Procurorul demis: „Dosarul lui Dragnea nu mai au cum să-l întoarcă, va fi trimis în judecată”

Procurorul Lucian Papici, revocat din funcţie de procurorul general miercuri seară, a transmis joi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de apărare a reputaţiei profesionale.

„Procurorul Papici Lucian Gheorghe din cadrul Secției de combatere a corupției a DNA a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să îi apere reputația profesională și imaginea publică în legătură cu afirmațiile făcute de către premierul României Victor Viorel Ponta în mass-media. În solicitarea adresată CSM, procurorul Papici Lucian Gheorghe consideră că afirmațiile denigratoare făcute de primul ministru îi afectează reputația profesională, deoarece acestea pun la îndoială obiectivitatea sa în instrumentarea dosarelor penale, probitatea morală și profesională”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

În cererea adresată CSM, procurorul Lucian Papici susține că, prin afirmațiile lui Victor Ponta — din care reproduce textual „Papici a făcut dosare politice” și „De ce trebuie să-i ținem pe toți băsiștii?” — se creează opiniei publice sentimentul că primul ministru, care este om politic, este în realitate cel care hotărăște asupra menținerii sau nu în funcția de conducere a unui procuror, cu toate că nu are atribuții legale în acest sens.

În susținerea cererii sale către CSM, Papici afirmă că aceste exprimări „creează un potențial de asociere a magistraților, ca reprezentanți ai instituțiilor statului, cu mediul politic și consideră că modul tendențios, aprecierile personale și judecățile de valoare exprimate de primul ministru îi afectează imaginea publică”.

Ce a declarat Ponta

„Am mai văzut o chestie, când veneam încoace…Nu ştiu cine a fost demis. Papici, marele băsist, morărist, macoveist (…) Propaganda asta a lui Macovei şi toţi macoveiştii. Dom’le, nu a fost demis, i s-au terminat mandatele, a avut două mandate. Şi Băsescu îşi termină mandatele. Ce facem, îl ţinem şi pe Băsescu, şi pe Papici, şi pe Morar, că moare ţara fără Papici, Morar şi Băsescu? Să mai stea procuror simplu, să mai facă şi el un dosar, că şefi de-ăştia puşi de Băsescu care trebuie să stea încă o sută de ani după ce pleacă Băsescu – a avut două mandate, amândouă de trei ani, şase ani. Aşa spune în lege, nu ai voie să ai mai mult de două mandate. I s-a terminat mandatul, stă şi el procuror simplu, că nu l-a născut şef”, a afirmat Ponta într-o emsiune.

Procurorul general Tiberiu Niţu a decis, miercuri, încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctei acestuia, Mariana Alexandru.

Lucian Papici a fost schimbat după ce delegarea lui pe funcţie a fost reînnoită de Niţu, în urmă cu şapte zile.

Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului în care este cercetat Liviu Dragnea.

Într-un interviu pentru Europa FM, Papici a calificat acuzaţiile pe care i le-a adus premierul Ponta drept „nepotrivite şi nedemne” pentru funcţia de prim-ministru.

Procurorul DNA bănuieşte că delegarea sa în funcţia de şef de secţie a încetat din cauză că a instrumentat dosarul referendumului, în care este cercetat – printre alte cîteva zeci de persoane – vicepremierul Liviu Dragnea. „Nu există vreo motivaţie a hotărîrii prin care îmi încetează delegarea”, a spus Lucian Papici, adăugînd că, în practica DNA, eventualele delegări pe funcţii trebuie făcute cu recomandarea procurorului-şef al instituţiei, ceea ce nu s-a întîmplat în acest caz.

„Este o presiune la adresa procurorilor oneşti care vor să facă anticorupţie. Nu vom ceda, e iluzoriu ca politicienii să creadă aşa ceva”, a mai spus Lucian Papici.

Acesta a mai transmis că dosarul în care Liviu Dragnea e învinuit nu mai poate fi întors din drum – el a ajuns în mapa Laurei Koveşi pe 29 septembrie, dată la care Lucian Papici era încă şef de secţie. „Nu mai au cum să-l întoarcă”, a spus Papici. „Am înaintat un rechizitoriu prin care propun trimiterea în judecată a inculpatului Dragnea şi a altor cîteva zeci de învinuiţi”.

Întrebat de Europa FM dacă e de părere că Laura Koveşi va trimite dosarul în instanţă, procurorul DNA a răspuns afirmativ.

Lucian Papici a confirmat că premierul Ponta ceruse de două ori să fie audiat în dosarul referendumului. Solicitarea „a fost respinsă motivat” pentru că – „declaraţia sa nu ar fi fost utilă şi concludentă cauzei”.

„Nu o să capitulăm, o să ne repoziţionăm. Să vedem dacă trec noile propuneri”, a mai spus Lucian Papici, referindu-se la înlocuitorii propuşi de ministrul Robert Cazanciuc la conducerea Secţiei I. „Dacă cele două numiri sunt agreate, unii colegi şi-au exprimat dorinţa să plece”, a încheiat procurorul DNA.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.