Ordonanța măsurilor fiscale ar putea să ne lase fără SALVATORI MONTANI

Lovitură dură pentru iubitorii muntelui. Ordonanța măsurilor fiscale ar putea să ne lase fără SALVATORI MONTANI, scriu colegii de la Cotidianul de Hunedoara.

Dacă veți merge la munte, în drumeție sau la schi și veți avea nevoie de ajutor din partea Salvamontului, este posibil să nu-l primiți. Sau să-l primiți cu întârziere. Legea măsurilor fiscale (nr. 296/2023) a lui Ciolacu ar putea băga în colaps serviciile de salvare montană din toată țara!
Actul normativ prevede reducerea personalului cu 15 la sută precum și desființarea/comasarea structurilor care au mai puțin de 50 de angajați. Asta, în condițiile în care, Salvamontul își desfășoară activitatea cu un număr redus de angajați.

Serviciile de salvare montană și speologică sunt organizate, în majoritatea cazurilor, în subordinea consiliilor județene. Salvamont Hunedoara are, în momentul de față, 21 de angajați. Dintre aceștia, patru se ocupă și de munca administrativă.
Conform legii, salvamontiștii hunedoreni trebuie să asigure permanența cu formații de minimum șase persoane, în două puncte, în Retezat și în Valea Jiului. După reducerea de personal de 15 la sută, ar trebui concediați trei salvatori montani. Prin urmare, nu ar mai putea asigura nici permanența cu echipe complete, ceea ce ar fi contrar legilor de funcționare a acestui serviciu public.

„În 2006, aveam o medie de 200 de acțiuni de salvare pe an. Acum avem aproximativ 450 de acțiuni de salvare pe an. Cu toate acestea, noi funcționăm cu echipe restrânse numeric. Un salvamontist care pleacă într-o misiune de căutare – salvare, nu are un program de opt ore. Am avut acțiuni care au durat și trei zile. Cum le asiguri acestor oameni timpul necesar de odihnă? Dacă vom avea o reducere de personal, nu vom mai avea echipe complete, practic vom nu vom mai putea funcționa. Pe de altă parte, pregătirea unui salvamontist este de durată și costisitoare. Abia la 35 de ani ajunge să fie un salvator bun”, a declarat Ovidiu Bodean, șeful Serviciului Salvamont Hunedoara.

Pe lângă activitatea efectivă care va fi grav afectată, rămâne și partea administrativă. Serviciile Salvamont au nevoie de acreditări speciale, pe care nu le-ar putea obține, în momentul în care nu ar mai avea personalitate juridică, odată ce vor fi desființate.

Asociația Națională a Salvatorilor Montani a trimis un Memorandum Guvernului României, în care a cerut exceptarea serviciilor de la reorganizarea impusă prin Legea nr. 296/2023.

„Vă solicităm aprobarea prin memorandum a exceptării de la procesul de desființare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activității către alte structuri organzatorice pentru Serviciile Publice Județene sau locale SALVAMONT și a celor Salvamont-Salvaspeo, a căror activitate este unică în sensul prevăzut la art. XXIX, alin. (9) lit. a) din același act normativ”, se arată în Memorandum.

Salvamontiștii au mai explicat că activitatea lor este stabilită prin lege și are caracter de UNICITATE, atribuțiile salvatorilor montani nefiind prevăzute în activitatea altor instituții publice.

„În privința prevederilor Legii nr. 296/2023, considerăm că forma actuală de organizare, personal majoritar operativ, calificat profesional ca salvator montan, în majoritatea situațiilor, inclusiv celd e conducere, director și șef de serviciu, și foarte puține posturi ocupate de persoane cu calificări corespunzătoare sectorului contabilitate/administrativ, demonstrează un mod de organizare raportat la eficiența și importanța muncii depuse.
Eficiența modului de organizare a Serviciilor Publice Județene sau locale Salvamont a fost demonstrată de-a lungul timpului, chiar și în condiții de resursă umană subdimensionată numeric, nu numai prin sutele de intervenții de salvare derulate anual, ci mai ales prin gradul de răspuns de 100% la apelurile de urgență și de soluționare a acestora și fără nicio acțiune de salvare ratată”, se precizează în Memorandumul Asociației Naționale a Salvatorilor Montani.

Așadar, Guvernul Ciolacu dă legi și ordonanțe care vin ca un pat al lui Procust pentru cetățeni, instituții sau alte structuri cărora li se distruge activitatea. Nu este singurul act normativ emis de Executiv în ultima perioadă care creează situații absurde sau inacceptabile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. „TOATĂ LUMEA FACE GREVĂ ȘI CERE,CERE,CERE!” PENTRU REZOLVARE PROPUN CA ACEST GUVERN SĂ DEMISIONEZE ȘI SĂ FIE ALCĂTUIT UN GUVERN DIN LIDERI ȘI VICELIDERI DE SINDICAT,PENSINARI,ETC- ACEȘTIA AVÂND„ SOLUȚIILE”.!

  2. Pentru salvatorii montani ar trebui creat un fond sustinut de cei care merg la munte, la schi sau drumetie, printr-o contributie pe zile de montaniard.. De ce sa fie numai de la bugetul de stat?

  3. @ justinianus,
    Observatia/propunerea dumitale e absolut logica. Mersul la munte prasupune niste conditii de siguranta speciale, dar normale. De ce sa platim noi toti greselile unora care ignora conditia excursiei montane? Daca ceva e periculosm dar vrei sa-l faci, ia-ti masurile proprii de siguranta!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.