Visul ”dezintegraționiștilor” ruși poate deveni coșmarul tuturor

Un animal rănit devine mai periculos, iar lucrurile stau la fel și în cazul statelor. O mare putere nu dorește un rival foarte puternic și prea încrezător în abilitățile sale de prădător, însă liderii marilor puteri s-au întrebat mereu dacă nu cumva un rival  foarte puternic și cu pofta de expansiune relativ satisfăcut nu este cumva mai dezirabil decât un rival mai fragil.

Anul acest au avut deja loc mai multe întâlniri ale Forumului Națiunior Libere din Post-Rusia, un forum apărut imediat după invazia rusă în Ucraina, cam atunci când publicația The Atlantic sau Comisia pentru Securitate și Cooperare în Europa a guvernului SUA invitau la discuții despre posibilitatea ca o înfrângere a Rusiei lui Putin în Ucraina să ducă la scindarea Federației Ruse într-o mulțime de republicuțe. ”Regionalismul este naționalismul viitoarei revoluții ruse”, spunea Paul Globe, fost consilier al Departamentului de Stat al SUA, în anii 1980.

Revista britanică The Spectator scrie că amintitul Forum se va reuni săptămâna aceasta, la Paris și Londra. Vor participa activiști pentru independență din Caucazul de Nord, din republicile turcice din Federația Rusa, din republicile cu comunități balto-finice din nordul Federației Ruse, din republicile cu comunități budiste din Siberia. Cu toții au planuri pentru ceea ce numesc Rusia post-imperială.

”Imperiul rus, imperiul sovietic, imperiul lui Putin – toate sunt un rău îngrozitor și trebuie dezmembrate, astfel încât să nu mai atace pe nimeni”, spune un participant la forum, fost jurnalist la radioul Eko Movskii, în Sank Petersnburg, acum imigrant în Occident. Toți membrii forumului au părăsit Rusia. ”Rusia este un stat agresor și terorist. Este ultimul imperiu european într-o vreme în care nu mai există imperii”, spune rusul.

Federația Rusă este formată din 89 de regiuni, la care se pot adăuga și regiunile anexate din Ucraina. Exista 22 de republici etnice care au un statut autonom, cu propria constituție, limbă și parlament. O singură asemenea republică a luptat pentru independență – Cecenia – și asta s-a soldat cu două războaie sângeroase, ultimul contribuind la legitimarea regimului Putin.

Jurnalistul rus care și-a părăsit țara după invazia în Ucraina oferă trei scenarii pentru republicile care vor dori independența. Primul este optimist – separarea pașnică, odată ce autoritatea Moscovei va dispărea. Al doilea scenariu este războinic – un marș triumfător asupra Kremlinului al forțelor ucrainene și al voluntarilor din Federația Rusă. Al treilea senariu este favoritul jurnalistului rus – ocuparea totală a Rusiei de forțele NATO, cum s-a întâmplat cu Germania sau Japonia după războiul mondial; s-ar ajunge aici după ce Vladimir Putin ar folosi arma nucleară, iar Vestu al câștiga războiul ce ar urma imediat împotriva Rusiei.

Dincolo de dezideratele separatiștilor plecați din Federația Rusă (Forumul Națiunilor Libere din Post-Rusia este organizație interzisa de Moscova), la războiul din Ucraina participă de partea ucraineană extrem de puțini cetățeni din republicile amintite. Nu există nici cel mai mic indiciu că o majoritate a locuitorii acestor republici și-ar dori independența. Nici viabilitatea economică a acestor republici nu este limpede – sunt bogate în resurse naturale însă nu au ieșire la mare și depind total de infrastructura de transport a Moscovei.

Vladimir Milov, fost ministru rus al Energiei, plecat și el în Occident, critică activitatea Forumului Națiunilor Libere și spune că ”dezintegraționiștii” par rupți de realitate, promovează niște planuri periculoase și ajung să fie folosiți în beneficiul propagandei Kremlinului. ”Dezbaterea aceasta este speculată de Putin și propagandiștii lui. Este mai ușor acum să spună că agresiunea Rusia în Ucraina este o acțiune defensivă împotriva încercărilor occidentale de a distruge Rusia”, spune Milov.

