Pacientul cu cip cerebral al lui Musk face minuni

Neuralink, start-up-ul american al lui Elon Musk, a transmis un videoclip care înfăţişează un pacient jucând şah pe computer cu ajutorul gândului, prin intermediul unui implant cerebral.

Noland Arbaugh, în vârstă de 29 de ani, rămas paralizat în urma unui accident auto, a povestit că poate juca şah sau jocul video ”Civilization” sau să ia lecţii de japoneză şi de franceză graţie unui implant cerebral care îi permite să controleze mouse-ul unui computer.

”E o nebunie, e foarte tare”, a spus tânărul surâzător într-un videoclip difuzat în direct de companie pe reţelele de socializare X şi Reddit.

”Mai sunt încă multe lucruri de făcut, dar asta mi-a schimbat deja viaţa ”, a spus el glumind despre faptul că a devenit ”telechinezic”.

Într-o discuţie purtată cu un inginer din cadrul start-up-ului, pacientul a povestit cum această nouă tehnologie i-a înlesnit accesul la numeroase distracţii. El a descris de asemenea felul în care reuşeşte să deplaseze cursorul pe ecran prin intermediul implantului cerebral, care îi pune în practică intenţiile.

Inginerul Neuralink a promis, la rândul lui, să-i ţină la curent pe internauţi cu progresele înregistrate de pacient.

Patronul Tesla şi SpaceX, precum şi proprietar al platformei X, Musk a anunţat în ianuarie că Neuralink a realizat primul său implant cerebral la un pacient în cadrul testelor clinice.

La sfârşitul lunii februarie, Musk a anunţat că pacientul este acum capabil să controleze mouse-ul computerului prin intermediul gândului.

”Motivul pentru care m-am alăturat acestui proiect este că voiam să particip la un lucru care, în opinia mea, va schimba lumea”, a subliniat miercuri Arbaugh.

Neuralink, companie cu sediul în Fremont, California, a obţinut în mai 2023 undă verde din partea Agenţiei americane pentru reglementarea medicamentelor şi dispozitivelor medicale (FDA).

Implantul, de mărimea unei monede, a fost deja plasat în creierul unui macac, care a reuşit să joace un joc video fără să se folosească de vreun controler sau de tastatură.

Elon Musk îşi propune să facă disponibil implantul pe scară largă pentru a permite o mai bună comunicare cu computerele şi de a ţine sub control, potrivit lui, ”riscul pentru civilizaţia noastră” reprezentat de inteligenţa artificială.

Neuralink a colectat recent circa 323 de milioane de dolari de la investitorii săi şi spune că doreşte să-i ajute pe pacienţii paralizaţi să meargă din nou, să redea vederea persoanelor nevăzătoare sau să vindece persoane afectate de boli psihiatrice precum depresia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. pentru oamenii care sunt paralizati total este o modalitate de usurare a „vietii”. acel cip este conectat la cip-uri in aceeasi frecventa si capacitate: in calcultaor.laptop.telefon, masina etc.. problema REALA ESTE: daca ajungi (pentru ca la asta se tinde) sa manipulezi utilaje, ce te faci daca cip-ul este bruiat sau se defecteaza – ceea ce se intampla, din pacate. toata industria cip-urilor este transmutata de oligarhii s a ta ni ci in china. china a inceput sa de chix la piese…in curand va fi monopol mondial. toate companiile care mai faceau piese in sua si-au inchis portile. in curand un cip va costa cat o masina. asta inseamna monopol…cand t vrei sa fii „verde” iar altii, fac ceva pe verdele tau si traiesc si prospera. ia ganditi-va la masinile electrice, extrem de poluante (noi stiam, voi, nu?) care mai nou se blocheaza in drum si multe sunt implicate in accidente…hai sa traiti bine, mah!

  2. apropos: de ce nu exista productie de piese electronice in Romania? DE CE ROMANIA NU FABRICA CIP-URI SI PIESE ELECTRONICE? DE CE ROMANIA REFUZA FABRICILE SI UZINELE? CAND IESITI DIN MARASMUL ACCEPTARII SHPAGUIRII UNOR MAFIOTI LA PUTOAREA TARII, DE CATRE FORTE OCULTE? CAND VA TREZITI, MAH?

  3. iubitorilor de „digitalizare” si control pe cetatean (iradiere placuta va doresc tutuLOR) :
    Auchan introduce magazinul în care este scanat clientul, nu produsul cumpărat. Fără case de marcat, fără coșuri, fără numerar
    Editat

  4. si cine controleaza implantul si implanturile pentru ca ele vor deveni o moda?

    cum fragezesti populatia daca nu cu exemple de formidabil, de nemaipomenit pornind de la oameni suferinzi ca sa ajungi la cei intregi?
    cine poate concepe un asemenea plan?

    ha ha ha ha ha ha
    „Elon Musk îşi propune să facă disponibil implantul pe scară largă pentru a permite o mai bună comunicare cu computerele şi de a ţine sub control, potrivit lui, ”riscul pentru civilizaţia noastră” reprezentat de inteligenţa artificială.”

    ha ha ha ha ha ha

    ceea ce spune musk, si devine foarte periculos, indica faptul ca cineva va avea drept de viata si de moarte asupra oamenilor prin controlul functiilor autonome din creierul denumit reptilian?

    hmmmm…”sau să vindece persoane afectate de boli psihiatrice precum depresia.” deci ideea e ca oamenii vor fi considerati depresivi si obligati la chipare care sa fie perspectiva de timp?

