Zi sângeroasă în Afganistan

Ziariști masacrați și militari români răniți (VIDEO)

Atentate în serie în Afganistan luni. Cel puţin 37 de persoane, dintre care 10 jurnalişti, şi-au pierdut viaţa  în Afganistan într-o serie de atentate sângeroase la Kabul şi în sudul ţării, transmite AFP.

Luni dimineață, a avut loc un dublu atentat sinucigaş (VIDEO), fiind ucise cel puţin 25 de persoane, inclusiv fotograful şef al biroului AFP de la Kabul, Shah Marai. Alţi opt jurnalişti au fost de asemenea ucişi, în cea de-a doua deflagraţie survenită în mijlocul reporterilor.

Un kamikaze s-a aruncat în aer în mijlocul reporterilor. „După primul atac sinucigaș în care o motocicletă a fost folosită, după 30 de minute, un al doilea atacator, care avea o camera foto pretinzând că era jurnalist, a detonat explozibilii pe care îi avea asupra lui în mijlocul cameramanilor și reporterilor și echipajelor de salvare”, a declarat un oficial din cadrul poliției.

Un fotograf al agenţiei France Presse, Shah Marai, a fost ucis în dublul atentat sinucigaş ce a lovit capitala afgană, a anunţat biroul AFP la faţa locului.

„A decedat într-o explozie care a vizat un grup de jurnaliști ajuns la locul unde a avut loc un atac sinucigaș în capitala afgană”, se arată într-un mesaj postat pe Twitter de AFP.

Shah Marai lucra pentru AFP din 1996. El a acoperit pentru AFP invazia americană din 2001.

Atacul de la Kabul a fost urmat de un alt atentat sinucigaş la Kandahar (sud), soldat cu moartea a 11 copii, şi de moartea prin împuşcare a unui reporter afgan al BBC în limba paştună la Khost, în sud-estul Afganistanului.

Dublul atentat de la Kabul a fost revendicat de către gruparea Stat Islamic, care i-a denunţat într-un comunicat ”pe apostaţii forţelor de securitate şi ai media”.

Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) şi Centrul jurnaliştilor din Afganistan (AJC) au înregistrat nouă jurnalişti ucişi la Kabul. ”Este vorba de cel mai sângeros atac (împotriva jurnaliştilor) de la căderea regimului talibanilor în decembrie 2001”, a precizat RSF într-un comunicat.

Români printre victime

Opt militari români, din Batalionul 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” din Câmpulung Muscel, au fost răniţi luni dimineaţă în Afganistan, în timpul unei misiuni. Militarii români au fost ţinta unui autovehicul capcană (VBIED – Vehicle-Borne Improvised Explosive Device), a anunțat Ministerul Apărării Naţionale într-un comunicat. Militarilor li s-a acordat primul ajutor la faţa locului, după care au fost evacuaţi la spitalul militar din Kandahar, unde se află în stare stabilă, conform MApN.

Agenţia germană de presă DPA a relatat anterior despre incident, citând un purtător de cuvânt al poliţiei, care a spus că unsprezece copii au fost ucişi într-un atentat sinucigaş cu maşină-capcană comis de un kamikaze lângă o moschee în sudul Afganistanului, în districtul Daman, iar soldați români se află printre răniți.

Atacul a vizat un convoi al forțelor NATO. Atacatorul, despre care se crede că era membru al mișcării talibane, a detonat vehiculul în care se afla în apropierea unei moschei, în momentul în care prin zonă trecea un convoi NATO, a declarat Matiullah Helal, purtătorul de cuvânt al poliției din Kandahar.

Atacul este unul separat de dublul atentat cu bombă comis în capitala Kabul în timpul dimineţii de luni.

 

 

Cu o săptămână după ce 60 de persoane au decedat în urma unui atac sinucigaş cu bombă la Kabul, comis la un centru pentru înregistrarea participanţilor la vot.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

8 Comentarii

 1. Criminalilor retrageti soldatii romani de acolo!
  Nu este razboiul nostru!

  • Corect, ce naiba cautam noi in Afganistan nu inteleg deloc. Doi la mina, militarii nostri care sunt in Afganistan au ales ei sa fie acolo, pentru solda mare, practic sunt mercenari. Asta este foarte grav. Armata romina este practic inexistenta, a fost distrusa fiindca era singura de care le era frica valului al doilea de securisti care au preluat puterea in ’89. Acum asistam la batalia valului al treilea pentru preluarea puterii, jalnic.

 2. Nu e mai intelept sa fie lasati sa isi vada singuri de problemele lor ?In afara de productia de opiu,care bate recorduri an de an ,dupa cca 20 de ani de razboi nimic nu e mai nesigur ca Afganistanul!

 3. Eu zic sa va fereasca sfantul, Dragneo si
  Vasilico sa faca arabii vreun anunt ca s-a intamplat impotriva rominilor in special datorita declaratiilor voastre imbecile de schimbare de Ambasada.

 4. Murim cu drag pentru iubita noastra Murica! Au mers in Afganistan sa puna mana pe opiu: de cand au venit Muricanii s-a inzecit productia. Noi le pazim averea precum cainii, credinciosi „partenerilor” nostrii.

 5. Nu trebuie SA le fie frica bravilor soldati romanesti de moarte .totul e SA creada in CE fac.aliatul lor Trump va fi insotit la inaugurarea de la Jerusalem a noii ambasade a sua de catre Jonathan Pollard cunoscutul spion Al isrAelului condamnat in sua de tradare si spionaj impotriva sua..liber in parole conditionat ….

 6. cand te bagi arnaut la licurici se mai intampla.ininte le dadeau pamant, acuma le dau credite in franci elvetieni :)) ce cauta armata romana acolo? personal nu dau un scuipat pe „strategici”, nu le-am jurat nimica. doar muriti ca niste prosti pentru un imperiu criminal.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.