Membrii Forumului spun totuși că planurile lor de dezintegrare a Federației Ruse vor avea succes. În anii 1930, nimeni nu se gândea că Imperiul Britanic se va dezintegra, spune jurnalistul rus din Sankt Petersburg. Iar Edward Lucas, fost corespondent al revistei The Economist, arata că, în anii premergători disoluției URSS și independenței statelor baltice, activiștii pro-independență din aceste foste trei republici sovietice nu erau luați în serios. ”Însă ei au fost cei care au râs la urmă”, spune Lucas.

 

Ceea ce nu spus însă ”dezintegraționșitii” și susținătorii lor este că liderii americani de la finalul Războiului Rece s-au temut de o prăbușire totală a Rusiei la începutul anilor 1990 și au făcut totul pentru a se asigura că la Moscova va rămâne un guvern central suficient de puternic. Așa a gândit și Marea Britanie când s-a opus execuției lui Napoleon și unor masuri înrobitoare împotriva Franței înfrânte. La fel au judecat puterile victorioase când a venit vorba despre soarta Germaniei după Primul Război Mondial. La fel au făcut-o liderii americani când au decis să-l cruțe pe împăratul Hirohito al Japoniei, la finalul celui de Al Doilea Război Mondial.

Departamentul de Stat al SUA a avertizat că Rusia ar putea recurge la arsenalul nuclear, dacă se va ajunge la prăbușirea regimului actual, la o înfrângere militară convențională catastrofală sau la pierderea Crimeii.

”Marele pericol nu este că Vladimur Putin va încerca să creeze un soi de Al Treilea Reich. Pericolul este un război nuclear pornit de la o dispută pentru controlul unor plaje de la Marea Neagră”, scrie istoricul Sumantra Maitra, pentru The American Conservative. ”Nimeni nu ar trebui să testeze ipoteza că Putin va recurge la arma nucleară, dacă va  fi încolțit astfel, iar SUA trebuie să transmită discret aliaților europeni că nu vor sări în ajutorul lor, dacă lipsa lor de prudență va duce la o ripostă paranoică a Rusiei. Putin se confruntă deja cu provocări din zona de extremă dreapta din Rusia”.

Winston Churchill avertiza mereu împotriva agitării spiritelor în colonii. ”Aveți grijă să nu-i duceți pe oameni la disperare; până și un șobolan încolțit devine periculos… Cei care cer ochi pentru ochi și dinte pentru dinte ar trebui să se întrebe dacă un asemenea trofeu lipsit de valoare merită cinci ani de război sângeros de partizani”.

Acum, când Ucraina începe să atace Crimeea cu rachete primite din Marea Britanie și din Franța, ar trebui repetată întrebarea lui Churchill. Dacă Rusia este prea slabă la nivel convențional pentru a apăra Crimeea în fața armelor performante din Vest, dacă antiaeriana rusă este mai slabă decât rachetele americane, asta înseamnă că Ucraina trebuie să meargă până la capăt în Crimeea și chiar mai departe?

”Neoconservatorilor și internaționaliștilor liberali le place în ultima vreme să-și demonstreze cunoștințele la nivel de Wikipedia despre ”conciliatorism”, despre ”izolaționism” și ”Munchen” 1938. Însă ar trebui mai degrabă să-l citească în profunzime pe Churchill și să fie atenți la avertismentele lui și la ceea ce a prevestit”, scrie The American Conservative.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10

38 de Comentarii

 1. Mergeți pe front, buey, ACTIVISTILOR, luați acolo URSul la trântă, nu la cafeluțe și mese copioase prin restaurantele Europei.
  Pe banii altora, măRog…🤮

 2. Spre deosebire de Federația Rusă războinică, Statele Unite Pacifiste ale Americii au fost create în urma referendumurilor prin care indienii nativi americani și liberi au hotărât crearea SUA, națiune pașnică, pe cale să devină și ecologică cu zero emisii și care nu reprezintă un pericol pentru nimeni. La fel a fost creat la timpul său și imperiul colonialist britanic, în urma unor acțiuni politice și sociale pașnice prin care oameni de toate națiile s-au ascuns sub fusta reginei Angliei unde mirosea a parfum și bunăstare.
  Drept urmare hai să destrămăm Russia agresoare.

 3. Occidentul doar viseaza. Ceea ce a fost in 1917 nu va mai fi , desi si-ar dori. Iar acolitii lor din Rusia, cu toții alogeni profita de democratia reala din Rusia in raport cu ”democratia” vestica apusă de multișor. Obisnuiți-va cu ideea ca democratia a disparut din Vest si ca in numele ei actioneaza o dictatura crunta.

