SUA vor sporirea prezenţei militare în România: încă 600 de trupe şi avioane

SUA cer României sprijinul pentru extinderea operaţiunilor militare de la baza din localitatea Mihail Kogălniceanu. Washingtonul doreşte să aducă în România încă 600 de militari, dar şi „avioane necesare pentru îndeplinirea misiunilor specifice”, arată o scrisoare trimisă de preşedintele Traian Băsescu către Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

„Ambasada SUA la București a solicitat sprijinul autorităților române pentru extinderea operațiunilor actuale la Centrul Administrativ Aerodrom Mihail Kogălniceanu (CAAMK). Solicitarea Ambasadei SUA se referă la dislocarea la CAAMK a unor elemente ale unei unități infanterie marină denumită Special Purpose Marine Air-Ground Task Force-Crises Response (SP MAGTF-CR) cu până la 600 de militari, precum și cu un număr de aeronave militare necesare pentru îndeplinirea misiunilor specifice. Prin dislocarea elementelor menționate, numărul total al militarilor americani destinați pentru operarea temporară pe Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu în sprijinul operațiilor de transport multimodal International Security Assistance Force (ISAF) și Enduring Freedom (OEF), precum și pentru misiunile speciale ale unității de infanterie marină SP MAGTF-CR este de maximum 1.600 militari”, precizează o scrisoare trimisă de Traian Băsescu preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Solicitarea Ambasadei SUA se referă la dislocarea la Mihail Kogălniceanu „a unor elemente ale unei unităţi de infanterie marină denumită Special Purpose Marine Air-Ground Task Force-Crisis Response (SP MAGTF-CR), cu până la 600 de militari, precum şi de un număr de aeronave militare necesare pentru îndeplinirea misiunilor specifice”, mai spune Băsescu în scrisoare.

Prin dislocarea elementelor menţionate, numărul total de militari americani în România se va ridica la maxim 1.600 de militari.

Numărul maxim de militari care ar putea trece într-un anumit moment prin baza de la Mihail Kogălniceanu este de aproximativ 2.000.

În prezent există 350 de militari şi civili care asigură funcţionarea centrului.

Potrivit legii 291/2007
(1) Intrarea şi staţionarea forţelor armate străine în România sau tranzitarea teritoriului naţional de către acestea, în scopul desfăşurării de operaţiuni, altele decât cele prevăzute la art. 4, se aprobă de:
a) ministrul apărării, la propunerea şefului Statului Major General, pentru forţele armate aparţinând statelor membre NATO şi Uniunii Europene, statelor membre ale Parteneriatului pentru Pace sau statelor cu care România a încheiat acorduri în domeniu, precum şi tranzitul exclusiv al echipamentelor, materialelor şi tehnicii militare;
b) Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării, pentru alte situaţii decât cele prevăzute la lit. a).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.