Megascandalul penal „Sebastian Ghiţă”. Două ipoteze

Scandalul săptămânii, plângerile penale împotriva lui Sebastian Ghiţă, ar putea să devină marele subiect al verii, sau marea cacealma a anului. Există argumente şi pro şi contra. Indiferent de variantă, un lucru este cert, sunt ceva probleme în paradis.

Două ipoteze

În săptămâna care se încheie am asistat, cel puţin în aparenţă, la explozia unei bombe în PSD: un membru marcant al social-democraţilor, Robert Negoiţă, a anunţat public că a fost ameninţat cu moartea de un alt membru marcant al PSD, deputatul PSD Sebastian Ghiţă. Ulterior procurorii anunţă începerea urmăririi penale in rem (se cercetează fapte, nu persoane) în urma plângerii penale depuse de Robert Negoiţă.

Teoretic fără legătură cu scandalul intern (dar externalizat) din PSD, după 24 de ore apare informația că o fostă directoare din MDRT i-a făcut plângere penală lui Sebastian Ghiţă, susţinând că acesta a şantajat-o. Este adevărat, directoarea din MDRT a fost subalterna Elenei Udrea, iar acum este activistă PMP.

Sunt două ipoteze: 1. scandalul „Ghiţă” este unul real; 2. scandalul nu este real şi nu este decât o acţiune de PR a lui Victor Ponta. Vom analiza ambele ipoteze.

1. Scandalul „Ghiţă” este real

Pentru această primă ipoteză ar pleda una dintre cele trei variante pe care le expunem în continuare:

      a) Revoltă în PSD împotriva lui Sebastian Ghiţă

Toată lumea (nu numai din PSD) şi-a dat seama că Victor Ponta, atât în calitate de preşedinte al PSD, cât şi de premier este dirijat în proporţie destul de mare de către Sebastian Ghiţă. Mai mult ca sigur că în PSD există o grupare care nu agreează ca omul numărul unu din partid să fie ghidonat de Sebastian Ghiţă, nu agreează creşterea influenţei acestuia în toate domeniile. Nu se poate spune că este vorba doar de „veterani” care pe zi ce trece îşi pierd locurile din fotoliile de orchestră. Grupul este compus şi din „veterani” dar şi din cei din categoria numită „lupii tineri”. O dovadă o reprezintă şi faptul că Robert Negoiţă, vârful de lance anti-Ghiţă este un reprezentant marcant al „lupilor tineri”. Cei în cauză sunt nemulţumiţi nu doar de faptul că Ghiţă îl dirijează pe Ponta ci şi pentru că şi-a promovat o serie de favoriţi constituindu-şi un „PSD propriu”. Şi ar mai fi ceva: în ultimul timp la postul de televiziune patronat de Sebastian Ghiţă au fost uşor „ciupiţi” câţiva PSD-işti. Nu tocaţi (aşa cum păţesc liberalii) dar şi ciupitura se simte. Şi se simte mai tare atunci când ea se produce nu în talk-show-urile unde se manipulează şi se dezinformează la greu şi care de mult nu mai sunt credibile, ci într-o emisiune-pamflet cu impact destul de mare. Nu în ultimul rând atât „veteranii” cât şi „lupii tineri” din grupul ostil lui Sebastian Ghiţă îşi dau seama că pe termen mediu (alegerile parlamentare din 2016) un PSD cu un Sebastian Ghiţă eminenţă cenuşie sau aflat oficial în prim plan ar putea fi asociat cu serviciile secrete, cu afaceri de tot felul şi ar putea pierde procente multe. Ori pierderea de procente multe înseamnă mai puţine mandate în parlament şi poate chiar pierderea guvernării. Şi pierderea guvernării atrage în lanţ pierderi de posturi, căderi etc.

        b) Ordin de la Dan Voiculescu

Se ştie, Victor Ponta nu se află doar sub influenţa lui Sebastian Ghiţă. El mai este ghidonat şi de Dan Voiculescu. Se poate observa cu ochiul liber că orice „iniţiativă” se propune „la Gâdea” a doua zi este promovată Victor Ponta indiferent dacă este absurdă sau nu. Nu se ştie dacă iniţiativa atacului la adresa lui Sebastian Ghiţă are în acest caz drept scop scoaterea lui Ponta de sub influenţa noului mogul (şi aducerea lui Ponta 100% sub „comanda” lui Dan Voiculescu) sau este vorba de altceva. Acest alteva ar putea avea legătură cu schimbările mari care se petrec la nivelul televiziunilor din România, de reaşezarea pieţei de publicitate pentru televiziuni. Şi televiziunea este cartea cea mai de preţ din mâna lui Dan Voiculescu. Şi – dar acest aspect l-au putut remarca doar cei foarte iniţiaţi – există un început de reconciliere între RoTV şi RTV. Ceea ce în niciun caz nu-i cade bine lui Voiculescu. Acest alceva ar mai putea însemna şi reluarea unor atacuri la adresa lui Voiculescu a subalternilor lui Sebastian Ghiţă, atacuri care în urmă cu trei luni au încetat în urma unui armistiţiu.

