Wolfgang Schäuble o desființează pe Merkel

German Chancellor Angela Merkel, right, and Russian President Vladimir Putin, left, laugh as they open Hanover Fair, in Hannover, central Germany, on Monday, April 8, 2013. (AP Photo/RIA Novosti, Alexei Druzhinin, Presidential Press Service)

Conservatorul german Wolfgang Schäuble, emblematic ministru de finanţe al Germaniei în timpul crizei financiare din Grecia, o critică aspru pe Angela Merkel, care nu se numără, în opinia lui, printre „marii cancelari”, şi îşi exprimă regretul pentru „erorile” şi „orbirea” cu privire la Rusia, informează AFP.

„Trebuia să fim mai puţin aroganţi, dar mai credibili pe plan european”, apreciază Schäuble, în vârstă 80 de ani, în cotidianul economic Handelsblatt.

„Germania este în continuare ţara cea mai puternică din Europa pe plan economic. (…) Aceasta înseamnă să faci să meargă afacerea comună, uneori să dai exemplu, dar nu să te arunci în acţiune singur, fără să te consulţi” cu alţii, subliniază Schäuble, într-o aluzie la actualul cancelar federal german Olaf Scholz, criticat pentru lipsă de concertare cu partenerii săi europeni.

Wolfgang Schäuble, membru al Bundestag din 1972, o critică aspru şi pe Angela Merkal, care a părăsit puterea în Germania în urmă cu aproape un an.

Acest rival istoric al fostei lidere din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) face astfel o listă de „mari cancelari”, pe care figurează Konrad Adenauer, Willy Brandt şi Helmut Kohl.

Prin urmare, Angela Merkel nu-şi are locul pe această listă? Lista „este deocamdată închisă”, spune Wolfgang Schäuble, adăugând totodată că „este posibil să fie încă prea devreme pentru o apreciere definitivă”.

„Însă, remarcabil este că ea (Merkel) nu poate nici acum să spună, în ceea ce priveşte Rusia, că noi am făcut erori”, îi reproşează el Angelei Merkel, care, după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, nu şi-a făcut mea culpa cu privire la aranjamentele ei cu regimul lui Vladimir Putin.

Fostul ministru al apărării şi fosta succesoare a Angelei Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer, „a spus-o pe bună dreptate: sunt atât de furioasă pe noi”, continuă Schäuble. „Nu doream să vedem” adevărata natură a regimului rus”, îşi exprimă regretul fostul ministru.

„Aceasta este valabil pentru toată lumea. Când eu eram ministru de interne (…) aş fi putut să mă uit la ce făcea Rusia în Cecenia” în numele luptei împotriva islamismului, deplânge el.

„Sau să-l ascultăm pe preşedintele polonez de la acea vreme, Lech Kaczynski: după invadarea Georgiei de către Rusia (în 2008), el atenţionase: ‘Întâi Georgia, apoi Ucraina, apoi Republica Moldova, apoi ţările baltice şi apoi Polonia’. El a avut dreptate”, constată Schäuble.

Fostul ministru german, criticat în timpul crizei din Grecia pentru intransigenţa faţă de Atena, îşi exprimă de asemenea rezervele cu privire la gazoductele controversate Nord Stream 1 şi 2, „pe care noi am încercat să le facem să treacă împotriva tuturor altor europeni şi împotriva americanilor”.

„Am considerat întotdeauna că Nord Stream 1 şi 2 erau o eroare. Şi am spus-o în calitate de membru al guvernului federal, chiar dacă aceasta nu suscita entuziasmul”, susţine Wolfgang Schäuble.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

22 de Comentarii

  1. Despre ala care a intrat cu TIR-ul in cetatenii veniti la targul de craciun si i-a strivit ca pe muste, nu are onorabilul nici o parere ???

