Vlădescu: Nu există lege care să nu-mi dea voie să reduc salariile

Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% se va face individual, pe baza unei legi, aşa cum au fost decise şi majorările de salarii, pe care nimeni nu le-a contestat în instanţă, afirmă ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

„Când se majorează salariile, se dă o lege şi nimeni nu se întreabă cum se realizează tehnic. Nu există lege care să spună că justiţia are dreptul să legifereze în sectorul bugetar. Nu văd lege care să spună că acolo unde pot să dau nu pot să şi iau”, a declarat Vlădescu, luni, pentru Mediafax.

El a exemplicat că, în condiţiile unei ajustări de 20% a sectorului privat, şi încasările la buget se diminuează proporţional, iar diferenţa nu are de unde fi acoperită. „De unde să plătesc aceşti 20%? Dacă mâine ar fi un cataclism, iar toate pieţele s-ar prăbuşi şi n-ar mai funcţiona nimic, încasările s-ar reduce brusc cu 30-40%, ar trebui să păstrăm salariile la nivelul de dinainte?”, s-a întrebat retoric Vlădescu.

Vlădescu a continuat, arătând că alte state europene au decis reduceri de salarii în sectorul bugetar şi chiar eliminarea unor drepturi salariale, cum ar fi cel de-al 13-lea salariu, şi nimeni nu consideră că este o acţiune ilegală. Vlădescu a reiterat că această măsură are impact imediat şi rezolvă o problemă pe termen scurt, care are un efect în acest interval mai rapid decât disponibilizările. El a ţinut să precizeze că restructurarea în sectorul public va continua şi aceasta va fi soluţia pe termen mai lung.

În ceea ce priveşte informaţiile privind reducerea unor ajutoare, cum ar fi indemnizaţiile pentru mame sau ajutorul de transport acordate pensionarilor pentru călătoriile cu trenul, Vlădescu a arătat că acestea sunt incluse în pachetul de reduceri al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, care trebuie să ajungă la o economie de 1% din PIB. El a explicat că prin tăierea pensiilor, costurile cu asistenţa socială se reduc cu 3,2 miliarde lei, respectiv aproximativ 0,8% din PIB, astfel că Ministerul Muncii este obligat să ia şi măsuri complementare pentru a ajunge la 1% din PIB.

Vlădescu nu a dorit să comenteze eventualele măsuri pe care Ministerul Muncii le va adopta, dar nici nu a infirmat zvonurile din presă. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, luni, înaintea şedinţei BPN al PDL, că din punctul său de vedere, măsurile de reformă vor fi adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului.

Şi ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că din punctul său de vedere măsurile convenite de Guven cu FMI ar putea fi adoptate prin asumarea răspunderii, aceeaşi idee fiind susţinută şi de ministrul de Interne, Vasile Blaga.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.