Zimbabwe mai are rezerve valutare de 217 dolari

Rezervele financiare ale statului Zimbabwe s-au redus la doar 217 dolari americani, dupa ce s-a efectuta plata functionarilor, a declarat ministrul de Finante Tendai Biti. ’’Saptamana trecuta, cand am platit functionarii, au ramas 217 dolari in vistieria guvernului’’, a spus ministrul. ’’Finantele sunt paralizate acum. Nu ne atingem obiectivele.’’

Ministrul a spus ca Zimbabwe nu are de ales si ca va trebui sa se bazeze pe generozitatea donatorilor internationali pentru a finanta referendumul constitutional care trebuie sa aiba loc in acest an. In cele din urma, presedintele Robert Mugabe a aprobat proiectul de constitutie, alaturi de premierul Morgan Tsvangirai. Cei doi au fost mari rivali si au dus tara in pragul razboiului civil, insa coabiteaza de aproape patru ani. Este nevoie de 104 milioane de dolari pentru organizarea referendumului.

In anii 2000, economia zimbabweana a fost lovitra de hiperinflatie care a atins rate de peste un milion la suta. Tara a inceput sa iasa timid din criza dupa ce a renuntat la dolarul zimbabwean in favoarea celui american. Cresterea economica este insa impiedicata de seceta, lipsa lichiditatilor si de politica lui Robert Mugabe de a obliga companiile straine sa cedeze statului majoritatea actiunilor. Turismul este prabusit, la fel sunt investitiile, iar marea speranta tine de exploatarile de diamant, care nu au adus pana acum capitalul dorit de liderii politici de la Harare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.