344 de mâini ridicate în Parlament pentru demisia preşedintelui Traian Băsescu

Cele două Camere ale Parlamentului au adoptat miercuri o declaraţie politică prin care îi cer preşedintelui Traian Băsescu să demisioneze, în urma scandalului Mircea Băsescu – Bercea Mondial.

Dezbaterea a durat mai puţin de o oră.

Declaraţia prin vot deschis, prin ridicare de mână, a fost citită în plen de senatorul PSD Gabriela Firea şi adoptată cu 344 voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” şi 17 abţineri.

UDMR s-a abținut de la vot, în timp ce PDL și PMP au absentat.

Citiţi aici textul declaraţiei.

Update: Victor Ponta spune nimeni nu a vrut să se solidarizeze cu domnul cu câteva excepții

„Eu vreau că toată lumea să înţeleagă semnificaţia acestui vot, 344.
O majoritate covârşitoare, niciun vot împotriva, nimeni nu a vrut să se soldarizeze cu domnul preşedinte, cu excepţia doamnei Udrea şi domnului Blaga.
În situaţia în care se află în acest moment Traian Băsescu probabil că va sfida şi acest rezultat convârșitor. Eu încă mai cred că va pune interesul României mai presus. Astăzi s-au stabilit nişte standarde politice şi morale pe care viitorul preşedinte va trebui să le respecte”, a declarat Ponta.

Update: Călin Popescu Tăriceanu a spus că Băsescu nu are nicio scuză

”Este greu de crezut afirmaţia preşedintelui că nu a fost informat de SRI în legătură cu legăturile fratelui său cu lumea interlopă. Nu are nicio scuză că prestigiul instituţiei prezidenţiale a avut de suferit. Trebuie să facă singurul gest acceptabil şi să-şi depună demisia de onoare”, a afirmat Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a apreciat, de asemenea, în debutul ședinței, că orice abţinere sau vot împotrivă reprezintă acceptarea acestei situaţii, considerată “de impact” pe plan internaţional.

Update: Kelemen Hunor a spus că parlamentarii UDMR votează după conştiinţă

”În acest moment nu avem elemente pentru a stabili o vinovăţie a lui Traian Băsescu. Dacă ne gândim doar politic, toată lumea este de acord şi trebuie să se vadă care este acum rolul preşedintelui Traian Băsescu într-un astfel de scandal şi, din acest punct de vedere, cu sau fără declaraţia Parlamentului, fiecare om are capacitatea de a spune ce crede despre Traian Băsescu şi nu trebuie să facem din acest subiect acum, cu patru luni înainte de terminarea mandatului său, o luptă politică”, a declarat Kelemen Hunor.

El a mai spus că acest caz nu trebuie politizat şi că majoritatea colegilor săi din UDMR au fost de acord să meargă pe varianta votului ”după conştiinţă”.

”Nu e cazul să vină Parlamentul să spună ce ar trebui să facă preşedintele când fratele lui a greşit, a greşit enorm de mult”, a adăugat liderul UDMR.

Declaraţia politică citită în plen de senatorul PSD Gabriela Firea:

”Având în vedere atingerea gravă şi iremediabilă adusă instituţiei prezidenţiale prin implicarea fratelui preşedintelui în fapte de corupţie extrem de grave, precum şi relaţia acestuia cu persoane care aparţin unor grupuri de crimă organizată foarte periculoase care au fost folosite în interes electoral şi de către preşedintele României, lunând în considerare implicarea aflării adevărului şi înfăptuirii actului de justiţie prin invocarea imunităţii preşedintelui României în mai multe cazuri aflate în cercetare, în scopul garantării prestigiului şi independenţei justiţiei în faţa cetăţenilor României prin eliminarea oricărei suspiciuni de influenţare sau favorizare a apropiaţilor de către păreşedintele ţării, persoana a cărui atribuţie constituţională este numirea sau revocarea din funcţie a magistraţilor, precum şi a conducătorilor parchetelor şi instanţelor de judecată, ţinând cont de realitatea politică la nivel regional şi european şi îngrijoraţi de impactul imens pe care scandalul legat de implicarea preşedintelui României îl are în planul credibilităţii statului român, al capacităţii de a fi un partener solid de dezbatere, negociere şi decizie a participării României menite să contribuie la stabilitatea şi securitatea ţării noastre în regiune, caz în care este imperios necesar ca reprezentarea statului român să se bazeze pe instituţii puternice asupra cărora să nu planeze suspiciuni din zona combaterii crimei organizate, Parlamentul României, instituţia fundamentală a democraţiei, ce are principala atribuţie constituţională reprezentarea intereselor cetăţenilor României, în conformitate cu textul Constituţiei României şi cu Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, adoptă prezenta declaraţie politică: Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu mai este îndreptăţit să asigure prestigiul, independenţa şi legitimitatea funcţiei prezidenţiuale, motiv pentru care să-şi asume de îndată demisia din funcţia de preşedinte al României”.

