am luptat pentru România Educată și de aceea trebuie să mergem mai departe. Trebuie să avem proceduri mai bune, să selectăm oameni onești, bine pregătiți, care vor să vadă, care vor să audă, care vor să rezolve problema și să scăpăm din acest narativ că nu se poate și nu am știut. Trebuie să facem lucrurile mai bine.
Jurnalist: De curiozitate, unitatea pentru mari arși de la Floreasca ați putut să o vizitați acum? Este cea care nu funcționa pe vremea Colectiv, cea pe care statul român a cheltuit 9 milioane de euro. Este funcțională în momentul acesta?
Președintele României: Asta o să vă spună cu mare precizie conducerea spitalului. Dați-mi voie să nu mă exprim în chestiuni care privesc strict funcționarea spitalului.
Jurnalist: Domnule Președinte, vă rog să ne spuneți dacă dumneavoastră personal sunteți mulțumit de modul în care polițiștii au intervenit, au acționat în cazul accidentului, în cazul tânărului care a provocat accidentul din 2 Mai.
Președintele României: Dați-mi voie să vă rog să puneți această întrebare la Ministerul de Interne, care verifică toate procedurile și care sper, în timp scurt, să aibă toate răspunsurile.
Jurnalist: Dar dumneavoastră, din ce ați văzut, din ce ați auzit, din ce ați discutat cu autoritățile, mă gândesc că aveți o părere.
Președintele României: Unii s-au străduit și unii nu. Asta e realitatea. Și cei care nu vor trebui să suporte rigorile legii, sau ale regulamentului, sau reorganizarea întregului Inspectorat de Poliție.
Jurnalist: Eu voiam să vă întreb, domnule Președinte, dacă sunteți mulțumit de modul în care au acționat pompierii la Crevedia și dacă dumneavoastră credeți că ar fi trebuit să se ia mai multe măsuri, poate, de protecție, ca să nu vorbim despre atâtea victime din rândul salvatorilor, pentru că cei mai mulți răniți au fost pompierii?
Președintele României: Din toate relatările și din toate discuțiile a reieșit că pompierii au acționat corect și curajos.
Jurnalist: Mai mulți pompieri de la Crevedia au reclamat faptul că echipamentele nu au fost pregătite. Sunt și imagini cu căști ale pompierilor care erau pur și simplu topite. Credeți că aceste echipamente nu au fost destul de bune pentru un astfel de incident și dacă credeți, până la urmă, că s-a intervenit corect acolo, pentru că sunt foarte multe cadre MAI care sunt în spital.
Președintele României: Toate relatările pe care le-am primit eu arată că s-a intervenit corect. Iar în ceea ce privește fotografiile cu echipament, am auzit că unii au o părere, alții au altă părere. Dați-mi voie să las această chestiune și lămurirea ei la specialiști, adică la ISU.
Jurnalist: Domnule Președinte, după Colectiv, ați spus că a fost nevoie ca oameni să moară ca guvernul să demisioneze. Și acum au murit oameni, și acum vedem pacienți cu arsuri trimiși în străinătate la tratament. Așteptați vreo demisie?
Președintele României: De data aceasta autoritățile și Guvernul au intervenit cu rapiditate și cred că au fost luate măsurile care au putut fi luate. Mai departe, vedem ce aduce o analiză politică.
Jurnalist: Domnule Președinte, v-a întrebat și o colegă de-a mea, nu ați reușit să dați un răspuns legat de testele antidrog în școli. Sunteți și dumneavoastră profesor. Spuneți-mi dacă ați fi de acord cu ele și dacă ar putea să se implementeze un astfel de lucru.
Președintele României: Este un fapt îngrijorător, foarte îngrijorător, că avem tot mai multe semnale că sunt elevi care consumă substanțe interzise. Și atunci este o variantă să se încerce introducerea de teste, sigur, cu acceptul părinților și așa mai departe, dar nu putem să stăm și să observăm fenomenul și să nu facem nimic. Deci ceva trebuie găsit în sensul și să-i educăm, pentru a preveni consumul de droguri, dar și să fim mai fermi și să detectăm pe cei care nu înțeleg cu binețe.
Jurnalist: S-a tot vorbit despre faptul că nu s-a acționat corect în cazul de la Crevedia. Să ne spuneți cum vi se pare dumneavoastră că a gestionat situația șeful DSU, Raed Arafat.
Președintele României: Toate relatările pe care le-am primit și toate explicațiile, și de la pompierii răniți, m-au dus la concluzia că s-a acționat corect.
Jurnalist: Spuneați în 2015 că spitalele sunt o prioritate. Astăzi ați spus același lucru, că s-au făcut progrese, dar nu suntem acolo unde ar trebui. Aș vrea să vă întreb dacă dumneavoastră, din calitatea de Președinte, ați fi putut face mai mult, dacă considerați că ați fi putut face mai mult.
