(VIDEO) Revolta unui fermier la adresa guvernanților: „Decât să muncim ca proştii…”

Nemulțumit de preţul foarte mic cu care se vând castraveţii, și nu numai, un fermier a răbufnit la adresa guvernanților într-un clip postat pe pagina sa de Facebook.

„Uite, decât să muncim ca proştii, să plătim şi manoperă de cules, de transport, să plătim taxă de piaţă, mai bine uite ce facem cu o cultură de castraveţi impecabilă. La 80 de bani şi 1 leu niciodată preţul ăsta nu a aduce profit legumicultorului. Pe ăia, băgătorii în seamă, îi rugăm să se abţină de la comentarii. Băi, Oroşe, sau cum te-o chema, că nici nume de român n-ai, sau băi Cîţule, unde sunt băi depozitele regionale de le-ai promis la mine-n curte, aici în exploataţie?

Întrebare întrebătoare. Tu ai ocupat fotoliul, te-ai instalat bine-mersi şi acum te doare-n banană de noi, legumicultorii.

Ia uite ce se-ntâmplă cu producţia autohtonă! Că eu fac parte din ferma aia a ţăranului sărac şi mândru, nu muncesc gratis, cum vreţi voi ,că asta e. De subvenţii ne-ai luminat, de ajutoare ne-ai luminat, de Coronavirus ne-ai lumninat, aşa că, bă, fraţilor, legulicultorii ăştia, colegii mei, bă, nu mai munciţi gratis, faceţi ca mine.!Facem o echipă şi mergem la cerşit în Franţa. Că-n România, oricum, frate, nu câştigăm ca la cerşit, datorită politicii pe care o fac aceşti farisei politici.Asta se-ntâmplă cu productorul agricol român, ăla care plăteşte sute de milioane, ăla care nu stă cu mâna-ntinsă, că ăia au crezut că suntem ca ei, milogi în campanie şi dup-aia şefi,.Noi nu, noi nu suntem milogi niciodată, noi ăştia, care ştim să muncim şi să facem anumite luicruri.

Şi încă o dată, nea Oroş, ia, zi, tată, ce faci cu noi, noi, ăştia care atunci când ţi-e greu,te-ajutăm. Când mă duc să iau un insecticid îmi cere 900 de lei pe litru. Păi, când scot eu, mă, 900 de lei pe litru, cu 80 de bani kilogramul? Ia uite castraveţi colea! Prietene, ştim să producem, dar proşti nu suntem aşa cum ne credeţi voi, uite, asta trebuie să facă toţi legumicultoorii români. Şi după ce-i scoatem, să ne ducem toţi în faţa primăriilor, să ducem lujerii acolo. Acum, ca să plătesc un om cu 200 lei să facă operaţia asta eu trebuie să vând două recoltări.

Ia uite, luaţi, tată, şi mâncaţi când v-oi da eu gratis! Ia uite, zînele mele, ia uite colea castraveţi, că aşa a vrut ministrul Oros. Şi nu numai el, Cîţu, cu creşterea economică de 10%, ia, uite, tată, creşterile voastre economice un ’ se duc. Machea, în vamă, ăla tot aşa o arunca castraveţii de unde-I aduceţi voi? Ia, uite, anul ăsta, producţia autohtonă piere. Câştigarăm şi anu’ ăsta!“, spune fermierul.

VIDEO

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

29 de Comentarii

  1. Romania are nevoie de o cura de 4 ani cu gasca PNL/PLUSR/UDMR – exact ca pe vremea lui Boc. Poate asa nu vor mai pune botul la toata vrajeala neomarxista….

  2. Ce poti sa mai zici. Omul/oamenii acestia muncesc din greu sa aiba un trai minim decent, deci munca. Unde mai pui ca oamenii acestia vor trebui sa aiba si ei o pensie si trebuie sa isi plateasca darile catre CAS CASS etc. Cu ce bani daca de la el pleaca la 80 de bani kg iar la raioane, tarabe e 2-3 lei. Nu e corect, dar deloc. Guvernanti ar trebui sa se gandeasca ca Romania educata nu inseamna numai teorie la scafarlie ci si lucruri practice pentru oamenii care muncesc din greu. E necesar si de o Romanie educata care sa aiba grija de oamenii ei. Oamenii, pe langa resursele naturale ale unei tari, sunt bunurile de care trebuie sa ai grija ca ochii din cap. Fara oameni nu ai bani, firme, productie, PIB, sanatate, educatie etc. Daca nu punem oamenii pe primul loc in tara asta, ne-am dus dracu. Desigur textieri de aia, cum Dragnea, Ponta, Dancila era rai stim, doar că nu puteti spune că Orban e alaturi de oameni sau Catu sau Turcan. Astia nu pun oamenii pe primul loc, ci profitul companiilor, a bancilor, a multinationalelor etc. Restul e de vanzare, resurse, oameni… Și cum e cel mai simplu sa faci asta? Umilind-ul/-ui si facand bataie de joc din munca lui depreciind valoarea. In final il trimiti afara la munca pentru altii, iar tu acasa, te pregatesti sa nu mai dai pensia cocotand-o la 68-70 de ani, apoi 72 si cine mai stie unde se vor oprii ca sa nu mai dea banii inapoi celor care au muncit o viata…