În contextul implicării fratelui preşedintelui în scandalul Bercea Mondial, preşedintele Senatului a anunţat luni că a înaintat Senatului solicitarea să adopte o declarație prin care să se solicite demisia de onoare a președintelui.

Atitudinea președintelui României nu s-a ameliorat” după suspendarea din 2012 se arată în propunerea oficială a lui Tăriceanu, de pe site-ul Senatului.
Scadalul Bercea Mondial – Mircea Băsescu a creat o situație și o imagine incompatibilă cu statutul funcției de Președinte al României și cu mult sub demnitatea impusă acestei poziții în stat. Propunerea lui Tăriceanu este ca Traian Băsescu să-și prezinte demisia de onoare, se mai arată în document (…).

Având în vedere cele menționate, Senatul României întrunit în plenul său, solicită președintelui României, Traian Băsescu, să-și prezinte demisia de onoare”, a conchis Tăriceanu.

Înaintea şedinţei de plen a avut loc o întâlnire a Birorurilor Permanente pentru definitivarea declaraţiei politice şi eventuale amendamente. De altfel, premierul Victor Ponta a apreciat luni că declaraţia propusă de Tăriceanu ar trebui să suporte anumite modificări în sensul îmbunătăţii acesteia.

Ponta, care va fi prezent în plenul Parlamentului, a anunţat deja că susţine această declaraţie politică privind demisia de onoare preşedintelui.

La rândul său, Traian Băsescu spune că nu ia în consideraţie declaraţia menţionând că nişte domni din politica românească îi cer demisia pentru o faptă pe care nu a făcut-o”.
„(…) actuala majoritate este cea care a gestionat <marţea neagră> şi a respins vreo 10 cereri ale justiţiei legate de parlamentari, a mai spus Băsescu.
De asemenea, el a ţinut să precizeze că, potrivit Constituţiei, îşi poate continua mandatul, neputând fi demis doar pentru că fratele său este ‘suspectat”.

În ceea ce priveşte PDL, partidul a anunţat deja că nu particiă la şedinţa de plen, motivând că nu vor să gireze o “mascaradă politică a lui Ponta şi Tăriceanu”.

Liberalii spun, la rândul lor, că vor propune propria declaraţie pentru demisia lui Traian Băsescu. În acest sens, parlamentarii PNL au adoptat, marţi, în grupurile reunite, un proiect de declaraţie distinctă de cea a lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru demisia de onoare a preşedintelui.

Au existat şi liberali care au susţinut luni, întrebaţi fiind dacă susţin declaraţia lui Tăriceanu, că vor vota în favoarea acesteia dacă propunerea PNL va fi respinsă.
De asemenea, liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a evitat să răspundă la întrebarea referitoare la faptul că grupurile PNL şi PDL nu s-au corelat pentru o poziţie similară în acest subiect.

În ceea ce priveşte poziţia UDMR, acesta a anunţat că va lua o decizie legată de acest subiect miercuri dimineaţă. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus că Uniunea are în vedere şi concluziile comisiei parlamentare de control al SRI. Într-o declaraţie publică, Kelemen Hunor a precizat că are reţineri în legătură cu adoptarea unei astfel de declaraţii, deoarece pentru faptele fratelui preşedintelui nu poate fi acuzat preşedintele.

În ceea ce priveşte PC, liderul acestui partid, Daniel Constantin, a anunţat luni că parlamentarii conservatori vor fi prezenţi şi vor vota în favoarea demisiei lui Traian Băsescu.

Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel pentru ca, în urma intervenţiei sale la judecători, Bercea Mondial să scape de închisoare.

Sentinţa a fost contestată de avocaţii lui Mircea Băsescu la Curtea de Apel, urmând să fie judecată vineri, când fratele preşedintelui ar urma să afle dacă rămâne în arest sau va fi cercetat în libertate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.