Votul prin corespondenţă, ignorat de diaspora

„Pagini Româneşti”, o publicaţie canadiană de limbă română fidelă actualei puteri de la Bucureşti, a lansat o petiţie în favoarea votului prin corespondenţă. În doar două zile, o petiţie împotriva distrugerii Roşiei Montane a strâns mai multe semnături decât s-au strâns în 5 luni în favoarea votului prin corespondenţă. În „Pagini Româneşti”, ministrul Teodor Baconschi face ceea ce ştie mai bine: dezinformează la greu.

Petiţie online în regim de publicitate şi un eşec răsunător

În luna februarie 2011, publicaţia canadiană de limbă română „Pagini Româneşti” începe un demers agresiv de promovare a votului prin corespondenţă. Pe 17 februarie se lansează o petiţie online în favoarea votului prin corespondenţă. Ceea ce este interesant este faptul că atât îndemnul de a semna petiţia, cât şi dosarul de presă aferent votului prin corespondenţă (primul pe fond portocaliu, al doilea pe fond verde deschis – adică pe culorile utilizate de PDL) se află postate în zona de publicitate a ziarului, ceea ce presupune că pentru aceste demersuri propagandistice s-au primit nişte bani. Iar plătitorul nu are cine să fie decât MAE.

Pe fond însă, demersul publicaţiei canadiene reprezintă un eşec de proporţii, în ciuda unei campanii extrem de agresive în favoarea votului prin corespondenţă. Din 17 februarie 2011 şi până în prezent (de fapt până pe 29 iulie 2011), doar 102 persoane au semnat această petiţie. Ceea ce dovedeşte că în Canada, SUA (de unde provin cele mai multe semnături), Marea Britanie, Germania, dar şi Italia, Spania şi România votul prin corespondenţă nu reprezintă o prioritate, nu reprezintă interes pentru rezidenţii români din statele respective. Ceea ce este şi normal, pentru că majoritatea rezidenţilor români din Canada, SUA şi Marea Britanie, în special, au preocupări legate de problemele locului în care trăiesc.

Vot prin corespondenţă = invitarea hoţilor în apartament

Din cele 102 semnături, doar 96 sunt favorabile votului prin corespondenţă. Dintre puţinele comentarii postate de semnatarii petiţiei, din cele care se pronunţă împotrivă am selectat două destul de sugestive. „Mai fraţilor voi chiar nu întelegeţi … votul prin corespondenţă în democratia romanească este ca şi … plecatul la mare şi lăsat apartamentul deschis.. nici măcar închisă uşa!?” (Nelu Albu – Timişoara); „Vai de noi, asta ne trebuie acuma, nu e destul că a furat Băsescu voturile în 2009, asta ne mai trebuie acuma? De ce nu vreţi să se voteze cu vot electronic ca în Anglia? Securizarea votului este încă o problemă!” (Brian – Londra)

„Roşia Montana” a surclasat votul prin corespondenţă

Când spunem că petiţia în favoarea votului prin corespondenţă reprezintă un eşec răsunător ne bazăm efectiv pe cifre. Pentru că a strânge 102 semnături în 5 luni şi jumătate asta înseamnă: un eşec răsunător. Aceasta în condiţiile în care alte petiţii cu o astfel de vechime au deja câteva mii de semnături. Noi vă prezentăm doar o petiţie, care a fost postată pe 2 august a.c. – Scrisoare deschisă adresată Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional de solicitare a colaborării autorităţilor române competente cu UNESCO şi organismele sale, în vederea înscrierii sitului Roşia Montană pe Lista Patrimoniului Mondial – şi care în doar 48 de ore a depăşit la numărul de semnături petiţia în favoarea votului prin corespondenţă. Până joi 4 august, ora 12.17, se înregistraseră deja 144 de semnături. De menţionat că printre semnatari sunt şi români rezidenţi din SUA, Canada şi Marea Britanie.

Baconschi dezinformează…

Pe 10 februarie 2011, în „Pagini Româneşti” apare un interviu cu ministrul de Externe, Teodor Baconschi. În afară de faptul că îşi laudă proiectul şi spune că şansele de fraudare sunt zero, Baconschi dezinformează la greu. În primul rând el acreditează ideea că există consens în ţară referitor la proiectul său. „Totodată nu cred că este oportun să generalizăm, să spunem că liderii Opoziţiei nu doresc deloc această lege – cred că există un consens la nivelul clasei politice cu privire la necesitatea acestei legi”, spune Baconschi. Nu în ultimul rând, privit prin prisma declaraţiilor sale ulterioare, limbajul pentru „extern” al ministrului de Externe este unul de cu totul altă natură. „Nu socotesc că vreun partid politic sau partidele din actuala coaliţie de guvernare au, într-un fel sau altul, monopol asupra opţiunii de vot a românilor. Nu avem cum să ştim ce vor prefera să voteze conaţionalii noştri din diaspora în 2012 sau în 2014„. Reamintim ce a afirmat Baconschi ulterior, în luna mai, la Congresul PDL: „Sunt convins că proiectul legii votului prin corespondenţă îi va face pe românii din comunităţile de peste hotare să ne aducă nu 100.000 de voturi, cum ne-au adus rândul trecut, ci un milion de voturi„. Suntem aici în faţa unui clasic limbaj dublu, preluat ca la carte din manualul propagandistilor comunişti.

… şi Turcescu manipulează

Nu este vorba (în acest caz) de Robert Turcescu, ci de un alt Turcescu, Lucian, emigrat în Canada în 1992. Un personaj la care publicaţie verde-portocalie din Canada apelează şi căruia îi ia un interviu. Ce aflăm de la acest Turcescu (nu excludem să fie rudă cu Robert – n.a.). Că este posibil ca voturile din ţară, şi nu cele din diaspora, să fi înclinat balanţa în favoarea lui Traian Băsescu în 2009. „Diferenţa foarte mică a dus la speculaţii cum că voturile venite din diaspora (care au sosit ultimele la Biroul Electoral Central din Bucureşti) au răsturnat balanţa în favoarea lui Băsescu. S-ar fi putut ca voturile de la Cluj sau din Argeş să sosească ultimele. Atunci clujenii şi argeşenii ar fi fost acuzaţi că au răsturnat balanţa în favoarea lui Băsescu. Deşi ridicolă, alegaţia a dus la demonizarea diasporei în presa românească.” O manipulare de zile mari şi o afirmaţie descalificantă pentru cineva care a absolvit Politehnica în România (că în Canada a dat-o pe Teologie este altă poveste), deoarece simpla studiere a rezultatelor alegerilor din 6 decembrie demonstrează clar că diferenţa a fost făcută de voturile din diaspora. Tot Turcescu canadianul mai vine cu o teorie care demonstrează că pentru fanii portocalii democraţia este o formă fără fond. „Votul nu e condiţionat de cât de informată este o persoană, ci, cum am accentuat deja, de cetăţenie”, mai spune Lucian Turcescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.