Ziua Justiției, prilej de critici din cauza pensiilor speciale

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa, susţine că modificările legislative referitoare la pensiile de serviciu ale magistraţilor s-au făcut prin „simularea unui dialog, cu ignorarea principiilor cooperării loiale şi respectului reciproc pe care puterile statului şi-l datorează”.

„Ziua Justiţiei, în acest an, constituie nu atât un prilej aniversar, cât un prilej obligatoriu de reflecţie, de analiză, având în vedere adoptarea de către Parlament, în luna iunie, a unor modificări referitoare la pensiile de serviciu ale magistraţilor. Consider că este necesar să subliniez consecinţele negative ale acestui demers legislativ, care a creat o situaţie dificilă pentru buna funcţionare a sistemului judiciar, prin raportare la principiile de bază ale democraţiei şi ale statului de drept. Astfel, trebuie menţionat că aceste modificări s-au făcut prin simularea unui dialog, cu ignorarea principiilor cooperării loiale şi respectului reciproc pe care puterile statului şi-l datorează, prin neînsuşirea de către legiuitor, într-o măsură satisfăcătoare, a propunerilor pertinente, de natură tehnică, formulate de către Consiliul Superior al Magistraturii”, afirmă Alex Florenţa într-un mesaj transmis duminică, de Ziua Justiţiei.

El subliniază că Justiţia reprezintă un factor de echilibru, care trebuie să realizeze un serviciu public.

„În ceea ce priveşte Ministerul Public, rolul şi responsabilitatea acestuia, esenţiale pentru sănătatea unei democraţii, sunt prevăzute în Constituţia României: Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor. În considerarea acestei importante şi dificile responsabilităţi sociale, pentru asigurarea independenţei justiţiei, puterea politică a proiectat un statut specific pentru magistraţi, independenţa asociată acestui statut fiind definită, pe de o parte, prin interdicţii şi incompatibilităţi şi, pe de altă parte, printr-o componentă financiară aparte (constituită inclusiv prin pensia de serviciu şi stabilirea unei limite de vârstă inferioară pentru pensionare faţă de alte categorii profesionale)”, menţionează şeful PÎCCJ.

În opinia sa, modificările legislative adoptate luna trecută „lipsesc practic de conţinut acest statut, iar efectele negative deja se văd prin părăsirea masivă a sistemului, continuând, cel mai probabil, cu repercusiuni în ceea ce priveşte calitatea actului de justiţie”.

„Şi aici am în vedere, mai ales, celeritatea soluţionării cauzelor în condiţiile creşterii volumului de activitate pentru magistraţii rămaşi în sistem. Acestea sunt efectele pe termen scurt, dar există ipoteza îngrijorătoare ca, pe termen mediu, magistratura să se transforme într-o profesie neatractivă pentru tinerii competenţi, or, resursa umană de înaltă calitate profesională este definitorie pentru această profesie”, atrage atenţia procurorul general.

El îşi exprimă regretul că decidenţii politici „nu au înţeles că modificări de acest gen, făcute fără analize mature şi echilibrate, precum şi fără o consultare reală a sistemului, impactează negativ funcţionarea sistemului de justiţie cu consecinţe directe asupra calităţii actului de justiţie”.

„În acest moment dificil pentru sistemul judiciar, gândurile mele se îndreaptă în primul rând către colegii procurori cărora le mulţumesc pentru munca şi contribuţia constantă la crearea unei culturi organizaţionale solide, definită prin valori instituţionale puternice: profesionalism, responsabilitate, loialitate, implicare, onestitate. În al doilea rând, doresc să îmi exprim aprecierea şi respectul faţă de corpul judecătorilor, precum şi faţă de celelalte profesii juridice – avocaţi, notari, executori, personal auxiliar – şi să le urez succese profesionale şi personale, având convingerea că doar prin eforturi comune poate fi realizată responsabilitatea socială conferită prin Constituţie: Justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi. La mulţi ani cu ocazia Zilei Justiţiei!”, mai transmite procurorul general al PÎCCJ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

20 de Comentarii

  1. Du-te dreakului cu giustitia ta cu tot !… In Romanistan nu exista justiție , există doar ” A patra domnie fanariotă” – a se vedea pe YouTube emisiuni cu Prof.univ .Gică Manole un istoric adevărat, un om deosebit și un mare patriot !!! Știu un caz în care 6 dosare penale toate s-au finalizat cu NUP sau prescripție chiar după 14 ani de …” cercetări” !!! Deși probele așteptau doar . . condamnarea !!

