Vuza a primit undă verde să preia o parte din Oltchim

Consiliul Concurenței a autorizat tranzacţia prin care Chimcomplex SA preia unele active de la Oltchim SA, companie deținută de statul român.
Chimcomplex face parte din grupul industrial român Serviciile Comerciale Române, controlat de Ştefan Vuza, şi activează exclusiv în domeniul fabricării de produse chimice. Combinatul Oltchim, important producător din industria chimică românească, a intrat în procedura de insolvenţă în ianuarie 2013, fiind administrat de un consorţiu de administratori judiciari. Activele achiziționate de Chimcomplex reprezintă terenuri şi clădiri (atât finalizate, cât și investiţii în curs de execuţie), drepturi de proprietate intelectuală, precum şi alte bunuri mobile reprezentând, în principal, utilaje, echipamente, tehnologii şi alte bunuri similar utilizate, în prezent, de Oltchim în procesele de producție. Aceste active pot fi folosite la fabricarea diferitor produse chimice, precum și la activități conexe acestora (producția, furnizarea și distribuția de utilități și materii prime, transport prin vagoane de cale ferată etc.).
Societatea Oltchim Râmnicu-Vâlvea a obţinut în perioada ianuarie-septembrie 2018 cele mai bune rezultate din activitatea curentă de la intrarea în procedura insolvenței, fără a lua în considerare influența în anul 2015 a profitului scriptic determinat de anularea datoriilor conform planului de reorganizare. Astfel, s-a raportat o dublare a profitului net, de la 39 de milioane lei în perioada similară a anului trecut la 84 milioane lei (18 milioane euro), și s-a majorat cifra de afaceri cu 16%, ajungând la finalul primelor nouă luni ale acestui an o valoare de 833,5 milioane lei (179 miloane euro). Creșterea business-ului a fost determinată în principal de creşterea preţurilor de vânzare la toate categoriile de produse comercializate ca urmare a creşterii cotaţiilor internaţionale precum și de creşterea cantităţilor de produse finite vândute, la produsele clorosodice și oxo-alcooli. În primele nouă luni ale acestui an, societatea a realizat vânzări la export și pe piața intracomunitară în valoare de 142 milioane euro, în creștere cu 17% față de perioada similară a anului trecut, reprezentând 79% din totalul cifrei de afaceri. Importurile și achizițiile intracomunitare, în valoare de numai 19 milioane euro, au determinat o balanță externă pozitivă a societății de 123 milioane euro. Continuarea lucrărilor de modernizare, a reparațiilor capitale au avut efect direct în obținerea unor produse finite de înaltă calitate, competitive, creșterea siguranței în funcționare precum și în creșterea cantităților de produse finite fabricate.
Ștefan Vuza vizează crearea unui gigant românesc în industria chimică, Compania Română de Chimie,  viitor jucător important din punct de vedere al relevanței regionale. Planul de afaceri al acestei noi entități este fundamentat pe relansarea chimiei românești, incluzând posibilitatea de creștere a producției industriale la peste 1 miliard de euro anual, în 7 ani de la preluare, precum și crearea de locuri de muncă la peste 9.000 pe orizontală și verticală, cât și pe diversificarea operațiunilor comerciale în întreagă regiune.
Compania Română de Chimie va prelua modelul din țări precum Polonia, unde în urmă cu 10 ani s-a relansat producția de îngrășăminte prin reunificarea unui număr de 16 combinate chimice de stat și private într-o nouă companie — Grupa Azoty. Alte exemple de centralizare a operațiunilor la nivel european sunt companiile BASF Germania, Dow Chemicals, Mol Ungaria și Todisco Grup Italia. Conform comunicatului, Compania Română de Chimie se dorește a fi acea companie ce va repune România pe harta industriei chimice din Europa, având în vedere forța comercială pe care o vor avea împreună cele două combinate.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

2 Comentarii

  1. o sa faca si Ştefan Vuza puscarie,ca orice om de afaceri roman,mai putin Tiriac care a dat dreptul si e si foarte in varsta!

    • sper sa nu,desi sansele sunt mari,Justitia Independenta din Rumanika-i plina de gloabe penale,din CSM sectia procurori pana la judecatoria buftea,deci calea e deschisa.de aceea,sincer as prefera sa faca puscarie tortionarii de la DNA,cei din CSM si nu in ultimul rand tractoristu’ Corega. aproape liniste ar fi,s-ar auzi mierla-n lunca si tractoarele pe campuri…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.