România se afundă în dezechilibru extern

bani-moneda-romania-inflatie

România înregistrează un dezechilibru extern alarmant în primul trimestru din 2025, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României. Contul curent al balanței de plăți – indicatorul care arată dacă o țară cheltuiește mai mult în relația cu exteriorul decât câștigă – a ajuns la un deficit de 7,656 miliarde de euro, în creștere cu 82% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Contul curent este componenta principală a balanței de plăți a unei țări și include comerțul cu bunuri și servicii, transferurile (precum remitențele din străinătate) și veniturile primare (dividende, dobânzi). Un deficit mare arată că țara importă mai mult decât exportă și că banii ies din economie într-un ritm periculos.

Importurile cresc, exporturile nu țin pasul: deficitul comercial s-a adâncit

Cea mai mare contribuție la acest dezechilibru vine din deficitul balanței bunurilor, care a crescut cu 1,997 miliarde de euro, ajungând la 8,344 miliarde euro în doar trei luni. Altfel spus, România a importat bunuri în valoare mult mai mare decât a reușit să exporte. Când o țară importă mai mult decât exportă, iese valută din economie. Acest lucru poate pune presiune pe cursul de schimb și pe rezervele valutare. În plus, se accentuează dependența de producția externă, afectând industria locală.

Serviciile – singurul sector care aduce valută – încep și ele să slăbească

Dacă în trecut exporturile de servicii (precum IT, transport sau turism) compensau parțial deficitul comercial, în 2025 și acestea au început să slăbească. Excedentul balanței serviciilor a scăzut cu 503 milioane de euro, ajungând la 2,387 miliarde euro, față de 2,890 miliarde în 2024. România câștigă bani din servicii exportate – de exemplu, companiile IT sau transportatorii. O scădere a acestui excedent înseamnă că sectorul privat aduce mai puțini bani din exterior, ceea ce reduce sursa de valută de care țara are nevoie pentru a-și finanța importurile.

Remitențele scad brusc, iar veniturile externe nete rămân negative

Un semnal îngrijorător vine și din balanța veniturilor secundare, unde intră, printre altele, banii trimiși de românii din diaspora. Aceasta s-a deteriorat cu 1,095 miliarde euro, ajungând de la un excedent de 957 milioane euro în T1 2024 la un deficit de 138 milioane euro în T1 2025. Dacă diaspora trimite mai puțini bani, consumul intern și lichiditatea scad. Remitențele au fost ani de zile o ancoră pentru economia românească. Fără ele, presiunea pe deficit și pe cursul de schimb crește.

Investițiile străine scad puternic: mai puțini bani pentru dezvoltare

Investițiile directe ale nerezidenților s-au prăbușit la 1,672 miliarde euro, de la 2,481 miliarde euro în urmă cu un an. În plus, creditele intra-grup (împrumuturile între firmele-mamă și filialele din România) au avut un sold negativ de -1,307 miliarde euro, semn că firmele străine își retrag bani, nu aduc capital nou. De ce e grav? Investițiile directe sunt surse stabile de finanțare. Scăderea lor indică lipsa de încredere în economie. În plus, retragerea de fonduri din partea investitorilor străini poate semnala tensiuni economice viitoare.

Datoria externă continuă să crească, cu accent pe datoria publică

Datoria externă totală a crescut cu 514 milioane euro, ajungând la 205,4 miliarde euro. Mai îngrijorător, administrația publică a contractat suplimentar 2,6 miliarde euro în trei luni, crescând presiunea pe bugetul de stat. Mai multă datorie publică înseamnă mai multă presiune pe bugetul național. Statul va trebui să plătească dobânzi mai mari, ceea ce reduce spațiul fiscal pentru investiții sau cheltuieli sociale.

Serviciul datoriei externe – o povară care nu dispare

România a plătit 22,5 miliarde euro în primele trei luni ale anului pentru rambursarea datoriei externe. Chiar dacă rata serviciului datoriei pe termen lung a scăzut la 11,5%, valoarea totală rămâne ridicată, ceea ce limitează capacitatea de reacție a statului în fața șocurilor economice. Care sunt riscurile? Cheltuielile cu datoria înseamnă bani mai puțini pentru spitale, școli, drumuri. Într-un context în care veniturile bugetare sunt slabe, datoria devine o sabie deasupra economiei.

