Paştele este eternitate

Un lung cortegiu pe Drumul Crucii

Timp de secole crucea a fost recunoscută drept simbol universal al suferinţei şi al morţii. Pentru creştini ea este elementul central ce le aminteşte de iubirea infinită a lui Dumnezeu faţă de omenire, manifestată prin viaţa şi moartea lui Christos. Toate Evangheliile afirmă că Christos a murit într-o vineri, ziua pregătirii pentru sabat.

Suveranul Pontif, Papa Francisc, a slujit prima Vinere Sfântă la Vatican. Pontiful argentinian a străbătut Drumul Crucii, în jurul Colosseumului, de la ora 21.15, transmis în direct de Mondovision. Autorii meditaţiei din acest an au fost tineri libanezi, sub conducerea Patriarhului maronit, Cardinalul Béchara Boutros Raï, într-o intensă rugăciune care a îmbrăţişat numai două categorii, cea a femeilor a căror demnitate este violată şi a cea tinerilor victime ale fericirii “artificiale”.

Papa nu a aşteptat ora 17.00, aşa cum era prevăzut pentru a celebra Patimile Domnului în “Catedrala Sfântul Petru”, ci a început cu câteva minute mai devreme. Portavocea Vaticanului a subliniat faptul că această slujbă a început cu o rugăciune tăcută a Papei în faţa altarului, un moment caracteristic pentru Vinerea Sfântă. Apoi, în timpul citirii Patimilor, Papa a îngenuncheat, pentru adorarea Crucii. În timpul liturghiei au fost reascultate Patimile după Ioan.

Matthias Grunewald, Învierea

Pentru prima dată, Suveranul Pontif a fost la Colosseum pentru a conduce ritualul Crucii. S-au auzit meditaţiile în etapele opririlor ce simbolizează Via Dolorosa, începând cu condamnarea Mântuitorului. Pilaţi din Pont există şi astăzi şi “se spală pe mâini pentru a face jocul celor puternici”.

Crucea purtată în spate de Christ reprezintă laicitatea “oarbă” care vrea să sufoce credinţa, dar şi fundamentalismul violent.

Urmează prima cădere. Christos se clatină apoi cade. Este lumea de astăzi care nu duce greutatea, care nu merge înainte şi care se opreşte.

Drumul Crucii. Întâlnirea lui Christos cu Mama sa. Se naşte o rugăciune pentru familie. Este simbolul omului care îşi acceptă crucea pentru că ea “poate să te fixeze în scaun, dar nu te împiedică să visezi, poate să-ţi apese sufletul, dar nu îţi fură libertatea”. Veronica îi şterge faţa lui Christos. Papa Francisc îşi continuă invitaţia ca toţi oamenii să se ajute între ei, să-i ajute pe cei săraci şi suferinzi. “Ajută-i pe cei de lângă tine”, invocă rugăciunea, “de urmele sărăciei şi nedreptăţii”.

Drumul Crucii de la Colosseum

Cea de a doua cădere. Christos se înalţă. Întâlneşte femeile de-a lungul Viei Dolorosa şi rugăciunea continuă pentru a reflecta demnitatea lor. “Lumea e plină de mame chinuite”, de “femei lovite de discriminări, de nedreptăţi şi suferinţă”.

A treia cădere şi Christos spune rugăciunea despre o biserică, “opresată de greutatea crucii divizării” şi creştinii sunt chemaţi să se ridice şi să înainteze pe un drum al unităţii.

Christos dezbrăcat simbolizează gândul “la fiii Bisericii Orientale” supuşi unor diverse dificultăţi, precum persecuţia şi emigraţia, pentru care este invocat “curajul de a rămâne în Ţările lor şi a comunica Vestea cea Bună”.

Procesiune pe străzile din Malaga în Săptămâna Sfântă

Apoi se aud loviturile de ciocan bătându-l în cuie pe Christos pe cruce. Fiecare lovitură este ca o bătaie de inimă. Urmează rugăciunea pentru tineri, victime ale drogurilor, ale băuturii şi ale perversiunilor. Dar este cineva care şi-a dat viaţa pentru ei.

