Vin vești bune pentru fermierii români de la Parlamentul European

După o luptă de un an și jumătate, europarlamentarul Dan Motreanu a anunțat că a reușit, într-un final, să ajungă la o concluzie în ceea ce privește reglementările UE vis-a-vis de folosirea produselor chimice ce ajută sau protejează plantele sau recoltele.

”Am reușit să ne asigurăm că fermierii români vor putea asigura în continuare securitatea alimentară, utilizând aceeași cantitate de produse pentru protecția plantelor, respectând standardele europene. Susținem, bineînțeles, reducerea utilizării pesticidelor chimice, însă această reducere trebuie să fie efectuată într-un mod echilibrat și responsabil.

Este esențial însă ca înaintea acestor reduceri, UE să asigure alternative viabile, cum ar fi biopesticidele, la fel de eficiente, accesibile ca preț și disponibile pe scară largă, garantând astfel un echilibru între protecția mediului și necesitățile productiei agricole”, a spus Motreanu.

Acesta susține că a obținut votul Parlamentului European pentru un amendament pe care l-a depus, împreună cu colegul său Daniel Buda. Conform acestui amendament, Comisia Europeană ar fi urmat să acorde derogări de la prevederile privind reducerea pesticidelor pentru statele membre unde utilizarea acestor substanțe este mai mică de 35% din media UE, situație în care se află și România.

În cele din urmă, propunerea Comisiei Europene referitoare la reducerea utilizării pesticidelor a fost respinsă de plenul Parlamentului European. Prin amendamentul nostru, fermierii români ar fi fost protejați și în cazul în care legea ar fi fost aprobată.

– Aprobarea amendamentului a fost posibilă datorită sprijinului grupului Partidului Popular European (PPE).

– Legea respinsă astăzi prevedea reducerea cu 50% a utilizării pesticidelor chimice și cu 65% a utilizării pesticidelor mai periculoase până în 2030.

– Propunerea Comisiei Europene prevedea ca statele membre cu un consum mic de produse de protecție a plantelor să le reducă cu minim 35% până în 2030, iar în raportul discutat de Parlamentul European, la propunerea Comisiei ENVI, această pondere este de minim 15%.

– România, care are un consum mediu de 640 grame pe hectar, cu mult sub media europeană de 2200 grame la hectar, nu poate însă accepta nici o țintă de reducere. Cantitatea este deja mică, iar orice diminuare ar duce la pierderi substanțiale de recoltă!

– Sunt țări precum Olanda care folosesc 8000 de grame la hectar și care, chiar dacă ar renunța la jumătate, ar folosi 4000 de grame la hectar, mult mai mult comparativ cu România.

– În cazul în care Comisia Europeană va dori păstrarea reducerilor procentuale, vom susține în continuare ca statele membre care folosesc pesticide considerabil peste media UE să fie cele care depun eforturi de reducere a pesticidelor.

– Nu pot să fiu de acord cu aplicarea mecanică a unor procente de reducere prin care ar fi afectată producția agricolă din România, în condițiile în care alimentele deja s-au scumpit. De asemenea, riscăm diminuarea veniturilor fermierilor, având în vedere că pesticidele sunt folosite pe scară largă pentru toate culturile agricole. Agricultorii nu au alternative viabile și folosesc pesticidele pentru a putea produce suficientă hrană.

– De asemenea, produsele europene, inclusiv cele românești, ar pierde teren în fața celor din afara UE, unde nu există astfel de reglementări.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

10 Comentarii

  1. daca o parte din recolta din Ukraina care nu respecta regulile europene ajunge pe masa noastra si de fapt mancam mult mai toxic decat in UE unde unele tari au refuzat intrarea cerealelor ukrainene…

  2. A rezolvat liberalul pe dracu. La noi nu se utilizeaza pesticide in cantitati mari pentru ca sunt scumpe, iar in zonele cu mici agricultori, rar se folosesc pesticide. Dar de egalizarea subventiilor la hectar, fac ceva europarlamentarii romani? Nu mai vorbim de facilitatile scandaloase pentru ukranieni, care isi fac de cap la toate capitolele, pesticide, , culturi modificate genetic, aici sa intervina, dar proprietarii americani de pamanturi in Ukrania, au loby tare..