         c) Un război dintre cei vechi şi cei noi din servicii

A mai existat un „ceva” legat de Sebastian Ghiţă. Revenirea (tot în aceste zile) intempensivă în actualitate cu un amalgan de afirmaţii, a lui Cristian Sima, cel care după scandalul „falimentării” unor clienţi de-ai lui şi plecarea sa din ţară, părea că a intrat în „mormânt”. Cine a citit cu atenţie afirmaţiile lui Sima nu a putut să nu remarce următorul paragraf: „Omnilogic și Siveco înjură continuu la Băsescu și sunt speriați de unul Ghiță din IT. Ghiță nu contează, nu se stie bine cine e. În acordarea contractelor de sute de milioane cu statul român conteaza doar Omnilogic şi Siveco. De ce sunt speriați? În spatele Omnilogic și Siveco se află eminența cenușie domnul profesor Măgureanu. E cumva o luptă între vechea gardă și garda nouă? După 1 mai 2012, Ghiță devine leader de piață. Poate de aceea le era frică!”. Aici Sima a pus punctul pe “i”: o liptă între veche gardă şi garda nouă. Chiar dacă a pus semnul întrebării, acest lucru ţine tocmai de incitarea cititorului. Toată lumea ştie că Sebastian Ghiţă se află în relaţii excelente cu o parte însemnată a serviciilor. Îl trădează iniţiativele legislative propuse sau anunţate declarativ. Şi nu numai. Această variantă poate fi foarte uşor asociată fie cu varianta „a” fie cu varianta „b”, cele două fiind în sine independente.

Răspunsuri la posibile întrebări:

Ar renunţa aşa de uşor Victor Ponta de un foarte bun prieten şi un sponsor generos al PSD?
În cazul variantelor a şi c, Victor Ponta nu prea are spaţiu de manevră. În cazul variantei „b” (unde acţiunea anti-Ghiţă depinde şi de el), răspunsul este afirmativ: mai sunt şi alţi sponsori generoşi în PSD, chiar Robert Negoiţă este unul dintre ei. În plus, Victor Ponta are ceva în comun cu Traian Băsescu: după ce se serveşte de cineva, renunţă fără regrete la el.
Există o sincronizare între plângerea penală a lui Robert Negoiţă şi cea a subalternei şi colegei de partid a Elenei Udrea?
Răspunsul este da, în special în cazul variantei „b”. Chiar dacă la televizor se înjură şi se acuză reciproc, între Victor Ponta şi Elena Udrea există o relaţie specială. Şi nu de azi de ieri. Aşa se explică şi a doua reclamaţie.

Antena 3 pe vremea când aprecia corect scena politică

2.  Scandalul Ghiţă nu este real

Există şi posibilitatea ca tot acest scandal să nu fie real. Şi să nu fie altceva decât o spectaculoasă acţiune de PR a lui Victor Ponta. Care pozează în ochii lumii (de fapt a unor emisari străini) în luptător împotriva corupţiei, inclusiv din propriul partid. Redăm un pasaj dintr-un text de pe blogul „Politica ta” în care autorul îşi manifestă total neîncrederea în existenţa unui scandal real.

Brusc, amicul de decenii al lui Victor Ponta este denuntat la Parchet pentru fapte de coruptie de catre cine ? Un alt apropiat al lui Ponta plus de o admiratoare a Elenei Udrea.
Cand se intampla toate acestea ? In plina campanie prezidentiala a lui Victor Ponta si aproape concomitent cu declaratii mai mult decat sonore privind amplificarea continua a luptei anti-coruptie, declaratii apartinand unor inalti oficiali SUA sau NATO. Toate pe fondul crizei din Ucraina, generata de oligarhie si coruptie, remember ? Toate pe fondul unor vizite de gradul zero : Anders Fogh Rasmussen, deja sosit, Joe Biden, Chuck Hagel urmand sa vina saptamana viitoare.
Ce vreau sa spun ? Nu cred o iota din ceea ce se intampla. Ghita Sebastian, unul dintre sponsorii de baza si cei mai intimi amici ai lui Ponta e doar un scape goat, un exemplu : da, domnilor, iata, Ponta e un democrat, lupta cu proprii sai oligarhi.
S-auzim de bine si sa-mi spuneti ca nu am avut dreptate atunci cand Ghita Sebastian va pati ceva intr-o tara condusa de Ponta”.
Şi în cazul acestei opinii, care nu trebuie deloc exclusă din calcule, mai trebuie pusă o întrebare: dacă scandalul nu este real, oare ce „altceva”, trebuie să acopere? Poate muşamalizarea direct de către Victor Ponta a „afacerii Nana”, poate un alt scandal care să-l vizeze pe premier şi care va fi estompat prin „subiectul” (fals) Sebastian Ghiţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.