Patronatele din agricultură cer reducerea TVA la carne la 5%

Patronatele din agricultură cer reducerea cotei de TVA la carne şi produse din carne de la 24% la 5%, potrivit Mediafax.

România se numără printre ţările cu cea mai mare TVA la carne, fiind depăşită doar de Danemarca, unde taxa ajunge la 25%. În Marea Britanie, Irlanda şi Malta, TVA la carne este 0, în Polonia, Croaţia şi Cipru de 5%, în Franţa 5,5%, în Portugalia, Belgia şi Olanda – 6%, în Germania 7%, în Ungaria 18% şi în Bulgaria 20%.

Patronatele din agricultură menţionează că România se află la coada clasamentului privind veniturile în Uniunea Europeană, cu un salariu mediu de 395 de euro, care, prin comparaţie cu cel din Marea Britanie, spre exemplu, este de 6 ori mai mic.

Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, a declarat într-o conferinţă în care patronatele au lansat campania de reducere a TVA că procesatorii nu pot creşte producţia din cauza impozitelor ridicate.

„Vecinii noştri din Vest au scăzut TVA la carne la 9%. În scurt timp producătorii vor închide şi ne vom muta piaţa în ţările vecine”, a mai spus Minea.

El crede că orice impozit pus pe mâncare este un impozit „ticălos”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.