Zi de proteste în Educație: Mii de sindicalişti la uşa Guvernului

Peste 15.000 de sindicalişti din întreaga ţară sunt aşteptaţi să participe miercuri la un marş de protest, organizat de trei federaţii sindicale din Educaţie, o acţiune care va începe din Piaţa Victoriei şi se va încheia în faţa Palatului Parlamentului.

„Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, în numele celor peste 350.000 de salariaţi din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, vor organiza miercuri, 10 mai 2023, începând cu ora 11:00, un marş de protest, care va porni din Piaţa Victoriei şi se va încheia în faţa Palatului Parlamentului. Peste 15.000 de membri de sindicat din întreaga ţară au anunţat că vor participa la acest marş de protest. Acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii – personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar”, au anunţat federaţiile sindicale.

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

De asemenea, sindicaliştii mai solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Liderii federaţiilor sindicale au subliniat că în prezent se află în desfăşurare un referendum privind declanşarea grevei generale în educaţie, începând cu data de 22 mai 2023, dacă problemele lor nu vor fi rezolvate.

Sindicatele din Educaţie au demarat protestele încă din luna aprilie, când au pichetat timp de două zile – 25 şi 26 aprilie – sediul Guvernului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

21 de Comentarii

  1. Iara vin asistatii sociali sa ceara bani. Sa speram ca o sa inlocuim cu platforme de invatare interactiva

  2. BANI,BANI,BANI! Asta este scopul protestului initiat de capeteniile sindicaliste. Nici o vorba despre degradarea catastrofala a invatamantului, nimic despre sutele de mii de elevi mediocri si submediocri livrati tarii de 30 de ani de catre dascalii care i-au invatat, nimic despre acceptarea senina de catre aceiasi dascali a tuturor reformelor otravite sorosist-globaliste care pervertesc definitiv invatamantul national si distrug moral generatiile de elevi. Pentru ca toate aceste nenorociri grave sa nu se fi intamplat nu era nevoie neaparat de si mai multi bani. Cati din actualii sefi de sindicate si cate dintre cadrele didactice sunt in ziua de azi #rezisti cu tataie Soros in suflete?

  3. De când așteptau profesorii sa lupte contra politicienilor furaciosi, devastatori ai bugetului de stat pentru Marea Ciolaneala și pentru Capitalul “Privat” cu Statul! Adevărații privați au IMM-URI! Este lupta sfânta contra regimului totalitar de analfabeti impilatori ai poporului! Materii importante sunt decimate, iar statutul de iobag al celor din învățământ se adâncește! Jos botii!

  4. Educatia si invatamantul din Romania sunt la pamant !!Cel putin 50% dintre asa zisele cadre didactice trebuie eliminate din sistem,pentru ca nu corespund iar salarizarea sa se faca dupa performanta!Avem cel mai slab sistem de invatamant di Europa !

  5. Sa ceara pensii speciale,ca si astia sfarma pietre,cara cu spinarea si dau cu tarnacopul,ca magistratii

  6. Numai de salariile și mațul vostru vă interesează. De legile alea primite pe ordin de la Bruxelles și votate pe repede înainte de trădătorii țării din coaliție și care prevăd „orașele de 15 minute”, digitalizarea banilor, sclavie, privatizarea pădurilor și vânzarea ultimelor companii românești și a tuturor resurselor către occidentali, de astea nu sunteți preocupați… adică, în condițiile în care ați avea un salariu mai mare și mațul vostru satisfăcut, toate astea nu vă interesează. Gunoaie sunteți și voi… protestați doar pentru salariile voastre.

  7. aoleo.. pai si guvernul accepta asa ceva? sa declare ca sunt manipulati de „interese externe”, sa opreasca autobuzele si sa ridice militia cu RAR-ul placutele de inmatriculare… invatati si voi ceva de la fratii moldoveni, niste #valorieuropene

  8. Se protesteaza degeaba daca nu se ,,colinda,,si sub geamurile Cotoceniului pentru promotorul prgramului ,,Romania Educata,, Sau asteptam a treia carte ,, Pas cu Pas,,sa ne explice peste ani ce si cum a facut pendru educatie ? ))) Cica numai in China s au vandut deja cateva milioane de carti ,,Pas cu Pas,,pana acum.Nu va ganditti ca le citesc chinezii pentru ca dau pe dinafara de ,,intelectualitate,, ))) Cand au restrictii la hartie igenica si pot cumpara pe luna doar doua role de persoana e buna si maculatura ))) Tragic dar adevarat.