  3. „Propunerea include mecanisme pentru: ajutor militar pe termen lung; pregătirea forțelor ucrainene; cooperarea cu baza industrială de apărare internă (DIB) a Ucrainei; consolidarea capacității Ucrainei de a contracara amenințările cibernetice și hibride; asistență pentru deminare; sprijin pentru agenda de reforme a Ucrainei ca parte a procesului de aderare la UE; asistență pentru tranziția energetică și eforturile de securitate nucleară ale Ucrainei; și schimbul de informații și imagini din satelit. Reprezentantul UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat pe 13 noiembrie că Ucraina este prioritatea principală a UE și că angajamentul UE față de Ucraina nu va fi oprit”

  4. mincinos si infatuat acest Motreanu ! a luptat el ! ma faci sa rad ! cine stie cat stropesc fermierii nostri, ca oricum nu controleaza nimeni ! a castigat lobby ul glyphosat- ului care ne otraveste pe toti…….

  5. Cei din UE care fac pesticidele și toate otrăvurile (BASF, Bayer) fără de care mor roșiile, castraveții, cartofii sau plantații batrânești pe care era destul să dai cu zeamă Bordeleză eventual cu Carbetox, să NU mai trimită prin hornurile de mare înălțime toate bolile, și prin containere gâzele și mai nou melcii (ca limacșii) roșii, melci roșii care mânâncă tot ce crește din pământ. La fructe după 2007 dacă nu stropești cu substanțele anunțate periodic de Oficiu Fitosanitar Județean nu se fac strugurii, prunele, merele, perele, gutuile toate soiuri de acum 50 de ani, nu se face nimic! Făinare, pătarea roșie a frunzelor, mană, viermi, viespi, păianjen și multe alte atacuri succesive. Cum au supraviețuit și dădeau recolte acum 50 de ani doar cu piatră vânătă și var??? Exemplu anul acesta semințe de România duse în Toronto ON Canada s-au făcut roșii roșii splendide fără nici i stropire. În Sibiu dezastru! Serii succesive de stropiri din aprilie până în august atenționate profesionist de Oficiul Fitosanitar la primele semne de îmbolnăvire. Cum din aceleași semințe românești în Canada au facut roșii fără nici o stropire și în România stropirile abia au stopat îmbolnăvirea? SRI dă 150 Mii dolari la CIA de agent ca să-i instruiască pentru cai verzi pe pereți și nu observă la ce atac distructiv este supusă România de vecini și alții din UE la concurența pentru agricultură și altele. Sau se știe dar se vrea ca să importăm 80% din mâncare din Ungaria, Turcia, Spania, Olanda, Grecia, Maroc, Germania… Că la vamă se dă șpagă și piramida beneficiarilor este mai mare decât piramida ce mare.

  6. apa de ploaie! hai sa gandim ca lumea! vestul europei e supra populat si nu isi poate produce integral mancarea! plus carnea ce ne mai livreaza si noua prin supermarketurile lor!produsele pe baza de cereale vin asa: import cereale din est-ul europei(Ucraina,Romania,Bulgaria), procesare in vest, vanzare produs finit in est deci sunt doar procesate in vest; ma mir ca o asemenea lege a putut ajunge pana in faza de proiect nu pana in faza de vot! o lege ca asta ar fi redus productia de mancare in primul rand in vestul europei unde migratia continua sa creasca numarul locuitorilor! iar importurile de cereale din est cu atatea conflicte in jur devin nesigure! legea asta ar fi atentat la siguranta nationala mai ales in tarile din vest, evident ca a picat la vot!

  7. Nişte (editat) care derşesc voturi pentru a mai sta 4 ani la Bruxelles şi a continua să trădeze România. Acum lycrează la „federalizare”, adică la dostrugerea totală a suveranității statelor membre. Altfel spus, strămoşii noştri şi-au vărsat sângele şi şi-au dat viața ca să ne lase o țară, iar (editat) astea distrug ideea de neam, patrie, tradiții sau valori şi predau globaliştilor tot. Blestemați să fiți!!!

  8. Domnului Colonia UE: Rezon! Cât de curând pe drapel in mijlocul celor 12 stele va fi scris în arc de cerc: “UE MACHT FREI”. Asta a fost de fapt speranța românilor la accesul în UE. S-a dovedit că repede că conceptului eticii protestante a muncii “Munca te face liber”, ARBEIT MACHT FREI” pus pe poarta lagărelor de muncă hitleriste este în concepția a ce este în fapt actuala UE: “Ca să fii slugă în țările bogate din UE poți circula liber!”

  9. da-da… va promite UE accesul la „biopesticide” si alte produse la preturi competitive… o sa faca niste nemti-olandezi o fabrica de „biopesticide” pe baza de zeama de varza, o sa primeasca vreo 10 certificari, si o sa aiba efect 0

  10. …vai! ce m-am bucurat dupa ce am citit titlul, am crezut ca au aprobat despagubiri reale pt efectul cerealelor ucrane!…asta este precum gaina cu margica din punguta cu doi bani…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.