Ziua maghiarilor de pretutindeni, comemorată sub presiunea strângerii de voturi

Sâmbătă,15 Martie, maghiarii din România sărbătoresc Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, una din cele trei sărbători naţionale ale Ungariei.

Evenimentul se desfăşoară sub presiunea alegerilor din Ungaria şi a celor pentru Parlamentul European, astfel că este de aşteptat ca diversele formaţiuni politice maghiare din România şi din Ungaria să încerce să profite electoral încercând să convingă prin discursuri radicale.

Cu această ocazie vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane de flori la diverse monumente maghiare din localităţile Transilvaniei, slujbe religioase, marşuri, spectacole şi discursuri în amintirea militanţilor paşoptişti.

Manifestări vor avea loc în 56 de locuri, din 15 judeţe din ţară.

Partidele din Ungaria sunt astfel interesate de cele aproximativ 100.000 de voturi ale etnicilor maghiari cu dublă cetăţenie de pe teritoriul ţării noastre.

Autonomia va putea fi astfel folosită pentru a mobiliza electoratul, Jobbik devenind, de altfel, extrem de vocal în ultimul timp în România. Acesta a înfiinţat organizaţii în Transilvania, iar liderii săi au fost prezenţi pe 10 martie la Târgu Mureş. Şi europarlamentarul Laszlo Tokes se numără printre cei care pledează pentru autonomia Ţinutului Secuiesc. De altfel, într-o intervenţie în Parlamentul European, Tokes a comparat situaţia maghiarilor din Transilvania cu cea a tătarilor din Crimeea.

Vineri, Poliţia Română a anunţat că aproape 1.000 de poliţişti sunt mobilizaţi Potrivit estimărilor, la aceste evenimente ar ar urma să participe, aproximativ 30.000 de persoane.

Tot vineri, Ministerul de Interne a anunţat că vor fi luate măsuri faţă de anumite persoane care desfăşoară în ţara noastră activităţi cu caracter extremist.

Astfel, autorităţile au decis interzicerea accesului pe teritoriul României a membrilor din Noua Gardă ungară, Mişcarea de tineret din cele 64 de comitate, Oastea Haiducilor şi Jobbik.

Într-un mesaj transmis joi, preşedintele Traian Băsescu îi evertiza pe politicienii maghiari dornici să ajungă în România în următoarele zile că „oricine poate fi cu uşurinţă expulzat în plin sejur de pe teritoriul României, dacă nu respectă legile şi Constituţia”.

Preşedintele atrăgea de asemenea atenţia „să aibă în vedere că statul român nu va tolera mesaje care să contravină Constituţiei României”.

Preşedintele i-a transmis un mesaj şi liderului Jobbik, Vona Gabor: „Să fie convins domnul preşedinte al Jobbik că îi ştim foarte bine activitatea politică”.

Potrivit OUG 194/2002, care reglementează regimul străinilor în România, cei care prezintă un pericol pentru ordinea publică din România pot fi opriţi de autorităţile de frontieră să intre pe teritoriul ţării.

La art. 6 se menţionează condiţiile cu privire la intrarea străinilor în România.

Astfel, cetăţenii străini sunt obligaţi prin lege să aibă, printre altele, un document valabil de trecere a frontierei, care este acceptat de statul român, să nu fie incluşi în categoria străinilor împotriva cărora s-a instituit măsura interzicerii intrării în ţara noastră sau care au fost declaraţi indezirabili şi să nu prezinte „un pericol pentru apărarea şi siguranţa naţională, ordinea, sănătatea ori morala publică”.

La art. 4 se precizează că străinii aflaţi pe teritoriul României „nu pot organiza partide politice ori alte organizaţii sau grupări similare acestora şi nici nu pot face parte din acestea, nu pot ocupa funcţii şi demnitaţi publice şi nu pot iniţia, organiza sau participa la manifestaţii ori întruniri care aduc atingere ordinii publice sau siguranţei naţionale”.

De asemenea, „străinii nu pot finanţa partide, organizaţii, grupări sau manifestaţii ori întruniri”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.