Riscul unui război valutar: realitate sau ficțiune?

Fiecare ciclu economic este marcat de un război valutar. În anii 1920, Franța, Germania și Belgia și-au devalorizat monedele pentru a reveni la standardul aurului, abandonat în timpul Primului Război Mondial. În anii 1930, marile economii ale lumii au recurs la devalorizări competitive pentru a recupera prosperitatea pierdută după prăbușirea bursei americane din 1929. În 2024, puterea dolarului ar putea declanșa un nou război valutar, explică Alin Latu, Country Manager România și Ungaria în cadrul iBanFirst, unul dintre cei mai importanți furnizori globali de servicii de schimb valutar și plăți internaționale pentru companii.

Ne îndreptăm către un nou război valutar? Deocamdată, doar câteva țări au intervenit pentru a contracara deprecierea monedelor lor față de dolar, acestea având în comun un lucru: toate sunt situate în Asia. Indonezia a majorat ratele dobânzilor în luna mai pentru a susține rupia, în timp ce Japonia se bazează pe achiziții directe de yeni pe piața valutară.

Succesul incert al intervențiilor Băncii Japoniei

Potrivit ultimelor estimări, cele două intervenții recente ale Băncii Japoniei au costat aproximativ 60 de miliarde de dolari. Deși Japonia dispune de rezerve valutare considerabile și, în teorie, poate continua să intervină pe piață, eficacitatea unei astfel de intervenții unilaterale rămâne îndoielnică. Istoria arată că intervențiile valutare reușite au fost, de obicei, cele coordonate și aliniate cu politica monetară globală.

Pentru ca intervenția Japoniei să fie cu adevărat eficientă, ar fi necesar ca și Trezoreria SUA să participe la acest efort prin achiziționarea de yeni, un pas care nu este prevăzut în prezent. În plus, Banca Japoniei ar trebui să continue procesul de normalizare a politicii sale monetare. O politică monetară extrem de acomodativă pe termen lung nu este compatibilă cu menținerea unei monede puternice.

Devalorizări monetare competitive în Asia

Piața globală este preocupată de riscul unor devalorizări competitive în Asia ca răspuns la dolarul puternic. O devalorizare a yuanului ar putea fi prima piesă de domino, permițând Chinei să își recâștige competitivitatea și să își stimuleze economia bazată pe exporturi la nivelurile anterioare pandemiei. Acest scenariu a fost o sursă de îngrijorare pentru analiști de luni de zile.

Însă există un risc real? „Nu considerăm că există un risc real pentru o depreciere semnificativă sau chiar o devalorizare a yuanului. China are un excedent semnificativ de cont curent, situat între 1-2% din PIB-ul țării. Excedentul comercial este de 3-4% din PIB, iar excedentul comercial al industriei prelucrătoare depășește 10% din PIB. Având în vedere dimensiunea economiei chineze, care se ridică la 18 trilioane de dolari, reprezentând 15% din PIB-ul global, aceste excedente sunt imense”, explică Alin Latu.

Riscul exodului de capital

Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu există provocări. Mulți exportatori evită să-și convertească profiturile în renminbi din cauza diferențelor dintre ratele dobânzilor și a lipsei de încredere în politica chineză, ceea ce conduce la ieșiri semnificative de capital. În 2023, exodul de capital a atins cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani. De asemenea, o devalorizare a yuanului ar putea amplifica exodul de capital, similar cu ceea ce s-a întâmplat în perioada 2015-2016. Acest episod dureros din istoria economică a Chinei determină Beijingul să fie precaut în gestionarea cursului de schimb. De la începutul anului, China a încercat să mențină stabilitatea renminbi-ului față de dolar fără a recurge la rezervele valutare substanțiale ale băncii centrale. În schimb, s-a bazat pe stabilirea zilnică a cursului valutar și pe intervenții directe pe piața băncilor comerciale publice pentru a semnaliza că nu se dorește o depreciere a yuanului în raport cu dolarul.

Manipularea pieței monetare?