Președintele României: Din calitatea de Președinte, nu cred că se putea face mai mult. Președintele este doar formal, executiv. Lucrurile se fac de Guvern, deci lucrurile în practică se fac de guverne. Și atunci, sigur, putem să întrebăm dacă guvernele ar fi putut să facă mai mult. Rămâne o discuție care se poate purta. Ceea ce am făcut eu, ca și Președinte, este să mă lupt la Bruxelles pentru bani și îmi permit să vă reamintesc că am obținut 80 de miliarde de euro pentru România, o parte fonduri europene uzuale și o parte în așa-numitul PNRR, care se tot discută și se negociază, se schimbă, pentru a rezolva, de exemplu, această problemă.
Bine, vă mulțumesc tuturor!”
Iohannis a ajuns în jurul orei 15.00 la spital, coborând din mașină cu un zâmbet larg. A fost întâmpinat la intrare de conducerea unității sanitare.
La Spitalul Floreasca sunt internaţi 13 pacienţi răniţi în urma exploziilor de la Crevedia. Dintre aceştia doi sunt intubaţi, iar 11 în stare medie sau uşoară, a informat marţi Ministerul Sănătăţii
În seara tragediei, pe pagina de FB a președintelui Iohannis cineva scria:
„O nouă tragedie a zguduit în această seară România și sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le urez însănătoșire grabnică celor răniți. În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar și să le facilităm accesul la tratament în regim de urgență. De îndată ce situația din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea și regulile au fost încălcate. Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete“.
Premierul Marcel Ciolacu a fost și în vizită la cei răniți în urma exploziei de la Crevedia, dar a făcut-o chiar în noaptea accidentului. Klaus Iohannis a lăsat să treacă niște zile pentru a lua această decizie.
buna seara, hallo!
Klausi nu e din alta dimensiune, el asa se comporta, de fapt el e rupt de realitatea romaneasca.
ma gandeam ca ar fi comunist coclit, sau unul care intineaza nobilele idealuri ale marxism-leninismului, dar nuu.
pe bune, nu e nici faptu ca il doare in cur, omu e saracul omul nepotrivit intr o tara care de multi ani, de prin anii 85-90 nu mai este potrivit condusa.
suntem ultimii oameni, in sprijinul celor de mai sus, aduc si o lucrare a lui Caragiale: Locul in care nu s-a intamplat nimic.
Nu s a deranjat până acum că a fost in concediu, iar acum același idiot nepregătit și cu grave probleme psihice care beneficiază de drepturi plătite de noi
Raspunsul este simplu: Romania nu mai are caini de paza, gazetari ! Acum, toti imbogatitii din presa asteapta un nou ceausescu care sa le dea suptventie de la buget.
pazea, s-a trezit iohannis! ravasitorul face ravagii…
s-a trezit cum s-a culcat. niciun semn de evolutie.
Aceste cuvinte caracterizeaza cel mai elocvent „intelepciunea” de tipul iohannis:
vesnica si inutila intrebare „de ce”
apoi incepe propozitiile cu urmatoarele cuvinte : trebuie, trebuie, nu pot sa accept, nu vreau, este inacceptabil. plin de traume, frici si suferinte…
cam cita traire, minte si smitire, sa aiba el si cit sa inteleaga din valoarea si masura cuvintelor mai ales in astfel de circumstante.?.
A venit la Floreasca din motivul ca a confundat Floreasca cu Florida.
Castile pompierilor s-au dovedit de (a)rahat.
Cine le-a cumparat si cine il tine pe ala in functie?
Despre asta e vorba. S-a mai intamplat prin america latina cand au votat presedinte un japonez. Si japonezu le-a furat tara cu totu. Apoi a fost fugarit pana in japonia.
La noi e cam lafel. Sa asteptam un an.Romania esuata si needucata dar foarte indatorata la bancile evvreiesti globaliste. America tot a dat faliment si cu banii romanilor.
După ce i se gată mandatul mutălăului, câteva sute de ani de acum încolo, românii nu vor mai vota nici-un neamț în funcții administrative și de conducere. Nici măcar consilier la grajd.
Nu intereseaza PE nimeni comentariile ! Politicienii nu citesc comentariile ! Nici la Televizor nu se uita Politicienii ! Butoneaza Telecomanda cans PE un post cans PE alt post de televiziune !
Taranu parvenit a lovit din nou.Degeaba poarta pantofi de lux si costum scump ,daca in cap are o opinca.De ce s-a ajuns pana aici ? Sa se uite in oglinda,o sa vada principalul vinovat a unei tari esuate.Timp de 8 ani de zile se putea construi cate un spital in fiecare oras mare,da plavanul de lux se face ca uitat promisiunile si o da in vrajeala. Faceti tampitilor o campanie de strangere de fonduri de la pulime ,daca nu aveti fonduri pntru constructia unui spital de arsi.Dau cateva milioane,de la mine,de la altii,se vor strange bani sa avem macar in Bucuresti un spital de arsi pentru urgente nationale.Cu aparatura si specialisti gata sa intervina zi si noapte.Mai devreme sau mai tarziu se va intampla iar o tragedie ,si tot asa un plavan la costum de firma si pantofi de lux in copite va intreba de-a-n boulea ..De ce s-a ajuns pana aici ? Ca sa se mire prostii,na.
