Votul pentru arestarea lui Șova se reia

Senatorii votează din nou marți cererea DNA de reținere și arestare preventivă a lui Dan Șova.

Update: vot secret cu bile în jurul orelor 17.30

Biroul Permanent al Senatului a decis ca reluarea votului în cazul Şova să se desfăşoare după terminarea ordinei de zi stabilita anterior. Concret, cazul Şova va intra în jurul orelor 17.30 în discuţie în plen, dacă va ma fi cvorum de lucru. Votul va fi secret cu bile. După modificarea Regulamentului Senatului şi după modificarea statutului denatorilor şi deputaţilor, pentru o hotărîre privind ridicarea garanţiilor judiciare (sau a impunităţii), sunt necesare 50% + 1 vot din numărul senatorilor prezenţi în plen.

Update: Cererea de arestare în cazul lui Dan Șova a ajuns în plenul Senatul unde va fi supusă votului. Potrivit deciziei Biroului Permanent al Senatului, marți va fi doar procedura de vot. Decizia a fost luată cu 9 voturi pentru și 3 împotrivă.

„Celelalte proceduri au fost deja îndeplinite, iar Curtea Constituțională a făcut referire la vot, nu a fost niciun considerent care să privească aspectele procedurale”, a spus Cristian Dumitrescu, vicepreședintele Senatului.

„Va fi reluat votul. Va fi un vot secret, cu bile”, a declarat Dumitrescu.

Blocaj la Comisia Juridică

Comisia juridică a Senatului nu a reuşit să se pronunţe în cazul Şova nici marți, votul fiind egal.

Preşedintele Comisiei, Cătălin Boboc, a anunţat că în Comisia juridică au fost 5 voturi pentru şi 5 împotrivă pe proiectul de hotărâre privind cazul Dan Şova. A lipsit reprezentatul UDMR. Votul a fost secret la cererea aleșilor PSD din Comisia Juridică.

Proiectul de hotărâre dezbătut marți prevede că „Senatul încuviinţează reţinerea şi arestarea preventivă a domnului senator Dan Şova” și urmează să fie înaintat Biroului Permanent (BP) care va decide calea de urmat.

„Rezultatul votului, din păcate, este nefavorabil în sensul în care propunerea mea nu a întrunit numărul de voturi. Sunt cinci la cinci (voturi în Comisie — n.r.). Cu toate astea, fiindcă Biroul permanent ne-a cerut să transmitem un punct de vedere pentru a avea ce discuta în plen, acesta fiind totuși suveran, vom trimite BP proiectul pe care l-am dezbătut astăzi. Vom consemna și rezultatul votului, sperând că cei nouă din BP nu vor face și acolo abuz de putere, folosindu-și voturile, ci vor transmite plenului un proiect concret pe care să discutăm”, a declarat Boboc, la finalul ședinței Comisiei juridice.

Potrivit acestuia, „Biroul permanent putea să propună plenului Senatului și fără Comisia juridică”. „Eu încercăm măcar să îi ajut cu o formă de hotărâre pe care să o propună plenului. E decizia Biroului permanent, e decizia celor nouă. De acum, nouă la patru (raport de forțe în BP — n.r.) e renumit. Pot să înțeleg că sunt situații în care folosești voturile pe care le ai, ca să arăți că ești la putere și că ai mușchi. Pe astfel de chestiuni, care sunt simple și sunt în baza unor legi și regulamente, nu cred că e cazul să folosești voturile. Dar așa au făcut de fiecare dată, probabil că așa vor face și acum”, a mai spus Boboc.

Senatorii din Comisia Juridică trebuiau să formuleze un proiect de hotărâre privitor la modul în care trebuie aplicată decizia CCR prin care a fost declarată neconstituțională Hotărârea Senatului privind votul la cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului PSD.

Comisia juridică a Senatului a votat, miercurea trecută, o propunere a PSD ca procedura referitoare la solicitarea DNA în cazul lui Dan Şova să fie reluată, punctul de vedere al comisiei fiind înaintat Biroului Permanent.

Biroul Permanent al Senatului a susținut însă atunci că de fapt Comisia juridică nu a adoptat nicio decizie validă, cerând acesteia să emită un proiect de hotărâre până marți.

”În legătură cu solicitarea de către Biroul permanent Comisiei juridice a unui punct de vedere legat de decizia Curții Constituționale în cazul Șova. Am primit un punct de vedere. Din nefericire acest punct de vedere a avut două propuneri, niciuna neîntrunind numărul de voturi necesare pentru a fi adoptat. Acest punct de vedere nu a fost validat în Comisia juridică. Biroul permanent a decis cu 9 voturi „pentru” și 4 ”împotrivă” ca până marți, la reluarea activității Senatului, Comisia juridică să se întrunească și să elaboreze o hotărâre cu privire la ce trebuie făcut, hotărâre care să fie supusă plenului. Dacă marți, când reluăm ședința, decizia Comisiei juridice nu e adoptată în condiții regulamentare, conform procedurilor, decizia va fi luată în plen”, declarat Cristian Dumitrescu, vicepreședinte al Senatului atunci.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.