Spre deosebire de epoca Trump, administrația Biden pare mulțumită de nivelul yuanului. Excedentul de cont curent al Chinei nu este suficient de mare pentru ca Trezoreria SUA să îl considere un semn de manipulare monetară. În plus, creșterea rezervelor valutare ale Chinei este relativ stabilă, ceea ce indică și mai mult faptul că nu există manipulare. În cele din urmă, Washingtonul este foarte conștient de faptul că presiunea descendentă asupra yuanului reflectă parțial dolarul puternic.

Atât timp cât Rezerva Federală a SUA nu va scădea ratele – ceea ce nu este sigur că se va întâmpla în acest an – dolarul puternic va rămâne o problemă pentru China și pentru restul lumii. Cu toate acestea, analiștii iBanFirst consideră că devalorizările competitive, în special în China, nu sunt răspunsul adecvat la dolarul puternic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Cosmin Pam Matei 4634 Articole
Author

17 Comentarii

  1. 1. $ puternic = SUA, arhi-îndatorate. Nu numai ele însele, dar nici alte tari nu mai investesc în economia americana 2. $ nu se mai amortizeaza din dobânzile pe care le-ncaseaza de la altii din folosirea lui. $ puternic e o veste foarte proasta pentru SUA si tarile care-l folosesc: circulatie mica, economie bolnava. Japonia, care-ntotdeauna a dus politici agresive, genocidare (suferind ea însasi un genocid, din partea SUA, la 1945, Hiroshima si Nagasaki) e-ntr-o situatie economica dramatica. N-are posibilitati de manevra. Arhi-dependenta = prada foarte usoara-n bursa. Nu m-as mira ca Soros s-o si joace la mare, anticipându-i un faliment rasunator. 3. $ puternic si China: ultima demult îsi tot vinde rezervele de $, moneda supusa unor foarte grave riscuri bursiere. Tara îsi va folosi yuanul, care e moneda de rezerva valutara mondiala, în contractele internationale, în detrimentul $, fata de care îsi micsoreaza-n mod vizibil dependenta. Alin Latu o face … lata cu asa zisa lui „analiza” falsificata de faptul ca România însasi e arhi-datoare si expusa foarte puternic agoniei $-ului.Plus ca tipul lucreaza el însusi pentru $. Ori, analiza ar fi trebuit facuta de un economist independent, nu de unul angajat.

  2. cu o moneda e puternica atunci cand poarta in spate un deficit de peste 30.000 de miliarde? Dar in lumea banului se poate orice…

  3. Momentan, China cumpără masiv aur fizic pe care-l depozitează în propriile-i seifuri, nu-l ține că România prin Londra de unde primește hanțe cum c-ar mai fi pe acolo.Când va da lovitura, va fi game over pentru credibilitatea oricărei valute concurente pentru că va avea spatele acoperit.Politica monetară a Chinei e un coșmar la Davis.În ’70 națiuni oihropene au vrut să-si vadă aurul la New York.Au fost amânate cu luni iar când li s-au permis să-n vadă, trenulețul subteran care odinioară aproviziona centralele zgârienorilor cu cărbune, zbârnâia cărând lingouri.A urmat o întâlnire cu înjurături cu ușile închise după care au tăcut toți chitic, cătrăniți nevoie mare.Nu era vremea râcilor în alianță.De atunci, lucrurile au luat-o sinusoidal la vale, spre porcăria de azi.

  4. ps : criza si razboiul din Ucraina: declansate de SUA, constiente de vulnerabilitatea internationala a monezii lor (date fiind datoriile uriase ale tarii, si care tot la Pentagon îsi au sursa : lovituri de stat peste lovituri de stat peste tot în lume = aproape 1000 de baze militare pe toate continentele trebuie întretinute, si asta, în detrimentul dezvoltarii interne a tarii, a carei parte centrala, în jur de 85% din teritoriu, e un deshert din toate punctele de vedere). Plus asa zisul „liberalism”, proprietatea privata exuberanta (si avându-si sursa principala în loviturile de stat organizate de americani) de necontrolat( = echivalentul politicii distructive a ComiSSiei Europene, de la Barroso la UrSSula). Strategii SUA (de proasta calitate, dovada fiind agravarea crizei, în locul iesirii din ea), cramponându-se paranoiei „Rusia, dusman” (când comertul cu ea, dimpotriva, le era benefic SUA), si-au distrus alianta-cheie din WW2 (datorita careia au putut cuceri Europa: Stalin, de coniventa cu Roosevelt, declansând ofensiva Bagration si obligându-l pe Hitler sa-si deplaseze echipamentele si efectivele militare din Vest, pe frontul de Est), doar-doar îsi pot salva $ printr-un nou Bretton Woods, alte acorduri financiare internationala la finele razboiului (pe care erau sigure sa-l câstige, înselându-se dramatic, când, si dimpotriva, Ucraina a devenit mormântul „ordinii” $, al competitivitatii SUA).