 4. Tipii delireaza. Dupa Dr. Robert Craig Nelson, profesor la una din cele mai faimoase universitati din USA, e Zelenski care ar porni un al Treila Razboi Mondial, nu Putin. Iar, in legatura cu tari care constituiau URSS, dupa destramarea ei au facut un referendum si 80% din ele au hotarit sa continue unite in forma unei federatii, desenata pe baze democratice si acceptate liber de ele. Yeltsin impreuna cu altul au sters, peste noapte, tot ce tarile semnase. A fost un fel de lovitura de stat, promovata, sigur, de banchierii sionisti: Goldman Sach, Soros, Morgan si Rockefeller. Yeltin i-a daruit intreaga Rusia si ca plata a primit 1.500 de milioane de US$, pusi pe numele fiicei lui la banci din Zurich. O tara care acuma plinge pentru despartirea din Rusia e Armenia, care astazi risca sa fie mincata de vecinii, Azerbaian si chiar Turcia.

 5. Călin Marchievici! Ai scris aceste mizerii ca sa-ti speli pacatele,asa-i?

 6. Un articol mincinos, emigranti rusi nesatisfacuti sunt apreciati ca glasul „marile puteri” aflate pe marginea prapastiei. Tehnica este veche si se numeste: „sa ne luam avant cu basina” ! Cum vin alegerile la aia, cum se schimba foaia, fondurile de investitii de la „marile puteri” s-au dus in cap de aproape 2 ani la -25%, pierdere insuportabila. Despre asta nu se scrie. Vedeti voi la alegeri, partidele „naziste” ocupa parlamentele „marilor puteri” impotente.

 7. Nu trebuie să se obosească nimeni să dezintegreze imperiul sovietic pentru că asta se va produce din interior. Se întâmplă chiar acum in Nagorno Karabah. Acum se vede că garanțiile pe care le dau rușii nu fac doi bani. Armenii au înțeles foarte bine și încet încet vor înțelege și celelalte republici. Cât despre scenariul ăluia cu ocuparea Rusiei nu pot să spun decât că e o prostie. Rusia trebuie să rămână liberă iar rușii trebuie să înțeleagă că pot trăi și fără să fie imperiu.

 8. Prostii ! Rusia nu se va dezmembra in caz ca pierde razboiul din U-Kraina ci pur shi simplu Zelensky il va inlocui pe Putin shi va re-fece Uniunea Sovietica exact cum a incercat U-Krainianul Ianaev shi Cecenul Hasbulatov. Noua Uniune Sovietica condusa de Zelensky care oricum vorbeshte Rusa va dispune de armele nucleare foste Ruseshti, va avea capitala la Moscova nu Kiev shi va fi mult mai agresiva decat fosta Uniune Sovietica neezitand sa extermine „rasele inferioare”: Romani, Chinezi, Coreeni, Indieni, Africani, Latini, etc. shi nu va ezita sa atace inclusiv SUA care au creat acest monstru.

 9. O prostie de articol, despre ipoteze lansate de un aşa-zis „Forum al Națiunior Libere din Post-Rusia”, copt prin laboratoarele serviciilor de peste Ocean. Se pleacă de la ipoteze greşite şi evident se ajunge la concluzii lipsite de substanță. Cum poți să faci o legătură între o banalitate rostită de Churchill referindu-se la colonii cu Rusia? Cam cât de prost trebuie să fii să consideri că Rusia ar fi sub nivelul Occidentului când vine vorba de armament? Avioanele de luptă ruseşti de ultima generație sunt categoric peste cele americane, ruşii au rachete hipersonice ceea ce americanii nu au, SUA şi-a distrus NASA bazându-se pe gadgeturile lui Musk, ceea ce îi crează un mare dezavantaj în domeniul războiului spațial iar exemplele pot continua. O altă paralelă cretină: „În anii 1930, nimeni nu se gândea că Imperiul Britanic se va dezintegra”. Imperiul Britanic era de fapt o entitate formată din Anglia care deținea o sumedenie de colonii. Pe care la un moment dat le-au pierdut, evident. Ca şi francezii, olandezii sau spaniolii. Imperiul rus a fost cu totul altceva; nu există nici cea mai mică asemănare. Ruşii nu şi-au părăsit pământurile ca să cucerească Patagonia, Mexicul sau insule din Oceania.
  Iar faptul că americanii au fost cei care în 1990 au făcut manevre pentru ca Rusia să rămână puternică şi să nu se destrame este de un ridicol absolut. Poate e o poveste care ține la Radu Tudor sau la alții care nu cunosc istorie, care nu înțeleg mentalitatea unui popor sau care sunt pur şi simplu proşti.
  Dar, în fine, dacă acest Forum nu are ce face altceva de făcut, s-o țină tot aşa, cu pseudo-teorii despre cum ar putea fi dacă n-ar exista.

