Băsescu, iar bădăran (Video)

Preşedintele României, Traian Băsescu, pretinde că e în toate ale sale. Şeful statului român a făcut, miercuri seara, declaraţii absolut iresponsabile la B1 TV în prezenţa lui Ion Cristoiu şi a lui Robert Turcescu care nu au ripostat şi nu au oprit emisia:”Abdicarea Regelui a fost un act de trădare”.

Garantul constituţional al statului român şi-a demonstrat, încă o dată dacă mai era nevoie, nivelul de cultură şi de educaţie. De data aceasta abordând tema din Istorie a abdicării forţate a Majestăţii sale Regele Mihai I al României şi a responsabilităţilor româneşti pentru cumplita tragedie numită Holocaust. Dovezile crude ale nivelului educaţiei preşedintelui României nu sunt o noutate: cu aceeaşi competenţă abordează teme de drept constituţional, relaţii internaţionale şi diplomatice.

Supus de Ion Cristoiu unui test rapid de cultură minimă pentru un preşedinte al unei ţări, Băsescu s-a bâlbăit vreme îndelungată. Pasionat de Istorie, jurnalistul l-a întrebat pe şeful statului dacă ştie semnificaţia zilei de 22 iunie. Cu un pic de ajutor din partea jurnalistului a reuşit să vorbescă despre ce nu a fost în stare iniţial – Intrarea României în Al Doilea Război Mondial: „Ăăă a fost asta … hai să-i spunem de la celebra: Soldaţi români, vă ordon treceţi Prutul !”

„Abdicarea regelui a fost un mare act patriotic… Nu ! A fost un act de trădare a interesului naţional al României din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere”, a spus şeful statului român.

Preşedintele României a jignit astfel Istoria României: „Mareşalul Antonescu este vinovat în istorie pentru pogromul împotriva evreilor, pentru deportarea lor în Transnistria. Uităm că România avea atunci un şef de stat. Antonescu era prim- ministru. Unuia îi dăm averile, pe altul îl facem criminal de război. De ce? Doar pentru că unul a fost slugă la ruşi”.

Preşedintele României, care a recunoscut că a fost un mediocru în şcoală, a dovedit de câtă învăţătură a fost în stare: Abdicarea a fost un „act de trădare al interesului naţional”.

Şeful statului român a delirat într-o notă cu aparenţe patologice pe tema Holocaustului: „Tot continuăm să considerăm că abdicarea Regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de trădare a interesului naţional al României. Din partea Regelui. Acesta este punctul meu de vedere. (…) Trebuie să recunoaştem că noi încă nu ne aşezăm corect valorile, de exemplu, pentru noi toţi şi pentru istorie Antonescu rămâne responsabil de holocaustul împotriva evreilor şi ţiganilor, ducerea lor în Transnistria, nu ştiu ce… Nimeni nu spune că statul român avea un şef de stat atunci, ăsta ( n.r. -aşa îl numeşte actualul preşedinte al României pe Ion Antonescu, pe atunci Conducătorul Statului) era doar prim-ministru. Unora le dăm averile, iar pe alţii îi considerăm criminali de război, şeful de stat şi primul ministru doar pentru că unul a fost slugă la ruşi şi a lăsat ţara prin abdicare îl iertăm de toate păcatele?”.

Pupat poala lui Paul

Întrebat dacă vreodată regele Mihai i-a reproşat apropierea faţă de Prinţul Paul de România, Băsescu a răspuns că nu. (Prin botezarea fiului lui Paul) eu am făcut un gest să probez că nu avem nimic cu Casa Regală pentru că Paul e parte a Casei regale oricât de dezmoştenit ar fi„, a completat Traian Băsescu.

Afirmaţiile şefului statului au stârnit reacţii dure din partea istoricilor şi a jurnaliştilor.

„Să faci asemenea afirmaţii despre un fost şef de stat e un act antinaţional. E inacceptabil. Am auzit fel de fel de declaraţii ale preşedintelui, dar doreşte să rămână în istorie şi întoarce ţara pe dos. Le gândeşte noapte şi le aplică ziua. Dar să ajungi să insulţi istoria României, deja nu mai e vorba de persoana lui Mihai I. Probabil aşa înţelege Traian Băsescu să rămână în istorie”, a declareat jurnalistul Cristian Tudor Popescu la Realitatea TV.

„Mi s-a părut un discurs politic şi incalificabil în care falsifică evenimentele în România. Această comparaţie cu mareşalul Antonescu e o falsificare a istoriei. Avem muzee, biblioteci întregi care vorbesc despre asta, dar domnul preşedinte nu le-a frecventat. E incalificabil ce a făcut asta seară”, a spus istoricul şi realizatorul TV Stelian Tănase.

Potrivit biografiei Familie Regale a României, în urma abdicării lui Carol al II-lea, la 6 septembrie 1940, Mihai I a devenit Rege al României pentru a doua oară. Şapte ani mai târziu, la data de 30 decembrie 1947, sub amenintarea uciderii, în caz de refuz, a 1000 de tineri deţinuti de comunişti, Regele Mihai I a fost forţat să abdice şi să aleagă calea exilului.

In dimineata zilei de 22 iunie 1941, la ora 2:20, Romania parasea statutul de neutralitate, intrand in Al Doilea Razboi Mondial, de partea Axei. Integritatea regatului era primejduita real de revendicarile tot mai insistente inaintate de Rusia Sovietica, Ungaria si Bulgaria. Avea sa urmeze unul din cele mai aspre capitole ale istoriei nationale, cu urme care dainuie si astazi, scrie ziare.com.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.