Zelenski, nemulțumit de negocierile cu Rusia de la Istanbul

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat vineri regretul cu privire la ceea ce el a numit o șansă de pace ratată, după ce la Istanbul a avut loc o primă rundă de negocieri între Ucraina și Rusia după mai mult de trei ani, relatează agenția DPA.

Un armistițiu și o întâlnire directă între Volodimir Zelenski și președintele rus Vladimir Putin au fost principalele obiective în mandatul delegației ucrainene la aceste negocieri, dar partea rusă a acceptat doar să continue discuțiile asupra acestor cereri ale președintelui ucrainean.

‘Săptămâna aceasta, am avut cu adevărat o șansă de a avansa în direcția încheierii războiului, dacă lui Putin nu i-ar fi fost frică să vină în Turcia’ la negocieri, a scris Zelenski pe rețeaua socială X, în timp ce se află în capitala albaneză Tirana la summitul Comunității Politice Europene (CPE).

El s-a întâlnit acolo cu principalii săi aliați europeni, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Friedrich Merz, premierul britanic Keir Starmer și cel polonez Donald Tusk, iar, după terminarea rundei de negocieri de la Istanbul, ei au avut împreună o discuție telefonică cu președintele american Donald Trump.

‘Ucraina este pregătită să întreprindă pașii cei mai rapizi posibil pentru o pace reală și este important ca lumea să mențină o poziție puternică împotriva Rusiei’, a mai scris Zelenski pe X în urma discuției cu Trump și cu liderii europeni. ‘Poziția noastră, dacă rușii resping un armistițiu complet și necondiționat și încetarea crimelor, este că sancțiuni dure trebuie să urmeze’, a indicat președintele ucrainean în același mesaj.

La rândul său, președintele francez Macron a declarat presei, după aceeași discuție telefonică la care a participat, că este ‘inacceptabil ca, pentru a doua oară, președintele Putin să nu răspundă cererilor formulate de americani și sprijinite de Ucraina și Europa’ privind încetarea focului, în timp ce premierul polonez Tusk a acuzat Rusia că ‘a rupt de facto negocierile’ prin refuzul acestui armistițiu.

Cei patru lideri europeni care au avut acum împreună cu Zelenski convorbirea telefonică cu Trump au declarat sâmbătă, la Kiev, că Rusia va fi lovită de o nouă serie de sancțiuni, de data aceasta dureroase și care îi vor afecta sistemele bancar și energetic, dacă, începând de lunea care a trecut, nu acceptă necondiționat o încetare a focului în războiul din Ucraina pentru o perioadă de 30 de zile.

Recomanda

6 Comentarii

  1. NeMulțumit sunt Mamă NeMulțumit!
    De!
    Când ai început MĂCELUL AntiRusesc CE o fi fost în Mintea-ți?
    Ai crezut (FAKE) că dacă UCIZI Milioane de UCRAINIENI și RUȘI devii MARE Sculă PLANETARĂ pe Bascula LUMII. „Dă-i Dreacu de SLAVI, că NU sunt DeAiMEI”.

  2. Ati inceput un razboi fara a va gandi daca-l puteti sustine si termina victoriosi.Ajungeti la vorba lui Putin: cucerirea Rusiei e o UTOPIE.

    • Toti specialistii militari integri din America au declarat public inca inainte de a incepe ca Ucraina si Nato au pierdut razboiul. Dar politicienii nu au vrut sa-i auda.

  3. Vorba lui Celentano : ”Bă, ej prost”?
    Și dacă nu vor rușii să facă nimic din ce li se cere, ce face Europa? Ucraina …. nu există.

  4. ‘Ucraina este pregătită să întreprindă pașii cei mai rapizi posibil pentru o pace reală ” Pașii cei mai rapizi puteau fi făcuți de acuma 10 ani, dar nu au vrut și nu vor să îi facă nici acuma: atunci modificările legislative care ar fi aplicat acordul MInsk acuma modificări legislative care ar permite încheierea păcii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.