 10. „Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte” ? Deocamdata, cum era un banc pe vremuri, avem de a face cu niste „gentlemen rusi” (bancul era cu „gentlemen sovietici”). Eu sint de parere ca n-ar trebui sa dorim sa vedem aplicata varianta Legii Talionului : Amindoi ochii pentru un ochi si toata dantura pentru un dinte …

 11. Da ? Si cum pot fi definite de exemplu Franta, cu „proprietati imobiliare” pe unde a intarcat dracu’ copiii, la mii de km de „casa”, cam prin toate oceanele lumii ? Ca sa nu mai vorbim de Marea, Imensa Britanie, cu alte si alte insule si insulite, pentru a nu mai lua in considerare vasalii lu’ Charlie Urechila, Canada si Australia ?! Nu cumva tot un fel de imperii, da’ mai „soft” ?

 12. Pute a propaganda pe modelul „moare putin” si inca traieste. Mai dureaza ani buni pana sa se dezintegreze rusica. Dormi linistit, bre, pana la dezintegrare.

 13. Poate fac si mexicanii un forum, referitor la Texas, New Mexico, Nevada si sudul Californiei. Nu mai zic de Hawai si alea mici din Antile.

 14. Am gasit o „greseala” de logica in text :
  „ocuparea totală a Rusiei de forțele NATO, cum s-a întâmplat cu Germania sau Japonia după războiul mondial; s-ar ajunge aici după ce Vladimir Putin ar folosi arma nucleară, iar Vestu al câștiga războiul ce ar urma imediat împotriva Rusiei”
  JAPONI si RUSIA … NU AVEAU ARME NUCLEARE asa ca LOGIC nu poti deduce LOGIC din ce li s-a intmplat lor ca la fel se va intampla si RUSIE ATOMICE !
  Parerea mea ca daca „Vladimir Putin ar folosi arma nucleară” … n-as mai vrea sa traiesc pe planeta TERRA … un milion de ani !
  NASOL la cata prostie pe milimetri patrat de mass-media se propagandizeaza NATANG !
  ADEVARUL e ca daca rusii dau cu BOMBARDEAUA NUCLEARA …dau cu ELE TOATE … americanii la fel … nuc rd ca un RAZBOI ATOMIC poate fi controlat sau ca cine cu inca RACHETE NETRASE se opreste si se preda !
  Mi-e mila de prostii , care unii de ei ne si conduc ! 🙁 Isi vor face pacate ! 🙁
  Lipsa de LOGICA e frapanta … e ca si cum ai zice ca daca la batut pe ION-CIOBANUL si pe GICA-POPA la tranta la fel il vei bate si pe Vasile-SINUCIGASU care are o centura cu TNT ! Faptul ca i-ai batut pe ei e un „rezltatE care incurajeaza sa dai cu pumu-n glont 🙁

 15. UNU-CÂȚI FORUMIȘTI-FORUMEAZĂ -FĂRÂMAREA RUSIEI?
  DOI- CARE SUNT VECINII -AUTONOMIȘTILOR-CAM NEDUȘI LA…FORUMUL PĂCII ETERNE ÎNTRE REPUBLICUȚE?SĂ LUĂM HARTA:JAPONIA -0,0I%,COREEA DE NORD -5%,CHINA 40%;IRANUL ȘI TURCIA 25% ȘI RUSOCRAINA CE-0 MAI RĂMAS!(DACĂ CINEVA ÎȘI ÎNCHIBUIE CĂ AR „MOȘTENII” CEVA DIN SIBERIA RUSĂ SĂ NU UITE CĂ CHINA BATE TOBA IAR POPULAȚIILE BĂȘTINASE SUNT CAM LI,XI DUNGOV! ȘI CUI I-AR CONVENI?
  TREI-DAR POLONIA DE UNDE VA LUA,DAR FINLANDA?