  9. Puteți cere mult și bine, atît timp cît rezultatele din învățămînt sunt catastrofale.Mulți din învățămînt ar trebui să se ocupe de altceva,culmea e ca cer și mai mulți bani pentru un sistem ce scoate analfabeți funcționali !

  10. Acesti auristi ai educatiei ce scot loaza pe banda rulanta.Nu i-am auzit sa protesteze fata de programa scolara,fata de conditia elevului ,fata de lipsa materialelor didactice.Nu.Doar burtile lor sa fie pline.Al naibii bugetari.Unii din ei.

  11. In era digitala programa scolara este aceeasi ca acum 80 ani! Sistemul de invatamant tr reformat si nu numai in Ro, dar cred ca nu exista interes.

  12. Nu prea ai nimerit-o nea MARGELATULE , CU COMPARATIA PROFESOR – MAGISTRAT ! De la unii ca valahu , trotinetist , roext si alti ciudati , nu am nicio pretentie !

  13. dar despre protestul de ACUM de la usa parlamentului TRADARII NATIONALE, pentru eradicarea LIBERTATII SI SUVERANITATII TARII, nimic?

  14. Nu inteleg de ce va plangeti.Consultati,va rog,listele din link-ul urmator: strictsecret.ro/bastanii-universitatilor-de-stat-romanesti-top-1100-salarii-imense-ale-universitarilor-munca-putina-confort-profesional-maxim-o-romanie-fara-azimut.Iar articolul este din 2021,cu salarii neactualizate.Si daca in invatamantul preuniversitar salariile sunt macar jumatate…

  15. Cei de la conducere sunt toti prosti.
    Ei urasc scoala. Multi din ei isi cumpara inteligenta artificiala si nici nu mai trebuie sa gandeasca.

  16. @axion: am tot respectul pentrui profesori si invatatori,nu am nici un respect pentru sindicalisti
    S-a ajuns ca in scoala romaneasca elevii sa ii ameninte pe profesori cu cutitul ,sa isi bata joc de profesori cu B mare,si borfasii sindicalisti nu solicita :
    -intarirea disciplinei,(fiecare scoala cu un sistem de disciplina interna ,iti convine bine nu iti convine ca e prea dur,iti muti copilul la o scoala mai laxa)
    -nu solicita uniforme de traditie pentru elevii liceelor de top
    Sindicalistii solicita
    – majorari salariale,
    -dupa care mai solicita si majorari salariale si ,
    -nu in ultimul rand,majorari salariale
    PS Nu pot fi de acord! Imbunatatirea educatiei in Romania nu se face prin majorari salariale,altele sunt problemele

  17. Armata României numără 70.000 de viitori eroi in cimitir iar învățământul lui Hadar (cu ecuația coardei vibrante) numără 350.000 de șmecheri care au sărit în sus că nu mai au cereri de meditații de la sparanghelisti. Acești dascăli s-au compromis total. Cică elevul in centrul atenției! Huuo jigodiilor care nu ați mai pus mâna pe o carte de 50 de ani și vreți salarii ca șmecherii pazitori la pușcărie.

  18. Sunt convins că mulți profesori și dascăli din piață sunt membrii PSD+PNL ,da votați in continuare cei care se uită pe geam din palat și se râd de voi (PSD PNL)

  19. Nu cer pensii speciale ca magistratii d.le MARGELATU , cum ai afirmat mai sus . Si nu este corect sa confunzi profesorii cu liderii de sindicat . Liderii de sindicat sunt activisti psd si pnl ( oameni vinduti ) , au multi bani , tot soiul de sinecuri pt. ei si familiile lor ! Tocmai ei au impiedicat orice coagulare a revoltei profesorilor impotriva lipsei eticii , moralei , echitatii si coruptiei inspaimintatoare a clasei politice – de fapt psd-pnl- udmr – , care conduce de peste 30 de ani Romania ! Spre anarhie si distrugere !

  20. Multi profesori, majoritaires, sunt contra devalizarii tarii! Impotriva politicienilor locali si centrali care pun o talpa noroioasa pe invatamant! Impotriva austeritatii de tip rusesc , bolsevic! Probabil ça multi politicieni analfabeti sunt rézultatul scolii populiste! Ei sunt analfabeti functionality! Politicienii se préocupa mereu de ai lor! In plus, elevii de frunte fac cinste tarii afara, nu aici, din cauza coruptiei! Veniturile profesorilor sunt de subzistenta! Lupta lor este dreapta! Pentru a nu fi transformati cetatenii in sclavi! Oricum, televiziunile platite de stat, private, nu le-au dat atentie (ordin pe unitate)!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.