  3. Nici in cur nu-i doare, nesimtirea in paralel cu practica legislatiei, fac casa perfecta pentru politica din Romania!

  4. Asta dupa fata si fizic e ruda cu Ciolacu.
    Asteapta tu sa vina Catu sau Oros sa-ti ia castravetii din curte.Eventual sa-ti munceasca si pamantul, tu sa primesti decat banii.
    Pune mana de o asociere ca altfel o sa ramai cu un castravete si doi cartofi in curte.
    Asta asteapta sa vina supermarketul cu un camion sa-i ia lui cinci lazi cu castraveti.

  5. ”fermierul” care și azi ”lucră” cu insecticidul și cu ierbicidul, chiar cu ingrășăminte chimice, apoi acela urgent să se lase de meserie.. E prostănac și puturos..ortăvește mediul. Pe de altă parte de mult s-a recomandat ca fermierii să se asocieze. Să-și facă piața proprie, sau o fabrica de conserve proprie, unde să facă de la bulion la murături, la fasole cu costițe, orice,. Unde oricare fermier poate vinde chiar și o legătură de mărar, de castraveți de orice are de prisos și e departe piața..Rețetele culinare pot fi diverse, gusturile la fel..

  6. Eu il inteleg perfect pe fermierul care cultiva legume , la rindul meu si eu am crescut la sat si iubesc nespus de mult absolut tot ce este in gospodaria oamenilor de la tara , sincer ma durea inima cind il vedeam cu isi rupea lozele de castraveti , stiind cit de mult trebuie sa muncesti sa-i faci mari si frumosi …. iar ce priveste pe nebunii care isi bat joc de noi cei care iubim tot ce ne inconjoara , tot dispretul si respingerea noastra , sa le fie rusine ca nu apreciaza munca si zbaterile oamenilor cinstiti si corecti ! Rusine !

  7. Știe careva din public cât investește și cât mai ales muncește un producător în legumicultură? Ca să fie rentabil, solariile trebuie să fie în suprafaţă cultivată de cel puţin juma’ de hectar. În fiecare an sămânţă, substanţe sau insecte pentru ăia bio, folie, furtune, apă, electricitate – hidrofor +aeroterme, impozite, ș.a. Muncă de exterminare la +40C, plată mână de lucru, dar în general mână de lucru canci. Tocmai au crescut preţurile la materiale de construcţii cu 50%. Subvenţii canci. Plan de achiziţionare canci, desfacerea reciproc avantajoasă prin supermarket – bară. Preţul de azi acoperă traiul, dar mai ales cheltuielile de anul viitor. Deci domnilor din public, cu cât doriţi să cumpăraţi kilul de castraveţi?

  8. Pai leprele ,,alese,,fac ce stiu mai bine ,tin anumit Romania in stadiul de PIATA pentru smenarii autohtoni si producatorii straini.Lucrurile s-ar schimba daca statul ar construi puncte de colectare pentru legume,fructe,pasaret,oi,porci..unde taranii sa vanda mai ieftin si aproape,iar statul sa vanda mai departe cu adaus si castig in marile orase,dar nu se vrea.Pas cu Pas.Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laaa,Rominia lucului binee fecut.Hei Siktir.Ps.Nea Oros chiar are nume vechi romanesc,regional Oros inseamna Rus.

  9. Marele Spumache iar se bagă în seamă singur și vorbește neîntrebat deși habar nu are. Că pișcotează doar pe la tomberoanele românilor. Marș, mă!

  10. Dragnea care ajuta legumicultorii autohtoni e in puscarie ca asa a zis „justitea” independenta patronata si avizata de ambasadele occidentale!
    parazitii alogeni si cozile lor de topor submineaza poporul zi de zi prin multinatiomalele corporatiile si bancile occidentale jefuiesc tara !
    Asta e normalitatea? asta e noua normalitate? asta e democracy? asta e „o tara ca afara”? Nu asta e babilonia neocomunista ue si globalismul neomarxist iudeomasonic !