Oare,cand se vor trezi ROMANII? Sa nu fie prea tarziu.Acest NEONAZIST,KLAUS WERNER IOHANNISS,a declarat cu gura lui ca „ROMANIA ESTE UN STAT ESUAT”.Da ROMANI,atata timp cat ne conduc ALOGENII,nu vom avea nici un progres in aceasta tara.Un alogen ca acest KLAUSS,care are parintii si celelalte rude in GERMANIA,unul ca ARAFAT,altul ca LUDOVIC ORBAN – fost prim-ministru si alti „romani”,care sunt in slujba unor servicii secrete straine,numai „DRAG”,de aceasta tara si popor nu au.Cine o sa raspunda de aceste evenimente petrecute in aceasta tara pe timpul acestor ALOGENI? MORTII,sau cativa trepadusi pe posturi de ” ACAR PAUN „.Aceasta tara este COLONIE,dar politicienii nostrii aflati in fruntea tarii,dupa LOVITURA DE STAT din 1989,nu vor sa recunoasca.Unii sunt „revolutionari”,cu multe beneficii in loc sa fie judecati si condamnati pentru LOVITURA DE STAT.Ce credeti ca daca s-ar judeca acel act de LOVITURA DE STAT,ar mai exista atatia „REVOLUTIONARI”? Nu.Ar fugi de acest cuvant ca dracu de tamaie.Ce avantaje au avut EROII care au luptat in AL DOILEA RAZBOI MONDIAL sau vaduvele de razboi? Nu am fost COMUNIST (pentru ca in ROMANIA nu a fost comunism),dar cei care au trait in acea perioada pot sa compare acea epoca cu „DEMOCRATIA”,actuala.Mai multi comentatori au obsevat acest lucru si nu doresc sa mai ma refer la el.De ce nu platesc adevaratii vinovati pentru aceste CRIME si aici ma refer si la accidentele de circulatie produse de consumatorii de alcool si droguri.Spitale cu sectii pentru arsi se puteau face multe cu banii pe care i-a cheltuit acest NEONAZIST,numit KLAUS in deplasarile la familie,in strainatate de unde a venit asa cum a plecat,daca nu o fi primit mai multe directii de actiune,pe reparatiile la resedinta de la BUCURESTI,etc.Eu nu mai cunosc pe acest PAMANT un PRESEDINTE NAVETIST.Perioada in care a stat la COTROCENI acest LENES este cu realizari ZERO pentru ROMANIA.
Nu-l agreez pe”ceausescu”dar acum sant de acord cu el.
Jos Iohannis ! ar trebui sa spuna Romanii cand el apare la locul dezastrelor pe care chiar el le-a provocat ca urmare a ordinelor primite de la CIA. Hawaienii au fost mai demni shi au strigat Fuck Biden ! cand tiranul nazist a incercat sa viziteze dezastrul de pe insula Molokai parte a planului CIA de exterminare a Hawaienilor. Planul CIA este ca totzi Hawaienii sa fie deportatzi pe insula Molokai unde ei sa fie ucishi treptat prin boli shi dezastre „naturale”. Nici un dezastru pe insula Oahu dar de acolo au fost deportatzi deja totzi Hawaienii pe insula Molokai.
…poate ii da si tante Lagarde o tinichea pentru colectie-pier romanii in mare viteza,realizari peste plan la decese in vremea acestui voda
Mai ieri-alaltăieri. premierul era agresat verbal, insultat și batjocorit de acel nemernic notoriu supranumit Ceaușescu, un derbedeu handicapat și incoerent. Ați constatat cumva vreun…organ să intervină. să0-l pună la punct? Astăzi,cînd dulapul cotrocean a ieșit rînjind de la spital (de parcă nu venea din iad), o doamnă cu o vizibilă pregătire și cu un limbaj elevat a fost împiedicată în mod brutal să se apropie de Johaos!!! Să mai adăugăm superficialitatea leneșului cotrocean în răspunsurile date ziariștilor. Cîtă neobrazare la acest specimen!!!
Sa fim SEROSI. IohaniSS minte cum respira.
Cu banii cheltuti cu naveta Bucuresti – Sibiu si retur(in ultimii 8 ani, de la Colectiv incoace, se construiau vreo 10 sectii pentru arsi, supra dotate din toate punctele de vedere.
Cu banii cheltuiti cu deplasarile in strainatate, mai ales cu acele avioane particulare SUPERLUXOASE, se construia un spital pentru arsi cu 1000 de locuri si cu toate dotarile necesare…
Asta ar merita trimis in fata plutonului de executie pentru INALTA TRADARE si CRIMA IMPOTRIVA UMANITATII.