Coeficientul de ţară este în pericol!

România se află pe locul 14 în clasamentul coeficienţilor UEFA pentru anul 2015, loc care asigură participarea a două echipe în Liga Campionilor. Dacă echipele care evoluează în Europa League nu scot puncte în cele două manşe din play-off, România riscă să cadă pe locul 17 şi va avea doar o echipă în Liga Campionilor. Bonus: toate surprizele înregistrate până acum.

Maccabi Haifa – Astra Giurgiu (ora 19.30), Pandurii Tg.Jiu – Sporting Braga (ora 21.00) şi Swansea – Petrolul Ploieşti (ora 21.00) sunt meciurile din prima manşă a play-off-ului Europa League în care sunt angrenate echipele româneşti. Din păcate, experienţa europeană, calitatea campionatelor în care evoluează şi loturile pe care le au la dispoziţie dau drept favorite pe adversarele echipelor româneşti. Nu putem anticipa în acest moment dacă vreuna din cele trei va reuşi să furnizeze surpriza şi să se califice în grupele Europa League. Până în prezent avem următoarea certitudine: în Europa, echipele din România mai au de jucat sigur 13 meciuri: cele 3 mai sus anunţate şi returul lor, meciul Legia – Steaua de la Varşovia şi cele 6 jocuri pe care Steaua le are asigurate în „toamna europeană”, fie în grupele Ligii Campionilor (dacă trece de Legia), fie în grupele Europa League (dacă este eliminată de Legia). Indiferent de situaţie – calificarea sau nu în grupe a celor 3 de mai sus –, în cele 13 meciuri sigure care mai sunt de disputat, echipele României trebuie să strângă cât mai multe puncte pentru a conserva coeficientul de ţară pentru 2015, care, în acest moment, ne plasează în fruntea ţărilor care vor trimite două echipe în preliminariile Ligii Campionilor peste doi ani, şi, posibil, a unei echipe direct în grupe şi a alteia în preliminarii, în 2016.

Situaţia la zi la „coeficienţii de ţară”

După disputarea primei manşe din play-off-ul din Liga Campionilor şi înaintea disputării meciurilor din prima manţă a play-off-ului din Europa League, situaţia în zona care permite din 2015 două echipe în preliminariile Ligii Campionilor este următoarea:

14. România – 24.257 (4 echipe din 4, în competiţii)

15. Austria – 24.125 (4 echipe din 5, în competiţii)

16. Cehia – 23.975 (3 echipe din 4, în competiţii)

17. Israel – 23.259 (2 echipe din 4, în competiţii)

18. Cipru – 21.125 (2 echipe din 4, în competiţie)

Practic, se dă o bătălie în 4 pentru cele 3 locuri (14, 15 şi 16) care permit două echipe în preliminariile Ligii Campionilor. Cipru, doar dacă va califica ambele echipe rămase în cursă în grupele Europa League şi acolo vor obţine rezultate foarte bune, poate intra în calcul. Aparent, România se află într-o poziţie bună, dar la fel de bine poate cădea pe locul 17, dacă adversarele obţin rezultate bune şi foarte bune în continuare. Mai mult, în situaţia în care, în ediţia 2014/2015, Liga Campionilor este câştigată de un outsider, atunci locul 16 devine loc perdant.

Cum stau ceilalţi

Austria: are o echipă, Austria Viena, calificată 95% în grupele Ligii Campionilor, deci primeşte şi bonusul de 4 puncte; Rapid Viena joacă împotriva surprizei Dila Gori (Georgia), dar dacă se respectă calculele hârtiei, prinde grupele Europa League; FC Salzburg este favorită certă în dubla cu Jalgiris Vilnius (Lituania); în sfârşit, SV Pasching (joacă în liga a III-a austriacă) nu este favorită în faţa portughezilor de la Estoril la Praia.

Echipele austriece mai au de jucat 7 meciuri în play-off şi probabil minim alte 18 în grupe. Practic, în caz că România nu o va avea decât pe Steaua în grupe, Austria ne va depăşi.

Cehia: Campioana, Viktoria Plzen, este 90% în grupele Ligii Campionilor; FK Japlonec nu este favorită în faţa celor de la Real Betis Sevilla; Slovan Liberec pleacă clar cu şansa a doua în faţa celor de la Udinese. Cehia ne poate depăşi doar dacă echipele noastre vor pierde pe linie în play-off. Viktoria Plzen este de regulă o echipă 3 sau 5 puncte în grupele Ligii Campionilor.