  11. Sa fie oare explicat paradoxul preturilor la raft ale legumelor si fructelor romanesti mai mare decat al celor din import (care mai includ si transport pe distante mari) prin adaosurile exagerate ale intermediarilor?

  12. Sigur nu e scris de Mihai Tudose? Ati verificat..ca ala mai vinde castraveti la gradinar

  13. Din cele ce zice si face acest „fermier”, reiese ca s-a facut o mare greseala ca s-a renuntat la organizarea agriculturii din socialism. In sistemul de organizare socialista a agriculturii erau : „Gospodarii agricole de stat”, „Cooperative agricole de productie”, „Organizatii de achizitii si preluare produse agricole”, „Depozite specializate pentru produse agricole”, „Statiuni de masini si treactoare”, ” Magazine GOSTAT”, „Magazine CAP”etc. In plus erau multe unitati mici de productie, prelucrare a produselor agricole, care apartineau unor „Gospodarii agricole de stat” sau unor „Cooperative agricole de productie”. Tot acest sistem de organizare a fost sabotat, distrus,furat! Exista vreo Tara in care Seful Statului sau Guvernului se ocupa de preluarea, transportul, pastrarea, vanzarea castravetilor?

  14. Anul trecut Orban închidea piețele să-și văndă supermarketurile marfa lor de import. Cum [nu] funcționează o țară condusă de Clotilde, Werneri, Frtzi, Barna etc.

    Slugoiului Cîțu ce să-i mai ceri, altceva decât împrumuturi pe bandă rulantă la bănci. PNRR tot împrumut la bancă va fi că nu e pe gratis.

  15. Un postac zice mai sus ca dragnea ajuta legumicultorii! Mare idiotenie a scris: cand si cum ajuta dragnea legumicultorii?! Cine simte lipsa lui Dragnea sa se duca dupa el la puscarie! Maine, poimaine auzim ca orban, catu, barna si ciolos a ajutat fermierii, doar ca sa falimenteze, la fel ca dragnea in trecut! Toata tara e saraca si guvernantii nu mai contenesc sa-si umple buzunarele, nimeni nu ajuta fermierii si legumicultorii! Am mai citit una buna:pensiile au crescut cu 16 la suta, careva le-a pus drojdie ca sa creasca! La fel cum zice catu ca a crescut puterea de cumparare a romanilor, desi salariile, pensiile si alocatiile nu au crescut! Te doare mintea la cate minciuni debiteaza astia din guvern!

  16. In PLUS, si USR si aliatii cu aplecari pidosnice au facut plingere la OPC contra castravetilor curbati, ca in poza din articol ! Ei spun ca : „cu acestia nu se poate face salata !” …

  17. Pentru Castraveti la Producator , se ofera 1 Leu pe Kilogram , iar in Supermarket , Castravetii costa 4 Lei pe Kilogram , iar daca nu se vinde in Supermarket , Castravetii ajung la Gunoi . Dar cu trecerea timpului , Castravetii ajung la Suermarket si in Piata la Pretul de 2 Lei pe Kilogram . Dar mai exista o Solutie , Castavetii Murati , costa 3,50 Lei , pe 380 Grame , dar Castravetii din Strainatate ieftini la 3,50 Lei sunt Subventionati , ori de Stat , ori de Lanturile de Marile Magazine . Castravetii la Pretul de 1 Leu Kilogramul , n-ar trebuii aruncati la Gunoi ! Ar trebuii vanduti chiar daca este pretul mic de 1 Leu pe Kilogram , s-ar putea obtine un Castig de 1000 Lei , 4000 Lei .

  18. Marfurile Agricole din Supermarketuri sunt Subventionate de Supermarketuri , probabil din Impozit , care o parte din Impozit merge pe Subventii in Agricultura in Strainatate , dupa care se fac Importuri , dar sunt Multinationale si Subventioneaza in Agricultura in Tari unde Pretul este mai mic in Agricultura .

  19. MINISTUL OS DE ROS(OROS)OARE MERITA ACEASTA FUNCTIE SAU ESTE VANDUT MARILOR MAGAZINE?

  20. Si de ce nu doneaza recolta decat sa o arunce ? Serios acum. Poti incropi un proiect sa obtii bani europeni sa deschizi nite centre de conservare,sau depozitare. Statul te ajuta in masura in care vii cu ceva viabil. Nu toti care cultiva pamantul sunt imediat si fermieri. Trebuie sa studiezi piata, sa studiezi concurenta. Sa-ti faci o idee despre cum sa atragi cumparatori. Nu astepti ca cineva sa-ti deschida usa. Tu o deschizi.