  5. Ha, ha! Chiar pi Alin Latu l-aț’ găsât? Aista ‘i absolvent al Facultății de Economie de Științe nu de Științe Economice…

  6. „În anii 1930, marile economii ale lumii au recurs la devalorizări competitive pentru a recupera prosperitatea pierdută după prăbușirea bursei americane din 1929”
    ______
    CRED CA cunostintele de cultura generala (deci si economica) ale unui intelectual
    ii reamntesc ca „DEVALORIZAREA COMPETITIVA” a banilor unui popor
    nu face decat ca detinatorii de ECONOMII in NUMERAR ale acelui popor sa fie
    „MANCATE” (de cine? daca nu de datornici? CINE-s AIA daca nu bancherii? 😛 ) de INFLATIE !

    PRIN INFLATIE si USA si UE vor sub mantaua unui straniu RAZBOI (in care subteran BANCAR si rusii si chinezii canta aceeasi „partitura”) nu vor altceva decat sa-i salveze clasa aristocrat-finaciara
    de la urmarile popular 😀 revolutionare ca consecinta a unor datorii crescute DIN LACOMIE INVESTITIVA peste limita suportabilitatii !

    NE DAU „ei” INFLATIE (razboinic-motivata) pentru ca furandu-ne din VALOAREA economiilor populationale
    sa-si platesca inflationat … datoriile scazute premeditat infaltionar PRIN TIPARNITA !

    CALR ca in jurul acesti idei fundamentale a ce se intmpla de facto … e tzesuta o intreaga poveste care sa tampeasca massele = perdantii … adica platnicii acestor datorii 😀 !

    RAZBOAILE (modern foarte stranii) nu-s decat camuflaje de abatut sangeros-credibil ochii prostilor majoritari
    de la faptul ca … in spatele PROPAGANDEI …ei platesc OALELE SPARTE ! 😀

    (chestii stiute si de kabbalistul MARX !)

    TINETI MINTE … v-am zis la inceptul INFALTIEI ca RUSSIA si CHINA vor castiga din ce PREMEDITAT urmeaza (am sa aut comentariul pre-ukran) !

    Fost-am … PROPHET ? ❤️❤️❤️

    SHALOM !

  7. „DOLLARUL PUTERNIC”

    daca inainte-ti ajungeau 1800$ ca sa iei o UNCIE de aur
    si acum ai nevoie de 2450$ ca s-o cumeperi (in 6 luni „intarirea” dollarului)
    insemna ca dollarul e „puternic ? 😛

    Cineva sau e analphabet sau chiar vrea inducerea-n erroare a prrostilor …

    DOLLARUL a slabit daca pentru aceeasi UNCIE de AUR de anul trecut dai azi (pentru ca e devalorizat!) mai multi dollari pe aur ! MDA !

    Cine spune ca doar la aur e asza … sa vada toate marfele la care in pret dai mau multi dollari decat acum 1 an si sa zica daca asta cu DOLLAR PUTERNIC nu e o minciuna cu un anume scop premeditata 😀 !

    IQ=?

    (De ce oare se chinuie talamb FED.ul sa suga lichiditatile-n dollar a lumii ? )
    INTREB EXPERTII ?
    AUD ?
    De ce le e SPAIMA ? 😉 „lor” ! 😛

  8. Evident că ești prostit. O monedă națională reprezintă o țară..Acu America pierde petrodollarul. Ceea ce este o hemoragie și riscă chiar război mondial..Nu poți fi blegul doar martor..

  9. @Marele Urs

    CLAR ! USa isi pierde hegemonia rezulatat dintr.un dollar TEZAURIER care.i asigura pana acum exportul de inflatie interna
    prin MARFA din afara pe dollaru TIPARITI inauntru ! 😉 (IQ=?)