  2. Cam tarziu stergi cu a pe jos, badie! Trebuia sa sari in mai 2020 cand a dat interviul in care s-a scapat cu vaxxinurile/decimare globala! Doar cand vi se ridica ciuful de pe teasta sariti unii la altii, in rest, cand e vorba de cetateni, orice rau poate sa se intample, mascota ruginita ce esti.

  3. Schauble nu zice doua lucruri. Ca una e ca Germania sa-si umfle mușchii cu Grecia, si altceva cu Rusia și SUA. Iar al doilea lucru e ca grupurile de interese care i-au susținut la putere pe Merkel si pe el, mai ales după catastrofa din 2008, au câștigat sute de miliarde din business-ul cu Rusia. Iar acum fac același lucru din business-ul cu China.

  4. E prea tarziu acum, economia Germaniei a fost sudata 30 de ani de importul de gaz rusesc si de exportul de tehnologie catre China
    Probabil ca va ramane cu importul de gaz american lichefiat si exportul de tehnologie catre China si,in plus, trebuie sa se inarmeze,altfel iar le cara rusii toate fabricile la ei acasa

  5. sa va dezvoltati avand gaz ieftin si sa faceti pe intermediarii pt alti europeni, de mult trebuia ca Europa sa ramana fara gaz si petrol si totul sa fie prelucrat in China ca sa creasca nivelul de trai, iar voi sa stati sa va culegeti sparanghelul si sa nu abuzati prin Iohannis in pandemie prezenta zilierilor pt care nu ati asigurat asistenta medicala si au murit unii…Fara gaz n-ati avea industrie chimica, n-ati produce pesticide si medicamente, n-ati avea poluare de care ii acuzati pe altii, impunand conditii cum ati facut cu Romania care nu are industrie dar ii cereti certificate verzi si restrictii cand voi poluatii prin tot, chiar si prin densitatea mai mare de populatie, etc.

  6. Maestre Wolfgang Schäuble, dar despre gazul aproape de pomana de la rusi, care v-a facut sa aveti o dezvoltare fulminanta, gaz obtinut de Angela, ai ceva a spune ?
    Sau sa multumesti, macar domnului presedinte Putin pentru gestul facut ?
    Maestre, taci dracului ca la virsta ta te uiti inapoi cu minie, dar Germania e pe duca !!!

  7. Daca Merkel nu este agent KGB-FSB inseamna ca eu sunt popa catolic ! Nu trebuie sa fi prea informat sa vezi ca tot ce a ce facea madama ,era sa scindeze Europa si sa o supuna intereselor rusesti . Daca iti inchizi propriile atomocentrale si vrei sa te faci dependent de rus , asta ma duce cu gandul la conditionalitatea rusilor , pentru pretul gazului foarte mic pentru ei , in asa fel incat celelalte tari europene sa fie dezavantajate energetic, ei avand preturi si de 20 de ori mai mari fata de neanț si de aici , marea lor productivitate . Ne-ati tradat inca odată dupa modelul din 39 R-M . Saize

  8. de ce sa-mi fie bine lucrand cu rusii cand poate sa-mi fie rau sustinand ukrania? logica de cap sec teuton

  9. Germania isi muta toate fabricile mari consumatoare de gaz in China unde se va duce si gazul rusesc ce nu mai vine in Europa. Deci Germania joca ca pisika, sare si tot in piciore ramane, timp ce Europa cumpara gaz american la butelie de 5 ori mai scump.

  10. Si nimic despre faptul ca Germania a garantat Acordurile Minsk și apoi i-a lăsat pe neo-naZiștii urkani sa-si bata joc de ele ?
    Cu Legea Educației, Legea Popoarelor Autohtone, bombardamentele continue din Donbas împotriva civililor șamd ?

  11. Cum ramane cu ” 3% ” maxim deficit bugetar?????? Ce baliverne de viata !!!! Inca Traiesc. Si bulgurii, ce au cumparat biete de tramvai=oua, candva ? Hai mare sictir!