  2. Ma gargaragiule ne spui ,in expozeul tau,ce ar trebui sa faci/sa faceti voi cei ce aparati/ar trebui sa aparati/drepturile si libertatile cetatenilor!Pai cum le aparati daca voi „stati cu curu pe dosare”(citat din alt fost aparator,Kovesi fosta Lascu).La Parchetul SAVENI jud.BT am 4(patru)dosare in nelucrare.Mai mult decit atit intr-unul din dosare s-a facut primul pas dupa mai bine de 2(doi)ani si s-a scurs in public piese ale cercetarii penale.Tara de secaturi…Oct.Goga.

  3. PROC. GEN. Alex Florenta , este revoltat ca s-au incalcat niste principii in dialogul cu ei , cu magistratii ! Dar cind CCR judeca litigii de munca privin pensii speciale , cind majoritatea membrilor CCR sunt pensionari speciali , fiind deci incompatibili , fiind in grav conflict de interese , cum este d.le procuror ? Incalcindu-se fara rusine principiul fundamental al Dreptului , potrivit caruia judecatorul care are un interes direct sau indirect intr-o cauza , nu poate judeca acea cauza ? Situatie care este similara si in cazul ICCJ ? PT. voi magistratii , LEGEA , DREPTUL , discriminarea , PRINCIPIILE FUNDAMENTALE ALE DREPTULUI , nu sunt abligatorii ? ATI gasit niste politicieni in Parlament ( maimute cum zicea min. Armatei , ADRIAN TUTUIANU ) care va-au tolerat toate porcariile juridice ! Treziti-va !

  4. IN ANUL 1990 , noi toți dețineam în ^devălmășie *turme de oi , *cirezi de vite etc. Le făurisem cu trudă și privațiuni și nici un lup/ vulpoi străin sau autohton , n-avea curaj să se apropie de ele chiar dacă salivau sau aparent le desconsiderau (strugurii sunt acri!) . Dușmanul *binelui * e *mai binele* și in ^89 am căzut în plasa *criminalilor economici*-vânzători de iluzii _ democracy-State law… Dăm oile și vacile la Cioban – a 3-a Putere în Stat -garantează legea și ordinea – , ca noi să mergem fără griji la muncile noastre la câmp , la fabrică etc .Ciobanul fusese în Socialism ca noi toți -om al muncii dar neproductiv , jurist , cu un venit conform muncii sale ,net inferior unui inginer , cercetător , etc. Ce să vezi ? Ca să intri in Ioropa *trebă să platești Ciobanul triplu și să-i zici Magistrat . Astfel pe măsură ce muncitorii , maistri etc . se trezeau *dimineața cu porțile fabricilor închise – intrând în rândul șomerilor , LIPITORILOR magisteri le dam ,chiar împrumutăndu-ne la cămătari , lefuri tot mai mari șă ne *păzească oile ( fabricile, pădurile etc.) , care ce să vezi se *topeau pe picioare și se împuținau zilnic/

  5. urmare/În final , lupii le-au mâncat pe toate . Pe Ciobani însă , dacă-i întrebi ce-au păzit , vor zice că le încalci *endependența și s-ar putea să te mai bage și în țarc . Vor zice mulți că Ciobanii au fost năimiți de *hoții din TĂRLĂ si din afară . Asta e cu atât mai grav pt. ei – AU FURAT COT LA COT!/ Ei au fost *ingenui și la Revoluție ( taica Lazăr , Macoveica , Bălășoiu și mii de PENSIONARI speciali LIPITORILE de acum). S-au împuiat după Revoluție , sute de Cadii , porcurori , aprozi , *terfelogi, ciubuccii – și tot nu mai prididesc cu dosarele . De ce ? Pt. că pe ei nimeni n-are voie să-i judece . Ce-ar fi totusi să apară într-o zi un procuror al STATULUI ^comme Chumette et son ami le docteur Guillotin^? DAR PENTRU ASTA trebuie s-avem STAT nu ^tărlă ^ , dacă vom mai fi vreodată în stare!

  6. Chiar nu le este rusine acestor salariati din justitia romaneasca sa insiste pt. pensiile si salariile lor nesimtite ,la fel pt. virsta de pensionare ? Cu ce sint ei mai deosebiti comparativ cu restul salariatilor din Romania ?

