70% din cerealele ucrainene, prin România

70% din cerealele exportate de Ucraina trec prin România, dezvăluie prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, care a ținut să aprecieze sprijinul primit de la București.

„Cooperarea pe partea de logistică este deosebit de importantă, asigurăm coridor de transport pentru exportul Ucrainei. În prezent, 70% din cerealele noastre se exportă prin România. Astfel, Ucraina continuă să fie un garant al securităţii alimentare globale”, a spus prim-ministrul Ucrainei, în mesajul video transmis participanţilor la conferinţa internaţională „Reconstrucţia Ucrainei şi rolul strategic al României”, organizată la Sinaia.

Oficialul ucrainean a mulţumit pentru susţinerea integrării Ucrainei în Uniunea Europeană şi s-a arătat încrezător că ţara sa va face parte, în curând, din familia naţiunilor europene.

„Avem speranţe cu privire la participarea României în reconstruirea economiei şi infrastructurii Ucrainei. (…) Duşmanul a distrus sau a deteriorat peste 257.000 de obiective. Aceasta include şcoli, spitale şi clădiri rezidenţiale. Posibil 30% din teritoriul nostru este minat. Atacurile (…) au deteriorat 50% din reţeaua de electricitate. (…) Aceste cifre şocante ar putea să continue la nesfârşit. (…) De aceea, tot ce s-a distrus trebuie refăcut. Reconstrucţia Ucrainei este prioritatea noastră principală. Se bazează pe principiul de a construi din nou mai bine”, a adăugat premierul ucrainean.

Ciolacu anunță: Parteneriat strategic cu Ucraina „în scurt timp”

Oficiali din ţară şi străinătate participă, miercuri şi joi, la conferinţa internaţională „Reconstrucţia Ucrainei şi rolul strategic al României”, organizată de New Strategy Center la Sinaia.

Potrivit organizatorilor, conferinţa, la care sunt prezenţi şi experţi independenţi, reprezentanţi ai mediului de afaceri, academic şi ai corpului diplomatic, abordează subiecte de maximă importanţă pentru procesul de reconstrucţie a Ucrainei, precum rolul Dunării, provocările pentru libertatea de navigaţie, securitatea energetică, potenţialul energiei verzi, securitatea alimentară, domeniul telecomunicaţiilor şi cel cyber, infrastructura critică, domeniul sănătăţii, provocările pentru sectorul privat în procesul de reconstrucţie, conectivitatea dintre România, Republica Moldova şi Ucraina sau rolul SUA în regiunea Mării Negre.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

13 Comentarii

  1. Si noi platim pentru repararea drumurilor, taxe si impozite, etc., in timp ce ucrainenii nu platesc nimic.

  2. „Reconstrucţia Ucrainei şi rolul strategic al României” de preș la intrare în ukra.

  3. Ucraina nu a fost cel mai bun prietwn al Romaniei. Dar in situatia in care se afla luptandu-se cu un agresor salbatic si protejandu-ne astfel pe noi si restul Europei, merita sa-l ajutam..

  4. ESTI MAI (editat) CA NOAPTEA DE CE NE APARA UKRAINA ?DE AGRICULTURA NOASTRA NU AI AUZIT?

  5. Daca se intampla ca la Krivoi Rog, Romania este deja pagubita..

  6. Solutia este ca cerealele toxice si contaminate care vin din Ucraina sa fie arse inainte de a infesta intreaga tara. Asa se procedeaza cu toate marfurile primejdioase care intra in tara, sunt arse sau distruse! Trebuie ca potrivit legilor, aceste cereale sa fie analizate su daca nu corespund standardelor de calitate, sa fie arse, fara derogare. Nu se face rabat cand e vorba de sanatatea populatiei si interesele tarii. Ei sa trimita si noi sa le ardem, sa avem caldura la iarna.

  7. BRAVO…noi cotidienii suntem ortodocsi ca si ei…noi vrem sa i ajutam. Cotidianul spune slava ukraina

  8. @cozma
    Putini ucraineni mai sunt crestini, majoritatea sunt satanisti de rit sionist. Iar tu vrei sa ajutam satanistii?

  9. uite-asa mai Ciolacule, nu mai ajungi tu, ” presedinte, in veci ,nici peste partid ..!dar,…ptr ca exista intotdeauna un dar, poti fi ” presedintele covrigilor”sau, presedintele cainilor cu covrig in coada ..!

  10. Titlul cirect al articolului: Cerealele americane din Ucraina prin Romania, in conditiile in care regimul khazar de acolo ,instalat de coana nuland ( fara tara in traducere), a cedat 70% din terenurile agricole colonialistilor amerloci In aceste conditii ,e de inteles , ce ce taratoarele politice si media din colonie, a pus la dispozitie stapanlor lor, toata infrastructura de transport a tarii , fara sa le ceara nici un ban Ca-ntre parteneri!

  11. Da, 70% trec prin Romania si noi stam ca prostii in afara Schengenului, nestiind sa folosim cerealele in advantajul nostru.
    Cat de prosti sa fim sa acceptam mizeriile Austriei cu preluarea imigrantilor din Afganistan, Siria etc.
    Clasa politica din Romania nu este nici 5% din Viktor Orban!
    Daca pana si Bulgarrii au mai multa coloana vertebrala decat robotul de la Cotroceni, ursuletul de la guwern, generarul analfabet etc.

  12. „70% -DIN BOMBELE „SĂLBATICILOR” VA FI RĂSPLATA PENTRU „PROTECTORATUL -DEVESELU-”

  13. tibi1 12’54”
    Vreun rarunchi de-al tau nu le dai?
    Iar ei iti vor arăta cum se pedepsesc credincioșii în Bucovina. E de ras cum în perioada lui Ceaușescu, BBC-siurile nu era zisa nu plângă pămînturile românești luate ci japca de Stalin acum însă tac toți chitic.. De ce tac? Fiindcă așa a hotărât hegemonul.. Scarbe..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.