Israel: Maccabi Tel Aviv urma să joace în play-off cu PAOK Salonic. Cum grecii eliminaţi iniţial în Q3 al Ligii Campionilor de Metalist Harchov au „repromovat” în prima competiţie europeană ca urmare a excluderii ucrainenilor, cei de la Maccabi s-au trezit pur şi simplu calificaţi fără joc în grupele Europa League. Cum Maccabi Haifa pleacă cu prima şansă în faţa celor de la Astra Giurgiu, o calificare cu victorie şi egal plus ceva puncte din 12 meciuri în grupe bagă serios Israelul în cărţi pentru bătălia locuriloe 14-16.

Practic, deşi stăm cel mai bine, este nevoie să producem surprize în cdele două manşe ale Europa League şi să mai avem cel puţin o echipă în afară de Steaua în „toamna europeană”. Surprize care se pot produce, ţinând cont de faptul că, în această ediţie, până acum s-a înregistrat un „potop” de rezultate neaşteptate.

Surprizele de până acum în cupele europene

Cupele europene din acest an au încântat prin numeroasele surprize înregistrate până acum. Foarte multe surprize, 20 la număr, s-au înregistrat în cele 3 tururi preliminarii din Europa League. Echipe cu nume, obişnuite cu grupele Ligii Campionilor sau cu grupele Europa League, au fost eliminate de echipe mai mult decât modeste. Printre „stelele” care au părăsit competiţia avem: Sparta Praga, FC Zürich, Lech Poznan, iar nume mari care au dat semne de revenire în ultimul timp, precum Steaua Roşie Belgrad, Levski Sofia sau Hajduk Split, au rămas şi ele în faţa televizorului. Din Liga Campionilor sunt surprinzătoare eliminarea celor de la Bate Borisov (echipă care acum un an executa cu 3-1 pe Bazern Munchen), precum şi trimiterea în play-off-ul Europa League a celor de la Partizan Belgrad şi a ciprioţilor de la APOEL Nicosia, echipă care a făcut meciuri foarte bune în Europa în ultimii doi ani. Vă prezentăm tabloul complet al surprizelor de până acum:

Liga Campionilor

Bate Borissov (Belarus) – Shakhtyor Karaganda (Kazahstan) 0-1 şi 0-1 (Q2)

Ludogorets Razgrad (Bulgaria) – Partizan Belgrad (Serbia) 2-1 şi 1-0 (Q3)

APOEL Nicosia (Cipru) – N.K. Maribor (Slovenia) 1-1 şi 0-0 (Q3)

Shakhtyor Karaganda (Kazahstan) – Celtic Glasgow (Scoţia) 2-0 (Q4)

Schlake04 (Germania) – PAOK Salonic (Grecia) 1-1 (Q4)

Europa League

Vikingur (Insulele Feroe) – Inter Turku (Finlanda) 1-1 şi 1-0 (Q1)

Videoton Fehervar (Ungaria) – Mladost Podgorica (Muntenegru) 2-1 şi 0-1 (Q1)

Levski Sofia (Bulgaria) – Irtysh Pavlodar (Kazahstan) 0-0 şi 0-2 (Q1)

Sparta Praga (Cehia) – B.K. Hacken (Suedia) 2-2 şi 0-1 (Q2)

FK Kukesi (Albania) – F.K.Sarajevo (Bosnia&Herţegovina) 3-2 şi 0-0 (Q2)

Dila Gori (Georgia) – AaB Aalborg (Danemarca) 3-0 şi 0-0 (Q2)

Astra Giurgiu (România) – Omonia Nicosia (Cypru) 1-1 şi 2-1 (Q2)

IFK Goteborg (Suedia) – AS Trecin (Slovacia) 0-0 şi 1-2 (Q2)

Dinamo Minsk (Belarus) – Locomotiva Zagreb (Croaţia) 1-2 şi 3-2 (Q2)

Breidablik (Islanda) – Sturm Graz (Austria) 0-0 şi 1-0 (Q2)

Differdange 03 (Luxemburg) – FC Utrecht (Olanda) 2-1 şi 3-3 (Q2)

Cernomorets Odesa (Ucraina) – Steaua Roşie Belgrad (Serbia) 3-1 şi 0-0 (Q3)