Dezechilibrele se acumulează periculos

Scăderea exporturilor nete, reducerea remitențelor și prăbușirea investițiilor străine sugerează o pierdere de încredere în economia României. Deficitul de cont curent, aflat la un nivel record pentru primul trimestru al anului, poate declanșa în lunile următoare presiuni pe cursul de schimb, creșterea dobânzilor și dificultăți în finanțarea deficitului bugetar.

Recomanda 4
Cosmin Pam Matei 5229 Articole
Author

19 Comentarii

  1. Ce-i de făcut,aceasta-i problema gravă în care se zbate ca-n „gura leului”, România!
    De ales, alegem mereu de peste 35 de ani și toți aleșii sunt bine,mersi, bogați,ne-au furat încât pot trăi în lux și opulență câteva generații fără nicio grijă,dar noi,cei mulți,suntem săraci, de-abia ne ducem traiul de pe o zi pe alta și că atare vă întreb:Ce ne facem? Cine ne scoate din această sărăcie? Cui îi pasă de noi, de copiii și nepoții noștri?
    Nu mai este mult până când ALEȘII NOȘTRI ORICARE AR FI ME ZIC CALMI, IRESPONSABILI ÎN MOD CRIMINAL : NU MAI SUNT BANI!
    ASTA-I PROBLEMA NOASTRĂ,A ALEGATORILOR-SĂRACI, NU A PARTIDELOR, JUSTIȚIEI,GUVERNULUI, PREȘEDINTELUI,AFACERISTILOR, BOGAȚILOR,NATO,UE SUA,OCCIDENT

  2. De ce incompetentii cu salarii de € 20 000 dau vina pe Simion pe dezastrul tarii ???!?!????!??

  3. ” Atâta timp cât politia și justiția e timorata din cauza politicului nimic nu se face „. Buna gluma unui cititor/ comentator , cu poliția și justitia TIMORATA ! Timorata de pensii speciale ,de salarii și sporuri uriașe ? Eu cred că este CUMPARATA ! Tocmai aici este problema !

  4. Ar fi interesant de stiut cat au costat importurile destinate apararii, patriote, rachete, si alte nimicuri de genul astora

  5. Precedentele cu primari de București sau alt oraș care au ajuns președinți sunt fiasco total ,Nu mai zic și de alți primari de București de trista amintire ,ala cu bordurile ,ala cu șpagă, aia cu tornada ,ala cu ciorba, etc etc .Situația e grava indiferent cine ar veni ,clasa politică a dărâmat tara și numai niște masuri clare și hotărâte mai pot face ceva .Zburați toți compromisii din funcții cu toți nepoții di amantele ,Atâta timp cât politia și justiția e timorata din cauza politicului nimic nu se face .

  6. @xyz
    Nu-i exclus sa fi achitat intre timp o parte din datorie.
    La cum a „duduit” economia n-ar fi nicio surpriza…

  7. Guvernele „proeuropene” au ajuns sǎ împrumute 1 miliard euro pe sǎptǎmânǎ doar pentru a acoperi cheltuielile statului și dezechilibrele create rot de ei, fiindcǎ au vândut țara. Votați pentru stabilitate!

  8. Din cauza javrelor care s-au tot perindat la putere (partidele, adică bandele de hoți trădători) România importă masiv produse alimentare. Este strigător la cer, ar trebui împușcati cu toții!

  9. Când nu mai ești competitiv ( raportat la calitate și preț fata de concurenta ) devii piata de desfacere. Când nu mai ai bani sa cumperi te împrumută și , la scadență , iti vinde casa sau tara. Vremurile in care doar îți tăia un deget au trecut …

  10. @Doctorul spune:
    14 mai 2025 la 13:05

    „Daca datoria externa a crescut in trei luni cu numai 500 milioane de euro e foarte bine. Asta inseamna circa 2 miliarde pe an.”

    E greseala:
    „În perioada ianuarie – februarie 2025, datoria externă totală a României a crescut cu 3,394 miliarde euro”

    Asta inseamna 13,5 miliarde/an cea ce este foarte mult.