  7. Trebuie data lege.: Doar parlamentul hotaraste….el face legi.Cutea cc. Organ consuktativ. Din pacate justitia e complice la jefuirea Romaniei in interesul specialilor. Rusine sa va fie HOTZILOR. LA PUSCARIE TOTI.

  8. Nu tataie: Ziua Capuselor imbuibate, numite ,,magistrati”……[Rumburak]

  9. Magistratilor,tot pomeniti de interdictii si incompatibilitati. Povestiti-le si in 5 minute va explic cum sa le fentati; dar cred ca stiti f.f.bine.

  10. Magistral D-le D.Costin!Mai ceva decit cronicarul ..Miron Costin!Vorbesc serios!Felicitari!Ast ravas ar trebui/trebuie sa-l spuna Preotul la fiecare slujba de Duminica,Profesorul la fiecare ora de Dirigentie,bunicii pt.nepoti(parintii sint la capsuni/la sparanghel) s.a.m.d. pina cind se va trezi „hoitul romanesc”(P.Tutea)din adormire/hibernare.Ma angajez sa o transmit mai departe!Multumesc din suflet!

  11. Fiti atenti si la asta,” Ministerul public reprezinta INTERESELE GENERALE ALE SOCIETATII,SI APARA ORDINEA DE DREPT,DREPTURILE SI LIBERTATILE CETATENILOR.”Asa sa va ajute Dunezeu ? Ia zi cate Dosare aveti varate sub pres,a ajuns presul pana la tavan ? Marile jafuri mai vechi si mai noi,alea pt. care Esuatul nu v-a dat dezlegare,sau Dosarul Clotildei,al Monicai Macovei si altele,tot asa din cauza ca aparati ordinea de drept ? Sau Dosarul hotilor de case cu acte false,grup infractional organizat la Sibiu,fostul primar,acum prima hoata si altii,ce mai face sub pres,e bine mersi ? Tot asa din cauza ordinii de drept sau a ordinului de „drepti,culcat ” ?

  12. La pensiile speciale nu intervine prescriptia?!
    Se va impozita ciordeala.
    Simbolic, cu 15%.
    Apropo, specialilor, cate omoruri fura saptamana trecuta?

  13. Sa facem un exercitiu. Acest Alex Florenta se lupta – pe persoana fizica – pentru beneficiile nemeritate (moraliceste) ale castei din care face parte. El nu in calitate de Procuror general al parchetului de pe langa . . . . . . . . face aceste acuze la adresa politicienilor care nu l-au consultat.
    Va mai aduceti aminte cum se tavaleau pe jos protestatarii din magistratura cand il acuzau pe Dragnea ca vrea sa faca legi in folosul propriu ?
    La noi procurorii isi spun magistrati si vor sa faca legi pentru ca unii au avut grija sa introduca-n parlament numai niste impostori, inculti si santajabili.
    Si voi va mai asteptati ca acest stat sa functioneze dupa principii cand el este populat de indivizi lipsiti de principii. Spre exemplu principiul BUNEI CREDINTE in interpretarea si aplicarea legilor.

  14. Scumpe-dragă dle procuror cu dreptul la bază, oare de ce absolut toți membrii acestui popor, mai puțin distinsele dv. familii, cred că nu este chiar corect constituțional să susțineți diferențele astronomice între avantajele materiale ale celor din breasla domniilor voastre raportate la restul acestui neam năpăstuit? Rugăm foarte important nu pierdeți șirul!

  15. @ Ce bă , ăștia de sunteți de pe vremea lu’ Ceaușescu, mai produce economia lu Ceaușescu să vă dea pensii și din vremea lu’ Ceaușescu, ?

  16. @ Mutați la fondurile private de pensii și magistrații, cotizează cât doresc, iau cât cotizează , ?

  17. @ Ăștia sunt categorie privilegiată care beneficiază de pensii de la stat, ?

  18. Ia spune tanti Paul Florenta
    Ce mai fac dosarele acelea dosite
    Inca nu s-a putut aplica clementa
    Inca nu pot fi descusute?

    Voi incurajati si pe altii
    Sa faca la fel
    Deja cei de la Nuclear electrica
    Ameninta cu butonul tembel

    Tanti paul florenta
    Voua v-ar trebui un Erdogan
    Sa va puna la punct insolenta
    Sa va arate ca sunteti santajisti si golani

    Incalcati legile tarii
    Voi sunteti primii penali
    Ar trebui sa va dam imbranciti afara
    De acolo infractorilor ,cocalari

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.