(VIDEO) Și canadienii au dat în clocot

Mii de persoane au defilat duminică la Montreal pentru a denunţa rasismul şi violenţele poliţiei, o manifestaţie care a degenerat în cursul serii în înfruntări cu poliţia şi jafuri în centrul oraşului, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Timp de circa trei ore, în jur de 10.000 de persoane potrivit estimărilor neoficiale au defilat într-o atmosferă de calm. Oamenii au ieşit în stradă în semn de solidaritate cu manifestaţiile din SUA de după moartea americanului George Floyd, asfixiat în timp ce era imobilizat de către un poliţist alb.

Însă după lăsarea serii în centrul oraşului au izbucnit violenţe, când un grup de manifestanţi a aruncat cu obiecte asupra forţelor de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene.

Vitrinele mai multe magazine au fost sparte, iar unul dintre cei care a comis astfel de acte a fost filmat de televiziuni în timp ce fugea cu o chitară electrică furată dintr-un magazin de muzică.

În cele din urmă calmul a revenit la Montreal până la sfârşitul zilei, potrivit media. Poliţia nu a precizat câte persoane au fost reţinute în timpul incidentelor.

Magazinele nu au fost autorizate să deschidă decât la începutul săptămânii trecute la Montreal, în condiţiile în care metropola din Quebec a fost epicentrul pandemiei de coronavirus în Canada.

Majoritatea manifestanţilor din Montreal au purtat măşti în timpul manifestaţiei de pe străzile oraşului, dar nu au respectat distanţa fizică de doi metri cerută de autorităţi.

Numeroasele pancarte conţineau mesaje precum „Black lives matter”, „No justice no peace” sau „I can’t breathe”, referire la ultimele cuvinte rostite de George Floyd în timp ce era imobilizat la sol şi un poliţist îi ţinea genunchiul pe gât.

„Am venit în semn de solidaritate cu manifestanţii din SUA”, a spus Danielle, o studentă de 28 de ani originară din SUA. „Trebuie să se facă dreptate. Când un om spune ‘Nu pot să respir’ trebuie ascultat”, a adăugat ea.’.

Poliţia din Montreal a denunţat, într-o postare pe Twitter, circumstanţele morţii lui George Floyd, „care sunt neconforme cu valorile organizaţiei noastre”.

„Respectăm drepturile şi nevoia fiecăruia de a denunţa sus şi tare această violenţă şi vom fi alături de voi pentru a vă asigura securitatea”, a anunţat poliţia pe Twitter.

O altă manifestaţie împotriva rasismului a reunit câteva mii de persoane duminică la Vancouver.

Sâmbătă, mai multe mii de persoane au demonstrat într-o atmosferă de calm împotriva violenţelor poliţiei la Toronto, cel mai mare oraş al ţării.

Mii de persoane au mărșăluit luni și în Noua Zeelandă scandând „Black Lives Matter” în semn de solidaritatea cu cazul George Floyd. S-a mărșăluit pașnic.

CANADA

Noua Zeelandă

Auckland march in solidarity with George Floyd U.S. protests.

Publicată de nzherald.co.nz pe Duminică, 31 mai 2020

Black Lives Matter march in Auckland

Publicată de nzherald.co.nz pe Duminică, 31 mai 2020

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Ultima solutie, inca o revolutie! Dar cine sa o faca fiindca tineretul sclavet are supapa sparanghelul lui Angela! Ma uitam astazi in gol prin restaurante, baruri, cafenele si miroase a mort! Zero pacienti, zero consumatori! Felictari Johannis care ai distrus si bruma de economie romaneasca. Conform ultimului studiu, cica virusache nu se transmite de la asimtomatici! Felicitari Johannis care ai distrus complet economia romaneasca la ordinul Angelei! Succesuri popor roman de scalavi! Salve pueri!

  2. Daca imbecilul de trudeau a importat tot haiti si ce alte scursori cu sutele de mii a mai gasit prin sud.
    Ani de zile treceau la pas frontiera in Quebec si granicerii aveau ordin sa-i lase. Cica nu era traversare ilegala a frontierei, propaganda libtarzilor a inventat termenul de „trecere iregulata”.
    Maimutoii aia nu-s buni la nimica in afara de revolutii neomarxiste, masa de manevra pentru revolutiile colorate a lui sorosh.
    BTW
    Si in Canada au fost scavi adusi cu forta si „persecutati”?

  3. Despre scandalul de coruptie, in legatura cu guvernul lui nenea Trudo, nu s-a prea scris prin Romanica.Ala era foarte preocupat de coruptii de pe acilea, la momentul ala.In 2017 aveau steagurile pe aci si luptau pentru democratie.Acolo aia nu sunt lasati sa protesteze spontan insa.
    Culmea, marii luptatori anti-coruptie, SUA sau Canada, au, conform declaratiilor manifestantilor pro-democratie, sisteme mult mai corupte decat Romania, plus rassim, iar oamenii observa in sfarsit asta, ramasi cu burtile si buzunarele goale dupa criza.
    Afara e vopsit gardul, iar inauntru miroase a putregai.

    Cum poate fi numita acoperirea abuzurilor facute de politisti in SUA, decat act de coruptie profunda.
    Ala a fost pus sub acuzare si arestat abia dupa 2 zile de revolte.
    Coruptia e profunda in americi.

    Atentie si la modul in care au intervin fortele de ordine.Liberatea de a protesta este ingradita, dupa cum se poate vedea in toate filmarile.Nu apuca sa se stranga pentru ca sunt imprastiati exact ca-n Rusia lui nea Putin.

    Astia NU ne pot da lectii de democratie.Sunt inca rasisti in 2020 !

    In mod normal trebuiau trimise scrisori diplomatice de ingrijorare in legatrura cu starea de fapt a democratiei in ambele state.

  4. Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă poliţistul care l-a omorât pe acel afro-american
    ar fi fost tot negru? Oare era de vină culoarea albă a feţei poliţistului?

  5. 700 demonstrantzi cf. politziei! 2,200 dupa organiztori. Adica, o nunta tziganeasca!!!

  6. Si ei sunt suparati cel putin pentru ca nu-i lasa politia sa parcheze unde au chef.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.