Cea de a 12-a oprire marchează momentul ţipătului, abandonului şi al morţii. Christos a căzut de pe Cruce în braţele Mamei Sale. Invocaţia pentru pace pentru Ţările în război, pentru Orientul Mijlociu, pentru “a recupera splendoarea vocaţiei din sânul civilizaţiei”. La sfârşit, Mormântul. Rugăciunea este pentru cel care caută sensul vieţii. Dar şi pentru cei care au pierdut speranţa, pentru că “nu te poţi sprijini pe o viaţă lipsită de frumuseţe şi de semnificaţie”.

Timp de trei ore înainte de moartea lui Christos se spune că pământul a fost în întuneric. Acest lucru evocă profeţiile din Noul Testament, în care Ziua Judecăţii este marcată de un întuneric brusc, ce se va coborî în miezul zilei. Scena descrisă imediat după moartea lui Christos surprinde reacţii rituale şi cosmice. Mesajul este clar. Moartea lui a răsturnat vechea ordine. Deoarece moartea lui Iisus a avut loc într-o vineri, discipolii săi erau obligaţi să-l îngroape înainte de începtul sabatului, la apusul soarelui. Se spune că în acel moment Iosif din Arimateea merge la Pilat pentru a-l întreba dacă poate lua trupul Lui de pe cruce. Trupul lui Christos este mai întâi înfăşurat într-un giulgiu, îmbălsămat, apoi pus într-un mormând nou săpat într-o stâncă. Pământul era acoperit de maci roşii, iar în zidul de piatră exterior se săpaseră morminte.

Paşte în Sicilia

Un grup de femei urmăreşte cu atenţie locul şi detaliile punerii lui în mormânt, apoi, conform lui Luca, pleacă să pregătească miresme cu care să-i ungă trupul. Numele acestor femei sunt altele în fiecare relatare, dar singurul personaj constant menţionat în toate cele patru Evanghelii este Maria Magdalena. Femeile se întorc la mormânt pentru a săvârşi ungerea rituală a trupului. Ele găsesc piatra dată la o parte şi doi îngeri care trimit un mesaj, amintind că aşa se va întâmpla. Învierea propriu-zisă nu este descrisă. Numele Mariei Magdalena apare în toate menţionările femeilor care duc vestea cea bună a Învierii lui Christos celorlalţi discipoli.

Petrecută la trei zile după Crucificare, Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare a Creştinătăţii. Mii de credincioşi se vor aduna sâmbătă noapte în Piaţa Sfântul Petru din Roma pentru a celebra Paştele Catolic.

Duminică, 31 martie, Suveranul Pontif va oficia prima sa slujba de Înviere a Mântuitorului. În obişnuitul mesaj „Urbi et Orbi”, Sanctitatea Sa va transmite gânduri de pace pentru lume, de convieţuire în armonie, la fel cum au făcut constant şi predecesorii săi.

Credincioşi în noapte la Castelsardo

Discursul Suveranului Pontif Francisc I despre pace, solidaritate şi demnitate umană, noua viziune catolică despre reperele moralităţii va fi însoţit de imnuri religioase. În final, de la celebrul balcon – cu vedere la Piaţa Sfântul Petru din Vatican -, Suveranul Pontif va adresa un mesaj de binecuvântare pentru credincioşii din toată lumea. Se estimează un număr record de participanţi care vor înconjura celebrul obelisc egiptean, cel mutat la Roma în 37 d.Hr. de către împăratul Caligula.

La Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti, o mare de oameni s-a strâns vineri seară, la slujba de Pătimirea Domnului. Sâmbătă se desfăşoară Vigilia Pascală, iar la ora 23.00, celebrarea Învierii Domnului, care va continua şi duminică 31 martie.

Vechi ritualuri şi procesiuni în Italia şi Spania

Şi la Innsbruck sărbătoarea Paştelui este aşteptată de cei mici şi de cei mari

Un Paşte deosebit şi de neuitat poate fi celebrat în Sardinia. Sute de mii de lumânări luminează procesiunea de-a lungul străzilor în anticul burg Castelsardo, cocoţat în vârful unei coline, ce are la picioare marea, aflat în provincia Sassari. Oameni îmbrăcaţi în veşminte albe, cu capul acoperit de glugi prin care se întrevăd numai ochii, poartă în mâini “misterele”, obiecte semnificând Calvarul, Flagelarea, Crucificarea lui Christos. Din când în când, se opresc şi intonează un imn sacru. Se respiră o emoţie intensă, un aer de mister şi de pasiune, atât de profund încât emoţionează credincioşii.

