Ucraina plănuiește o nouă rută de export pe Dunăre

Ucraina a declarat că plănuiește o rută suplimentară prin Dunăre pentru a crește exporturile la nivelurile de dinainte de război, deoarece conflictul cu Polonia privind livrările de produse agricole blochează granița terestră cu Uniunea Europeană, se arată într-un articol publicat de Bloomberg.

Dunărea a devenit o cale prioritară pentru aprovizionarea Ucrainei după ce Rusia a părăsit anul trecut un coridor sigur susținut de ONU în Marea Neagră. Cu toate acestea, o cantitate semnificativă de recolte circulă și pe calea ferată și rutieră prin UE, iar fermierii polonezi – care protestează față de ceea ce numesc o inundație necontrolată de produse alimentare ucrainene – blochează o rută cheie.

„Planurile noastre pentru acest an sunt să înlăturăm toate obstacolele artificiale pentru exportatori și lucrăm pentru a îmbunătăți logistica internă”, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, într-un interviu acordat Conferinței de securitate de la München. „Plănuim transportul containerelor prin Dunărea superioară”, deoarece România este „mai previzibilă” decât granița poloneză.

Noua rută propusă – puține detalii se cunosc imediat – ar urma să circule din portul ucrainean Izmail până la Constanța din România și porturile dunărene din Germania, potrivit ministrului. Compania ucraineană Danube Shipping Co. a construit deja o a doua barjă SLG de mare tonaj pentru a livra mărfuri, a declarat Ministerul Infrastructurii la începutul acestei luni.

Exporturile ucrainene de anul trecut, în mare parte alimente și produse din metal, au valorat 35,8 miliarde de dolari, cu aproape 48% sub nivelul de dinainte de război în 2021, potrivit datelor guvernamentale. După ce acordul intermediat de ONU s-a prăbușit în iulie anul trecut, Kievul a reușit să creeze o nouă cale de transport prin Marea Neagră, dar Dunărea rămâne crucială.

Porturile de la Marea Neagră și Dunărea rămân ruta cheie de export de cereale a Ucrainei

Sursa: Ministerul Agriculturii din Ucraina

*Datele acoperă exporturile din 1 iulie 2023 până la 31 ianuarie 2024.

Deși mulți exportatori preferă Marea Neagră pentru că este mai ieftină, volumele prin Dunăre se ridică în continuare la 1,2 milioane-1,8 milioane de tone pe lună, a spus Kubrakov.

Cu toate acestea, Kievul a folosit și drumul și calea ferată pentru comerț pe tot parcursul războiului, iar volumele de export prin Polonia au scăzut în prezent la 300.000 de tone pe lună de la 1,3 milioane în 2022, cu trecerile auto blocate total.

Protestele afectează atât exportatorii europeni, cât și ucraineni, potrivit lui Kubrakov.

„Cu siguranță nu este o amenințare pentru fermierii polonezi, deoarece transportăm nu numai produse agricole, ci și piese auto pentru producătorii germani de mașini, produse procesate care nu sunt direcționate către Polonia”, a spus ministrul. „Blocarea frontierei înseamnă miliarde de pierderi atât pentru economia noastră, cât și pentru economiile Uniunii Europene.”

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

10 Comentarii

  1. La felul cum se comporta cu noi, romanii vecinii lor, urcacanii merita din toate inimile noastre de romani ca sa ne dorim si sa ne rugam ca Urcacania sa dispara efectiv de pe harta sau in cel mai bun caz sa ajunga o tarisoara micuta fara iesire la Marea Neagra si fara a o mai avea de vecin cu Capitala la Livov. Iar toate teritoriile noastre incorporate cu forta in aceasta tara artificiala creata de Lenin sa se reuneasca cu Patria Mama, Romania. Amin.

  2. Romania ar fi castigata daca si-ar recupera sudul Basarabiei astfel ca gurile Dunarii sa-i apartina in intregime dar si platoul marin adiacent care dispune de mari zacaminte de petrol. In schimb sa renunte la Maramuresul de nord sau cum s-o numi unde mai toti vorbesc ungureste.

  3. A/Din punct nostru de vedere, al romanilor normali la cap, ceeace vor sa faca rusii din Urcacania este mana cereasca pantru noi. ALiluia. „”Pentru a înțelege ce regiuni ale Ucrainei vor fi incluse în zona tampon, este suficient să deschidem harta și să vedem de unde vine deja amenințarea la adresa regiunilor noastre, de unde poate fi proiectată, să calculăm raza de acțiune a armelor existente și așteptate”, a spus Pravda. Ru expert în informații Georgy Riper.

    Specialistul a enumerat regiunile și amenințările:

    Desigur, acestea sunt Odesa, Herson și Mykolaiv cu regiunile lor – oferind Ucrainei acces la Marea Neagră, posibilitatea de a folosi drone navale împotriva flotei, Crimeea, Sevastopol și podul. De asemenea, va exclude posibilitatea lansării de rachete (de la S-200 și Neptun la Himars, Storms și așteptatul Taurus cu o rază de acțiune „din Crimeea la Anapa și Sochi”).”