  11. Mă,. Tu, ca nație, care deții ilegal un teritoriu feritl cume rumania, care practic nu duce lipsă de nimic esențial,. să nu reușești să te descurci,.. să nu reușești să-ți produci cele necesarr, să fii dependent de ”extern”,.și să fii milogul lumii pentru ceva bănuți, la dobînzi nerușinate,.. Cum puii mei mai poți fii patriot mîndru imbrăcat in tricolor ?

  12. Daca datoria externa a crescut in trei luni cu numai 500 milioane de euro e foarte bine. Asta inseamna circa 2 miliarde pe an. Asa da!
    Dar oare e adevarata stirea asta??? Anul trecut (2024) am avut o crestere de 21 de miliarde. Dar probabil ca s-a uitat un zero la coada…

  13. Alegerea lui Nicusor presupune continuarea guvernarii exact cum a fost pana azi. (aducere in faliment cu toate aspectele sale). Nu ai cum crede oricat de propagandist pro Sistem esti ca PNL, PSD , USR + Secu’ (UDMR sunt prea mici, nu conteaza) vor putea guverna altfel cu aceiasi oameni de cum au facut-o si pana acuma. Si nici nu vor ptr ca au in continuare si aceleasi interese.
    Nicusor azi inseamna continuitate si stabilitate in nenorocirea economica si financiara in care ne-au bagat cei care vor sa guverneze si dup 18.05.2025.
    Cu Simion exista o speranta, cu Nicusor certitudinea si ptr viitor a situatiei prezente.

  14. Noi, romanii nu trebuie sa mai avem mila de dusmanii nostri, ai poporului, ai neamului si al Sfantei Noastre Romanii. Nu dragi romani, toti tradatorii romani de neam si tara si alogenii care ne-au condus si conduc din 1989 si pana astazi merita sa fie si blestemati cu averile lor cu tot deoarece ei ne duc pe noi, romanii, neamul si tara, Sfanta Noastra Romanie spre disparitia din aceasta lume. Mila noastra pentru ei trebuie sa inceteze daca mai vrem ca noi, romanii sa mai existam ca tara si popor pe Terra. De aceea trebuie sa ne rugam Prea Sfintei Treimi si la Prea Sfintei Fecioare Maria ca praful si pulberea sa se aleaga de toti tradatorii romani de neam si tara si alogenii, impreuna cu averile lor cu tot, care au distrus si distrug cu buna stiinta Sfanta Noastra Romanie pana cand noi, romanii vom disparea efectiv ca tara si popor de pe aceste meleaguri harazite de Sfantul Dumnezeu noua, romanilor. Si care acum, blestematii vor sa ne bage si-n razboi cu rusii. De aceea, nu-i iertati Puterilor Ceresti pentru ca nelegiutii stiu ce-au facut, fac si vor sa ne faca. Decat sa disparem noi, romanii din aceasta lume sa se aleaga praful si pulberea de dusmanii nostri interni si externi prin Puterea Voastra Cereasca. Si incepeti in primul rand Puterilor Ceresti, cu toti tradatorii din mass-media romanesca, belzebutii minciuniilor. Asa sa fie, Gata, S-a implinit.

  15. O guvernare iresponsabila condusa de nepriceputi, hoti si tradatori.
    De zeci de ani arata sondajele ca directia in care merge Romania e gresita. Dar noi nu si nu!
    Din pacate asta e rezultatul iar iesirea din aceasta situatie va fi foarte dureroasa.

  16. ar trebui sa ne gandim la tot ce a cladit Iohannis cu:”Vreau guvernul meu” si a fost L Orban PNL+USR, apoi Catu PNL+USR care ca ministru de finante a crescut datoria de la 33% la 50% si acum doar jonglam in jurul lui 50% din PIB avand o marja de crestere cat mai creste PIB-ul statistic, anul acesta cu 1,6% deci daca anul trecut PIB-ul a fost 100 de lei si aveai 50 de lei imprumutati, anul acesta cu 101,6 lei daca ai imprumuturi de 50,8 lei inseamna tot 50%…am omis si pe marele buzoian Ciolacu care a tot plimbat demisia pana a iesit de la guvernare fara ca sa cada guvernul o minune constitutionala…dar se poate in lumea de azi…

  17. Asa stiu ,,pro europenii ” sa administreze tara si care vor in continuare puterea ca sa faca ce ?
    Nu mai suntem pe malul prapastiei, deja am cazut in ea , gratie partidelor parazitare, autointitulate pro europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.