Vladimir Putin, despre „decizia corectă pentru lumea energiei”

Preşedintele Federaţiei Ruse a declarat că ar dori ca OPEC şi Moscova să ajungă la un acord pentru a limita producţia de petrol şi a adăugat că se aşteaptă ca disputa legată de participarea Iranului la această înţelegere să fie soluţionată. Declaraţia lui Vladimir Putin a schimbat brusc dezbaterea despre deciziile importante pe care ar urma să le ia OPEC.

Potrivit Bloomberg, Putin a spus ca, „din punct de vedere logic şi economic, ar fi corect să se ajungă la un compromis”. Aflat la Vladivostok, Putin a spus că este încrezător că „fiecare înţelege asta” „Credem că este decizia corectă pentru lumea energiei”.

Putin a luat partea Iranului, împotriva acestei logici anunţate de el însuşi, şi a spus că marile state exportatoare de petrol ar trebui să înteleagă că Teheranul ar merita să exporte cantităţi mai mari, deoarece vine după o perioadă de trei ani în care a avut de suferit de pe urma sancţiunilor internaţionale, care interziceau importul de petrol iranian. Putin a mai spus că, după ce negocierile privind regimul petrolului iranian au eşuat în aprilie, acum statele producătoare au recunoscut dreptul Republicii Islamice de a continua creşterea prducţiei. Putin a declarat că la Summitul G20 din China îi va propune acest plan prinţului Mohammed bin Salman, primul în ordinea succesiunii la tronul regatului saudit.

„Iranul începe de pe o poziţie inferioară, din cauza sancţiunilor”, a spus Putin. „Nu ar fi corect să lăsăm Iranul la acest nivel al sancţiunilor”, a spus Putin despre principalul aliat in războiul din Siria, acolo unde Rusia se află în tabere opuse în raport cu Arabia Saudită.

Rusia este cel mai mare exportator de hidrocarburi din lume. Împreună cu OPEC, extrage peste jumătate din petrol la nivel mondial. Numai că bugetul Rusiei depinde în proporţie de 40% de acest sector primar al economiei , economie care se luptă acum cu cea mai dură recesiune din ultimele două decenii, cu un preţ al petrolului care rămâne la sub 50 de dolari pe baril. Guvernul de la Moscova s-a angajat şi în cheltuieli militare importante, datorate conflictelor în care s-a implicat, dar şi planurilor de modernizare a armatei. În plus, în Rusia urmează o toamnă electorala şi apoi prezidenţialele din 2018, iar aceasta implică, în mod tradiţional, creşterea cheltuielilor sociale.

Pe de altă parte, ţările din cadrul Consilului de Cooperare al Golfului au suferit de pe urma căderii preţului petrolului. Deficitul bugetar al acestor monarhii a ajuns la un nivel foarte mare (raportat la cel al ţărilor occidentale), compensat însă de rezervele mari de valută, dar şi de măsuri precum creşterea taxelor şi chiar a preţului la combustibil. Arabia Saudită a fost lovită mai greu decât Emiratele Arabe Unite sau Oman (spre exemplu) şi este interesată de o strategie comună cu Rusia pentru a determina o creştere a preţului petrolului. Se adaugă însă calculel strategice legate de disputa istorică cu Iranul şi de interesele divergente din Siria.

În acest context, ministrul rus al Energiei a găsit deschidere la OPEC şi aproape că a ajuns la o înţelegere pentru reducerea extracţiei de petrol. Însă înţelegerea la care s-a ajuns în aprilie in Dubai a fost abandonată cu câteva ore înainte de parafare, când regele saudit a cerut ca şi Iranul să fie inclus în acord şi să reducă producţia.

Declaraţiile făcute acum de Putin sunt surprinzătoare, pentru că Moscova a părut să nu mai acorde vreo şansă unei astfel de înţelegeri.

În noul context, prima ocazie pentru reluarea discuţiilor este Summitul G20 de săptămâna viitoare, iar apoi reuniunea OPEC de pe 27 septembrie, la care va participa şi Rusia. Preţul petrolului a început să crească în luna august pe fondul unor speculaţii cum că OPEC va ajunge la o înţelegere cu o serie de state nemembre pentru reducerea producţiei. Însă ulterior au apărut informaţii că o serie de state OPEC (Iran, Irak, Algeria şi Nigeria) nu doresc să participe la o astfel de înţelegere. Mai mult toate aceste state continuă să extragă petrol la capacitate maximă.

Rusia lui Vladimir face acelaşi lucru şi, mai mult, preşedintele spune că „întreprinderile petroliere continuă să investească, producţia noastră de petrol creşte”. În aceste condiţii, chiar dacă Vladimir Putin susţine o îngheţare a producţiei, aceasta nu va duce nici la o scăderea preţului petrolului, nici la o mână de ajutor pentru Iran, întrucât, în cifre absolute, piaţa mondială va rămâne inundată de petrol.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.