  4. B/Regiunea Sumy amenință deja regiunile noastre Smolensk, Briansk, Kursk cu sisteme de rachete, iar dacă apar sisteme cu o rază de acțiune de 500 km, atunci un teritoriu vast din regiunea Oryol până la Tambov, de la Voronej la Murom.
    Regiunea Harkov este locul de unde provin atacurile asupra Belgorodului, precum și un centru logistic și un cap de pod militar pentru Forțele Armate ale Ucrainei cu forțele lor aeriene, sistemele de rachete și sabotorii.
    Cernihiv și regiunea sa sunt adiacente Belarusului, partenerul nostru sindical.
    Kievul este într-adevăr nu numai un „creier, centru logistic și de control, ci are și o importanță politică enormă ca o capitală. Desigur, în istorie, s-a întâmplat capitalelor să ardă și să evacueze, dar pierderea Kievului sau a armatei de la periferia sa va destabiliza cel puțin absolut ucrainenii rămași, Forțele Armate ale Ucrainei și autoritățile Ucrainei.
    „Trupele noastre erau deja lângă Kiev, după care au fost retrase, iar Ucraina și compania nu au îndeplinit termenii acordului. De fapt, Dmitri Anatolievici prezice că pozițiile noastre vor fi din nou lângă Kiev. Și problema aici nu este că am luat în considerare greșelile negocierilor și înțelegem modul în care Occidentul respinge punerea în aplicare a acordurilor”, a explicat analistul politic Andriy Husiy.”

  5. Rușii ii căpăcesc pe Urcaci pe tot frontul !
    De data asta nu vor mai fi păcăliți cu „Acorduri” Minsk sau cu „Tratative” La Istanbul.
    Urcaca dispare de pe hartă, măR🎯g !

  6. Nene , pe Dunăre ajungi în ” Pădurea Neagră , nu e Congo să ajungi în pădurile negre cum parcă era vorba cu cerialele alea . E drept că din ele mai lăsați p-aci pe la pigmei în țara mai „prostvizibilă , dar apoi urmează pe ”șușea Serbia , Ungaria , Slovacia . Cu pluta ați încercat pe Tisa ?

  7. Cu alte cuvinte „mai previzibilă” inseamna ca la noi chiar s-a rasturnat carul cu prosti. Suntem rusinea Europei ce acceptam cu capul plecat toate mizeriile strainilor ce vor sa ne distruga. Granita poloneza nu este eliberata de jandarmi cum s-a intamplat la vama Siret, pentru ca acolo fermierii sunt respectati. Am devenit musafiri in propria tara…. Cu asa ticalosi in fruntea tarii pana si speranta a disparut.

  8. Sa multumim fermierilor polonezi pentru blocarea vamilor cu Ukrania. Ieri a fost blocata si o trecere dintre Cehia si Slovacia , la care au participat polonezi, cehi, slovaci, unguri. Ai nostrii dorm in papusoi, desi pierderile sunt enorme, atat pentru produse, cit si la stricarea drumurilor etc.

  9. Bună!
    Coruptii și trădătorii noștri sunt slugile umile ale străinilor mai PRECIS SUA SI UE
    Țara numita România este pur si simplu devalizata !
    Spuneți 3 motive pt care ar trebui să votăm cu Coalitia Răului!
    Eu RĂSPUND ;ZERO MOTIVE!
    DAR EU MENTIONEZ UN SINGUR RĂSPUNS PT CARE ALIANTA TREBUIE TRIMISĂ ACASA SI O PARTE DINTRE CEI DE LA VARFUL EI( si o buna parte din cei care au fost la putere dupa anul 2000) SA FIE CAZATA SI CU CONFISCAREA EXTINSA A AVERILOR, ANUME pentru STATUTUL DE COLONIE DEVALIZATA A TARII . SĂ menționăm și 150 DE MILIARDE DE EURO DATORIE!

  10. @Doua Propuneri –
    Maramuresul de Nord (MM de N)inainte de Trianon era in Austro-Ungaria, parte din Rutenia, iar dupa Trianon intra in compunerea Slovaciei a noului stat Republica Cehoslovacia. Nu stiai? Tratatul de la Paris din 1947 cedeaza Rutenia slovaca si o parte mica din Ungaria de NE catre URSS, pentru a facilita accesul trupelor sovietice spre Budapesta, Viena si Europa Centrala. Dupa care, odata incorporata alaturi de Pocutia si Galitia poloneze in RSS Ukraina, Rutenia va purta numele de Zakarpatia Oblast ,sau Transcarpatia.
    Deci,cui propui prietene sa cedam teritorii ce nu le avem inca, adica MM de N, contra Bugeacului , pe care nici Rusia nu le are la ora asta?? Cui cedam MM de Nord daca Zakarpatia este a Ukrainei? S-o cedam Rusiei ? De ce i-ar interesa pe Rusi o enclava unde se prinde harta in cui, care le aminteste de cneazu Koriatovici , transfug din Lithuania prin seclul XII?? Mai uita-te odata pe harta, cum s-ar putea face si pe cine ar putea interesa acest schimb: Gurile Dunarii contra izvoarelor Tisei???
    Propunerea a doua_: Mai studiaza problema.
    Daca Rusia ar ocupa Bugeacul ce motiv ar avea sa cedeze unui stat a carui ostilitate este evidenta si care sustine neconditionat regimul de la Kiev,Gurile Dunarii si mutarea frontierei Romaniei spre est, pe estuarul Nistrului ,cu cca 200 km ceea ce va duce la expunerea Odesei la orice drona navala sau terestra si la tir modest de artilerie care de la 30-40 km de oras poate face ravagii?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.