 16. Ny va este rusine la obraz ? Nazistii si al doilea razboi mondial a fost finantat de bancherii americani,acum o fac pe fata ca curvele.Chiar ne credeti prostii vostri ? Nesimtitilor.Vin 3,400 de soldati de elita americani.Pentru ce ? Nimeni nu va vrea .Stati in America voastra.Vreti razboi ? Pe unde ati venit ati distrus tot.Numai distrugere si moarte ati lasat in urma.Carati-va inapoi de unde ati venit penru ca nimeni nu va vrea aici.Nimeni.Va uram de moarte.

 17. Bey tavarisci,imperiile celor mai puternice state europene occidentale „s-au destramat” ca asa au vrut ele si chiar au promis si anuntzat public asta la vremea lor,pentru ca,la centru,au avut oameni inteligenti care au gandit ca este mult mai neproductiv sa asiguri chiar si un trai minimal in colonii,unde localnicii se inmulteau ca iepurii,decat sa ii lase pe bastinasi in plata lor.Pentru ca rezervele naturale pentru care facusera ei colonii pe acolo,s-au gandit ca,decat sa aibe grija de toti puradeii nenumarati ai alora,sa plateasca armate coloniale pentru a se mai si lupta cu rasculati cretini ai alora,mai bine sa astepte ca aia sa isi scoata rezervele singuri pe piatza occidentala,unde ele ajung oricum ,pentru ca doar acolo vor lua toti bastinasii cele mai bune preturi.Dar de unde sa stie imperialistii rusnaci asta cand ei sunt invatzti doar cu luatul cu japca de la sclavetii din coloniile lor de unde,cel mult cu preturi fixate de la Moscova de doua parale la o tona,isi iau rusnacii gazele,petrolul,aurul si multe alte rezerve naturale carora nu au ce le oferi in schimb autohtonilor pentru ca rusnacii nu produc mai nimic ca lumea care sa faca obiectul unor schimburi corecte cu locuitorii din statele Siberiei,care ei ar trebui sa fie stapanii rezervelor pamantului pe care traiesc.

 18. AȘA CEVA S-A TAM-TAMIZAT PESTE TOT ! DAR CERERA DE AUTONOMIE CHIAR INDEPENDENȚĂ A CALIFORNIEI,TEXASULUI,FLORIDEI – NICI O VORBĂ ,NICI O LITERĂ !

 19. Un Imperiu colonial terestru,care trebuie desfiintat!Nu mai sunt la moda federatiile,aiurea colonialism rus 100%

 20. Trebuie sa fii mai prost ca noaptea sa crezi ca asa zisul Imperiu rus are vreo legatura cu Imperiul Britanic, Spaniol, Portughez…Imperiul rus s – a format in lupta cu Imperiile vecine Suedez, Otoman, Polono -lituanian, Tatar mongol…pe care le – a invins pe rand si a alipit teritorii vecine, nu de peste mari…NU mai exista acele imperii deci nu are cine sa revendice ceva…..Imperiul Britanic, Spaniol s- au format in lupta cu niste aborigeni aflati la capatul lumii….La 1917 Comunistii au pastrat in totalitate ce avea si Tarul…nu puteau pastra puterea daca se dovedeau mai incapabili decat Tarul…La 1990 URSS a avut ghinion cu cel mai cretin conducator din lume, Gorbaciov. In 1991 dorinta de rupere a URSS era redusa…. Ea a fost amplificata de Gorbaciov si Elzan, adevarati natarai ai rusilor….Elzan, liderul ucran, liderul belarus au semnat Separarea aflati stare de EBRIETATE crunta cum soune un martor icular Voronin…apoi i- au trimis – o lui Gorbaciov. ….Razboiul de azi il datoram lui Gorbaciov si Elzan….@ Munteanu. Foarte bun comentariu.

 21. Imperiul lui Putina va fi cel mai bun cand va fi mort. Abia atunci muscalilor le vor iesi din cap fumurile de superputere si de invazii.
  Este doar o problema de timp, la fel cum a fost cazul tuturor imperiilor: roman, persan, hun, mongol, austro-ungar, francez, englez.
  Timpul nu iarta imperiile, iar tov Putina este destul de idiot ca sa nu inteleaga acest lucru extrem de simplu……[Rumburak]