  12. Batranica dederista nu s-a ridicat niciodata peste nivelul unui activist de partid de provincie. Este neclar cine si in ce scopuri a promovat-o atat de sus.

  13. După război mulți viteji s-arată. Să-l mai și citezi pe Kaczynski cu zicerea lui deșălată „Sau să-l ascultăm pe preşedintele polonez de la acea vreme, Lech Kaczynski: după invadarea Georgiei de către Rusia (în 2008), el atenţionase: ‘Întâi Georgia, apoi Ucraina, apoi Republica Moldova, apoi ţările baltice şi apoi Polonia’. El a avut dreptate”, constată Schäuble,, nu e o dovadă de mare strateg. Halo, dle Schauble, de ce nu te pui matale o țârică în locul lui Putin și apoi să vorbești? Ce ai fi făcut matale când Junghiul Sam și arondații te mușcau/și te mușcă de koor pe unde apucă? Eu cred că ai fi făcut la fel. Ia mai taci, naiba! Aaaaa, madama Ferkel? Acuma te trezești, dar de faptul că a călărit toată Europa (ea fiind numai deasupra, a dracului de perversă) ce-mi zici.Vă convenea, nu? Ia citește matale cărțulia lui Paul Lever: ,,Regulile Berlinului,, să vedem ce mai zici.

  14. Ceea ce au făcut Konrad Adenauer, Willy Brandt şi Helmut Kohl. exact aia a făcut și Merkel!
    Nici o diferență!
    Schäuble e o ‘lă, nici dreaqu’ nu-și va mai aminti dă el peste „dăcît” 5 ani, după ce va fi îngropat înfășurat în steagu’ ?? „stars & stripes”, ca arrăbeții în cearceaf alb…..[Rumburak]

  15. Mincinosi ordinari, Georgia a invadat si a fost pusa cu botul pe labe de Rusia… ma rog niste mincinosi ordinari care inca spera sa spele istoria nazismului. Germania e o tzara sub ocupatie care a participat activ la toate invaziile SUA in Europa si prin alte parti, Yugoslavia, Serbia, Libia, Afganistan, Irak… iar acuma au vise de putere mondiala zburand 5-6 avioane pana in Pacific.

  16. Mă doare la basca de aroganța lor. Asta e o explicație de doi bani. Aroganța denotă deseori nesiguranță. În cazul unora, SUA de exemplu, denotă bădărănia unei națiuni noi și grăbite. În cazul Germaniei a fost vorba de sete de putere, de lăcomia mediului de afaceri și de politicieni și popor revanșard. Nemții, de când se știu și-au dorit să fie la masa celor mari ( a doua Romă, Reich și alte de-astea) .
    Deci: lăcomie și dominație. Să mă scuteasca domnul finanțist.

  17. Surogat de citat: „ba, ce este?, este razboi sau este doar ghisheft=afacere???, sau lasatzi-ne dracului in pace!”
    O zi buna.
    Con
    P.S. Dem Radulescu educa pe Dan Condurache, hotzul la furat cu scule vechi fara randament. Vezi Liciu Priciu sheful..

  18. Pe cine mai interesează azi aceste declarații?… scroafa-i moartă în coteț,…
    Pentru noi românii aceste declarații sunt fix în pix,…oricum nici dracul nu ne bagă în seamă ,cu o clasa politica coruptă, cu un conducător șters românia a rămas și va rămâne tot în lumea a treia!…indiferent cine conduce germania!…

  19. Nimic despre șpaga primită de la fabricanții de arme? Sau fiindcă erau în DM nu se mai pune!

  20. Cine a sustinut-o 16 ani?Sfantul duh?E usor de aratat cu degetul in urma.Germania a fost sub lupa deoarece 2 razb.mondiale au fost initiate de „disciplina militarista”prusaca.Nici acum nu vor fi lasati sa redevina o mare putere.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.