  5. Drumul către iad e plin cu bune întenții!
    Bun venit în minunata lume nouă,mă bucur că nu mai am mult p-acilea,ăștîa din generația z sau cum smetek le zice,nici a iubi nu mai știu…
    Noah da’cine’s yo să judec.

  6. @ marin la 7:27 zice „de ce nu exista productie de piese electronice in Romania?”
    România a avut industrie electronică (rezistențe, condensatori, semiconductori, circuite integrate etc) dar a fost distrusă după 1990. Acum în locul IPRS Băneasa sunt locuințe și un supermarket, la Iași probabil că sunt doar ruine.

  7. @ marin: STIU, un prieten din copilarie lucra la fabrica de componente electronice, in sectorul 6, pe langa mall (elecronica, parca? nu mai stiu exact denumirea) – atunci se pregatea circul foamei. a fost desfiintata dupa 1989. a mai functionat o mica productie undeva prin Pipera pana prin 2019 cred, unde faceau placute imprimate cu cablaj – pentru montarea de piese, pcb. nu inteleg de ce distrugi ceva ce functioneaza…

  8. Da, toata tehnica parea facuta sa ajute omul pentru inceput pana o ACCEPTA si o face sa intre in casa si viata lui si daca cine o MANIPULEAZA S.AR LIMITA LA BINELE PERSOANELOR….APOI????TELEFOANE ASCULTATE,TELEFOANE INTERCEPTATE,DATE PERSONALE FOLOSITE DE COMPANII,CONTURI BANCARE SI PAROLE FURATE,DEVALIZATE,HAKERATE,ASISTENTA VOCALA INTRUZIVA CARE ASCULTA SI SPIONEAZA INTIMITATEA,CASA MANUPULEZE SI SA PERSUADEZE ALEGERILE,VIDEOSUPRZVEGHERE IN TOATE COLTURILE PE UNDE MERGI,CONSTRANGEREA DE A TE IDENTIFICA DIGITAL CU GREEN PASS,OBLIGATIA SI CONSTRANGEREA DE A FOLOSI DOAR FIRME SI DOCUMENTE DIGITALE,iata de ce a.ti IMPLANTAT antenele 5G si a.ti inventat Pandemia!!!Acum Fortati Doar IDENTIFICARE DIGITALA si faceti publicitatea CIPUIRII PERSOANELOR si construiti o societatea doar DIGITALA ,FARA SA CERETI PAREREA CETATENILOR CARE V.AU PUS SI V.A PERMIT SA STATI ACOLOSI SA HOTARATI IN LOCUL LOR.UITE CA ROMANII NU ACCEPTA AU INTELES TOTUL VE.TI SFARSI RAU DE TOT COMUNISTILOR!

  9. Daca se vorbeshte de industria electronica shi electrotehnica, erau 2 centrale industriale (pe care Pedro Romanu, le-a desfintzat pe toate din prima, pentru ca prin ele se realizau investitziile=industrializarea), fiecare avand cca 30 de fabrici in subordine. La Lujerului era Electrotehnica, iar pe Platforma Pipera o gramada: Iiruc, Calculatoare, Electronica, Conectoare, FEA cu sora ei la Barlad, samd. La Baneasa era IPRS shi Microelectronica cea cu cipurile, ca i s-a dat de 2-3 ori foc. Mai era Electroaparataj, Energomontaj, Automatica cu sora geamana la Alexandria, Electromagnetica, iar la Timishoara era IAEM, Contact Botoshani, fabrica de motoare electrice Buc, Fabrica de becuri Fieni, Electrolux Targovishte. etc, multe din ele demolate pentru mall-uri. Bashca institute de cercetare in domeniu. Multe au scos tzara din feudalism precum China, dar la noi datorita imprumutului pe dobanda mare la Rothschild, a ajuns viatza noastra ca la Austerlitz, iar dupa dec.89, au avut grija fenicienii noshtri sa ne darame ce s-a construit. Mankurtul Votcaroiu de la Comitetul de Stat al Planificarii, la cerere i-a pasat din prima zi lui Pedro Romanu, disketele cu industria romaneasca, ca pas cu pas sa o transforme in fiare vechi necesare rromilor verishorii lui Ylici, nashul lui. Distrugerele facute au fost > ca WW1+2. Daca s-ar dori reindustrializarea, primul lucru sa puna in lucru, macar pe 1 dollar, licentzele shi inventziile noastre, mai ales pentru romanii noshtri patriotzi. Deocamdata khazarii noshtri care s-au pishat pe noi dixit Pata/WC, ishi fac Fund atzii, ex.general Tziriac, Petrov, Bombonel Nastase, mankurtul calmuc Tzapul, shi altzii ca ei, ca sa nu plateasca taxele la mamaligarii noshtri.
    O zi buna.
    Con
    P.S. O tanara a scris o carte cu toate fabricile desfiintzate, shi Pedro Romanu, uimit a intrebat-o cum a avut rabdarea asta. Pe asta mizeaza ei, ca se uita crimele facute, pentru ca nu numai Ceashka a fost tzinta, dar mai ales Romania in intreaga ei fiintza.

  10. Con: Multumesc:) nu imi aminteam cum se numeste si nu am apucat sa il sun pe prietenul meu sa imi reaminteasca…am cauta pe net si cu exceptia producatorilor mari, in acea vreme, nu am gasit societatile-productie mai mici care functionau prin Capitala. informatiile astea ar trebui sa fie peste tot. repet: daca Romania ar fi fost condusa de IUBITORI DE NEAM SI DE TARA DUPA 1989, am fi trait aici, Raiul pe Pamant… am fi trait in LIBERTATE si prosperitate.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.