    Insa nu uita ca desi dollarul moare sigur nu e totuna sa moara-n 10 ani sau BRUSC in urma unui razboi al USA acum !
    ca EXPERT cu amici inca de pe vremea RAND CORPORATION te asigur (sincer!) ca subteran
    se vorbeste de faptul ca ACTUAL USA e legata la maini in privinta unui RAZBOI in care se implica direct !

    TINE MINTE CEVA GRATUIT desi ultra-secret:
    – orice razboi al USA in urmatorii 3 ani … iii omoara PREMATUR DOLLAR-ul, oricum in agonie !
    (PS: Poate asta-ti lamuresete suspectele retineri belice in Urkania si Israel ale USA … mult mai razboinica inainte ! USA sta pe-o bomba dollariera care-o face sa fie STRANIU-PASNICA ! = asa afli direct din sursa de ce USA se codeste de ceva prea grav la ukrani …si-o vrea indirect ! Un RAZBOI al USA azi ii omoara intreg sistemul bancar mondial bazat pe DOLLAR ! Si TE MAI ASIGUR ca …asta o stiu multi din afara USA tacand subtil azi ! 😀 😛 )

    Inca ceva 😛 😀 … mishteaux chiar are IQ>145 -> IQ=155 (standardizat masurat !)
    insa nu IQ-ul conteaza ci ce plictisit faci cu el 😉

    MAGA ! 😛

  10. De verzisori se va alege praful si pulberea si nu vor mai avea valoarea nici macar a unei frunze uscate cazuta toamna din pom. Aliluia.

  11. Aici nu e vorba de un „ciclu economic” ci de confruntarea dintre Vest si alianta Est-Sud.
    Balul l-au deschis Rusia si China , cu 90 % din comertul lor in Yuani si Ruble. Vor urma : Iran, India, Brazilia, South-Africa etc- daca va puteti imagina ce va sa fie.

  12. Articolul este din categoria celor comice. Toate ipotezele de la care pornește raționamentul economistului duc la concluzii diametral opuse. Asta îmi amintește de o doamnă conferențiar la științe economice căreia a trebuit să-i explic cauzele inflației. Probabil domnul economist face parte din aceeași categorie de „specialiști”.

  13. America de azi e un butoi de pulbere, în eventualitatea unui război civil, globaliștii americani(majoritatea „democrați”) ar putea cere ajutorul Chinei care ar fi bucuroasă să se implice și să reclame garanțiile imobiliare și în terenuri puse gaj de aceeași democrați globaliști.Înarmând migrația imternă, ar avea șanse de succes iar dominația occidentului va fi o amintire”China must lead” grohăia toașu schwab iar toa schwartz a cărat armata necesară îndeplinirii acestui obiectiv.Lucrirole vor lua foc la toamnă și se vor desfașura extrem de repede.Rămâne de văzut de partea cui va fi armata.

  14. It’s a chicken game

    dolarul e “puternic” deoarece rata dobânzii în dolari e non negativă deci capitalul se poate refugia short term în depozite în dolari și nu mai e forțat să caute investiții lucrative dar cu risc în economia reală
    necazul dolarului “puternic” e că omoară sistemul bancar american vezi cazul SVB & co
    întrebarea se pune dacă FED-ul poate politic să mențină actual rată a dobânzii deci “puterea” dolarului ori va fi “convins” politic să o scadă la loc.
    China dump treasuries bonds ca să lupte on daily basis cu tendințele de depreciere a monedei deoarece nu își permite din motive sociale să crească rata dobânzi datorită efectului creșterii dobânzilor asupra middle class chinezesc ce ar fi afecta în mod devastator de creditului imobiliar plus efectul asupra marilor proiecte de infrastructură de stat care ar fi falimentate de o creștere a dobânzii
    Japan dump treasuries bonds ca să lupte on daily basis cu tendințele de depreciere a monedei deorece nu își pemite creșterea ratei dobânzilor la rate competitive cu cele americane care ar falimenta-o la nivelul său de îndatorare de 200%

    It’s a chicken game, cine falimentează primul sistemul bancar american ori băncile centrale asiatice, vom trăi și vom vedea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.