 22. (I) : Vai, @Marchievici, ca mari prapastii publici (nu-s ale tale, numai ca esti obligat – de aliatu’ … „strategic” -, sa le publici)! Visul neo-con-ilor vestici (între care si doi-trei tradatori rusi din strainatate + Navalnâi) e vechi de la Revolutia din Octombrie si a fost sa distruga Rusia, prin împartire, si folosindu-se de NAZISTI (printre minoritatile nationale si vecini). Neo-conii pe care-i citezi (si care se „inspira” din contra-revolutiile din Rusia, Hitler, Rand Organisation, „doctrina” Wolfowicz… si lista fitzuicilor „programatice” e lunga), uita esentialul : NATO NU MAI EXISTA, e PIERIT, A FOST DISTRUS ÎN UCRAINA, si de RUSIA, care are ARME INCOMPARABIL MAI PUTERNICE, performante, decât vechiturile fostului NATO al unei tari – SUA -, în faliment. SOROS (adica fiu-sau, care-a preluat „societatea” – mafiota ) SE RETRAGE DIN EUROPA (cu exceptia Ucrainei, R. Moldova, si, crede el, a Rusiei, în care tot e interzis). Dovada ca pâna si-un miliardar poate sa dea faliment (cazul în discutie, adica SOROS), ba chiar si foarte urgent. PETRO$, pe care contau SUA-n „lupta impotriva comunismului” (citeste „lupta PARANOICA pentru PUTERE COLONIALA, împotriva Rusiei”), NU MAI EXISTA, NICI EL. Petrolul se vinde în monezile tarilor producatoare, si gazele, la fel. Rusia are excedent bugetar, nu Vestul. Uzinele de armamnent lucreza-n trei schimburi. Alea din Europa – câte mai exista, fiindca pe pe destepti îi apucase dezidustrializarea, vezi si România Maestrului (sic!) Roman Petre, Isarescu, Nastase Adrian si restului complicilor -, n-au nici bani, nici materii prime.

 23. Nene Calin, dar ce manipulare marsava practici? O fi manipulare ortodoxa ?

 24. Problema nu sunt dorințele nenumăraților frustrați dintr-o țară, e normal și logic să existe. Ei apar la suprafață când sunt sponsorizați și au tribună unde să-și expună frustrările. Faptul că folosesc o groază de bani ai altor frustrați asta e marea problemă. Oricum „forumuri” din astea au apărut totdeauna ca o armă de propagandă în conflicte. Cât succes au cu asta e altceva. Iar strict în acest caz probabil vor fi puțini supraviețuitori ai Terei care se vor „bucura” de dorințele acestor indivizi. Așa că aveți griză ce vă doriți să nu se împlinească că s-ar putea șă nu o constatați.

 25. (II): Germania nu poate, în realitate, si-n ciuda presiunilor SUA, fi înregimentata-mpotriva Rusiei, cu care are-n comun cel putin pe Ecaterina cea Mare si nemtii de la Volga (între care, ingineri, chimisti, scriitori, actori, Sviatoslav Richter…). Lumea din Rusia = locul al 5 lea-n lume ca PUTERE DE CUMPARARE. Sade-n case, la cald, manânca, face sport, iese la spectacole, citeste, sade la TV…) Foametea si frigul s-au mutat în Vest (SUA, inclusiv, unde numarul tipilor fara adapost s-a dublat: de la 50 de milioane, la 100: 1/3 din locuitori). Rusia vinde-n China, India, tarile arabe, Africa-America de Sud, adica la vreo 70% din planeta. Plus ca dupa genocidele din Irak, Iran, Siria, Libia, Vestul N-ARE NICI SANSA CEA MAI MICA de-a-regimenta tarile arabe, musulmane, pe de o parte, si foste colonii, pe de alta. ÎN FOSTELE COLONII ale VESTULUI sunt DEZASTRE (provocate de colonizatori), NU-N FEDERATIA RUSA. Ca Vestul e-n moarte cerebrala din cauza $ MURIBUND, a DATORIILOR DE NEPLATIT, nu-i vina Rusiei. E-a SUA, Comisiei Europene si NATO. „ZDROBITI ORÂNDUIREA CEA CRUDA SI NEDREAPTA” (care le interzice inclusiv românilor lui Eminescu de-a-si vorbi limba si pretui cultura, în Ucraina). Si de ce-a fost demis generalul Milley? dar seful statului major ucrainean? de prea bine si succesuri. Tot înainte!

 26. Misteaux ai fost la dezintoxicare? Ce spui tu nu e rau dar nu seamana deloc cu ce spuneai inainte. Daca a mers dezintoxicarea iti urez sa rezisti si sa duci o viata normala si fericita!