Această sărbătoare, intitulată „Lunisanti”, are loc în perioada Săptămânii Sfinte. Reprezentaţia sacră începe în zorii zilei în biserica Santa Maria, construită din roci în 1102. Doisprezece fraţi, numiţi Apostoli, se divid în trei coruri de câte patru membri: “Il Miserere”, având ca simbol un “Ecce Homo”, statuetă în lemn policromă de la 1500, purtată în procesiune, “Strabat Mater” şi “Lu Iesu”. Bărbaţii poartă “misterele”: o mănuşă, funia, un lanţ, coroana de spini, crucea, scara, ciocanul, o lance şi un burete, amintind de Patimile Mântuitorului. Călugării ies în procesiune pe străzile de lângă castel intonând imnuri sacre. Procesiunile încep în sâmbăta dinaintea Floriilor, când Christos pe Cruce este transportat de la Biserica Sfânta Maria în Catedrală şi acoperit cu un văl negru, ce va fi ridicat în timpul evoluţiei solistice “Tibi soli”.

Pregătirea ouălor gigantice de Paşte în Italia

O ceremonie solemnă se desfăşoară în Vinerea Mare, când credincioşii, pornind de la Catedrală, intră în Biserică, unde Crucifixul pus pe podea simbolizează Punerea în Mormânt. Urmează Sâmbăta Paştelui, când se sfinţesc apa, cerul şi focul, iar la miezul nopţii se anunţă Învierea cu tradiţionala formulă “Christos a înviat!”.

Când în secolul al XVI-lea a fost introdus cântecul gregorian, Castelsardo era o mânăstire care refuza inovaţia. Şi astăzi, aici, se cântă într-o manieră pre-gregoriană. Analog tradiţiei din Siviglia este şi folosirea glugilor care oferă personajului un aspect mai dramatic al penitenţei şi aminteşte de felul în care se îmbrăcau în timpul Inchiziţiei protagoniştii execuţiei capitale, “autodafe”, şi aceasta deoarece Castelsardo era un important sediu al Inchiziţiei, aşa cum reiese din documentele “Muzeului Episcopiei”. Părăsind burgul, cortegiul ajunge, după 8 kilometri, la picioarele colinei, în mânăstirea medievală Santa Maria di Tergu. Unul după altul, apostolii care simbolizează misterele îngenunchează şi sărută podeaua. Apoi misterele sunt aşezate la baza altarului şi episcopul diocezei celebrează o slujbă solemnă, acompaniată de cele trei coruri.

Găini florale din bulbi

Sfârşitul slujbei schimbă atmosfera. Călugării şi credincioşii ies pe câmpiile care înconjoară cetatea şi începe o somptuoasă sărbătoare campestră, cu o masă bogată, cu diferite specialităţi din peşte şi miel. Procesiunea, care începuse de dimineaţă, lasă loc bucuriei de a fi împreună.

Pentru Săptămâna Sfântă, la Madrid intră în scenă un grandios spectacol sacru, cu 14 procesiuni. Între lumini, muzici sacre şi tradiţii medievale se leagă în câteva zile 14 procesiuni numite “Cofradias” sau “Henrmandades”, confraternităţi religioase. În Vinerea Sfântă, între cele 6 procesiuni, cea mai importantă este cea a “Madonei celor şapte dureri”, una dintre cele mai vechi din Spania, care există din 1495, când procesiunea pleacă de la “Santa Cruz”, pe bulevardul Atocha. Cea mai aşteptată este “Procesione Del Silenzio”, care porneşte de la Biserica “Cristo de la Fe”, când bărbaţi, înveşmântaţi în haine albe până în pământ, cu glugi pe cap, trec pe străzi într-o linişte în care răsună numai paşii. Sâmbăta Sfântă se termină cu Duminica Paştelui, când are loc “Tamborrada”, o sărbătoare veselă cu instrumente de percuţie, ce se desfăşoară în Piaţa Mayor. De aici începe, de altfel, şi procesiunea de Înviere şi continuă pe un itinerar cu numeroase bătăi de tobă şi cântece religioase.