  21. „Decât să muncim ca proştii.
    mai bine votati pe ai nostrii
    Sa munceasca FNI
    sa dea pensie SAFI
    La anu si la multi ani maaa

  22. Este consecinta maririi foarte mult de catre pesedei a salariilor unor categorii privilegiate de bugetari, a pensiilor speciale si altor cadouri electorale, fiindca toate au dus la marirea foarte mult a decalajului intre bogati si saraci. La randul sau, decalajul foarte mare face ca munca productiva sa devina nerentabila. Practic, producatorii de bunuri (agricole sau industriale)nu pot tine pasul cu bugetarii privilegiati, fiindca nu se poate mari productia la fiecare marire de salarii la bugetari, este imposibil tehnic( nu poti depasi capacitatea fizica a lucratorului, de ex: un zidar sau agricultor nu pot sa depaseasca norma la nesfarsit , sau capacitatea tehnica a utilajelor: nu iti cumperi mereu alte utilaje din ce in ce mai mari), nu poti produce mai mult daca nu exista cerere si pretul este limitat de concurenta . Cresterea salariilor in procente i-a favorizat pe cei cu salariile cele mai mari, pe cand amaratii s-au ales cu foarte putin. Situatia poate fi asemanata cu un concurs de „alergare” de rezistenta in care privilegiatii au 12 ture inainte si sunt pe biciclete, iar amaratii alearga pe jos, deci decalajul intre ei si privilegiati se mareste continuu pe masura scurgerii timpului. Pe scurt, salariile bugetarilor pot creste teoretic oricat, insa in productia de bunuri totul este limitat de natura( de ex, in agricultura, de vreme) , de posibilitatile tehnicii sau de principiile economiei de piata. In plus, fermierul din articol ar trebui sa isi aduca aminte ca vreo 3 mil. de romani au pecat in afara, deci numarul cumparatorilor de legume, fructe si alte produse a scazut.

  23. E de rău fraților cu nemernicii care conduc tara românească! Bai, Câtu-parțu, Mutulica și alții ca voi, ați pus mana vreo dată pe sapă sa vedeți ce ușor este! Fi-v-ar pielea dracului de putori!

  24. Pai se apucase unu sa facă cooperative și centre de colectare. Dar nu l-a vrut poporu, ca „s-a dus timpul gostaturilor”. Daea.

  25. tragedia este ca ai notri antreprenori ,muncitori si meseriasi nu inteleg ce este piata si economia de piata ….pe linga productie si investitii de tot felul este mare nevoie de …maturitate si inteligenta ….educatie de specialitate …toate la un loc…se tot vorbeste de stat si de alesi ….in fiecare zi 24/ 7 massmedia vorbeste si arata cine sint acesti …statu….statu …este acesti indivizi pe care de 30 de ani incepind cu nastase si iliescu au afisat un interes deosebit pt relatiile internationale …poze cu lideri americani la casa alba sau pe la nato sau bruxelles ,londra paris …etc…neamtu de la cotroceni are cearcane pe la ochi de grija flancului estic de amenintarea rusiei la marea neagra…crede individu cu crastavetii ca bate el americanii sau nato sau o intrunire la nato unde se dicuta ….amenintari cu …putin? evident nu cunoaste romanii…

  26. Se știe bre o treabă.. Cu o floare nu se face primăvară.. Ai nevoie de măcar o planificare simplă, să știi ce și cât poți produce la un moment dat. Să ai pe piață marfa fără lipsuri.. Astfel iți asiguri clientela, piața,.fără care degeaba ești producător. Deci fă-ți întâi piață bre ciumete și pe urmă apucă-te de produs, căci altfel lucri degeaba și arunci marfa. E simplu ca ceapa și nu necesită decât un pic de organizare,. Poți române, sau doar protestezi prostește ??

  27. In Piata Obor din Bucuresti , Taxa pe 1 Taraba este de 900 lei pe 30 de zile , adica 90 Lei pe Zi , Taxa pe 1 Taraba . Mai demult cand era Vechea Piata Obor , Taxa pe 1 Taraba era de 5 Lei pe Zi , iar Castravetii erau ieftini , 2 Lei pe Kilogram . Acum in Supermarketuri , Kilogramul de Castraveti , este de 4 Lei pe Kilogram , iar la Producatori se ofera Pretul de 1 Leu . Daca Producatorii v-or sa vanda Castravetii cu 4 Lei , in Piata , Castravetii ajung cu Pretul de 8 Lei , nu se vand Castravetii ca este Pretul Scump , si pana la urma , de la Piata , se arunca la Gunoi , Castravetii , ca se strica , devin Amari !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.