 27. Trolii Urcaci și EPOLEȚII SPECIALI clonează la mare greu și viseaZă cai verZi pe peretZi.
  UitatZi că mai există și China, GENIILOR…😜
  E limpede pentru orice Chinez că vor fi următorii pe listă, dacă Occidentul reușește să deZmembreZe și să treacă la jefuirea cruntă a Rusiei, ca-n vremea Bețivanului Elțîn…măRog…😜

 28. Cum să iei mai mult decât pe două bețe și să arunci la gunoi părerile unor transfugi care prin asemenea predicții caută să-și justifice blidul zilnic pe care-l promesc de la cei pe care-i slujesc, că doar n-ați crezut că-i invers ..
  Nefericiții ăștia și-au schimbat doar stăpânii, nicidecum caracterele duplicitare și firile de tăietori de frunze la câinii războiului pe care-l propăvăduiesc cu sfințenia caracteristică iudelor moderne !

 29. Ce disperare pe trollii orcalailor, se smiorcăie aprig, intrebarea e, o fi de la Foame?

 30. Exista o problema cu dezmembrarea Rusiei.
  Cu exceptia unor mici republici din Caucaz, rușii sint majoritari in celelalte teritorii, cum sint majoritari și in Crimeea sau in alte regiuni din Ucraina. Zonele unde rușii nu sint majoritari , nu își pot menține nivelul de trai fără dotări substanțiale de la bugetul central.
  Imperiul rus s-a format luptând împotriva invadatorilor săi , hazari, maghiari,mongoli, polono-lituanieni, suedezi, turci etc.
  Turcii au dat foc Moscovei la 1571. Toate aceste imperii desființate de ruși nu au avut o componenta naționala proprie predominanta.
  Fata de imperiile occidentale, care nu au dat nici un drept popularilor cucerite in metropole, ci numai le-au jefuit , rușii au dat toate drepturile pe care le aveau și rușii in imperiu. Chiar dimpotrivă , de regula aceste populații si teritorii aveau mai multe drepturi. Așa se face ca populația slava in multe situații s-a răspândit peste tot in imperiu fiind astăzi majoritara aproape pretutindeni. Rușii de asemenea nu au fost și nu sint xenofobi, respecta Tradițiile și obiceiurile celorlalti
  Pentru dezmembrarea Rusiei trebuie acționat mai inteligent.
  Eltin și Putin au solicitat sa fie înglobați in occident. Au cerut chiar sa fie admiși in NATO împreuna cu Ucraina. Au fost refuzați.inglobindu-i in Occident se putea impunevin timp o noua organizate a Europei: Europa regiunilor , care sa depindă de un centru, de Ex Bruxelles, și nu de Praga sau Kiev sau Moscova. Elita conducătoare și educata umanist ar fi impus , treptat reguli care ar fi permis sa se trăiască prosper in pace și buna înțelegere intr-o lume superioară , fără naționalisme desuete, discriminări și confruntări .
  Ar fi fost o ocazie ca Europa sa conteze și in viitor. In situația de azi Europa va fi marginalizata tot mai mult

 31. În toate zonele din Federația Rusă astăzi numărul rușilor este mai mare decît al etnicilor locali despre care $$oroșijdii ăia vînduți pe $$ cîntă că vor să-și declare „independența”! Și în Kazahstanul vecin numărul rușilor este de fapt egal cu al kazahilor (deși statisticile oficiale mint frumos în beneficiul „statului național”, ca la Rromînistan!).
  Așa că visele Okțidentului pot fi transpuse în filme jîde la haliUd, da’ nu în realitate.
  Okțidentu’ mai bine și-ar bate-capu’ cu minoritățile rusești din țările baltice (între 25 și 40% din populime), că în momentul cînd Putin va invada Ioropa nevolnikă, pe acolo va intra! Ca-‘n brînză……[Rumburak]

