Cea mai dură luptă pentru evitarea retrogradării din ultimii 30 de ani

Vineri şi sâmbătă se poate clarifica în proporţie de 50% zona retrogradării sau se poate complica şi mai mult. 9 echipe se bat pentru evitarea locurilor 15-17.

9 echipe se bat pentru supravieţuire

Vineri şi sâmbătă se dispută ultimele meciuri din etapa cu numărul 33 (penultima) din Liga 1. Se dă cea mai crâncenă bătălie pentru retrogradare din ultimii 20 de ani. Se cunoaşte deja o singurp retrogradată, Corona Braşov. Dar nu mai puţin de 9 echipe se bat pentru evitarea retrogradării, pentru evitarea locurilor 15, 16 şi 17. Oricare dintre cele 9 poate retrograda, oricare se poate salva. Înainte de începerea meciurilor de vineri, situaţia locurilor 9 – 17 este următoarea:

U Cluj – 39 puncte (32 jocuri)

Gaz Metan – 38 (33 j)

Ceahlăul – 38 (32 j)

Concordia – 38 (32 j)

Viitorul – 37 (32 j)

Oţelul – 37 (32 j)

FC Braşov – 36 (32 j)

ACS Poli – 35 (32 j)

Săgeata – 35 (32)

Cu excepţia medieşenilor, care au jucat joi seara la CFR Cluj, unde au pierdut cu 1-3 şi care în ultima etapă joacă acasă, fiecare echipă mai are un meci acasă şi unul în deplasare. Dacă toate meciurile se termină cu victoria gazdelor, atunci FC Braşov, ACS Poli şi Săgeata Năvodari vor retrograda.

Şase meciuri cu implicaţii în zona retrogradării

În această etapă următoarele meciuri pot simplifica sau complica zoza retrogradării.

Vineri:

Oţelul – Viitorul   X 1  (pronostic Cotidianul în ordinea respectivă)

FC Braşov – U Cluj : 1

Ceahlăul – FC Vaslui : 1

Dinamo – Săgeata  1 X

Sâmbătă:

Astra – ACS Poli: 1 X

Concordia – FC Botoşani X 1 2

Primele două meciuri sunt între echipe aflate în luptă pentru evitarea retrogradării, dar sunt absolut vitale pentru gazde, pentru că oaspeţii, U Cluj şi Viitorul au meciuri uşoare în ultime etapă. Ceahlăul nu are cum să piardă în faţa dezorganizatei echipe a Vasluiului, iar Săgeata porneşte cu şansa a doua în „Ştefan cel Mare”. Pentru dobrogeni egalul este insuficient. În aceeaşi situaţie este şi ACS Poli Timişoara. Ilfovenii de la Concordia au doar în aparenţă un meci uşor cu scăpata de griji, FC Botoşani. Este posibil ca moldovenii să primească stimulente de la 3 sau chiar 4 echipe şi orice este posibil. Un egal o condamnă pe Concordia la retrogradare, pentru că este greu de crezut că va bate la Timişoara în ultima etapă.

 Un nou triunghi „amoros”?

În urmă cu câteva zile, ProSport.ro a titrat negru pe alb: „Nicio victorie fără suspiciuni. Cum a ajuns Viitorul cea mai contestată echipă din Liga 1”. Într-adevăr, echipa lui Gheorghe Hagi a obţinut câteva puncte „suspecte”. Să ne amintim de „triunghiul” Vaslui – Viitorul – Steaua. Încă de la începutul lunii aprilie se zvonea că Steaua va pierde meciul din deplasare cu Viitorul. Dar s-a întâmplat altceva:

–          etapa 26: FC Vaslui – Viitorul 0-1

–          etapa 27: Steaua – FC Vaslui 0-1

–          etapa 28: Viitorul – Steaua 0-3

Şi astfel s-au infirmat „zvonurile” privind un blat între Viitorul şi Steaua, iar despre corectitudinea roş-albaştrilor au curs râuri de cerneală. Dar nimeni nu a „văzut” triunghiul. Şi mai este de menţionat că înainte de a bate la Vaslui, cei de la Viitorul nu au putut trece acasă de ACS Poli, scor 1-2.

Gurile rele susţin că „pentru siguranţă” este posibil să avem un alt triunghi: Oţelul – Viitorul – Steaua. Un meci egal la Galaţi, ar fi aparent dezastruos pentru Oţelul, dar echipa de pe malul Dunării joacă în ultima etapă împotriva rezervelor Stelei şi ar scoate „uşor” trei puncte. Ne vine greu să vredem gurile rele, dar nici nu le putem ignora. Un lucru este sigur: ocupanta locului 15 ar putea retrograda cu 39 sau chiar 40 de puncte, iar scenariul cel mai horor ar însemna retrogradare de pe locul 15 cu 41 de puncte. Nu luăm în calcul o posibilă retrogradare la masa verde a celor de la FC Vaslui pe motiv de neacordare a licenţei. 

Cele mai multe puncte făcute de o echipă de pe locul 15

Au mai fost câteva sezoane – de când se acordă 3 puncte pentru victorie – în care echipa clasată pe locul 15 a retrogradat sau a jucat meci de baraj a avut un punctaj care în alţi ani ar fi fost liniştitor. Niciodată însă cu 2 etape înainte de final nu au fost 9 echipe angrenate în evitarea retrogradării. Un top cu astfel de situaţii arată astfel:

1999/00 – Farul Constanţa: 44 puncte

1995/96 – Ceahlăul Piatra Neamţ: 43 puncte (locul 15 nu era retrogradabil)

1996/97 – Universitatea Cluj: 39 puncte (locul 15 nu era retrogradabil)

1998/98 – Foresta Fălticeni: 38 puncte (locul 15 nu era retrogradabil)

2000/01, 2002/03, 2007/08/ 2008/09 – 36 puncte

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.