Gruparea lui Mircea Sandu vrea să pună din nou mâna pe fotbalul românesc

Fosta conducere a FRF (Mircea Sandu şi oamenii săi) ar putea să revină la putere dacă justiţia va anula alegerile din 5 martie. Contestatarul alegerilor a fugit înainte de scrutin. Politicul, implicat în afacere. Ce premiere s-a făcut la FRF după ratatarea calificării la CM.

Pe 3 iunie se ştie dacă se repetă alegerile la FRF

Tribunalul Bucureşti a admis marţi sesizarea iniţială înaintată de Asociaţia Judeţeană de Fotbal Giurgiu împotriva legalităţii alegerilor din FRF (precum şi două alte sesizări de ultimă oră), urmând să se pronunţe pe 3 iunie. În situaţia în care Tribunalul Bucureşti dă un verdict favorabil părţilor care au depus sesizări, atunci este posibil ca alegerile de la FRF să se repete şi să revină la putere – direct sau prin interpuşi – Mircea Sandu şi echipa lui, cea care a condus de peste 20 de ani fotbalul românesc, şi în ce stare este el acum se vede cu ochiul liber.

Cum s-a ajuns aici se ştie: imediat după alegerile din 5 martie de la FRF, şeful AJF Giurgiu, Viorel Leşeanu, a contestat în justiţie alegerile, acuzând că la scrutin au participat şi delegaţi de la cluburi sportive şcolare care nu ar fi avut dreptul să voteze şi că fără participarea respectivilor delegaţi, cvorumul de şedinţă nu s-ar fi realizat.

Culisele unor alegeri cu rezultat neagreat

Înainte de alegerile de la FRF, lucrurile păreau clare: alesul lui Mircea Sandu pentru şefia FRF şi mare favorit în alegeri era fostul internaţional Gică Popescu. Acesta, se ştia, urma să ducă mai departe politica lui Sandu cu tot ce a însemnat ea. De fapt, toată lumea ştia că FRF urma să fie condusă tot de Mircea Sandu, Gică Popescu jucând doar rolul de paravan, de preşedinte în acte. Dar, dezastru: pe 4 martie, Gică Popescu a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare şi Mircea Sandu & Co. nu au avut timpul necesar să îşi găsească un alt paravan, în grabă s-au orientat spre fostul arbitru Vasile Avram, dar acesta a pierdut scrutinul în favoarea lui Răzvan Burleanu.

Cele două oficioase sportive („Gazeta Sporturilor” şi „ProSport”) au informat încă imediat după ce s-a depus contestaţia la tribunal despre unele „ciudăţenii” (ca să nu utilizăm alt termen), petrecute în ziua alegerilor. Le detaliem:

  1. La începutul şedinţei a existat cvorumul necesar.
  2. Când s-au votat renta viageră şi celelalte privilegii pentru Mircea Sandu a existat cvorumul necesar.
  3. Când a început votarea pentru şefia FRF, o parte dintre cei aflaţi sală şi au votat renta viageră şi privilegiile lui Mircea Sandu au dispărut pur şi simplu. (Cu delegaţii cluburilor sportive şcolare s-a realizat totuşi cvorumul)
  4. Printre cei care au dispărut de la votarea propriu-zisă s-a aflat şi Viorel Leşeanu („coincidenţă”, acesta a fost mai mulţi ani coleg la Sportul Studenţesc cu Mircea Sandu şi conduce AJF Giurgiu de 24 de ani!)

De ce nu a fost contestat şi votul privind renta viageră?

Într-un editorial la GSP, Cristian Geambaşu se întreabă, pe bună dreptate, de ce contestatarii consideră că alegerile de la FRF nu au fost corecte, în schimb, votul pentru renta viageră şi privilegiile lui Mircea Sandu a fost corect, din moment ce şi aici au votat delegaţii cluburilor sportive şcolare. Aici, pentru orice judecător care este cu adevărat independent (şi care se şi pricepe cât de cât la chestiunile administrative din fotbal) aveam un motiv pentru o decizie de respingere a acţiunii în justiţie. Nu s-a întâmplat aşa, ceea ce ridică unele semne de întrebare.

Politicul s-a implicat masiv

În toată afacerea de la FRF avem o implicare clară a politicului. Ceea ce FIFA şi UEFA nu permit, şi ne mirăm că până acum nu au existat reacţii. Prima implicare a politicului am înregistrat-o înaintea alegerilor de la Liga Profesionistă de Fotbal (preşedintele LPF este totodată şi vicepreşedinte al FRF – n.a.). Se ştie, înainte de alegerile de la LPF, Gino Iorgulescu şi suporterii săi s-au întâlnit la un hotel cu premierul Victor Ponta şi vicepremierul Liviu Dragnea. Mai mult, chiar înainte de vot, Iorgulescu a spus cu subiect şi predicat că „am sprijin politic”.

Înaintea alegerilor de la FRF, potenţialii votanţi ai lui Gică Popescu au fost cazaţi (şi „omeniţi”) la un hotel aparţinând unor importanţi membri ai PSD. Sigur, se poate spune că este vorba de o coincidenţă, că undeva trebuiau să fie cazaţi electorii. Corect. Dar sunt cam multe coincidenţe.

Imediat după alegerea lui Răzvan Burleanu au început să apară voci care să sugereze că ar fi fost ales din cauză că el a lucrat la Administraţia Prezidenţială. Greşit, Burleanu a fost doar un funcţionar obscur la Palatul Cotroceni, pe o funcţie pur tehnică. În schimb, imediat după condamnarea lui Gică Popescu, mai mulţi politicieni în frunte cu premierul Ponta au lansat tema graţierii acestuia, iar posturile TV de casă ale acestuia au declanşat o adevărată campanie în acest sens. Pledoaria pro Gică Popescu era prin ricoşeu una pro echipa lui Mircea Sandu. Mai este de amintit că din stenograme scoase la iveală de fostul şef al LPF, în campania pentru alegerile din FRF, Gică Popescu a fost sprijinit direct de către Nicolae Bănicioiu, pe atunci ministru al tineretului şi sportului. După alegeri au existat şi alte voci – exclusiv din zona PSD – care sugerau că Burleanu nu este omul potrivit pentru a conduce FRF.

Privilegii pe care nu le au nici foştii şefi de stat

Se ştie, conform legislaţiei în vigoare, foştii şefi de stat (în acest moment doar Ion Iliescu şi Emil Constantinescu) beneficiază pe durata vieţii de unele privilegii. O rentă viageră – echivalentul salariului de preşedinte, cca 6.500 lei, o locuinţă în folosinţă şi un SPP-ist. Privilegiile votate pentru Mircea Sandu sunt însă imense faţă de cele ale unui fost şef de stat:

  • 6.250 euro pe lună, rentă viageră (75.000 euro pe an)
  • un spaţiu de birouri la FRF
  • secretară plătită
  • limuzină în dotare permanent
  • deplasări în străinătate plătite la clasa bussines
  • diurnă pentru deplasările în străinătate

După ce opinia publică s-a inflamat, Mircea Sandu a declarat că acceptă o reducere de 25.000 de euro din renta sa anuală.

Vechea conducere a FRF s-a autopremiat după eşecul cu Grecia

„Gazeta Sporturilor” a dezvăluit că fosta conducere a FRF s-a autopremiat în 2013 cu 35.900 de euro. Culmea, această premiere a fost decisă, deşi România a ratat calificarea la Campionatele Mondiale. Despre premiere, integral aici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.