În Malaga, „Tronul lui Christos din Nazaret”, ce cântăreşte 3.000 de kilograme, este purtat de 210 bărbaţi. În fiecare an, actorul Antonio Banderas este unul dintre ei.

Locuri clasate în Patrimoniul Mondial UNESCO

Găini de Murano

Muntele Sfânt este un concept piemontez din secolul al XV-lea. Se spune că Bernardino Caimi a vrut să reconstruiască un loc sfânt pentru a evita un lung pelerinaj către Ierusalim, o copie a Oraşului Sfânt. Visul său a fost continuat de un arhitect-pictor, Gaudenzio Ferrari. Un munte, o ascensiune, o purificare, un vis sfânt de a realiza un limbaj din pietre şi culori. Localnicii l-au numit Noul Ierusalim, o atracţie contemporană, în care, în fiecare an, de Paşte, mii de pelerini vin să celebreze Învierea. O operă care a traversat secole. La Muntele Sfânt se ajunge fie cu un funicular recent construit sau urcând un drum dificil.

Vizita porneşte de la Capela lui Adam şi Eva, urmând căi succesive care povestesc viaţa lui Christos şi intrarea lui în Ierusalim, până la capelele care narează moartea şi Învierea.

Spectaculoase sunt cele 20 de capele construite de-a lungul acestui parcurs în spirală, într-o trecere stilistică de la Renaştere la Rococo, de la Orta din secolul al XV-lea, la Varese în secolul XVI-lea, la 883 de metri… 14 capele sunt dedicate Misterului Rozariului.

O sărbătoare între ouă gigantice de ciocolată şi explozii florale

Diferite variante de ouă pictate pe tarabele din Innsbruck

Deşi anul acesta în Austria pe piste mai este încă zăpadă, totuşi soarele primăvăratic se arată. O adevărată sărbătoare cuprinde centrul istoric al Innsbruckului. Într-o magnifică piaţă, în faţa “Acoperişului de Aur”, edificiu-simbol construit de Maximilian I, sunt etalate nenumărate tarabe cu gigantice ouă de ciocolată şi alte specialităţi tiroleze. Nu lipsesc grupurile muzicale şi dansurile tiroleze, vânătoarea copiilor de coşuri cu bunătăţi pascale.

Pentru cei care iubesc natura, cea mai faimoasă Grădină Botanică din lume, întinsă pe o suprafaţă de 32 de hectare, “Keukenhof” (în traducere ar însemna ierburi de bucătărie), din Olanda, de la Lisse, la 35 de kilometri de Amsterdam, e gata să-şi primească oaspeţii. Un paradis vizitat de sute de turişti în fiecare sfârşit de martie şi început de aprilie. Arhitecţii peisagişti JD LP Zocher au desenat aceste grădini în stilul englezesc. Astăzi, acolo te poţi bucura de o adevărată explozie florală, cu peste 7 milioane de bulbi de lalele, în toate nuanţele, de la violet la roşu, galben, portocaliu, alb, dar şi narcise între copaci seculari şi numeroase cursuri de apă, mori de vânt şi sculpturi care îşi încântă privirea într-un parcurs incredibil.

Preţioase ouă Faberge, desenate de Ian Davenport

La această ediţie vor avea loc mai multe celebrări: 400 de ani de la crearea canalelor, 125 de ani de la înfiinţarea sălii “Concertgebouw”, 175 de ani de la “Zoo Reale Artis” şi redeschiderea “Rijksmuseum”, dar şi 40 de ani de la deschiderea “Muzeului Van Gogh”. În fiecare an, acest colţ verde are o muză inspiratoare, iar la această ediţie a venit rândul Marii Britanii, tema fiind “Regatul Unit: ţară a marilor grădini”. Un mozaic floral te invită să descoperi aceste grădini în stil englezesc, rezultatul plantării a peste 60.000 de bulbi care reproduc “Big Ben” şi “Tower Bridge”. Tot în aprilie se va desfăşura şi o Paradă a florilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.