Patrolul Ploieşti (România) – Vitesse Arnhem (Olanda) 1-1 şi 2-1 (Q3)

Hajduk Split (Croaţia) – Dila Gori (Georgia) 0-1 şi 0-1 (Q3)

Slovan Liberec (Cehia) – FC Zürich (Elveţia) 2-1 şi 2-1 (Q3)

Garabag Adman (Azerbaidjan) – Gelfe IF (Suedia) 1-0 şi 2-0 (Q3)

Pandurii Tg.Jiu (România) – Hapoel Tel Aviv (Israel) 1-1 şi 2-1 (Q3)

Slask Wroclaw (Polonia) – Club Bruge (Belgia) 1-0 şi 3-3 (Q3)

Jalgiris Vilnius (Lituania) – Lech Poznan (Polonia) 1-0 şi 1-2 (Q3)

FK Minsk (Belarus) – St.Johnstone (Scoţia) 0-1 şi 1-0 (Q3)

(echipele subliniate sunt cele care s-au calificat – n.a.)

Surprizele din ediţia trecută a cupelor europene

Spre comparaţie, în ediţia 2012/2013 a cupelor europene, până în faza similară celei de azi, s-au înregistrat mult mai puţine rezultate surprinzătoare.

Liga Campionilor

FC91 Dudelange (Luxemburg) – FC Salzburg (Austria) 1-0 şi 3-4 (Q2)

AEL Limassol (Cipru) – Partizan Belgrad (Serbia) 1-0 şi 1-0 (Q3)

FC Basel (Elveţia) – CFR Cluj (România) 1-2 şi 0-1 (Q4)

Europa League

Eskisehir Spor (Turcia) – St Johnstone (Scoţia) 2-0 şi 1-1 (Q2)

Levski Sofia (Bulgaria) – FK Sarajevo (Bosnia&Herţegovina) 1-0 şi 1-3 (Q2)

AGF Aarhus (Danemarca) – Dila Gori (Georgia) 1-2 şi 1-3 (Q2)

Corigentele Europei

Ţări cu toate echipele eliminate

17 ţări (din 53 afiliate la UEFA) nu mai au nicio reprezentantă în cele două cupe europene. Este vorba de: Andorra, San Marino, Insulele Feroe, Armenia, Ţara Galilor, Irlanda de Nord, Liechtenstein, Malta, Luxemburg, Irlanda, Macedonia, Muntenegru, Letonia, Finlanda, Bosnia&Herţegovina, Slovacia, Ungaria.

Ţinând cont de valoarea campionatelor din ţările respective şi de valoarea „europenelor” lor, nu se poate spune că avem surprize aici. Poate se aştepta – faţă de anii trecuţi – continuarea progresului echipelor din Ungaria şi Finlanda, care au avut două echipe în turul 4 de preliminarii.

(În ediţia 2012/2013 a cupelor europene, 18 ţări nu au mai avut echipe în turul 4 de calificări. Este vorba de Andorra, San Marino, Insulele Feroe, Armenia, Ţara Galilor, Irlanda de Nord, Liechtenstein, Malta, Irlanda, Macedonia, Letonia, Bosnia&Herţegovina, Slovacia – ţări care au rămas „corigente” şi în ediţia actuală, precum şi de Albania, Kazahstan, Bulgaria, Estonia şi Islanda.)

Mai au o singură echipă în cursă

10 ţări au rămas în cursă cu câte o singură echipă. Este vorba de: Belarus, Suedia, Scoţia, Bulgaria, Azerbaidjan, Slovenia, Moldova, Lituania, Estonia şi Islanda.

Din punctul de vedere al „pierderilor”, nici aici nu se poate vorbi de surprize, decât în cazul Scoţiei, deşi tot ce este sub Celtic nu are valoare europeană mare. În schimb prezenţa câte unei echipe din Estonia şi Islanda, poate chiar şi din Lituania cu o echipă, reprezintă susprize (plăcute pentru ţările respective).

Surprizele Albania şi Kazahstan

Câte 2 echipe în competiţie mai au 9 ţări:Israel, Cypru, Polonia, Croaţia, Norvegia, Serbia, Georgia, Kazahstan, Albania. Aici avem două mari surprize – pozitive – Albania şi Kazahstan, care de regulă nu ajungeau în turul 4 cu nicio echipă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.