 32. Putin a spus: Mohicanii au venit in America din Siberia. Cei care au ramas in Siberia sunt acum cetatzeni Rushi egali in drepturi cu restul Rushilor. Cei care au plecat in America au fost de mult exterminatzi acolo de Blestematzii Anglo-Saxoni. Indian removal act prevedea recompense baneshti pentru Blestematul Anglo-Saxon care ucidea un Mohican, o femee Mohicana shi chiar shi un copil Mohican. Initzial dovada crimei necesara incasarii recompensei se facea cu capul victimei dar cum ala era mare shi greu de transportat ca doar se ucidea ca la Auscwitz s-a trecut la scalp. Blestematzii Anglo-Saxoni scalpau pentru a putea incasa recompensa nu Mohicanii. Exact exterminarea ii ashteapta shi pe restul Rushilor daca nazishtii pushi de CIA la Kiev cashtiga razboiul shi sigur nazishtii pushi de CIA la Kiev nu se vor opri din ucis dupa ce extermina Rushii. Urmeaza Romanii, Maghiarii, Polonezii, Slovacii, Croatzii, Chinezii, Indienii, Africanii, Latinii, etc. totzi vinovatzi ca nu sunt de „rasa Suedeza”. Rusia exista pentru a mentzine Rushii in viatza. Rushii din Alaska, Hawai, Oregon, Washington shi nordul Californiei au fost deja exterminatzi de Blestematzii Anglo-Saxoni. Mishcarea Black Lives Matter apara putzinii supra-vietzuitori Rushi din acele state ale SUA. Spun „Rushi” pentru ca asha ii denumesc Blestematzii Anglo-Saxoni innainte de a-i ucide. In realitate ei sunt bashtinashi Hawaieni, Alaskani, Inuitzi, etc. pe care pe totzi imeriul Rus i-a aparat cat a putut dar acum ii extermina Blestematzii Anglo-Saxoni.

 33. Federatiile nu mai sunt la moda spune cel cu 50 de state in alcatuire. De 34 de ani SUA urmareste farimitarea statelor federale pentru a-si extinde ocuparea. Doar Ukraina, Moldova si Kosovo, ca sa ne restrangem la Europa, culme a „libertatii si a civilizatiei”, sunt 3 state infiintate dupa 1990 si carora le-a fost atribuite teritoriile altor tari existewnte de mii de ani. Iar „culmea libertatii si a civilizatie” accepta ca pelicanul prin „istorici premianti” ca Severin ! Toate aceste aberatii au provocat razboaie. Deh, razboaiele sunt opera „lumii libere si civilizate”. Continuati pana la autodistructia totala si definitiva !

 34. @Generalul Paton …inainte spuneam la fel insa TU cu minea dinnainte inainte , nu ma intelegeai:
  „Da Doamen romanului mintea de pe urma” !
  Cu mintea „de pe urma” incepi sa ma intelegi … asta-i tot !
  Nu eu m-am schimbat … ci tu incepi sa intelegi acum la urma, cu mintea de pe urma
  (‘l baga le HUNTER la parnaie sau nu 😀 ? ) ! MAGA ! 🙂

 35. daca „federatiile” nu mai sunt la moda si daca chiar asa e … pentru ca si UE vrea membrii cu VETO si membrii fara VETO
  ce va lua locul FEDEREATIILOR ?`
  Spre ce se indreapta UE ?
  De ce nemtii nu se auto-conduc si n-au facaut absudr galagie cand cu NORDSTREAM-urile ce le distruge VIZIBIL natia ?
  AUD ? 😀 😀 😀

 36. ONU ce fel de organizatie e daca doar unii membri au drept de VETO si alti-s doar la umplutura si ca …hrana celor tari ?
  AUD ?
  (sper ca sti ca si la ONU nu toi au drept de VETO …si se pare ca si la UE „cineva” vrea ca doar unele state sa aiba acest „drept” asta fara refenrdumuri de accept sau nu in tarile inca egale in drepturi acum )
  ce se mai aude cu „CONSTITUTIA UE” …cum arezolvat democratic si fara REFERNDUMURI asta jmekerii din spatele „conceptului” UE ?
  De ce le e frica PAPUSHARILOR de REFERENDUMURI POPULARE ( le e cumva popoarele …PROASTE ?)

  Grecii, care le-au incercat pe toate spuneau ca: DEMOCRATIA e mult mai rea decat alte ideologii, aparent(!) ne-drepte 😀 …si aveau motive istoric-practic-intamplat-traite … s-o zica asa !
  Mi-e mila de prostii din motive genetice (90% din omenire) … si de perfizii 1% care-si bat IMORAL joc de prostime doar rad ! 🙁

  DE CE UE vrea desfiintarea dreptului de VETO „celor mici” …precum si ONU nu da drept de VETO „celor mici” ?
  AUD ?

 37. @mishteaux , tare-as vrea sa aud, macar odata REAL, ce vorbiti voi „fara retineri”, la congerssele voastre SUBTERANE !
  SUBTERANILOR … 3301Q !
  🙁
  Octombrie la nemti 🙁 ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.