Vor fi demarate anchete penale. Aleși locali, găsiți incompatibili

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, luni, că 10 aleşi locali au fost găsiţi în conflict de interese sau stare de incompatibilitate, în unele cazuri fiind sesizat Parchetul pentru demararea unor anchete penale.

*Andrei Coteţiu (consilier judeţean în Timiş) – s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 27 octombrie 2020 – 25 martie 2021, când a deţinut şi exercitat simultan atât funcţia de consilier judeţean, cât şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie/administrator în cadrul unei companii locale al cărei acţionar unic este Consiliul Local al Municipiului Timişoara.

*Ionuţ Lucian Dima (primarul comunei Coteana, judeţul Olt, conflict de interese) – a emis o dispoziţie care a produs un folos material pentru sine, respectiv stabilirea cuantumului indemnizaţiei de primar la un nivel superior celui prevăzut de dispoziţiile Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

*Ioan Onea (primarul comunei Ocna Şugatag, judeţul Maramureş şi fost funcţionar public în cadrul primăriei, incompatibilitate) – în perioada 29 septembrie – 27 octombrie 2020, deşi avea raportul de serviciu suspendat de drept, a continuat să exercite funcţia de funcţionar încă 29 zile după ce a fost ales primar.

*Elena Adriana Sărăor (primar al comunei Fârliug, judeţul Caraş-Severin). ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la posibila săvârşire a infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, după ce Elena Adriana Sărăor a semnat o serie de documente, în baza cărora o societate comercială în cadrul căreia cumnatul ei deţine calitatea de asociat şi funcţia de administrator a furnizat Primăriei Fârliug, în anul 2021, produse în valoare de 11.137 lei.

*Petrişor Horescu (viceprimar al comunei Domaşnea, judeţul Caraş-Severin, incompatibilitate) – în perioada 16 mai – 20 decembrie 2022, a deţinut şi exercitat simultan atât funcţia de viceprimar, cât şi funcţia de administrator în cadrul unei societăţi comerciale.

*Marius Daniel Niţă (fost viceprimar al comunei Agigea, judeţul Constanţa) – în acest caz ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii, întrucât fostul viceprimar nu a menţionat în declaraţia de avere depusă la data de 18 mai 2018 un imobil care se afla în proprietatea comună a declarantului şi a soţiei acestuia şi nu a menţionat în declaraţia de avere depusă la data de 12 aprilie 2019 înstrăinarea imobilului respectiv.

*Răzvan Timofciuc (consilier local în municipiul Iaşi, incompatibilitate) – în perioada 15 iunie – 6 septembrie 2021, a exercitat simultan calitatea de membru al Consiliul de administraţie al Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi şi funcţia de vicepreşedinte al filialei locale al unui partid politic.

Acesta s-a aflat şi în conflict de interese, după ce a participat la deliberarea şi adoptarea a două hotărâri ale Consiliului Local Iaşi privind nominalizarea reprezentanţilor Consiliului în CA ale unităţilor de învăţământ preuniversitar din Iaşi pentru anii şcolari 2018 – 2019, respectiv 2019 – 2020, în baza cărora soţia sa a fost numită membru în Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” Iaşi.

*Valentin Slivneanu (consilier local oraşul Bereşti, judeţul Galaţi şi fost viceprimar, incompatibilitate) – simultan cu funcţia de viceprimar a deţinut şi exercitat şi calitatea de comerciant persoană fizică în cadrul propriei întreprinderi individuale.

*Viorel Bălan (consilier local în comuna Puieşti, judeţul Vaslui, incompatibilitate) – în perioada 1 august 2022 – 31 ianuarie 2023, a deţinut şi exercitat simultan atât calitatea de consilier local, cât şi calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Local.

*Constantin Tanasă (fost consilier local în oraşul Dolhasca, judeţul Suceava, conflict de interese) – a luat parte la adoptarea unei hotărâri a CL Dolhasca din data de 16 aprilie 2021 privind aprobarea bugetului general de venituri şi cheltuieli pe anul 2021, prin care Primăria a alocat suma de 40.000 lei din bugetul local către un proiect al cărui manager era fostul consilier.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. …totusi, mai sunt cateva zile si incepe 2024…ani a dormit pana acum?…din 2020 pana in 2024?…

  2. Îi doare la coccis de ANI și de tot ce înseamnă acțiuni ANI pe toți politicienii! 10 bucăți e o nimica toată, nu poți schimba din temelii gloata doar cu 10 bipezi. Oricum sunt mutați de pe o funcție pe alta sau, dosarul rămâne la prăfuială până la clasare.

  3. scot acum niste pupiincuristi,fara valoare,sa zica,ca isi fac treaba,doar vin alegeri,iar dupa ii vor face scapati,sa nu cumva sa ii dea in gat si pe altii mai „importanti”

  4. N-am ințeles de ce nu se vrea și la primari doar două mandate consecutive.. ar fi o mare lovitură dată corupției și clanurilor infracționale.. Primarii sunt de ales intr-un singur tur, doar pentru două mandate consecutive.. Indiferent de cât de harnic sau bun este..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.